Tuesday, March 18, 2008

Οι Λυκάνθρωποι

Tα τρία κέντρα παραγωγής μαζικής ιδεολογίας της Ελλάδας ξαναχτυπούν. Αντίθετα όμως απο παλιά, κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει. Η γλώσσα, τα συνθήματα, η κινδυνολογία εχουν οξυνθεί. Το μίσος, η χαιρεκακία, ο φανατισμός χτύπησαν κόκκινο. Αλλαξε και η στρατηγική. Αυτή τη στιγμή, σαν σε συνεννόηση, τα τρία κέντρα παραγωγής συλλογικής συνείδησης στην Ελλάδα, αποφάσισαν πως ήρθε η στιγμή να κινηθούν απο την απλή ρητορική, στην κατα μέτωπο επίθεση.

To πρώτο κέντρο παραγωγής ιδεολογίας, ο αριστερισμός και οι συνδικαλιστές του.Δρώντας μέσα απο τα μονοπώλια της ελληνικής οικονομίας που προσφέρουν προστατευτισμό, ατιμωρισία, αναξιοκρατία και μονιμότητα, πάντα αδιάφοροι για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των ενέργειών τους, πάντα ανεύθυνοι και απληροφόρητοι ακόμα και για βασικά θέματα μάνατζμεντ, και στρατηγικής, εκβιάζουν σήμερα ωμά τον ελληνικό λαό κατεβάζοντας τους διακόπτες του ηλεκτρικού. Ακολουθούν άλλα μονοπώλια, σκουπιδιάρικα, και Τράπεζες με προνομιούχους. Τους τελευταίους μήνες, ένα γενικό πνεύμα παράλυσης επικρατεί στη χώρα, οπου ανάμεσα σε άλλα επίσημα σκάνδαλα ανευθυνότητας και διαφθοράς, ο αγώνας μιας ομάδας νταβατζήδων να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, έχει αφήσει άναυδο, και απόλυτα τρομοκρατημένο ακόμα και τον πιό ανυποψίαστο Ελληνα.

Μεγάλο μέρος των διοικητικών και άλλων παραγωγικών δυνάμεων της χώρας βρίσκονται πλέον (νομοθετικά και πρακτικά) στα χέρια αμόρφωτων συνδικαλιστών, που χωρίς καμμία γνώση επιχειρήσεων, ιστορική θεωρητική κατάρτιση, ή απλό μανατζμεντ, έχουν αναλάβει πλέον χωρις στοιχειώδη προσχήματα, την διαχείρηση και παραγωγή του εθνικού μας πλούτου. Τα εργατικά επαγγελματικά συνδικάτα εκπροσώπησης προσβλέπουν στην πελατεία των δημοσίων υπαλλήλων και προνομιούχων των ΔΕΚΟ, αφήνοντας έξω εκατομμύρια άλλων Ελλήνων που δουλεύουν στην ιδιωτική αγορά.

Μια μονοπωλιακή επιχείρηση φτιαγμένη απο το κράτος (ΔΕΗ), χρησιμοποιεί σήμερα μια κοινωνική υπηρεσία, και καλυμμένη πίσω απο τη μονιμότητα, τιμωρεί έναν ολόκληρο λαό, για να διατηρήσει τα προνόμιά της. Στις κάμερες των τηλεοράσεων, τα αρθρωποειδή τύπου Φωτόπουλου, ανακοινώνουν με ξύλινη γλώσσα, πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος. Μέχρι που να σβήσει κάθε ελπίδα στη ζωή των υπολοίπων Ελλήνων που περιμένουν φώς για να διαβάσει το παιδί τους, να δουλέψει το μηχάνημα της διάλυσης, ο αναπνευστήρας. Μέχρι που κάθε ελληνική επιχείρηση ιδιωτικού κέρδους απο το μικρομάγαζο μέχρι και την τουριστική επιχείρηση, να χρεωκοπήσει. Να πεταχτούν τα κέρδη και τα εμπορεύματα στο δρόμο, να πεθάνουν οι ασθενείς των νοσοκομείων απο έλλειψη ενέργειας.

Εφτασαν βέβαια και στο σημείο (πως αλλιώς θα έδειχναν πως είναι προοδευτικοί αριστεροί), να απαιτήσουν τον περιορισμό της ενέργειας και προς τις λίγες εναπομείναντες επιχειρήσεις αυτού του τόπου. Να κλείσει το ρεύμα στα εργοστάσια που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Μέχρι να κλείσουν και τα τελευταία παραγωγικά εργοστάσια αυτής της χώρας.

Κανείς δεν θα εμποδίσει τον αγώνα τους για τα κεκτημένα. Εχθρός τους οι Αμερικανοί, η Παγκοσμιοποίηση, η Ευρώπη, οι Ελληνικές επιχειρήσεις πάσης φύσεως, ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης, ηγνώση. Με τη βοήθεια του ΚΚΕ και όλων ανεξαιρέτως των αριστερόστροφων δυνάμεων της χώρας, που έχουν ιδεολογικά ήττηθεί απο δεκαετίες, εχουν πλέον επιβάλει στην Ελλάδα έναν ιδιότυπο τύπο κομμουνισμού που δεν παράγει απολύτως τίποτα. Εκεί που στις ελεύθερες και προοδευμένες χώρες του κόσμου κυβερνούν μορφωμένοι επιχειρηματίες και ακαδημαικοί, στην Ελλάδα κυβερνάει οι Φωτόπουλος.

Κοντά τους και το δεύτερο κέντρο παραγωγής ιδεολογίας, οι ακροδεξιοί εθνικιστές. Αυτοί μονοπωλούν «τα εθνικά». Ορίζουν ποιά θα είναι η ταυτότητα του μέσου πολίτη, ετοιμάζονται για θρυλικές μάχες κατα των Σκοπιανών, πόλεμο κατα της Μεγάλης Αλβανίας που διεκδικεί Ηπειρο και Τσαμουριά, Θράκη και νησιά. Η γλώσσα και οι εχθροί οι ίδιοι. Αμερικανοί, Ευρωπαική Ενωση, ο υποτιθέμενος αφελληνισμός, άπαντες οι επιχειρηματίες, και φυσικά όλοι οι γείτονες.

Στα πρόσφατα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, ντύθηκαν Ζορό, Μακεδονομάχοι και Αρχαίοι Έλληνες. Kάλεσαν ελληνοορθόδοξους ρήτορες και τηλεθνικιστές. Και όπως και οι αριστεροί τους συνάδελφοι, ταγμένοι κι’ αυτοί εχθροί της εργασίας και του κέρδους, κάλεσαν τους ελληνες επιχειρηματίες να κλείσουν τα σύνορα με τους Σκοπιανούς, και να αναστείλουν κάθε επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην περιοχή. Το μόνο ατού της ελλάδας στην περιοχή, οι επιχειρήσεις μας, θέμελο σταθερότητας και πλουτισμού της μεσαίας τάξης, μοχλός κοινωνικής αξίωσης και προόδου, εκλήθει να αυτοκαταργηθεί.

Στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται, λέει η παροιμία. Διαπιστώνοντας την γενική σήψη και παρακμή των οικονομικών και κοινωνικών μας θεσμών, το τρίτο κέντρο εξουσίας και παραγωγής αποβλάκωσης, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, έκανε τη δυναμική της εμφάνιση με μια κίνηση δυνατού εντυπωσιασμού. Καταργώντας την επίσημη ιεραρχία της Εκκλησίας, και παρεγκωνίζοντας τον νεοεκλεγέντα πράο και συγκαταβατικό Ιερώνυμο, ο πραξικοπηματίας Ανθιμος και το ταλιμπανικό συνάφι του, δημιουργώντας το δικό του θεοκρατικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε σε επίσημη πρές κόνφερανς, πως η Εκκλησία δεν θα δεχτεί ποτέ ένα σύνθετο όνομα για την Μακεδονία.

Λίγες μέρες αργότερα, αδειάζοντας αυτή τη φορά προκλητικά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το ίδιο λυκανθρώπειο συνάφι, ανακοινώνει βαρύγδουπα, πώς όλες οι ανθρώπινες σχέσεις που δεν έχουν ευλογηθεί απο την Εκκλησία, θεωρούνται πορνεία. Συμβίωση, πολιτικός γάμος. Με τον τρόπο αυτό, η παρακμιακοί μας Βυζαντινολάτρες, ξανανοίγουν θέματα που έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι η ίδια μέθοδος που ακολουθούν στην Αμερική οι φανατικοί Ευαγγελιστές και άλλες σέκτες της Προτεσταντικής Εκκλησίας, που για δεκαετίες τώρα συντηρούν και συζητούν τα ίδια θέματα (έκτρωση, ομοφυλόφιλοι, θεωρία εξέλιξης, κλπ) για να διαιρούν και να φανατίζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Θα τους ανεχτούμε; Εγώ προσωπικά όχι. Με ό,τι έχω και μπορώ θα τους πολεμήσω. Ζώ εκτός Ελλάδος και τίποτα απο αυτά δεν με επηρρεάζουν άμεσα. Εντουτοις νοιώθω τρομερά εκνευρισμένος. Επιθυμώ να δηλώνω ύπερήφανα πως είμαι Ελληνας, στη ξένη γή που ζώ, και να βλέπω την Ελλάδα να προοδεύει. Αδυνατώ να δεχτώ πως οι οικογένειά μου που ζεί στην Ελλάδα, και οι άξιοι άνθρωποι που γνωρίζω εκεί, προσωπικοί φίλοι και διαδιακτυακοί γνωστοί, άνθρωποι μορφωμένοι, σοβαροί και σκεπτόμενοι, θα πρέπει να οραματιστούν και να φτιάξουν τη ζωή τους βάσει της ιδεολογίας σκυλανθρώπων τύπου Φωτόπουλου, Ανθιμου και Παπαθεμελή.

----------------------------------------------------------
Δεν θα ξαναγράψω άλλο πόστ πάνω στο θέμα αυτό. Γράφονται ήδη πολλά απο φίλους μπλόγγερς που ζούν στην Ελλάδα και βιώνουν εκεί τα πράγματα απο κοντά. Για το θυμωμένο ύφος του πόστ ζητώ συγγνώμη. Θα είναι το τελευταίο. Απο δώ και πέρα θα γράφω για άλλα θέματα, για να ξεφύγει ο νού μας αλλού, σε άλλες κατευθύνσεις. Σήμερα, απλά, ένοιωσα πολύ, μα πολυ θυμωμένος.
-----------------------------------------------------------

72 comments:

salepi said...

τί συγνώμη; εκφράσου ελεύθερα!
μια χαρά τα λες

basik-ly said...

Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Και μην ξεχνάς και τον παράγοντα "φθόνο" που παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στον σύγχρονο ελληνικό... πολιτισμό.

Η εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, αλλά θα την πάρουμε στα σοβαρά (και) επί του θέματος όταν αρχίσει να δίνει συντάξεις. Ως τότε...
Τι να πεις όμως για το ανδρείκελο-υπουργό Δικαιοσύνης που δηλώνει "άνθρωπός της";

Οι γραφικοί Ζορό (το πρωί Νομάρχης, το βράδυ Ταβερνιάρης και την Κυριακή Κουμπάρος) είναι περήφανοι που δεν σπούδασαν και παρασέρνουν όλους τους αμόρφωτους στην απαξίωση της γνώσης.

Το Έθνος "πάει ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη" ή καλύτερα, "αν σε πάρει η κατρακύλα με τον εαυτό σου μίλα..."

vasikos metoxos said...

Φίλε Locus το ποστ σου χαρακτηρίζει τον αγαπητό συνταξιδιώτη.

Φιλελεύθερος και τολμηρός, ευθύς και τίμιος λόγος που πολλά μπορεί κανείς να ανακαλύψει σε αυτόν τον λόγο για να διαφωνήσει. Όμως δεν μπορεί να τον αγνοήσει ή να κρίνει ότι πράτει υστερόβουλα.

Η παθιασμένη αγάπη για την πατρίδα και ο θυμός κυριαρχούν σε τούτο το ποστ.

Τα φαινόμενα της εποχής που παρουσιάζεις φίλε αποτελούν εικόνα της ελλαδικής κοινωνίας. Δεν θα μπω στον κόπο να υπερασπιστώ τους συνδικαλιστές που αναφέρεις.
Το γκρέμισμα του ασφαλιστικού γίνεται πράξη γιατί οι συγκεκριμένοι ήταν οι ηγέτες του εργατικού κινήματος. Ξεπουλημένοι και υποτακτικοί. Κομματικά όργανα πιστά στους αφέντες τους. Δεν με αφορούν.
Στηρίζω όμως ανυπόκριτα την αγωνία του εργαζόμενου απεργού που απεργεί για να διατρανώσει την αντίθεσή του στην "τιμωρία" της πρόσθετης εργασίας που του επιβάλει η πολιτική εξουσία. Καυτηριάζω το μανιπιουλάρισμα της δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία για την έκδοση κυριακάτικων ορθόδοξων αποφάσεων.
Θυμώνω για την ανοχή που δείχνουν οι πολίτες στην εξουσία και στα τερτίπια της.

Ντρέπομαι για τα δίποδα που το παίζουν τιμητές και υπερπατριώτες. Απόγονοι ριψάσπιδων, δοσίλογων και προσκυνημένων συνεχίζουν να προκαλούν ως αστράτευτα ανδρείκελα
από τα βουλευτικά τους έδρανα.

Τέλος τιμώ και σέβομαι τον ορθόδοξο λόγο του αρχιεπισκόπου που διδάσκει ορθόδοξη πράξη στην υστερία της αφασικής πραγματικότητας που βιώνουμε.

Χαίρε φίλε Locus Publicus, Ακρίτα Έλληνα στην εσχατιά του πλανητικού χωριού, στο κέντρο της καπιταλιστικής δημιουργίας, στο επίκεντρο όμως της ελληνικής αυτογνωσίας, του ήθους και της σκέψης. Αυτής σκέψης που αβίαστα βγαίνει από την ψυχή σου και χαίρομαι να την διαβάζω.

Περαστικός said...

Σκέψου πόσο θυμωμένος είμαι εγώ που τα ζω από μέσα. Δυστυχώς, και κάποιοι μη προνομιούχοι κατευθύνονται και χειραγωγούνται από υστερόβουλους και κομματικούς εργατοπατέρες με ξεπερασμένες ιδεοληψίες που τους εκτρέπουν σε άσχετα και λανθασμένα αιτήματα που δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες και σε δράσεις που σρέφονται κάτά του κοινωνικού συνόλου, χάνοντας όλο το δίκιο τους.

Βάσσια said...

locus :-)

1. Οι εκάστοτε συνδικαλιστές, είτε τιμούν είτε όχι το λειτούργημά τους, δεν παύουν να είναι μέσα διεκδίκησης και αγώνων , ΟΛΩΝ των εργαζομένων.

Κανένας δεν πρέπει να βλέπει με "στραβό μάτι" τους απεργούς, οποιασδήποτε εταιρείας ή κλάδου.
Είμαστε όλοι μαζί αγωνιζόμενοι για έναν κοινό σκοπό.

Θα αντέξουμε και τις διακοπές ρεύματος, και τα σκουπίδια.
Αυτό που δεν μας επιτρέπεται να αντέξουμε ποτέ είναι να δεχόμαστε ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΑ τους ανίδεους και ανίκανους που προσπαθούν να απεμπολίσουν ή και αποδομήσουν ότι έχει αποκτηθεί με κόπο, χαμένα ημερομίσθια, ένσημα, αίμα και αγώνες.
Όποιος κι αν είναι αυτός.

2. Ο κάθε εγωπαθής ακραίος πολιτικός και μη που συμπεριφέρεται ως σαν να απευθύνεται σε στρατιωτάκια, έχει τη θέση του στον πάγκο του.

3. Η εκκλησία έχει κι εκείνη τα επτά, υποκριτικά της πέπλα που κάθε μέρα ο άνεμος της "δικαιοσύνης" της αφαιρεί κι από ένα.


Τέλος, η Ελλάδα κατά καιρούς αναστατώνεται από τέτοια γεγονότα, αλλά είναι μια Ελλάδα ζωντανή , που αγωνίζεται για τη βελτίωση, με τα λάθη της, με τα στραβά της ακόμη και με τα άκρα της.

Πιστεύω στην Ελλάδα που ξυπνάει, έστω κι αν χασμουριέται πολύ, πολλές φορές.
:-)

Απορών και Εξιστάμενος said...

Ενώ συμφωνώ με τον Locus Publicus, διαφωνώ σε όσα περί απεργιών λέει η vassia...

Για οτιδήποτε αγωνίζονται οι συνδικαλιστές συγχωρούνται; ΕΛΕΟΣ!

Οτιδήποτε έχουν πετύχει, ακόμα και ανήθικα, στα χρόνια που πέρασαν με την συνενοχή απιθάνων πολιτικών οφείλουν να υποστηρίζονται; ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΛΕΟΣ!

Μου θυμίζει την ορθότητα των πρωταθλημάτων που έχουν παρθεί με πληρωμένους διαιτητές με απίθανα πέναλτυ...

Η ζωή και η ιστορία μιας χώρας δεν είναι ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα...

Όποιος δεν θέλει τίποτα να αλλάξει πεθαίνει... Αυτός είναι κανόνας και της ιστορίας και της βιολογίας...

Αυτή είναι για μένα η Ελλάδα που -κατά τη vassia- χασμουριέται!

Anonymous said...

Dear Locus k Loipoi,

Ξαναείδα ειδήσεις, αφού διάβασα αυτό το πόστ, στο mega αυτή την φορά!!!
Ωραίος τρόπος να ξεκινήσει κανείς την μέρα του...
Λες, OMG ζω στον παράδεισο!(και η κόλαση εκεί...που λέει κι το τραγούδι...)
:))

Όλα χάλια μου ακούγονται και εμένα, αλλά το χειρότερο:
ο k.Ανθιμος όταν μιλάει για "πορνεία" και "ανωμαλία" ΔΕΝ αναφέρεται στους gay!!!
Κάποιος που τον ρώτησε πια θα είναι η αντίδραση όταν ο νόμος ισχύει και για τους gay , αυτός είπε πως τότε θα τραβάει τα μαλιά του...(τα γένια του έπρεπε να πει...)
Αυτό στα μάτια του με κάνει μία πρώην πόρνη! Τρέχω να εξομολογηθώ asap...


Επίσης, πάλι άκουσα για πιθανές εκλογές...
Μα καλά...μόλις δεν έγιναν εκλογές;;;
Ποτέ δεν κατάλαβα αυτό που κάνει ο Παπανδρέου κυρίως, και ζητάει εκλογές λιγους μήνες αφου έχουν γίνει! Μπορεί να μου το εξηγήσει κανείς;

Η Βάσσια λέει "Αυτό που δεν μας επιτρέπεται να αντέξουμε ποτέ είναι να δεχόμαστε ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΑ τους ανίδεους και ανίκανους που προσπαθούν να απεμπολίσουν ή και αποδομήσουν ότι έχει αποκτηθεί με κόπο... "

Όταν ασκείς το εκλογικό σου δικαίωμα, τότε είναι η στιγμή που έχεις φωνή...
Εσείς τους ψηφίσατε τους "ανίδεους"...Και για 4 ολόκληρα χρόνια!
Η πλειοψηφία έχει κάποιο νόημα τελικά στην Ελλάδα; ή θα ακούγονται πάντα οι λίγοι φωνακλάδες, βλ. Ανθ. και συνδικαλιστες.

Γιατί και στις απεργίες το ποσοστό των απεργών λένε πως είναι απίστευτα χαμηλό!

Locus Publicus said...

Αγαπητοί μου φίλοι γειά σας.
Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας. Πριν προχωρήσω σε επι μέρους σχόλια, μερικά προκαταρκτικά.

(1)Δεν θίγω το θέμα του Ασφαλιστικού. Θίγω το θέμα παγιωμένων συμπεριφορών συνδικαλιστών, εθνικιστών και εκκλησίας απέναντι στον ελληνικό λαό.

(2)Δέχομαι το δικαίωμα της απεργίας. Δέχομαι όμως το γεγονός οτι οι χιλιάδες επιχειρηματίες που έχουν ζημιωθεί απο την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να αποζημιωθούν απο το μονοπώλιο που εσκεμμένα τους ζημιώνει. Οι ζημιές των αποζημιώσεων, είναι αρκετές να βουλιάξουν την εταιρεία οικονομικά, και να οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού (εκτός βέβαια αν και πάλι το κράτος σβήσει τα χρέη της εταιρίας, κάτι που το θεωρώ σοβαρότατα ανήθικο και νεποτιστικό).

(3)Δεν δέχομαι πως κανένας κλάδος εργαζομένων έχει το δικαίωμα να εμποδίσει εθελοντές να μαζέψουν σκουπίδια. Θεωρώ επίσης ανήθικη και παράνομη κάθε κατάληψη δημοσίου χώρου. Το δημαρχείο Αθηνών δεν μπορεί να καταληφθεί για τον ίδιο λόγο που κανένας απεργός δεν μπορεί να καταλάβει τη Βουλή. Εδώ έπρεπε να υπάρξουν συλλήψεις, οι οποίες δεν έγιναν.

(4)Σε κατάσταση μονοπωλιακών συνθηκών, το κράτος έπρεπε να έχει ήδη προβλέψει την ύπαρξη και άλλης εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Αντι τούτου, αρνείται την ύπαρξη οποιουδήποτε ανταγωνιστή, παρέχει μονιμότητα στους εργαζομένους του μονοπωλίου (η οποία πρέπει αμέσως να αρθεί), και αντί τούτου παρέχει στους υπαλλήλους της ΔΕΗ το απαράδεκτο προνόμιο του δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος (το οποίο επίσης πρέπει να καταργηθεί).

(5)Η Εκκλησία δεν έχει το δικαίωμα να χαράξει όποια γραμμή επιθυμεί, διότι υπόκειται στο Κράτος. Οι παπάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Εαν η Εκκλησία επιθυμεί ανεξάρτητη γραμμή, τότε να αποχωριστεί απο το Κράτος.

(6)Οι εθνικιστές μου είναι απεχθείς, αλλά χρηματοδοτούν την εκστρατεία τους μόνοι τους. Δεν κατεβάζουν ούτε ρεύμα, ούτε μπλοκάρουν χωματερές. Ως εκ τούτου πέραν της ιδεολογικής μου διαφοράς, δεν έχω τίποτα το παράνομο να τους προσάψω.

(7)Για το ασφαλιστικό - Είναι αδιανόητο, την επίλυση του προβλήματος να την έχει αναλάβει ένα άτομο, η κ. Πετραλιά. Πέραν απο αυτή, δεν είδα κανέναν άλλον.
Στις δημόσιες εμφανίσεις της, δεν είδα κανέναν να την συνοδεύει. Η κ. Πετραλιά δεν είναι ειδική σε θέματα ασφάλισης. Δεν έχει πείρα στον τομέα, δεν επιτρέπεται καν να ασχολείται με το θέμα. Τα προβλήματα λύνονται μόνον απο ομάδες ειδικών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είχε μισθώσει ειδικευμένη γνώση απο την διεθνή αγορά, για να της αναθέσει, αντί αδράς αμοιβής την επίλυση του Ασφαλιστικού. Η κ. Πετραλιά δεν χρειάζεται να ξέρει τίποτα επί του θέματος. Ο ρόλος της θα πρέπει να ήταν καθαρα Project Manager.

(8)Τα ορια ηλικίας εργασίας θα αυξηθούν εξ ανάγκης, εκτός και αν οι επενδύσεις των ταμείων είναι τόσο δυνατές που υπερκαλύπτουν τα έξοδα εκείνουν που επιθυμούν να παραιτηθούν στα 45. Αλήθεια ξέρει κανείς ΠΟΥ επενδύει η ΔΕΗ τα λεφτά της; Ποιό είναι το κέρδος της επένδυσης των κεφαλαίων του ταμείου; Ποιός το διαχειρίζεται; Θα επιθυμούσα μια απάντηση αν κάποιος βέβαια την έχει.

Φίλοι μου θα επανέλθω.

Βάσσια said...

Απορών και εξιστάμενε,

δεν μίλησα καθόλου για συγχώρεση.
Πολύ απλά δεν μου αρέσει το "διαίρει και βασίλευε".

Έγραψα σαφέστατα ότι υπάρχουν και μη τιμώντες το λειτούργημα του συνδικαλιστή.
Στην προκειμένη περίπτωση , θεωρώ ότι τα ζητήματα των απεργιών είναι πολύ σοβαρά.
Φυσικά μπορούμε να διαφωνούμε.
:-)

Έγραψες ότι "Όποιος δεν θέλει τίποτα να αλλάξει πεθαίνει... Αυτός είναι κανόνας και της ιστορίας και της βιολογίας..."

Δεν πιστεύω ότι διαφωνούμε.
Η αλλαγές όμως δεν απορρέουν από την απραξία.

:-)

Βάσσια said...

Rallou επέτρεψέ μου να ξεχωρίσω τη θέση μου.
Η ψήφος μου , για μένα, έχει αξία και δεν την απέδωσα στους σημερινούς κυβερνώντες.

Και στην περίπτωση όμως που τα ίδια συνέβαιναν με κυβέρνηση της επιλογής μου, πάλι θα απεργούσα, πάλι θα έκρινα.

Πολλά ζητήματα είναι απλώς ανθρώπινα και όχι κομματικά.
:-)

Locus Publicus said...

To κράξιμο άρχισε -ΒΒC News

Μεγαλοκοπέλα said...

Μόλις χθες έπεσε στην αντίληψή μου και το εξής... απαράμιλλο.

xasodikis said...

Φίλε Locus, κατανοώ την αγανάκτησή σου, αλλά επέτρεψέ μου μερικές αντιρρήσεις:
α) Η ΔΕΗ δεν είναι πλέον μονοπώλιο στην παραγωγή ρεύματος.
β) Την ευθύνη της τροφοδοσίας του δικτύου και των διακοπών δεν την έχει πλέον ούτε η ΔΕΗ ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι σε αυτήν, αλλά ο ΔΕΣΜΗΕ.
γ) Οι εργαζόμενοι επικαλούνται συγκεκριμένα στοιχεία (αριθμούς δηλαδή) ότι οι ίδιοι φρόντισαν να διαθέσουν το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας και ότι ο ΔΕΣΜΗΕ αντίθετα δεν φρόντισε να μοιράσει τις διακοπές ρεύματος ώστε να στερήσει για λίγες ώρες το ηλεκτρικό και από τους λεγόμενους μεγάλους πελάτες, δηλαδή από έναν αριθμό βιομηχανικών μονάδων, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μικρές επιχειρήσεις και οι οικιακοί καταναλωτές.

Δεν είμαι σε θέση να ελέγξω την ακρίβεια αυτών των στοιχείων, αλλά σημειώνω ότι η άλλη πλευρά (ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ) δεν απάντησαν επ' αυτών.

Το να κόψεις για ένα δίωρο το ρεύμα σε μερικές μεγάλες βιομηχανίες (πράγμα που άλλωστε προβλέπεται από τις συμβάσεις που οι ίδιες έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ) δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς "βύθισμα στο σκοτάδι"...

Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα έχει κάνει τεράστια, ιστορικά, εγκληματικά λάθη πολλές φορές στο παρελθόν και τα κάνει ακόμη. Αλλά είναι εξίσου επικίνδυνη η υιοθέτηση απόψεων κοινωνικού αυτοματισμού, βασισμένου στο (απλό, αν και ενοχλητικό) δεδομένο ότι η επιτυχία μιας απεργιακής κινητοποίησης περνάει αναγκαστικά από την (σε ένα βαθμό) ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου...

Με τα άλλα δύο τρίτα του ποστ συμφωνώ σχεδόν απόλυτα.

Ο άλλος said...

Αγαπητέ locus.
Συμφωνώ με τον Βασικό Μέτοχο.Το κείμενό σου έχει οργή, καθαρό παιδί της ευθύτητάς σου και της αγωνίας σου.
Δεν θα διαφωνήσω σε τίποτα απ αυτά με τα οποία περιγράφεις τη φάρα των συνδικαλιστών. Δημιούργημα μιας άρρωστης πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, που απαιτούσε ή λακέδες ή σεχταριστές υπερεπαναστάτες. Οι περισσότεροι είναι αναπάγγελτοι, τσιράκια ενός πολιτικού δοσιλογιμού. Φοράνε κουκούλες και αναλαμβάνουν να καθαρίσουν για τα κόμματα, των οποίων κάποια στιγμή γίνονται βουλευτές.
Χρειάζεται όμως προσοχή. Υπάρχει ο κίνδυνος μαζί με τα απόνερα, να πετάξει κάποιος και το παιδί. Τα συμπεράσμτα για τους συνδικαλιστές, δεν πρέπει να ακυρώνουν τον συνδικαλισμό. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα πολιτικής, όχι δράσης και κακής συμπεριφοράς κάποιων συνδικαλιστών.
Οι απεργία είναι τρόπος διεκδίκησης. Και μάλιστα έχει κόστος. Μην είσαι σίγουρος πως η κατάσταση με τις διακοπές της ΔΕΗ, δεν έχει σχέση με αποφάσεις της διοίκησης και την προσπάθεια να δημιουργηθεί μια άσχημη εικόνα για τους απεργούς.
Η λύση δεν θα ήταν μια ιδιωτική ΔΕΗ. Άλλωστε και εκεί θα μπορούσε να γίνει απεργία. Η λύση είναι μια ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή οποιαδήποτε επιχείρηση που δουλεύει με κριτήριο την εξυπηρέτηση του πολίτη και γιατί όχι το κέρδος της.
Όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο σημείο που βρίσκονται, γιατί χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες εκλογικής πελατείας. Δεν υπήρξαν σχέδια ανάπτυξής τους ή εκσυγχρονισμού. Μόνο σχέδια άλωσης από υπεράριθμους ημέτερους.
Δεν με βρίσκει σύμφωνο, ο "εθελοντισμός" που επιχειρεί να αμβλύνειτις επιπτώσεις της απεργίας. Ο πολίτης δεν μπορεί να στρέφεται ενάντια στον πολίτη που διεκδικεί, για να βολέψει την ανάγκη του. Τέλος όλα αυτά που παρακολουθείς στις τηλεοράσεις είναι η πολιτική μας κουλτούρα. Είτε πολιτικών είτε απεργών. Το δικαίωμα όμως του απεργού είναι ιερό, και το εννοώ .
Αντιθέτως δεν έχει τίποτα ιερό μουτζαχεντινισμός της εκκλησίας (δες με την ευκαιρία το post μου για το θέμα)και των πατριδοκάπηλων.
Σε χαιρετώ, εκεί στην εσχατιά της ξενιτιάς , με την καθαρή σκέψη σου και την ειλικρινή αγωνία που μόνο σε ξενιτεμένους έλληνες βρίσκεις πια

Roadartist said...

Locus όσο κυνικό κ αν ακουστεί είσαι πολύ τυχερός που μένεις σε ένα τόπο που σε σέβεται.
Εδώ έχει πάψει προ πολλού να συμβαίνει αυτό...Δυστυχώς δύσκολα τα πράγματα.. :( και το μέλλον δυσοίωνο..
Για τους συνδικαστές μόνο μια παρατήρηση..Έκανες μια αναφορά στο κείμενο σου: 'τα αρθρωποειδή τύπου Φωτόπουλου, ανακοινώνουν με ξύλινη γλώσσα'..
..βλέποντας τον στην τηλεόραση, σκέφτηκα οτι αν μη τι άλλο αυτός ο άνθρωπος δε μπορούσε καν να μιλήσει..μου έδωσε την εντύπωση αμόρφωτου ανθρώπου..Και απόρησα..πως ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί τόσους πολλούς εργαζομένους δυσκολευόταν τόσο στο να εκφέρει το λόγο..Άσχετο, απλά το θυμήθηκα και δεν μπορώ να διαφωνήσω ως προς την εκφορά του ξύλινου λόγου..Παρεπιπτόντως μόλις έχουμε ρεύμα..μετά απο διακοπή δύο ωρών (ενώ λέγεται οτι οι διακοπές κρατάνε μια ωρα...) Το θέμα ειναι ο απλός πολίτης τι φταίει να τραβάει όλα αυτά.. Ασε η κατάσταση με τα σκουπίδια..ασε..Μέρες αμάζευτα στους δρόμους..Καλησπέρα!

Anonymous said...

Απορώ και εγώ για το πως κατάφερε να εκλεγεί ο Ιερώνυμος από μία τόσο αντιδραστική σέχτα. Προβλέπω αντιδράσεις, όχι τόσο από τους ιεράρχες αλλά το ποίμνιο, που θα αρχίσει να αποζητά έναν 'κανονικό' παπά σαν και τον προηγούμενο, ένα δάχτυλο που να τους δείχνει το δρόμο και ένα αστραφτερό περιτύλιγμα να τους ναρκώνει, επιτρέποντας τους να συνεχίσουν να ζουν σκυφτοί στην θαλπωρή της άγνοιας τους. Όπως λέει και ο ποιητής, είναι αυτά τα πρόσωπα που νιώθουν άβολα στην ελευθερία.
Και δυστυχώς Locus, αποτελούν ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, αντικατοπτρισμός της οποίας είναι οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες της.

Είχα το δίλημμα για το ποιος μου προκαλεί μεγαλύτερη απέχθεια: οι αλαζόνες και δημαγωγοί κυβερνώντες μας ή οι βολεμένοι συνδικαλιστές που δεν πείθουν πλέον κανένα.
Με διαφορά στήθους κέρδισαν οι πρώτοι καθώς χρησιμοποιούν έντεχνα την λαϊκή αντιπάθεια για τους δεύτερους ώστε να περάσουν τα σχέδια τους παρουσιάζοντας τα ξεδιάντροπα ως τολμηρή μεταρρύθμιση. Πρέπει να γίνουν θυσίες, να το δεχτώ, δεν βλέπω όμως να θυσιάζουν οι ίδιοι κάποια δικά τους κεκτημένα (μάλλον είναι αδιανόητο). Εξαγοράζουν συστηματικά συνειδήσεις. Οι δημοσιογράφοι είναι οι μόνοι που κράτησαν το ασφαλιστικό ταμείο τους, αφού το plan A της γελοίας κολακείας περί ένταξης τους στο ταμείο επιστημόνων (ξέχασαν τους Ζωνιανούς) δέν πέτυχε. Πάλι καλά που δεν έκαναν ξεχωριστό ταμείο Μεγαλοδημοσιογράφων (με πρόεδρο τον Τράγκα). Αν εξαγοραστούν οι βοσκοί, το κοπάδι θα ακολουθήσει. Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή. Μόνο που δεν πετυχαίνει πάντα.

squarelogic said...

Locus
χαιρομαι που ειμαστε μελη της ιδιας δικτυακης παρέας με τετοια κείμενα και μαλιστα από καποιον που δεν πλήττεται ο ιδιος απο την κατάσταση!

Για τους συνδικαληστές(ηθελημένο το η) θα διαφωνήσω με οσους τους υπερασπίζονται.Καλώς ή κακώς στα 20-25 χρόνια που παρακολουθω ενεργά την πολιτικη μαςπραγματικοτητα δεν εχω ακουσει εναν(1...)απο αυτούς να λέει "και μεις οι εργζόμενοι πρεπει να κανουμε αυτό (το κατι παραπάνω)ειτε για το καλο της ΔΕΚΟ είτε για το καλο του κοινων.συνόλου".
Αν ειχα ακουσει καποιες φορές κατι τετοιο,θα ελεγα ,"ναι,αυτος ο ανθρωπος κανει για Βουλευτης,κανει για ηγετης".
Αντ'αυτου,εχω δει πανω απο μια 10αδα κομματικούς κηφήνες,που ουδέποτε δούλεψαν (ωστε να εχουν τουλαχιστον συνειδηση των προβληματων αυτων που εκπροσωπούν),που ταλαιπώρησαν αφανταστα το κοινων.συνολο όποτε τους δοθηκε η ευκαιρια (και η κομματ.εντολή...),που εκαναν την πάπια όταν τα αντιδημοφιλη μετρα τα περνούσε η παράταξη τους,να γίνονται ως φυσικη εξελιξη Βο(υ)λευτές ξοδεύοντας απίστευτα ποσά στον προεκλογικό τους "αγώνα"
(πχ.Πρωτόπαπας),και εμπαιζοντας μετά απο τους υπουργικους του θώκους τους εργαζόμενους τους οποίους υποτίθεται κάποτε εκπροσωπούσαν(Πρωτοπαπας,Σπυροπουλος).
Φυσικα ολα αυτά ειναι απόρροια της καταδυνάστευσης όλων των διαδικασιών απ την κομματικοποίηση.
Δηλ.ολες οι υποτίθεται δημοκρατικες διαδικασιες φαλκιδεύονται αναγκαζοντας το εκλεκτορ.σωμα να διαλεξει μεταξυ των αναδειχθεντων στον κομματικο δοκιμαστικο σωληνα,κι οχι απο αυτους (τους ολιγιστους...)που αναδεικνυονται φυσικά απ την καθημερινή παρουσια τους.
Μεγαλο θεμα αυτο για αλλο ποστ!
Επειδη προέκυψε "σεντονι" στα αλλα 2 "κεντρα παραγωγης συλλογ.συνειδησης"θα αναφερθω αλλη στιγμη!
Υπερατλαντικους χαιρετισμους και σ'ευχαριστουμε που εισαι μαζι μας και νοιάζεσαι ακομα!

αθεόφοβος said...

Ο vasikos metoxos με έχει καλύψει .
Απλά θα ρώταγα ποιοί θα ήταν αυτοί οι πολίτες που θα μάζευαν τα σκουπίδια όταν σχεδόν όλοι δεν μπορούν να τα κρατήσουν όσο κρατάει η απεργία στο μπαλκόνι τους όπως απλά κάνω εγώ;
Αλλά ας πούμε ότι κάποιοι θα τα μάζευαν που θα τα πήγαιναν;

Locus Publicus said...

Aγαπητή salepi καλωσήρθες στο μπλόγκ μου. Συνήθως είμαι πιο ευχάριστος, έπεσες σε δύσκολη μέρα! Θα περάσω να τα πούμε και απο το μπλόγκ σου:)

Mα τι θα πετύχει φίλε basik η εκκλησία με την τόσο σκληρή γλώσσα; Θα γελειοποιηθεί. Θα την πάρει ο κόσμος στο ψιλό, θα χάσει και τους μετριοπαθείς. Θα μπορούσε να εκφράσει τη γνώμη της με άλλο τρόπο, ίσως και λίγο χιούμορ. Οσο για τον Ζορό, πέρα απο το χαβαλέ, που αλήθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί; Πάλι αδιέξοδο..

Φίλε Βασικέ είσαι πολύ ευγενικός και σ' ευχαριστώ. Παρακαλώ και σένα, αλλά και όλους τους φίλους του μπλόγκ, να διαφωνούν άνετα μαζί μου. Τα νέα της Ελλάδας δεν έρχονται εδώ με την ακρίβεια που τα δέχεστε εσείς. Συνεπώς σε πολλά ίσως πέφτω έξω.

Δεν θίγω βέβαια το ασφαλιστικό, αλλά τα κέντρα ιδεολογίας στη χώρα μας που χρόνια τώρα μας πρήζουν με τα ίδια και τα ίδια.

Για το ασφαλιστικό δεν γνωρίζω πολλά πράγματα πέρα απο το γεγονός πως 55 ταμεία (άλλα καλά, αλλά κακά), θα συμπτιχθούν σε πολύ λιγότερα. Η κυβέρνηση λέει πως κανένα ταμείο δεν χάνει τα λεφτά του. Ωραία. Για να σωθεί όμως το σχήμα, τα λεπτά των καλών ταμείων, θα σώσουν και τα άλλα. Συγχρόνως, σε μία χώρα με 500 και βάλε ανθυγιεινά, πολλά απο τα οποία κρίθηκαν έτσι για κομματικούς λόγους, χρειάζεται και λίγο ξεκαθάρισμα. Και φυσικά υπάρχουν δύο τρόποι για να αυξήσεις τη δύναμη των ταμείων. (1)αυξάνοντας τα όρια ηλικίας - αυτό το έχουν κάνει όλα τα κράτη, και (2) αύξηση φορολογίας - κάτι που μουλωχτά το περιμένω αργότερα.

Αλλά εδώ φίλε μου, δεν πολεμάμε μόνον για το ασφαλιστικό. Εδώ βλέπω μια κόντρα κυβέρνησης που άρον άρον θέλει να σπάσει τα συνδικάτα, και συνδικάτων που βλέπουν το τέλος της δύναμής τους, γι αυτό και κάνουν αυτά που κάνουν.

Για τις Κυριακάτικες δικαστικές αποφάσεις, δεν ήξερα, είδα το πόστ σου και κατάλαβα. Δεν γνωρίζω, ειλικρινά, το μέγεθος της επιρροής του συνδικαλισμού, και κομματισμού στον δικαστικό τομέα. Αλλα γιατί να απουσιάζει και απο κεί. Ολα στη χώρα μας είναι κομματικά.

Τελευταια παρατήρηση. Κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν κατανοώ αυτή την κυβέρνηση. Ποιά ομάδα επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο; Γιατί δεν το βγάζει σε ένα ιστολόγιο να το δούμε; Γιατί τέλος πάντων αυτή η μυστικότητα, η συνεχής αποφυγή καθαρού λόγου;

ΥΓ - Η τελευτάια σου παράγραφος για την "εσχατιά του πλανητικού χωριού", μέ άγγιξε πολύ. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Επιθυμώ να είμαι ειλικρινής με όλους.

Locus Publicus said...

Φίλε μου Περαστικέ, πέρσι έκλεισαν τα σχολεία για μήνες, φέτος κλείνουν φώτα και αφήνουν σκουπίδια. Πρίν χρόνια, οι αγρότες έκλεισαν για μήνες τον εθνικό δρόμο Αθηνών - Πατρών, και έβαζαν Αλβανούς να φυλάνε το δρόμο το βράδυ όταν αυτοί πήγαιναν για ύπνο. Ανθρωποι πέθαναν γιατί δεν μπορούσαν να έρθουν στην Αθήνα για ιατρικές ανάγκες. Εαν η χώρα μας δεν σπάσει την τρομοκρατία των συνδικάτων, θά έχουμε άσχημο μέλλον.Ηδη έχουν καταφέρει αν διαλύσουν τα πανεπιστήμια της χώρας. Ιδωμεν.


Φίλη μου vassia χαιρετώ. Προφανώς διαφωνείς μαζί μου, και είναι εντάξει, αλλά πιστεύεις πραγματικά πως οι συνδικαλιστές αγωνίζονται με ήθος και ευγένεια για ΟΛΟΥΣ τους εργαζομένους; Γιατί εγώ δεν βλέπω τέτοιο πράγμα.

Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα ποιός αγωνίζεται; Γιατί να έχουμε εκεί (όπως και στους Δήμους και άλλες υπηρεσίες) ανασφάλιστους εργάτες με πολύμηνες απλήρωτες αποδοχές; Ποιός μεριμνεί γι' αυτούς;

Οσον αφορά τους πολιτικούς, αυτούς τους αλλάζουμε. Αλλα χρειαζόμαστε νομίζω ριζική αναδιάρθρωση του εργατικού δικαίου στην Ελλάδα. Δεν μπορεί το επίσημο κράτος να προστατεύει τη ΔΕΗ (αλήθεια πληρώνονται τώρα που απεργούν;) απο τη μιά και να αφήνει 2 και πλέον εκατομμύρια ελλήνων χωρίς καμμία εργατική εκπροσώπηση.

Σε κάθε περίπτωση, μετράω τη γνώμη σου. Μαθαίνω και βελτιώνομαι.

Locus Publicus said...

Φίλε απορώντα και εξιστάμενε καλωσόρισες και εσύ στο μπλόγκ μου! Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ φιλελεύθερος (που πράγματι δεν είμαι), εκφράζω την άποψη πως ο ανταγωνισμός φέρνει μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Μπορεί να κάνει καταστοφική απεργία η ΕΒΓΑ που νομίζω είπες και εσύ σε κάποιο πόστ σου; Βέβαια και μπορεί, αλλά τότε θα φάμε όλοι ΔΕΛΤΑ ή δεν ξέρω τί άλλο υπάρχει στο χώρο.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή η "αλληλεγγύη" των τραπεζικών για τους μανάβηδες, και των νοσοκόμων για τους φορτηγατζήδες, εμένα μου δίνει γεύση κομματισμού και όχι εργατικών αγώνων.

Απο το ύφος και την επιχειρηματολογία του Φωτόπουλου εγώ κατάλαβα πως ο άνθρωπος είναι βαμμένος. Ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ, την οποία δεν επιθυμεί ο αγράμματος να αφήσει ούτε να συνεδριάσει. Δεν τον νοιάζει που η ΔΕΗ έχει νομική υποχρέωση να παρέχει ρεύμα στα εργοστάσια. Δεν τον νοιάζει το κόστος μιας αποζημίωσης. Και ξέρεις γιατί; Γιατί προστατεύεται. Απεργεί και πληρώνεται, και άν η ΔΕΗ χρεωκοπήσει, το κράτος θα τον πληρώσει για να μην χάσει τη δουλειά του.

Locus Publicus said...

"Θα τραβάμε τα μαλλιά μας!" είπε, ναι rallou σωστή η παρατήρηση, ο άνθρωπος είναι μεγάλο και επικίνδυνο καλαμπούρι. Χωρίς να υπάρχει λόγος, θα μπούμε τώρα σε νέες μάχες για τους "πόρνους", οπου αφου ωχαδελφιστούμε για κανα χρόνο (όπως και με τις ταυτότητες), μετά δεν θα γίνει τίποτα απολύτως. Θα μείνει μονάχα η ζοχάδα και η διχόνοια.

ΥΓ- ωραίο το κλιπάκι με τον Μπούς. Ας μείνει για λίγο άνεργος κι΄αυτός. Εκτός βέβαια και αν πετύχει διορισμό στη ΔΕΗ!


Mεγαλοκοπέλα μου χαιρετώ. Ωραίο το λίνκ, το διάβασα. Δηλαδή ο Ανθιμος προσπαθεί να περάσει το μήνυμα "κοιτάξτε τι θά είχατε αν δεν ψηφίζατε Ιερώνυμο"! Ομολογουμένως βέβαια, σαν διχαστική μορφή, τα πάει πολύ καλά. Εγώ του δίνω άριστα. Μαζί του και το άλλο νευρόσπασμα ο Αμβρόσιος (αληθεια ξέρει κανένας, πρόκειται για τον blogger Αμβρόσιο;).

Locus Publicus said...

Φίλε Χασοδίκη, διάβασα προσεχτικά το σχόλιό σου, και τηεν επιχειρηματολογία της διαφωνίας ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ.

Να ρωτήσω όμως νομικά - το επιχείρημα πως την ευθύνη για την τροφοδοσία του δικτύου και των διακοπών την έχει η ΔΕΣΜΗΕ, πως ακριβώς καταργεί το μονοπωλιακό καθεστώς της ΔΕΗ; Οργανικό μέρος της ΔΕΗ δεν είναι και η νομική οντότητα "ΔΕΣΜΗΕ";

Διαθέτει η νομική οντότητα "ΔΕΣΜΗΕ" ξεχωριστό οικονομικό προυπολογισμό απο τη ΔΕΗ; Είναι δηλαδή άλλη εταιρία, με δικό της, μη ΔΕΗτζήδικο προσωπικό, δικό της προυπολογισμό, είναι νομικά ανεξάρτητη; Αν η ΔΕΣΜΗΕ μηνυθεί νομικά για αποζημιώσεις, αυτό δεν έχει αντίκτυπο στη ΔΕΗ;

Αν η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι ΟΧΙ, και στο τελευταίο ΝΑΙ, τότε γιατί η ΔΕΗ δεν είναι νομικά μονοπώλιο;

Οσο για τις διακοπές ρεύματος σε εταιρείες, δύο ώρες μπορεί να είναι καταστροφικές. Αλλο η Χαλυβουργική με τους υψικάμινους, άλλο το μανάβικο με τα μήλα. Με τις εταιρίες όμως, υπάρχουν συμφωνητικά που οδηγούν σε αποζημιώσεις. Ενώ ο φουκαράς ο μανάβης, τρώει τον "αγώνα του λαού" στη μάπα..

Locus Publicus said...

Eίναι σαφές φίλε pensierix πως στα εσωτερικά της εκκλησίας επικρατεί διαμάχη. Φαντάζομαι πως ο Ανθιμος εκνευρίστηκε με την διαδοχή Ιερώνυμου, και τώρα κάνει ανοιχτά αντιπερισπασμό.

Κάτι ανάλογο έγινε και με την διαδοχή του Ιακώβου στις ΗΠΑ. Ενώ αρχικά εξελέγη ο Σπυρίδων, η γενική του στάση και στρατηγική ήρθε σε αντίθεση με άλλα μέλη της ιεραρχίας. Μετά απο μια περίοδο διαμάχης που κόστισε άσχημα στον απόδημο ελληνισμό, ο Σπυρίδων καθαιρέθηκε και βγήκε ο Δημήτριος.

Ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί στην Ελλάδα. Νάσαι καλά:)


Φίλε άλλε σ'ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια. Επιχειρηματολογείς πολύ ωραία, και λές πολλά που συμφωνώ μαζί σου. Οι επιχειρήσεις μας έχουν χρησιμοποιηθεί για κομματικούς λόγους και δεν έχουν εκσυχρονιστεί. Δεν λέω πως η ΔΕΗ πρέπει να γίνει ιδιωτική. Λέω πως το κράτος πρέπει να απελευθερώσει την αγορά ηλεκτρικού (και όχι μόνον), να δώσει δικαίωμα και σε άλλες εταιρείες, ιδιωτικές να ανταγωνιστούν. Αυτό θα γίνει έτσι κι' αλλιώς, δεν θα το αποφύγει ουτε η Ελλάδα.

Η απεργία πέρα απο δικαίωμα, είναι πρακτικά μια "δυνατότητα", με κόστος. Οταν το κόστος είναι μεγάλο, το ζυγίζουν όλοι. Σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς, χωρίς κρατικούς παρεμβατισμούς, η ΔΕΗ θα είχε ήδη χρεωκοπήσει. Το μέγεθος των αποζημιώσεων και μόνων για εμπορικές ζημιές λόγω ηλεκρικού, θα την είχαν αφανίσει απο το χάρτη. Σε κανένα νομικό πλαίσιο Ευρωπαικής χώρας δεν υπάρχει διαχωρισμός διεύθυνσης και εργαζομένων. Υπεύθυνη για όλα είναι η διοίκηση. Ακόμα και για το γιατί και πόσοι εργάτες της απεργούν. Εαν αυτή η απεργία γινόταν στις ΗΠΑ, με τις συγκεκριμένες δυναμικές, η εταιρία θα είχε κλείσει.

-Θα περάσω απο το μπλόγκ σου. Είδα το θέμα!

Locus Publicus said...

Φίλη roadartist καλημέρα.
Ο κ. Φωτόπουλος μιλάει σαν να έχει καταπιεί κασέτα με ετοιματζίδικα συνθήματα. Τον κατανοώ απόλυτα. Ο ρόλος του είναι να χειρίζεται ντουντούκες, να καίει λάστιχα στο δρόμο, να αντέχει στα μπινελίκια, και να μιλάει συνέχεια. Δεν έχει σημασία τι λέει. Τελευταία στα ωραία μας κανάλια, βλέπω να σκοτώνονται οι συνδικαλιστές μεταξύ τους. Το επιχείρημα πως δήθεν οι συνδικαλιστές δεν θα έκοβαν το ρεύμα, εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω.

Κουράγιο, σε λίγες μέρες εύχομαι όλα να είναι καθαρά και φωτεινά!

Locus Publicus said...

Φίλε tristan τα επιχειρηματά σου για τα προνόμια των κυβερνώντων και το ταμείο των δημοσιογράφων είναι δυνατά καρφιά, σωστά επιχειρήματα που δεν μπορώ να αγνοήσω. Πρόσφατα, και απο μπλόγκς πάντα, έμαθα και άλλα πράγματα που δεν ήξερα (όπως οι προνομιακές κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις σε εφημερίδες, ειδικά του Τράγκα). Η διαπλοκή μεγάλη.

Πιστεύω πως το άνοιγμα της κοινωνίας μας, οδηγεί σιγά σιγά σε καλύτερες συνθήκες. Σε αυτό θα βοηθήσει και η ιδιωτικοποίηση της οικονομίας.

Τον Ιερώνυμο πιθανότατα να θέλουν να τον ρίξουν. Οπως ανέφερα και πιο πάνω, κάτι ανάλογο έγινε και με την διαδοχή του Ιακώβου στις ΗΠΑ. Ενώ αρχικά εξελέγη ο Σπυρίδων, η γενική του στάση και στρατηγική ήρθε σε αντίθεση με άλλα μέλη της ιεραρχίας. Μετά απο μια περίοδο διαμάχης που κόστισε άσχημα στον απόδημο ελληνισμό, ο Σπυρίδων καθαιρέθηκε και βγήκε ο Δημήτριος.

Νάσαι καλά tristan, τα σχολιά σου πάντα φωτιά.

Locus Publicus said...

Ε βέβαια, φίλε squarelogic, το βουλευτιλίκη είναι η επιβράβευση των συνδικαλιστικών αγώνων υπέρ του κόμματος. Και πάντα να υπάρχει το μήνυμα πως ΜΟΝΟΝ μέσω των συνδικαλιστών μπορεί να γίνει αγώνας. Θα μπορούσαμε βέβαια μεγάλο μέρος των εργατικών μας διεκδικήσεων να τα λύναμε μέσα απο άλλους κρατικούς και νομικούς φορείς, αλλά αυτό δυστυχώς δεν προωθείται σαν ιδέα.

Πιστεύω πως η μόνη ιδεολογία που δεν παράγεται απο κανένα κόμμα, είναι αυτή της σκληρής και τίμιας δουλειάς. Αυτή τη στιγμή στη παρτίδα μας τσακώνονται όλοι με όλους. Αυτός ο απίθανος καθημερινός εκνευρισμός δεν είναι υγιής για την κοινωνία. Τι ασφαλιστικό να συζητήσεις μέσα σ΄αυτό το περιβάλλον; Χρειαζόμαστε ένα καλό νομικό και εργατικό δίκαιο, σωστή δικαιοσύνη, ηρεμία και πρότυπα για τα παιδιά μας. Αν σε όλα κάνω λάθος, θα επιμείνω πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα έπρεπε ποτέ να κόβεται σε μια κοινωνία. Το ίδιο και τα σκουπίδια. Οι δρόμοι μας θα πρέπει πάντα να είναι καθαροί. Με ή χωρίς διαμάχες.


Γειά σου Αθεόφοβε. Εννοούσα πως αν έλεγε ο δήμαρχος πως χρειάζεται εθελοντές για το μάζεμα των σκουπιδιών, τότε ο κόσμος μπορούσε αν βοηθήσει. Τις λεπτομέρειες θα τις κανόνιζε ο δήμαρχος. Φτάσαμε όμως στο σημείο, να μπλοκάρονται ακόμα και οι χωματερές.

Βάσσια said...

Καλημέρα Locus :-)

έχω γράψει και παλαιότερα για τους κάκιστους "επαγγελματίες" συνδικαλιστές.
Σε αυτό δεν διαφωνούμε.
Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που δεν γίνονται βουλευτές, ούτε υπουργοί.

Υπερασπίζομαι την ιδέα του συνδικαλισμού, ως μέσο πίεσης σε δίκαια και κάποιες φορές αυτονόητα αιτήματα.

Σήμερα είμαι στο σπίτι.
Για όσα χάσω ή κερδίσω δεν θα το χρωστάω σε εκείνους.

Ο Αθεόφοβος έγραψε κάτι που κάνω κι εγώ, με τα σκουπίδια, και πολλοί φίλοι. Μόνο σε μεγάλη ανάγκη θα πάμε σκουπίδια στους κάδους.
Όχι ότι κι αυτό λύνει το πρόβλημα.

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος, όταν κάποιος πχ. σου φορτώνει 5 χρόνια παραπάνω εργασίας στη πλάτη, έχοντας ανήλικο παιδί; (για την κολλητή μου αυτό), ή δύο σε μένα;

Τι κάνεις δηλαδή; Του λες ευχαριστώ;

Όλοι εσείς φίλοι εδώ που διαφωνείτε, πείτε ποιος είναι ο τρόπος ο διαφορετικός για να ακούσει στην προοεκιμένη περίπτωση η πολιτεία.

:-)

xasodikis said...

Καλημέρα!

Αγαπητέ Locus, "μονοπώλιο της ΔΕΗ" σημαίνει ότι μόνο η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να παράγει και να εμπορεύεται ρεύμα. Αυτό έχει καταργηθεί και σιγά σιγά μπαίνουν και άλλοι παραγωγοί στο δίκτυο (παρένθεση: γιατί σιγά σιγά και όχι γρήγορα; Εδώ, ανοίγουμε άλλο θέμα που ακουμπά το κράτος και την τεράστια γραφειοκρατία του από τη μιά, εμάς τους πολίτες και τις μόνιμες αντιδράσεις όπου πάει να γίνει π.χ. αιολικό πάρκο από την άλλη... αλλά ξεφεύγουμε...).

Στα ερωτήματα που κάνεις η απάντηση είναι ναι, σε όλα. Ξαναλέω ότι δεν υιοθετώ τα επιχειρήματα των απεργών, επισημαίνω απλώς ότι τα έχουν προβάλει και δεν έχουν απαντηθεί.

Περί ΔΕΣΜΗΕ, αν δεν βαριέσαι, δες εδώ.

Για τις αποζημιώσεις σε εταιρείες που λες, επαναλαμβάνω ότι οι συμβάσεις μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων πελατών προβλέπουν περιορισμό της παροχής σε περιπτώσεις ανάγκης (όπως άλλωστε και στις οικιακές συνδέσεις). Το -επίσης αναπάντητο- επιχείρημα των απεργών είναι ότι, αν είχε κοπεί το ρεύμα για λίγο σε καμιά εκατοστή μεγάλους πελάτες (βιομηχανίες), οι μικροί επιχειρηματίες και οι οικιακοί καταναλωτές θα είχαν υποστεί λιγότερες διακοπές.

basik-ly said...

Κι εγώ του... εξωτερικού είμαι. Έχω βεβαιωθεί πλέον ότι η απόσταση βοηθάει να βλέπεις καλύτερα. Είναι κι αυτή η υπερμετρωπία, βλέπεις...

Δυστυχώς ο κόσμος ΔΕΝ θα πάρει στο ψιλό την εκκλησία, όπως δεν την πήρε και τότε που έβγαιναν στον αέρα το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλά της. Αν μη τι άλλο η χώρα παράγει κορόιδα και άτομα με μνήμη αμοιβάδας.

Όσο για τον Ζορό, ποιος σου είπε ότι η μάζα αναζητά κάτι περισσότερο από χαβαλέ; Η παμφάγα TV - ρωμαϊκή αρένα που παίζει ολημερίς στα σπίτια (αυτών που δεν θέλουν να γίνουν "αμερικανάκια") παρουσιάζει όλα τα προβλήματα με τέτοιον τρόπο που ο λαός πιστεύει πως πρόκειται για σκετς επιθεώρησης. Περιμένει παθητικά το επόμενο για να χειροκροτήσει ή να αποδοκιμάσει.

doctor said...

11

doctor said...

... οι σακούλες με τα σκουπίδια στο μπαλκόνι μου.

Οι 8 με κοινά απορρίματα και οι 3 με ανακυκλώσιμα σκουπίδια που σαν τον μαλάκα τα φορτώνω στο αυτοκίνητό μου και τα μεταφέρω στον διπλανό Δήμο (Ν.Ιωνίας) διότι ο δικός μας Δήμος (Γαλατσίου) δεν έχει κάδους ανακύκλωσης (να χαιρόμαστε τον Δήμαρχό μας κατά τα άλλα).

doctor

doctor said...

5

doctor said...

οι φορές που η σύζυγός μας ανέβασε και κατέβασε 6 ορόφους το μόλις 2 μηνών κοριτσάκι μας διότι δεν είχαμε ρεύμα.

Να σου πω κάτι φίλε μου Χασοδίκη;
Χέστηκα αν φταίει η ΔΕΗ ή ο ΔΕΣΜΗΕ ή ο ΟΗΕ...

Έχω βαρεθεί πια αυτή τη σαπίλα. Αυτή τη βρωμιά, αυτή την αδιαφορία όπου ΟΛΟΙ κοιτάνε τον μικρόκοσμό τους, την πάρτη τους.

Και ταυτόχρονα μου το παίζουν πατριώτες και δεν γουστάρουν το όνομα Μακεδονία, άσχετα αν δεν γνωρίζουν τίποτα από ιστορία.

Ό,τι τους πει ο Τράγκας ή ο Κακαουνάκης από τα τηλεπαράθυρα αναπαράγουν...

doctor

doctor said...

Τέλος, θαυμάζω το πάθος σου για την χώρα που σε γέννησε, και ειλικρινά αν ήμουν στην θέση σου θα είχα ρίξει μαύρο βουνό και όχι μαύρη πέτρα...

doctor

Anonymous said...

Locus, σε καλησπερίζω κι ας μη συμφωνώ καθόλου με το πρώτο μέρος του κειμένου σου.
Λίγο ¨Αμερικάνικη¨ η προσέγγισή σου σχετικά με το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Δηλαδή, πως θα πρέπει να αντιδράσουμε σε σχέδια που εκπονούν μαθητευόμεναι μάγοι; Ό ίδιος λες πως δεν θάπρεπε η Πετραλιά να αφεθεί μόνη να δώσει λύση σε ένα θέμα που απαιτεί εξειδικευμένους ανθρώπους.
Κι ύστερα, πρέπει να γνωρίζεις πως απεργία που δεν θα βλάψει το κοινωνικό σύνολο, δεν θα είναι απεργία ,αλλά μάζωξη αργόσχολων που κάνουν χαβαλέ για μια μέρα και στη συνέχεια επιστρέψουν στο ¨καθήκον τους¨ -για όσο και όπως το ορίζει η κάθε κυβέρνηση.
Καλά θα ήταν (για κυβέρνηση και εργοδότες) να παίρναμε όλοι οι απεργοί από ένα πλακάτ στο χέρι και να φέρναμε γύρω-γύρω από κάποιο κτήριο διαμαρτυρόμενοι-όπως είδα να γίνεται στο Αμέρικα.
Ή να πηγαίναμε στη δουλειά φορώντας μπλουζάκια που θα έφεραν στο μπρος και το πίσω μέρος τη λέξη: ΑΠΕΡΓΩ!
Το ότι υπάρχουν συνδικαλιστές κομματόσκυλα δεν το αμφισβητεί κανένας . Δεν σημαίνει όμως αυτό πως θα πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι μοιρολατρικά και να περιμένουμε την εξ ουρανού βοήθεια-την οποία κι αυτήν, την έχουν μπλοκάρει οι δεσποτάδες.
Δεν θέλω να μακρηγορήσω αφού άλλοι τα είπαν νωρίτερα και καλύτερα από μένα.
Να πω μόνο στη rallou ότι τις κυβερνήσεις τις εκλέγουμε για να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και βέβαια πάντα παίρνουμε υπόψη και αυτά που μας λένε προεκλογικά. Μήπως θυμάσαι αγαπητή rallou τα τέσσερα ΔΕΝ του θρησκευόμενου πρωθυπουργού;
Και εν πάση περιπτώσει η απεργία είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά. Και μην ακούσω πως γίνεται κατάχρηση αυτού του δικαιώματος, γιατί αυτό μπορεί να το πει ένας εργοδότης ή μια κυβέρνηση, ποτέ όμως ένας εργαζόμενος για άλλον εργαζόμενο!
Θα μπορούσα να γράφω για κάνα δυό-τρεις ώρες ακόμα, με επιχειρήματα για το δίκιο των απεργών και των απεργιών, αλλά πολύ φοβάμαι πως θα ήταν σαν τις 7ωρες ομιλίες του Κάστρο που από ένα σημείο και μετά δεν τις άκουγε ούτε ο ίδιος!
Χαιρετώ Locus και σένα και όλους τους επισκέπτες σου.

gerasimos said...

Ευχαριστώ κι από εδώ τον doctor που με παρέπεμψε στο πολύ ενδιαφέρον ποστ σου. Αν θες και τις δικές μου απόψεις πάνω σε όσα έθιξες, δες αν έχεις χρόνο τα ποστ μου: 'Τι σημαίνει αριστερά στην Ελλάδα' (περί του πρώτου εν πολλοίς μέρους του ποστ σου), 'Ας μιμηθούμε την Πορτογαλία' (περί του ενεργειακού Μεσαίωνα της Ελλάδας) και 'Συλλαλητήρια' (περί συλλαλητηρίων που δεν έγιναν ποτέ).
Χάρηκα για τη... γνωριμία. :-)

Α, και περί απεργιών: αν οι Έλληνες (ιδίως του δημοσίου) εργάζονταν με όση ζέση απεργούν, θα τους έβγαζα το καπέλο.

Παράξενος Ελκυστής said...

Φίλε Λόκους το θέμα που θίγεις, όπως όλα άλλωστε, σηκώνει πολύ κουβέντα και επεξήγηση που είναι αδύνατο να γίνει με γραπτό λόγο.
Συμφωνώ με τα δύο τελευταία μέρη του ποστ. Όχι όμως με το πρώτο.

Ο συνδικαλισμός -δεν το αμφισβητεί κανείς- έχει πέσει σε ανυποληψία λόγω όλων των προβλημάτων που αναφέρεις και κυρίως διότι ξεπουλήθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις (Πολυζωγόπουλος, Πιπεριάς, Μανόλης κτλ, κτλ). Το ίδιο πάει να συμβεί και με τον εθελοντισμό. ( πρώην πρόεδρος Greenpeace, πρώην πρόεδρος Διεθνούς Αμνηστείας έχουν πάρει κυβερνητικές θέσεις)
Αυτό όμως δεν αποδυναμώνει το δικαίωμα και την υποχρέωση του εργαζομένου να υπερασπίζεται τα κεκτημένα του. Διότι περί αυτών διαδηλώνει. Όχι γιατί διεκδικει κάτι παραπάνω αλλα για να μη χάσει αυτά που έχει κερδίσει. Φταίει ο εργαζόμενος για το χάλι του ασφαλιστικού; Σίγουρα όχι. Εκείνα τα δομημένα ομόλογα τί έγιναν; Τα θυμάται κανείς; Μας τα έδωσαν πίσω μήπως; Οι οφειλές των μεγαλοεργολάβων του Δημοσίου προς το ΙΚΑ τί απέγιναν; των εργοαστασιών; Οι οφειλές του ίδιου του Δημοσίου προς το ΙΚΑ;
Ας τα δώσουν πίσω όλοι και μετά το συζητάμε.
Το σίγουρο πάντως είναι πως το μόνο όπλο που έχει ο εργαζόμενος είναι η δουλειά του. Τίποτα άλλο.

Δεν καταλαβαίνω τί πρόβλημα έχεις με τα ρετιρέ και τους προνομιούχους. Συμφωνώ πως κάποια από τα προνόμια της είναι προκλητικά αλλά μην πέφτουμε στην παγίδα: Οχι εξίσωση προς τα κάτω γιατί τότε δεν διαφέρουμε από τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Παράδειγμα: Η Καθημερινή της Κυριακής αναφέρει για τα προκλητικά προνόμια των εργαζομένων στην αντοπαραγωγική Τράπεζα της Ελλάδας. Μα η ΤτΕ είναι η πιο μεγάλος και έγκυρος τραπεζικός οργανισμός (ανεξάρτητα αν είναι του Δημοσίου), είναι αυτόςνπου καθορίζει την τραπεζική πολιτική της χώρας. Είναι λογικό να δίνει μεγα΄λύτερα προνόμια. Αν είσαι προγραμματιστής το ίδιο είναι να δουλεύεις στη microsoft και το ίδιο στο μαγαζί της γειτονιάς σου. Το πρόβλημα δεν είναι τα προνόμια είναι ποιοι τα απολαμβάνουν. Κι εδώ μπαίνει το τεράστιο θέμα της αξιοκρατίας. Βάλτε τους σωστους ανθρώους στη σωστή θέση και αφήστε τους τα προνόμια ήσυχα.

Δεν είναι οι απεργοί και τα συνδικαλιστικά κινήματα που αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα. Λυπάμαι που το λες εσύ αυτό, που ζεις στις ΗΠΑ, τη χώρα που γέννησε την 1η Μαίου. Οι απεργοί είναι μία τρίχα μέσα στα σκατά της διαφθοράς και της μίζας, της τερατώδους και ανάλγητης γραφειοκρατείας και του ανύπαρκτου νομοθετικού πλαισίου.
Ας τα διορθώσει πρώτα αυτά ο κύριος Καραμανλής που μίλαγε για νταβατζήδες και επανίδρυση του κράτους και μετά μαζέψτε τους συνδικαλιστές και πυροβολήστε τους στην Καισαριανή.

Για το μονοπώλειο της ΔΕΗ τα έγραψαν άλλοι. Εγώ όμως έχω την εξής απορία: Ποιος θα εμπιστευτει τη ζωή του (γιατί περί αυτού πρόκειται)στην όποια μη-ΔΕΗ όταν τα δείγματα λειτουργίας και εξυπηρέτησης των τηλεφωνικών εταιρειών που προέκυψαν με την απελευθέρωση της τηλεφωνίας είναι απαράδεκτα. Μ άλλα λόγια θέλω να πω πως στην Ελλάδα ζούμε και είναι βέβαιο πως θα μας κατακλύσουν, για άλλη μια φορά, τα λαμόγια.

Τέλος για τον νεοφιλελευθερισμό που ευαγγελίζεσαι τι να πω; Τα αποτελέσματα της νοσοκομειακής περίλθαψης στις ΗΠΑ τα ξέρεις καλύτερα από όλους. Στη χώρα που αν έχεις οδοντιατρική ασφάλιση θεωρείσαι πλούσιος...

Dormammu said...

Locus, εσύ τουλάχιστον θυμώνεις. Εγώ δεν έχω πια κουράγιο να θυμώσω. Απλώς θλίβομαι και φροντίζω να παρηγορώ τον δίχρονο γιό μου όταν πέφτει απότομα το ρεύμα την ώρα που παίζουμε και τρομάζει.

basik-ly said...

Yes, doctor!

BLACK MOUNTAIN (έβγαλαν σπουδαίο δίσκο - CD - με τίτλο In the Future).

Την (το) έχω ρίξει προ πολλού! Εύχομαι να το καταφέρουν κι άλλοι σύντομα.

Locus Publicus said...

Φίλοι bloggers ηρεμία! Το πόστ του οικοδεσπότη έφερε πολλά και ωραία σχόλια. Ενώ εθνικιστές και ταλιμπάνοι χάνουν καθαρά, οι συνδικαλιστές παίρνουν άνετα την ισοπαλία (αν δεν κερδίζουν στα σημεία). Ας συνεχίσουμε, η ζωή είναι ωραία.

Locus Publicus said...

Βερολίνο αν δεν κάνω λάθος, φίλε basik(?) Τρομερό κράτος η Γερμανία. Αξεπέραστο. Δηλωνω φάν. Συμφωνώ οτι η απόσταση βοηθάει. Λογικό είναι. Την χρησιμοποιώ και εγώ. Η διαφορά μας είναι οτι εγώ πάντα βρίσκομαι στον κίνδυνο να χαρακτηριστώ φιλελεύθερο αμερικανάκι, ενώ εσύ τυχερός τη γλυτώνεις ξώφαλτσα!

Locus Publicus said...

Πως φίλοι μου να μην συμφωνήσω με τον doctor; Είναι ο μόνος; Δηλαδή η διακοπή του ρεύματος χτύπησε την κυβέρνηση; Τις λαικές μάζες χτυπάει, εμάς τους ίδιους. Οι δυναμικές του συστήματος απο το σημείο αυτό και πέρα, δείχνουν πώς το κόστος των περισσοτέρων απεργειών είναι μόνον κοινωνικό.

Χτυπάμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, κλείνουμε το ρεύμα στις γειτονιές αυτών που ενδεχομένως μπορεί και να μας υποστηρίζουν. Δημιουργούμε εστίες μολύνσεων που επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο και μόνον. Οχι την κυβέρνηση. Γι’ αυτό κατηγορώ τους συνδικαλιστές. Το γνωρίζουν αυτό, αλλά συνεχίζουν γιατί είναι φερέφωνα κομματικά, που αφού έχουν ηττηθεί ιδεολογικά, και τώρα πανικόβλητοι, το ρίξαν στους εκβιασμούς παρασέρνοντας συναισθηματικά μαζί τους και μεγάλο μέρος του κόσμου με αφορμή το Ασφαλιστικό.

Ποιός σέβεται το νεογέννητο κοριτσάκι και τη μητέρα του; Τους γέρους εγκλωβισμένους των ασανσέρ; Εγώ ειλικρινά ενοχλούμε και θλίβομαι απο αυτό.

Φίλε δόκτωρ, θεωρητικά και πρακτικά, «η μαύρη πέτρα» έχει επιτευχθεί. Αλλά και εδώ η τιμή είναι μεγάλη..

Locus Publicus said...

Φίλε syneas γνωρίζεις πως σέβομαι τη γνώμη σου. Μου λές πως «...απεργία που δεν θα βλάψει το κοινωνικό σύνολο, δεν θα είναι απεργία ,αλλά μάζωξη αργόσχολων που κάνουν χαβαλέ για μια μέρα και στη συνέχεια επιστρέψουν στο «καθήκον τους»... ».

Μα αυτό λέω παραπάνω φίλε μου. Η απεργία έχει στόχο την κυβέρνηση, όχι το κοινωνικό σύνολο. Και η παρούσα απεργία δεν έχει καμμία επίπτωση στην κυβέρνηση. Ωραία, βύθισες τη χώρα στο σκοτάδι, την έπηξες και στα σκουπίδια, την έβλαψες. Κέρδισες πόντους στον αγώνα με την κυβέρνηση; Αν με πείσεις γι’ αυτό, τότε πάω πάσο.

Η λύση της προόδου βρίσκεται αλλού. Στην δημιουργία καλών πανεπιστημίων (που οι κομματικοί όμιλοι δεν επιθυμούν), στη δημιουργία καλών υπηρεσιών και επιχειρήσεων που η κοινωνία μας μπορεί να εμπορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο (που οι συνδικαλιστές κατηγορούν συνεχώς από Αθήνα μέχρι Σκόπια και ακόμα παραπέρα), στον ανταγωνισμό και την αξιολογηση σε κάθε οργανισμό (που οι συνδικαλιστές θεωρούν καπιταλιστικό ανάθεμα). Εχω άδικο;

Η Αμερική έχει τεράστια και παραγωγική αγορά εργασίας. Αν δεν σου αρέσει μια εταιρεία, πάς αμέσως σε αλλη. Αυτό δεν δημιουργήθηκε με ρομαντικές βόλτες στα πάρκα και 35ωρα. Εγινε με πολύ σκληρή δουλειά. (Τα κακά της Αμερικής θα τα φέρω στο φώς στο μέλλον, δεν θέλω να μακρυγορήσω).

Μέσα στο πλαίσιο της τεράστιας αγοράς, το νόημα της απεργίας χάνει το νόημά της. Υπάρχουν ευκαιρίες παντού, ποιός ο λόγος να σκοτώνεται κάποιος στις πορείες? Και στην Αμερική γίνονται απεργίες. Αλλά εχουν στόχο ενα αίτημα, δεν πλήττουν και εξαθλιώνουν το κοινωνικό σύνολο.

Και φυσικά δεν είπα τίποτα για το Ασφαλιστικό, για το οποίο κανείς δεν φάινεται να έχει ιδέα. Ποιός διάβασε το νομοσχέδιο. Βρίσκεται στο ίντερνετ? Ορθώς κατηγόρησα την κυβέρνηση διότι είναι ερασσιτέχνες. Δεν έχει συνεργάτες ο Καραμανλής. Αλλά προς θεού, στην Αμερική σπούδασε, τουλάχιστον μια μεθοδολογία σκέψης και μάνατζμεντ θα έπρεπε να τα είχε εφαρμόσει.

Syneas, δεν λέω πως το καινούργιο ασφαλιστικό είναι καλό (αυτό ελπίζω να έγινε αντιληπτό). Το δήλωσα πως αυτό δεν το γνωρίζω. Μιλάω καθαρά για τον αντίκτυπο των απεργειών και την αποτελεσματικότητά τους.

Locus Publicus said...

Gerasimos χάρηκα και εγώ για τη γνωριμία. Οι φίλοι του μπλόγκ είναι πολύ ωραίοι τύποι, με ευγένεια και καλή επιχειρηματολογία. Σήμερα διαφωνούμε λίγο, είναι η μέρα τέτοια (ιδίως αύριο!).

Για το ήθος των δημοσίων υπαλλήλων έχω ίδίαν γνώσην. Είναι νομίζω αυτονόητο γιατί δεν επιθυμούν ανταγωνισμό. Θα περάσω να διαβάσω και τα πόστ σου. Θα αφήσω σχόλια εκεί. Καλωσήρθες!

Locus Publicus said...

Φίλε Παράξενε Ελκυστή, χαίρομαι που μου γράφεις. Νομίζω πως με αδικείς λίγο. Δεν είμαι φιλελεύθερος (υπονοώ ακόλουθος της σχολής Σικάγου, ομοιδεάτης του κ. Αντριανόπουλου, που εν τούτοις ομολογώ σέβομαι πολύ). Αν ήμουν θα το έλεγα.

Εκφράζω τη φιλοσοφική σκέψη πως υπάρχουν τρία ιδεολογικά κέντρα παραγωγής στη χώρα μας, που και τα τρία παράγουν αρνητική και αντιεπιχειρηματική ιδεολογία. Τα τρία αυτά κέντρα έχουν παράγει τους δικούς τους ανθρώπους σε καίριες θέσεις, και επηρεάζουν την Ελλάδα ιδεολογικά. Δεν με ενοχλεί η ύπαρξή τους. Αλλά κέντρο παραγωγής δεξιάς ιδεολογίας δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Και δεν εννοώ την παραδοσιακή δεξιά την οποία υποτίθεται πως εκπροσωπεί η ΝΔ (την οποία προσωπικά δεν θεωρώ δεξιό κόμμα). Αναφέρομαι σε ιδεολογικό φορέα με πολιτική εκπροσώπηση που να πιστευει σε κάποιο τέλος πάντων ανταγωνιστικό μοντέλο, στηριγμένο σε συγκεκριμένη ηθική και δεοντολογία, και σε απολύτως μετρήσιμα κριτήρια παραγωγής και απόδοσης, πάνω στα οποία θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβή και ο πλούτος που παράγει ο καθένας. Αυτό είναι εν πολυ συντομία το ιδεολογικό μου πλαίσιο.

Μέσα απο αυτό το πλαίσιο, επιχειρηματολογώ πως οι συνδικαλιστικοί αγώνες του σήμερα είναι ξεπερασμένοι, υπάρχουν μόνον γιατί είναι κομματικά υποκεινούμενοι, και βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο χωρίς να επηρεάζουν καθόλου την κυβέρνηση. Επιχειρηματολογώ όσο μπορώ, λοιπόν και περιμένω αντίλογο που να με πείσει αντίθετα.

Την ανυποληψία των συνδικάτων τη δέχεσαι και μου αρκεί. Συμφωνουμε. Θεωρείς πως ο εθελοντισμός είναι ανυπόληπτος; Τουλάχιστον στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Αμερική, ο εθελοντισμός είναι τεράστιο κίνημα. Kαλύπτει όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες (προσωπικά έχω δουλέψει δωρεάν σαββατοκύριακα σε υπηρεσίων αστέγων μόνον και μόνον για να τους βοηθήσω, έχω πάει σε πορείες για να μαζέψουμε χρήματα για ιατρικούς σκοπούς, έχω δουλέψει δωρεάν σε νοσοκομείο στην Αιτή που χρειαζόταν απλήρωτο προσωπικό για ανθρωπιστική βοήθεια, έχω βοηθήσει αφιλοκερδώς στο σχολείο των παιδιών μου σε θέματα μάθησης πληροφορικής). Το έκανα γιατί το ένοιωθα. Θεωρείς, όπως λέει η κ. Κανέλη, πως ο Εθελοντισμός είναι κόλπο αμερικανικό να σπάει τα μεροκάματα;

Δεν είπα πως φταίει ο εργαζόμενος για το ασφαλιστικό. Φταίει η πελατειακή σχέση κυβέρνησης και κόσμου που παράγει υπαλλήλους με 2000 ευρώ το μήνα, ενω οι σκουπιδιάρηδες δεν είναι κάν στα ανθυγιεινά. Δεν εχω πρόβλημα με το κέρδος, ούτε ανέφερα τίποτα για ρετιρέ. Εχω προβλημα όμως με όλους εκείνους που έπιασαν δουλειά με μέσον, αναξιοκρατικά. Ολοι στη ΔΕΗ και στο δημόσιο, κολλητοί είναι. Προσωπικά, σαν εργαζομένους δεν τους παίρνω στα σοβαρα.

Ούτε είμαι κατά της απεργείας. Διάβασε τα παραπάνω μου σχόλια και θα δείς τι λέω. Λέω πως στο σημερινό εργασιακό καθεστώς, η απεργεία έχει μόνον κοινωνικό κόστος. Το δικαιολογώ όσο μπορώ. Τα συνδικάτα της Ελλάδας βεβαίως και αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα. Εδώ διαφωνούμε. Το κάνουν συνεχώς. Η ρητορική τους είναι κατα της έννοιας του κέρδους, κατηγορούν συνεχώς τις πολυεθνικές, είναι κατά της Ευρώπης, κατα των επενδύσεων στα Σκόπια. Οι ίδιοι αριστεροί οργανισμοί, διέλυσαν τη βάση της εμπορικής μας ναυτιλίας στην Ελλάδα. Αυτά νομίζω τα ξέρεις.

Δεν είμαι οπαδός του Καραμανλή. Δεν υπάρχει δεξιά στην Ελλάδα. Σε ο,τι του προσάπτεις για επανίδρυση και νταβατζήδες, συμφωνώ και επαυξάνω.

Θα συνεχίσουμε στο μέλλον. Θέλω να ξέρεις πως σε εκτιμώ, γιατί διάβασα μερικά πολύ ωραία σχόλια για σένα. (Για την Αμερική, εχουμε καιρό, ετοιμάζω μερικά πόστ, με τα καλά και τα κακά ). Καλημέρα!

gerasimos said...

BTW, το blog μου είναι το memoryland (το λέω γιατί θα βρεις τρία στο προφίλ).

doctor said...

basik, είσαι απίστευτος!

Χαίρομαι που έφερα σε επαφή δύο αγαπημένους μου φίλους-μπλόγκερς: τον Γεράσιμο και τον Locus!

doctor

xasodikis said...

@doctor

Στο ποστ του ο φίλος και οικοδεσπότης μας χρησιμοποιεί μια σειρά από βαρύτατες εκφράσεις (π.χ. "εκβιάζουν σήμερα ωμά τον ελληνικό λαό κατεβάζοντας τους διακόπτες του ηλεκτρικού"), που περιέχουν και ορισμένες ανακρίβειες ή έστω ορισμένους αμφισβητούμενους ισχυρισμούς. Αυτούς θέλησα να επισημάνω ώστε να ακουστεί και η altera pars -κατανοώ την αγανάκτηση, συμφωνώ και με ένα μέρος του σκεπτικού του, αλλά είμαι πάντοτε κατά των γενικεύσεων.

Εμείς οι δικηγόροι είμαστε σε αποχή από τα δικαστήρια όλη την εβδομάδα. Προσωπικά, είχα τρία ακροατήρια από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη που αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάνε ένα χρόνο πίσω και οι πελάτες μου θα ταλαιπωρηθούν, αλλά θα επιβαρυνθούν και με έξοδα.

Απορία: τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς σαν κλάδος (αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στην καθαριότητα κλπ) για να διεκδικήσουμε ο,τιδήποτε; Και πώς θα μπορούσαμε να στραφούμε κατά της κυβέρνησης χωρίς να θίξουμε στο ελάχιστο το κοινωνικό σύνολο; Σε αυτό το ερώτημα, απάντηση δεν έχω βρει...

Και τέλος, μια επισήμανση: για το γεγονός ότι η ζωή στην Αθήνα γίνεται αβίωτη σε περίπτωση απεργιών, δεν φταίνε οι απεργίες καθεαυτές αλλά το γεγονός ότι η ζωή στην Αθήνα είναι ήδη αβίωτη, με ευθύνη όλων μας. Ζούμε με δεκανίκια, με πατέντες, με μικρές ή μεγάλες παρανομίες: όταν ένα στοιχείο του συστήματος βγει εκτός λειτουργίας, το σύστημα καταρρέει.

Locus Publicus said...

Εγραψα χθές, και ειλικρινά "εχασα" ενα σχόλιο προς ανάρτηση. Νόμισα πως το είχα ανεβάσει και μόλις πρόσεξα πως το έχασα. Το αναπαράγω.

-------------------
Πρόκειται για το λίνκ που παρέθεσε ο Χασοδίκης για την ΔΕΣΜΗΕ, στα πλαίσια της συζήτησης για το ποιός κόβει το ρεύμα.

Το ερώτημα δεν μπορώ να το απαντήσω, και θα περιμένω το πόρισμα του εισαγγελέα που υποτιθεται πως ανέλαβε την υπόθεση.

Παραδέχομαι όμως - δεν εγνώριζα, πως τουλάχιστον το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της Ενέργεια υπάρχει. Απο το σάιτ της ΔΕΣΜΗΕ, επιλέγω "Ο ΔΕΣΜΗΕ είναι ανώνυμη εταιρεία που ανήκει κατά 51% στο δημόσιο και κατά 49% στις εταιρείες παραγωγής που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ σήμερα κατέχει αυτό το 49% αλλά το ποσοστό της θα μειώνεται δίνοντας χώρο στους όποιους νέους παραγωγούς εμφανιστούν".

Το τί σημαίνει πρακτικά αυτό, στο θολό τοπίο της Ενέργειας, δεν θα επιχειρήσω να αναλύσω.

Φίλε Χασοδίκη ευχαριστώ. Δέχομαι πως το "μονοπώλιο" τουλάχιστον στα χαρτιά, δεν υπάρχει.
--------------------
Δεν αναμένω να μην θιγούν οι κοινωνικές υπηρεσίες καθόλου φίλε μου. Ομολογώ πως έχω όμως εκπλαγεί απο το μέγεθος της επίθεσης κατά του κοινωνικού συνόλου.

gerasimos said...

Χασοδίκη θα μπορούσατε (όπως και οι υπάλληλοι της ΔΕΗ ή της καθαριότητας), ως διαμαρτυρία να συνεννοηθείτε και να μην πληρώσετε ΟΛΟΙ τους φόρους σας φέτος. Όταν όμως λέμε όλοι, το εννοούμε. Μπορείτε;

Ή να μην ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές, κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα. Μπορείτε;

giant13 said...

Από σήμερα κατάληψη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Ξεσηκώθηκαν οι αριστεροφέροντες κυρίως να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους.
Πως;
Στερώντας την μάθηση σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν, να τελειώσουν, να εργασθούν.
Οι ίδιοι;
Δεν έχουν πρόβλημα, είναι επαγγελματίες φοιτητές, εξ άλλου τους στηρίζει και το εκπαιδευτικό σύστημα. Σπουδάζεις επ άοριστον (Η διάρκεια 10 χρόνων που θεσπίστηκε πέρυσι, είναι νομίζω παγκόσμια πατέντα. Σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια, με μικρές ανοχές, αν δεν μπορείς να συνεχίσεις σε διώχνουν.

Γιά τους συνδικαλιστές;
Πόσοι απ αυτούς τους εργατοπατέρες, βόλεψαν συγγενείς και φίλους, αργότερα πολιτεύθηκαν, έγιναν βουλευτές, ακόμη και υφυπουργοί και υπουργοί;
Γνωστές σε όλους μας οι περιπτώσεις που μέσα απ τον θόκο της μετέπειτα εξουσίας, ξέχασαν τα πάντα και έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως, φανατικοί πολέμιοι αυτών που κάποτε υπεραμύνονταν.

Γιά τους ευσεβείς ιεράρχες, όχι φυσικά όλων, γιατί υπάρχουν και σεβαστοί και σωστοί στο έργο τους, μαθαίνουμε κάθε τόσο απ τον τύπο.
Υπό τον μανδύα της ιεροσύνης, η λαγνεία, φιλαργυρία, μοχθηρία καλά κρατούν.

Οσο γιά τους εθνοσωτήρες, από μόνοι τους γίνονται γραφικοί.

gerasimos said...

Μήπως όμως οι Έλληνες (ΓΕΝΙΚΑ αναρωτιέμαι, όχι για τους δικηγόρους) είμαστε φυγόπονοι, ακόμα και στην απεργία μας;

xasodikis said...

@Γεράσιμος

Ας πούμε ότι γίνεται αυτό που λες (δεν γίνεται, αλλά ας πούμε...). Κι ας πούμε ότι επιλέγουν και άλλοι κλάδοι αυτή τη μορφή αντίδρασης. Θα έρθει μετά ο Αλογογκούφης και θα πει: επειδή δεν εισπράξαμε φόρους από τις χ-ψ επαγγελματικές ομάδες, αυξάνουμε 3 μονάδες τον ΦΠΑ για να καλύψουμε τη χασούρα. Ούτε στον δρόμο δεν θα τολμάμε να βγούμε.

Επιπλέον, δεν μου φαίνεται καλή ιδέα να αντικαταστήσουμε μια νόμιμη μέθοδο αντίδρασης με μια μαζική παράνομη.

@Locus

Χαίρομαι που το είδες το λινκ. Βλέπεις τώρα πώς αλλάζει η μορφή του ερωτήματος "ποιος κατεβάζει το διακόπτη"; Οι απεργοί, ή αυτοί που έχουν κάθε συμφέρον να θέσουν τους απεργούς απέναντι στο κοινωνικό σύνολο (δηλαδή η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, δηλαδή... ο ΔΕΣΜΗΕ!);
Σημειωτέον ότι ΔΕΝ δίνω απάντηση στο ερώτημα, απλώς το θέτω...
(μη βρούμε και κανέναν μπελά :)

Unknown said...

Συνδικαλιστές. Από τότε που ο Α. Παπανδρέου πρώτος μόλυνε με τον ιό του AIDS το σύνολο της Ελληνικής πολιτικής σκηνής και έπεισε τους Έλληνες ότι μπορούν να ζουν -και να καλοζούν- μάλιστα, χωρίς να εργάζονται με δανεικά και αγύριστα σε κρατικό και οικογενειακό επίπεδο είναι επόμενο να βλέπουμε τους αναιδείς εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να απειλούν τον πληθυσμό μας με διακοπή παροχής ζωτικού βιωτικού αγαθού όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα!!
Έχω ακούσει ότι σε 10 περίπου εργαζομένους της ΔΕΗ αναλογεί και ένας Συνδικαλιστής με συνδικαλιστικό «κεκτημένο» το μειωμένο ωράριο εργασίας ή την μη υποχρέωση εργασίας επειδή πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο για τις συνδικαλιστικές του υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι η καθαρίστρια στην Δ.Ε.Η. έχει μεγαλύτερες αποδοχές από Ανθυπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού.
Η απεργία πράγματι αποτελεί (και ορθώς) δικαίωμα που αναγνωρίζει το Σύνταγμα. Επί επιχειρήσεων κοινής ωφελείας όμως η απεργία αναγνωρίζεται μόνον όταν ασκείται υπό τους συγκεκριμένους περιορισμούς τους οποίους επιβάλλει ο νόμος. Επίσης το άρθρο 25 του Συντάγματος απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση κάθε δικαιώματος, και της απεργίας επομένως. Έχω ξαναγράψει –και το επαναλαμβάνω- σχολιάζοντας κείμενο του Απορούντος και Εξισταμένου ότι η συγκεκριμένη απεργία ουσιαστικώς ισοδυναμεί με συνταγματικό πραξικόπημα. Προσομοιάζει με τα στρατιωτικά πραξικοπήματα επειδή οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούν τα όπλα τα οποία τους εχορήγησε το κοινωνικό σύνολο εναντίον του κοινωνικού συνόλου. Εδώ το συνδικάτο χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια (βιωτικό αγαθό υψίστης σπουδαιότητος) την οποία του εμπιστεύθηκε το κοινωνικό σύνολο εναντίον του κοινωνικού συνόλου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα απορρίμματα. Το κοινωνικό σύνολο έχει γίνει όμηρος των εργαζομένων της ΔΕΗ και των σκουπιδιάρηδων.
Σημειώνω και το εξής ΑναρχοΛενιστικόΤροσκιστικό!! Άκουσα ότι συγκεκριμένοι αρμόδιοι του Δ.Σ.Α. δεν έδιναν, προ ημερών, άδεια στους δικηγόρους της ΔΕΗ για να δικάσουν την γνωστή δίκη ασφαλιστικών μέτρων για την νομιμότητα της απεργίας. Και ότι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν άφηναν τους δικηγόρους της ΔΕΗ να μπουν στην αίθουσα του Δικαστηρίου που θα γινόταν η δίκη...

Εκκλησία.
Πως αφού ο Αρχιεπίσκοπος διαφωνεί με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου (στην οποία προεδρεύει) η απόφαση υπήρξε ομόφωνη; Επί της ουσίας. Έχω, εν όψει του φοβερού δημογραφικού που μαστίζει την χώρα, επιφυλάξεις για ωρισμένες τουλάχιστον ρυθμίσεις του νέου θεσμού στον οποίο το «διαζύγιο» εκδίδεται με εξώδικο. Φοβάμαι δηλαδή ότι ο νέος θεσμός θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερη μείωση των γεννήσεων. (Λιγότερα ζευγάρια θα κάνουν γάμο, λιγότερα παιδιά θα γεννιόνται σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ελευθέρων συμβιώσεων κλπ.) Όχι όμως ότι θεωρώ ότι ο θεσμός προάγει την «πορνεία» κλπ.
Εθνικισμός.
Δεν πιστεύω ότι, τυχόν έξαλλες φωνές για πόλεμο κατά της Μ. Αλβανίας κλπ κλπ έχουν απήχηση στον Ελληνικό πληθυσμό. Τους Ζορρό, Ζουράρι κλπ δεν νομίζω ότι παίρνουν πολλοί στα σοβαρά.. Δεν πρέπει να φτάνουμε όμως και στην άλλη άκρη της πονοψυχίας και της ευπιστίας (θα χρησιμοποιούσα και άλλη ομόηχη έκφραση!!) και να μην διακρίνουμε τις εν δυνάμει απειλές που δημιουργούν οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων (ή οι δημιουργούμενοι εν σπέρματι σήμερα μελλοντικοί συσχετισμοί δυνάμεων) οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν ζωτικά συμφέροντά μας στο άμεσο μάλιστα μέλλον. Δεν πρέπει δηλαδή ως στρουθοκάμηλοι να βάζουμε τα κεφάλια μας στην άμμο και να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τις επιδιώξεις των αλυτρωτικών σε βάρος της χώρας μας κινημάτων των Τσάμηδων, των Σκοπιανών κλπ. επειδή αυτό μας βολεύει σήμερα και επειδή αυτό μας ταιριάζει καλύτερα στην σημερινή Νεοελληνική ραστώνη!!
Συγγνώμην για το σεντόνι!!

ria said...

σύντομος, σαφής και περιεκτικός ο λόγος σου.
οι εργατοπατέρες προσδοκούν σε μια θεσούλα στο ψηφοδέλτιο της αριστεράς, άντε και του πασοκ
οι ακροδεξιοί προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μη κατανοώντας ότι γίνονται οι ίδιοι γραφικοί και η χώρα περίγελος
και οι παπάδες; τι κάνουν οι παπάδες; ότι έκαναν πάντα, σκάβουν τα θεμέλια της ελλάδας!
πρώτη φορά μπήκα στον ιστότοπό σου και εντυπωσιάστηκα!

Locus Publicus said...

Kαι πολύ άργησαν οι φοιτητές φίλε giant. Και είχα ανησυχήσει. Σου λέει, κοτσάμ απεργία γίνεται, να μην σπάσουμε και καμμιά δεκαριά κομπιούτερς, εργαλεία των καπιταλιστών;

Παρακαλώ να σημειωθεί πως τους φοιτητές καταληψίες και τους συλλόγους τους, αυτονόητα τους κατατάσσω στην κατηγορία "Συνδικαλιστές". Εκπληρούν όλες τις προυποθέσεις -
(1) Είναι αμόρφωτοι,
(2) Ιδεολογικά πρόσκεινται σε αριστερίζοντα εως αναρχικά σχήματα, και
(3) Εχουν κατοχυρώσει και νομικά το χώρο του τραμπουκισμού τους μέσω του Πανεπιστημιακού Ασύλου και της νόμιμης συμμετοχής τους στη στελέχωση των πανεπιστημίων μας.

Locus Publicus said...

Κατα τη γνώμη μου - Η νομική οντότητα "ΔΕΗ" κλείνει το ηλεκτρικό. Αυτούς πρέπει να μπορεί να μηνύσει κάποιος. Πρακτικά, μιλάω για την ηγεσία της ΔΕΗ. Ελάχιστα ενδιαφέρει αν ο Φωτόπουλος τους έκανε πραξικόπημα, ή οτιδήποτε. Η ηγεσία έχει την ευθύνη. ΠΑΝΤΑ. Στα αεροπλάνα, ηγεσία είναι ο πιλότος, στα καράβια ο καπετάνιος. Υποχρέωση της διοίκησης να προβλέψει πώς η παροχή ρεύματος θα συνεχιστεί μέ ή χωρίς απεργία.

Unknown said...

Συμπληρώνω το προηγούμενο σχόλιό μου για τους ακροδεξιούς εθνικιστές.
Πιστεύω ότι, αντιθέτως, οι εξαλλοσύνες και οι γελοιότητες μερικών εξ αυτών αδυνατίζουν στην Ελληνική κοινή γνώμη την εντύπωση για την ύπαρξη εθνικών κινδύνων. Και έτσι αυτοί εξ αντικειμένου βλάπτουν την υπόθεση που νομίζουν ότι υπερασπίζουν. Φωνάζοντας συνέχεια και δυνατά -κραυγαλέα θα έλεγα- "λύκος στο μαντρί" θα μας εμποδίσουν να αντιληφθούμε πριν είναι πολύ αργά την πραγματική ύπαρξη του λύκου στο μαντρί αν οψέποτε τούτο συμβεί!!
Στην εξωτερική πολιτική χρειάζεται και περισσή δόση υποκρισίας!!

Locus Publicus said...

Αγαπητέ κ. Βαρδάκα , πάντα ενδιαφέρομαι για τη γνώμη σας.
Για τους συνδικαλιστές είστε απολαυστικός, έμαθα και καινούργια πράγματα (για τις αποδοχές της καθαρίστριας, και την εμπόδιση των δικηγόρων να μπούν στην αίθουσα).

Για την Εκκλησία – Απορώ και εγώ ποιά είναι η θέση του Ιερώνυμου για τις δηλώσεις. Είναι ο ηγέτης της Εκκλησίας, και σίγουρα γνωρίζει πως δηλώσεις αυτού του ύφους είναι τουλάχιστον ανόητες. Μας εκθέτουν διεθνώς και στρατηγικά δεν κερδίζουν τίποτα. Σωστό το ερώτημά σας, για την «ομόφωνη» απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Δεν έχω την απάντηση. Επι του παρόντος επιφυλάσσομαι. Περιμένω όμως τον Ιερώνυμο να ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι ηγέτης Εκκλησίας, ο Ανθιμος δεν επιτρέπεται να κάνει κάν δηλώσεις. Θα περιμένω τις εξελίξεις.

Στα εθνικιστικά – Δέχομαι πως ανα πάσα στιγμή η οποιαδήποτε χώρα μπορεί αν κάνει κάποια διεκδίκηση εναντίον της Ελλάδος. Καλώς. Αυτά τα σενάρια, τα προετοιμάζει το ΥΠΕΞ, με αυτά ασχολούνται. Εμείς απλά συζητάμε, Παπαθεμελής και λοιποί κινδυνολογούν. Δεν χρειάζεται φανατισμός. Δεν θα μας πεί ο Λιακόπουλος τί γεωπολιτικές βλέψεις έχει η Αλβανία. Δεν είναι σε θέση. Εχουμε το ΥΠΕΞ. Δεν είναι βλάκες. Λαθη έχουν γίνει, αλλά εκεί είναι συγκεντρωμένη η σκέψη της πολιτικής μας. Ας τους εμπιστευθούμε λοιπόν. Ελληνες είναι και αυτοί, αγαπούν την Ελλάδα.

Μια τελευταία παρατήρηση – Τα δημογραφικά αλλάζουν κ. Βαρδάκα, και το έχετε τονίσει στο παρελθόν. Συμφωνώ μαζί σας πως η επίσημη Πολιτεία θα πρέπει αν προωθήσει πολιτικές ώστε η υπογεννητικότητα να μειωθεί. Είναι θέμα τεράστιας σημασίας για μάς.

Θα πρέπει επίσης κάποτε να συζητήσουμε και το «μεταναστευτικό». Είναι τεράστιο πρόβλημα, δύσκολο, ίσως και ταμπού. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να λυθεί. Μέσα απο κάποιο πλαίσιο σκέψης, με κάποια μετρήσιμα αποτελέσματα κατα νού. Δεν μπορούμε για πάντα να εθελοτυφλούμε. Ο αδελφός μου απο την Πάτρα μου μίλησε χθές για χιλιάδες Κούρδους που τους μετακινούν αριστερά και δεξιά. Προς Θεού, ας δούμε τι να κάνουμε. Ρεαλιστικά. Να δούμε τι θέλουμε, τι ποσοστό θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε, τί είδους άλλες απαιτήσεις έχουμε, ποιό είναι το γενικό ευρωπαικό και διεθνές πλαίσιο, είναι τόσα πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Εδώ στην Ευρώπη πετάει το ένα κράτος το μπαλάκι στο άλλο, και κανείς δεν παίρνει απόφαση.

Locus Publicus said...

Φίλτατη Αλέκα χρόνια και ζαμάνια!
Για την προσαρμοστικότητα του παραδείγματος στον ελληνικό χώρο, ομολογώ πως δυσκολεύομαι. Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν επιτρέπει απολύσεις. Εδώ υπάρχει μονιμότητα, ανεξαρτήτως συμπεριφοράς, αξιολόγησης, και διάρκεια απεργείας. Ο κόσμος να χαλάσει, ο ΔΕΗτζής δεν κουνιέται με τίποτα. Καρεκλοκένταυρος. Αν δεν γινόταν η απεργία εκ του ασφαλούς, ποιός θα τολμούσε να κατεβάσει το ηλεκτρικό;

Οι νομικοί του μπλόγκ ίσως έχουν κάτι να συμπληρώσουν.

Να μη σε χάσουμε, έτσι;

Locus Publicus said...

Φίλε dormammu χαιρετώ. Εύχομαι γρήγορα να περάσουν όλα και να επιστρέψει η ζωή σε κανονικά επίπεδα. Είναι όμορφο να μπορεί να ξέρει ο καθένας πως το περιβάλλον γύρω του έχει μια σταθερότητα. Ειδικά τα παιδιά..

Anonymous said...

Διάβασα ένα κείμενο για τις περιβόητες μεταρυθμίσεις...Καταλαβαίνει κανείς, αλήθεια, για τι ακριβώς μιλάμε;
here!

Γιατί αν δεν καταλαβαίνει ο Μανδραβέλης...αμφιβάλω αν θα καταλάβω εγώ ή αν καταλαβαίνουν τα "παιδια του λαού"...

Βασσια ευχαριστώ για την απάντηση. Να προσθέσω μόνο πως (και εγώ) το θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν μισθοι 600 ευρώ εν έτη 2008...Για μένα δεν είναι το ασφαλιστικό η αδικία αλλά η όλη κατάσταση, από την αρχή μέχρι το τέλος. Και εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν βλέπω ανθρώπους να συνεχίζουν να ψηφίσουν οικογένειες, ηθοποιούς, αθλητές, τραγουδιστές...τι περιμένεις μετά ρε αδερφέ;

Unknown said...

@LOCUS PUBLICUS
Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Χώρας. Με συνέπειες εθνικές, στρατιωτικές, οικονομικές, κοινωνικοασφαλιστικές κλπ.
Ασφαλώς πρέπει η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία της Χώρας (με το ΥΠΕΞ) να καθορίζουν μόνοι τους την εξωτερική πολιτική με ψυχραιμία, με ιστορική γνώση, χωρίς τις ρωμαντικές ανοησίες των ΣΥΡΡΙΖΑ και Co (ελπίζω ότι δεν τις πιστεύουν, αλλά απλώς ότι απευθύνονται στα βλακικά άτομα του πληθυσμού, στα οποία επιδιώκουν να γίνουν αρεστοί), χωρίς τις υστερίες των τηλεβιβλιοπωλών, με πλήρη γνώση του διακυβεύματος και του ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται εντός πεδίου αντιρρόπων φυσικών δυνάμεων με κύριο γνώμονα την αρχή "ουδέν άνευ ανταλλάγματος". "DO UT DOS" ήταν ο βασικός κανόνας του ανταλλακτικού (ενοχικού) Ρωμαϊκού Δικαίου...

xasodikis said...

Βρε παιδιά... Πρώτον, η ΔΕΗ δεν είναι δημόσιο, είναι ανώνυμη εταιρεία (εδώ και χρόνια), εισηγμένη, οι εργαζόμενοί της δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι...
Δεύτερον, η "Αλέκα Παπαρήγα" μιλάει σαφώς για παράνομη απεργία, εδώ δεν έχουμε τέτοιο πράγμα...
Λιγάκι αν μπορούμε ας κάνουμε διακρίσεις, μην τα κάνουμε όλα σαλόνι-τραπεζαρία ένα...

Καλό βράδυ

mtryfo said...

καλέ μου φίλε locus
χείμαρος ο λόγος σου και το ενδιαφέρον σου συγκινητικό.
Τι να κάνουμε, σ αυτή τη χώρα, όταν μας υποσχέθηκαν σοσιαλισμό μόνο σοσιαλισμό δεν είδαμε, αλλά και τώρα ούτε ένα καπιταλισμό της προκοπής δεν μπορούμε νά χουμε, απ ότι κατάλαβες...όλα μισά!

Locus Publicus said...

Θα βρούμε το δικό μας σύστημα φίλη Μαρία. Θα είναι κάτι στο ανάμεσα. Ραμμένο και κομμένο για τις δικές μας ανάγκες. Και για τη μεσογειακή μας ζωή:)

Hypocrite lecteur said...

Έχει ενδιαφέρον νομίζω και απλώς επισημαίνω ότι όλοι σχεδόν συμφωνούμε για τα δυο τελευταία ...κέντρα και διαφωνούμε για το πρώτο. και το ενδιαφέρον είναι ότι και η Αριστερά και η Δεξιά είναι προϊόν του Διαφωτισμού, οπότε και μοιράζονται κάποιες βασικές προκέιμενες.

Όσο για το λόγο της διαφωνίας, είναια πλώς μια μετουσίωση της παμπάλαιας συζήτησης: Αριστερά ή Δεξιά; Με τον Locus διαφωνώ σε αυτό, αλλά είναι πάντα απολαυστικός ο λόγος του...

Locus Publicus said...

Αυτή είναι και η δική μου λογική manblogg, αλλά πολλοί δεν συμφωνούν μαζί μου. Ισως να είναι πιο εύκολο για μένα να κάνω αυτή την κριτική, επηρεασμένος απο τη βιωματική μου εμπειρία στις ΗΠΑ όπου η υπευθυνότητα ανάγεται σε καθαρά προσωπικό επίπεδο. Αλλά ούτε στην Ευρώπη θα γινόταν τέτοια πράγματα. Στην Ελλάδα εμποδίστηκαν ακόμα και αυτοί που προσπάθησαν να καθαρίσουν τα σκουπίδια. Οσο για τη ΔΕΗ, στα χαρτιά και μόνον δεν είναι μονοπώλιο.

Και το πιο ενδιαφέρον - παρότι είναι μονοπώλιο, ανα καιρούς ήταν και παθητική!

Locus Publicus said...

Φίλε μου hypocrite, αναγνωρίζω τις διαφωνίες των σχολιαστών, και τα όσα λένε. Παίρνω μάλιστα σοβαρά τη γνώμη τους, γιατί γνωρίζω πως πρόκειται για έξυπνα και μορφωμένα άτομα.

Για μένα, το θέμα δεν είναι τόσο η Δεξιά ή Αριστερά, όσο η δυνατότητα προσαρμογής στις ανταγωνιστικές συνθήκες. Τα τελευταία 20 χρόνια, η πατρίδα μας παίρνει χρήματα για ανάπτυξη απο την ΕΕ, αλλά δεν έχει ακόμα τολμήσει τις απαραίτητες δομικές αλλαγές που θα την κρατήσουν οικονομικά βιώσιμη. Θα έπρεπε, κατα τη γνώμη μου, να έχουν ήδη απελευθερωθεί όλες οι αγορές αγαθών, και να εχει δημιουργηθεί κάποια αίσθηση ανταγωνιστικότητας στην οικονομία μας. Νομίζω όμως, πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας απλά αντιστέκεται σε όλα, ταμπουρωμένο πίσω απο συνδικάτα, νόμους, απεργίες, κλπ, ενώ στην ουσία ξέρει πως σιγά σιγά, όλοι οι προστατευτισμοί θα χαθούν. Εκφράζω την άποψη, πως η τελική αφύπνιση, θα είναι πολύ οδυνηρή.

Seagull said...

Locus, καλή σου μέρα!

Δημιούργησα ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή να με ενημερώσεις και να κατεβάσω τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους

Locus Publicus said...

Κανένα πρόβλημα φίλε Στέφανε, εχεις την άδειά μου. Χαίρομαι που σου άρεσαν τα πόστ. Νάσαι καλά!

Λόκους