Monday, June 23, 2008

Δυτικά της Τήλου

Λένε πως πριν τρείς δεκαετίες, οι ομοφυλόφιλοι των ΗΠΑ συνέλαβαν ενα μεγαλοφυές σχέδιο. Αφού πουθενά δεν είχαν την αναγνώριση που επιθυμούσαν, ούτε την νομική κάλυψη που ήθελαν, θα έκαναν ενα νομικό πραξικόπημα. Θα καταλάμβαναν πληθυσμιακά μια πολιτεία των ΗΠΑ, και θα γινόταν αυτόματα οι διαχειριστές της. Επέλεξαν, λένε, το Vermont, μία απο τις μικρότερες πολιτείες, που ο αραιοκατοικημένος του πληθυσμός ήταν μικρός.

Το σχέδιο ηταν να εκλέξουν δικούς τους δήμαρχους, αντιπροσώπους στο Κογκρέσσο, και βέβαια Γερουσιαστές. Και σιγά σιγά, αφού αυτοί θα είχαν την ψήφο και τη δύναμη, θα διέβρωναν σταδιακά και άλλους τομείς, όπως τον δικαστικό. Και θά έβγαζαν δικό τους πολιτειακό Αρειο Πάγο και διοίκηση. Και θα θέσπιζαν τους νόμους που ήθελαν. Θα ήταν το πρώτο ομοφυλοφιλικό κράτος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το πρώτο αυτοδιοικούμενο Gay State.

Βέβαια όλα αυτά είναι θεωρίες συνομωσίας, και τίποτα δεν έχει αποδειχθεί. Το σχέδιο απέτυχε, λέει η θεωρία, όχι γιατί οι ομοφυλοφιλοι δεν έσπευσαν στο μήνυμα, αλλά επειδή στο Βερμόντ έκανε πολύ… κρύο, και οι ομοφυλόφιλοι ως γνωστόν είναι ανθρωποι που ζούν με στύλ σε ηλιόλουστα μέρη με καλά κρασιά, και έξω καρδιά νοοτροπίες. Το Vermont είχε ωραία βουνά, και πρασινάδα, αλλά και σιβηρικό χειμώνα 9 μηνών. Οι ντόπιοι κάτοικοι ήταν πολύ βλάχοι για τα γούστα του κινήματος. Και έτσι, το σύρμα άλλαξε, και το κίνημα επέλεξε αλλη πόλη. Το ηλιόλουστο Σαν Φρανσίσκο.

Το οποίο βεβαίως και ηλιόλουστο και ωραίο είναι, και πολυ στύλ διαθέτει, και τους βλάχους τους έχει τσεκαρισμένους. Με τα ωραία δρομάκια του, τα υπέροχα μπαράκια, την γραφική του αρχιτεκτονική, το Σαν Φρανσίσκο είναι μια υπέροχη πόλη να ζεί κανείς με στύλ. Καί έτσι, οι ομοφυλόφιλοι, ακούγοντας το κάλεσμα του κόσμου τους, άρχισαν να έρχονται στην Καλιφόρνια κατα χιλιάδες. Πληθυσμιακά δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν την Καλιφόρνια, αλλά μια πόλη θα μπορούσαν να τη κουμαντάρουν.

Και έτσι ήρθαν. Και όχι μόνον. Κάνουν και την παρουσία τους αισθητή. Με μεγάλες γραφικότητες που τις απολαμβάνει κανείς τα ηλιόλουστα σαββατοκύριακα. Γεμίζουν τα πάρκα με μουσικές, φανταχτερά ντυσίματα, και δημιουργούν ατμόσφαιρα Καμπαρέ στο άψε σβήσε. Το Σαν Φρανσίσκο είναι τόσο ανεχτικό και ελεύθερο, που κανείς δεν ενοχλείται.

Και ενώνονται εκεί και μέ αλλα κινήματα «αδεσμεύτων» στα οποία η Καλιφόρνια έχει παράδοση, και τα πράγματα μπερδεύονται απίστευτα. Στη γενική ανεχτικότητα της πόλης, κανείς δεν ξέρει τί ακριβώς να περιμένει. Η βόλτα της Κυριακής, είναι πάντως πολύ ευχάριστη, και με δυνατές εκπλήξεις.

Διότι σε θέματα πληροφορικής, σέρφινγκ, κουζίνας και σέξ, η Καλιφόρνια διαπρέπει. Εκτός απο τους ομοφυλόφιλους και της λεσβίες, υπάρχουν και οι «ανάμεσα», που συνεχώς «ψάχνονται». Το βλέπει κανείς και απο τις αγγελίες στις εφημερίδες. Ασε το ίντερντετ… Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Καλιφόρνια, ήρθαν υπόψιν μου σεξουαλικές συνωμοταξίες και γούστα που η μέχρι τότε μόρφωσή μου εις τας Ευρώπας δεν είχε καλύψει. Ευχάριστα, δε λέω…

Με μια ιδιαίτερη ροπή προς τις διαδηλώσεις, τα κινήματα αγάπης, ειρήνης, και περιβάλλοντος, το Σαν Φρανσίσκο δίνει πάντα τον τόνο. Με ανοιχτά μυαλά, και αγάπη προς τη ζωή, το περιβάλλον, πέρα απο το προχωρημένο κίνημα της γενικής σεξουαλικής απελευθέρωσης, θίγει και άλλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Δεν είναι λοιπόν ανεξήγητο που ο George W, και το σοβαροφανές θεολογικό οικοδόμημα του Ταλιμπανικού Νότου, εδώ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Οσο για την προσωπική μου γνώμη, ειλικρινά θα έλεγα πως η επαφή μου μ’ αυτό το περιβάλλον έχει επιδράσει πάνω μου με τρόπο θετικό. Δεν είμαι της ομάδας του κινήματος, ούτε και κατανοώ τα αιτήματά του, αλλά γενικά είμαι συμπαθής προς το όλο γκρούπ, με το οποίο και παρέα έχω κάνει, και ποτά ήπια, και ωραίες συζητήσεις έχω κάνει. Ας οργανωθούν λοιπόν όπως επιθυμούν, και ας ζητήσουν αυτά που θέλουν να ζητήσουν.

---------------------------------------------------------
All pictures by Locus Publicus, free for public use
---------------------------------------------------------

19 comments:

glenn said...

Ωραία περιγραφή locus. Ήξερα ότι παλιά το San Fr. ήταν το κέντρο για το κίνημα της γενιάς των λουλουδιών. Υποθέτω ότι από εκεί και πέρα υιοθετεί όλα τα extravagance κινήματα.

Ξέρεις τι θα ήθελα; Με αυτή την πείρα που έχεις περί Αμερικής να γράψεις ένα ποστ για τις διάφορες νοοτροπίες που επικρατούν στα διάφορα μέρη. Το ζητάω από σένα για έναν ιδιαίτερο λόγο. Έχω διαβάσει τέτοιες πολιτιστικές περιγραφές και από άλλους. Αλλά βγαίνουν πάντα ακαταλαβίστικες και αλλόκοτες. Δηλαδή οι άνθρωποι που τις κάνουν χρησιμοποιούν terms ξένους προς τα ελληνικά δεδομένα. Χρησιμοποιούν αμερικανικούς όρους για να περιγράψουν την Αμερική. Εσύ χρησιμοποιείς ελληνικούς και αυτό το γουστάρω πολύ. Επιτέλους κι ένας που τους θεραπεύει με το δικό τους φάρμακο. Τι εννοώ:

Δεν μισώ τους Αμερικανούς και τους Αγγλοσάξονες γενικότερα επειδή έχουν το πάνω χέρι στον πλανήτη. Είμαι ρεαλιστής και λέω με γεια τους με χαρά τους. Μάλιστα ευτυχώς που το έχουν αυτοί κι όχι τίποτε άραβες να μας ... παίρνουν από πίσω. Αλλά κάνουν κάτι που μισώ απίστευτα: Τα θέλουν όλα με δικούς τους terms. Βλέπεις δηλαδή κάτι μαλακισμένα που λένε ότι επειδή ο Αριστοτέλης δεν κατάφερε να υπολογίσει την κυματοσυνάρτηση του Υδρογόνου, είναι άχρηστος. Και επειδή οι Αιγύπτιοι δεν πήγαν στο Φεγγάρι άρα είναι ηλίθιοι.

Εντάξει. Είναι λογικό όταν έχεις τέτοια επιτεύγματα να έχεις μια υπεροψία. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τυφλό κομπασμό, ανιστορικότητα του κερατά και εμείς uber alles.

Εσύ Locus, χρησιμοποιώντας ελληνικές ιδέες (π.χ. βλάχοι, κλπ) τους φέρνεις στα ίσα τους. Γι' αυτό ζητάω ευγενικά μια τέτοια περιγραφή από σένα. Όποτε μπορείς.

mtryfo said...

αυτά που τοσο ωραία περιέγραψες όμως συμβαίνουν στις ΗΠΑ, εδώ στην Τήλο έγινε ο κακός χαμός για μια βδομάδα, στα ΜΜΕ ήταν πρώτο θέμα ο γάμος των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ώσπου έγινε και ξεφούσκωσε...για να δούμε τώρα οταν ξαναπροκύψει τι μας περιμένει...
δεν θάθελα γκετοποίηση των ομοφυλόφιλων, όπου υπάρχει γκετοποίηση υπάρχει και βία, δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν την σεξουαλική τους προτίμηση και ν απαιτούν τα αυτονόητα, επιτέλους...

αθεόφοβος said...

Η αποδοχή της ιδιαιτερότητας των άλλων έχει σαν αποτέλεσμα μια κοινωνία προοδευτική,ελέυθερη και ανεκτική και το Σ.Φ. όπως και το Βερολίνο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

giant13 said...

Πραγματικά τρελλό πανηγύρι οι μαζώξεις, όπως δείχνουν και οι ευκρινέστατες φώτο που μας παραθέτεις.
Προσωπικά δεν είμαι υπερ της ομοφιλοφιλίας, ιδίως της ανδρικής, αλλά και δεν μου χαλάει αν κάποιοι είναι φτιαγμένοι για να ζουν έτσι.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Όπως σε πολλά πράγματα έτσι και στην ομοφυλοφιλία η χώρα μας είναι υπερβολικά συντηριτική.

Και τι μας νοιάζει εμάς τους "straight" αν οι gays θέλουν να παντρεύονται?

Meropi said...

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας παραθέτεις Locus Publicus μου. Αλλά δεν μας είπες. Τελικά στο Σαν Φραντζίσκο παντρεύουν τους gay? Σημειώνω ότι δεν με ενοχλεί καθόλου να παντρεύονται οι gay. Σ' αυτό που έχω επιφύλαξη είναι στην υιοθεσία. Εκεί εμπλέκονται ανήλικοι και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Λωτοφάγος said...

"Ας οργανωθούν λοιπόν όπως επιθυμούν, και ας ζητήσουν αυτά που θέλουν να ζητήσουν."
Συμφωνώ απολύτως, όπως ξέρεις φίλε μου.
Πολύ ζωντανή περιγραφή και ωραία εικονογραφημένη!

Locus Publicus said...

Eυχαριστώ glenn. Βεβαίως και υπάρχει υπεροψία, και φυσικά έχει ρίζες ιστορικές. Λόγω ιστορίας και θρησκευτικότητας, ένα μέρος του πληθυσμού θεωρεί πως η Αμερική έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο να παίξει στον κόσμο, έπιβάλλοντας κάποιο κώδικα αξιών αμερικανικής προέλευσης.

Αγγλοσαξωνικής προέλευσης θα έλεγα εγώ, καθώς υπάρχει διάχυτη στην ιστορία η φιλοσοφική θέση πως ο Καπιταλισμός είναι αγγλοσαξωνική υπόθεση (κάτι που προσωπικά συμφωνώ).

Έμαθα όμως εκ πείρας, και αφού υπέπεσα και εγώ σε αρκετά λάθη, τον χρυσό κανόνα. Πως η Αμερική δεν σηκώνει στερεότυπα και γενικολογίες. Ως εκ τούτου, και αν βοηθάει, πολύ ευχαρίστως να επιχειρήσω στο μέλλον μια κάποια περιγραφή των ΗΠΑ, απο την κοινωνική άποψη. Οσο για τους όρους, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, θα προσπαθήσω να εξελληνίσω όσο μπορώ.

Ας μείνουμε με τη γνώμη εκείνων που είναι σοβαροί. Η γνώμη που αναφέρεις για τον Αριστοτέλη δεν είναι σοβαρή. Προέρχεται απο μάλλον ανιστόρητους ανθρώπους.

Λοιπόν, θα αρχίσω αυτη τη διαδικασία τον Σεπτέμβριο. Ηδή έχε ετοιμάσει μερικά πόστ, αλλα το καλοκαίρι έφτασε ήδη, και με τις ζέστες έχουμε ανάγκη χαλάρωσης!

Locus Publicus said...

Μαρία και Μερώπη χαιρετώ. Θα μου επιτρέψετε να σας καλύψω μέ ένα σχόλιο.

Δεν είχα συγκεκριμένο λόγο που έγραψα αυτό το πόστ, μάλλον για λόγους ευχάριστης πληροφόρησης. Η ομοφυλοφιλία είναι για μένα ένα μη αντιστρέψιμο χαρακτηριστικό της φύσης μας. Γεννιόμαστε μ' αυτό. Το πρώτο βήμα, πριν όλα τα άλλα, είναι η ανεκτικότητα. Σ' αυτή αναφέρεται το πόστ. Αυτή θέλει να δείξει. Ανεκτικότητα προς τους διαφορετικούς. Εφόσουν δεν ενοχλούν.

Δεν θα ήθελα προσωπικά να ερωτηθώ (απο την Πολιτεία) αν επιθυμώ γάμο ομοφυλοφίλων. Δεν με αφορά. Πιστεύω όμως πως οι ετερόφυλοι δεν πρέπει να αποφασίσουν για μια πολύ μικρή μειονότητα. Θα ήταν σαν να γινόταν δημοψήφισμα στην Αμερική το 1860 ρωτώντας τους πολίτες αν θα ήθελαν την κατάργηση της δουλείας. Προφανώς θα έλεγαν όχι.

Το όλο θέμα, κατα τη γνώμη μου, δεν άπτεται του κοινωνικού συνόλου. Είναι θέμα καθαρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι θέμα Νομικό. Οχι της Βουλής, καθαρά θέμα του Αρείου Πάγου. Η συμβίωση (ας αφήσουμε τον όρο γάμος), των ομοφυλοφίλων, είναι ακόμα ένα νομικό κατασκεύασμα, που δίνει δικαίωμα σε δύο ανθρώπους να ορίσουν κοινή περιουσία, και αλλα πράγματα που σήμερα τα έχουν μόνον οι ετερόφυλοι.

Δεν με ενδιαφέρει το σύμφωνο ως μέσον νομικής καθιέρωσης μιας συγκεκριμένης σεξουαλικότητας, αλλά μονον ώς μέσον νομικής καταχύρωσης στα άρθρα του Δικαίου μας (ποινικό, αστικό, κλπ.) για αυτούς που επιθυμούν ειδικό καταστατικο συμβίωσης, και για λόγους συγκεκριμένους δεν επιθυμούν να συνάψουν γάμο, που απότερο σκοπό έχει την τεκνοποίηση. Υπο αυτή την έννοια, θεωρώ πως ο νόμος θα πρέπει να δώσει στους ομοφιλόφιλους πλήρη νομικά δικαιώματα νομικού χαρακτήρα, για νομική σύνδεση, κατοχή περιούσίας, συμμετοχή σε πλούτο, και βέβαια διαζύγιο.

Το θέμα της υιοθεσίας είναι νομίζω διαφορετικό.

Οχι, παρόλο το φιλελεύθερο του μέρους, στην Καλιφόρνια ό γάμος των ομοφυλοφίλων απαγορεύεται. Στην Αμερική η μόνη πολιτεία που τον επιτρέπει, είναι η Μασαχουσέτη, με περσινό ψήφισμα δικαστηρίου της Βοστώνης. Επτά μέρη στον κόσμο σήμερα επιτρέπουν γάμο ομοφυλοφίλων.

http://en.wikipedia.org/wiki/Same-sex_marriage_in_Massachusetts

Locus Publicus said...

Ανεκτικότητα φίλε Αθεόφοβε. Είναι το πρώτο βήμα της καλής συνύπαρξης. Για τα άλλα θα βρεθεία λύση. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.

Φίλε ioannisk σε καλωσορίζω στην παρέα μας. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που είσαι καλά. Σε θυμάμαι απο πολλά παλιά πόστ και σχόλια. Νάσαι καλά φίλε μου. Στο μπλόγκ αυτό, όλοι σε γνωρίζουν.

Ούτε εμένα με ενοχλούν οι διαφορετικοί. Νομική κάλυψη ζητούν. Για να μη μένουν μόνοι. Φοβούνται κ' αυτοί τη μοναξιά όπως όλοι μας. Ας τους τη δώσουμε λοιπόν.

Locus Publicus said...

Οπως μας έφτιαξε η φύση φίλε giant. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Δεν θα ήθελα να κατηγορηθώ ως ετερόφυλος πως στερώ την ευτυχία των άλλων. Στο πόστ αυτό, ήθελα απλά να τονίσω την ανεχτικότητα.

Λωτοφάγε μου χαίρομαι που σου άρεσε η εικονογράφηση! Απο συγκέντρωση στην Ιταλική περιοχή Mission District, πριν μερικούς μήνες.

Να ζητήσουν αυτά που επιθυμούν μόνοι τους, και να μην εμπλεκούν οι μη ομοφυλόφιλοι. Μερικοί πολιτικοί (παλιά τους τέχνη κόσκινο, θα ζητήσουν δημοψήφισμα). Δεν τους αφορά. Η ομοφυλοφιλία αφορά αλλωστε ενα μικρό ποσοστό του πληθυσμού (1-2% αν δεν κάνω λάθος).

Νάσαι καλά.

Anonymous said...

Locus and friends,
ο γάμος στην Καλιφόρνια επιτρέπεται εδώ και λίγες μέρες!!!
Χτες μας έκαναν το τραπέζι δύο γνωστες(λεσβίες ωχ-συγγνώμη-όχι από το νησι!) που έσπευσαν άρον άρον να πάρουν σειρά, γιατί όπως φαντάζεστε επικρατεί ένας πάνικος...ουρές στα δημαρχεία...etc.
Φοβούνται πως ένα δημοψήφισμα που θα γίνει αργότερα, τον χειμώνα, θα τους στερήσει το δικαίωμα! Χτεσινή φρέσκια ιστορία.

Εγώ ποτέ δεν κατάλαβα αυτό το κόλημα με τον γάμο, αλλά αν έτσι θέλουνε τι να κάνουμε; Δικό τους πρόβλημα!

Κατα τ'αλλα συμφωνώ και υπογράφω αυτό που έγραψες, το "Διότι σε θέματα πληροφορικής, σέρφινγκ, κουζίνας και σέξ, η Καλιφόρνια διαπρέπει".

Anonymous said...

το κόλλημα με το γάμο εχει σχέση με τα νομικά δικαιώματα των συζύγων.

αν πχ ο ένας αποδημήσει εις κύριον τότε χωρίς γάμο τα περιουσιακά στοιχεία δεν πηγαίνουν στον σύντροφο αλλά στους συγγενείς αν υπάρχουν(ένα παράδειγμα απλά)

και άλλες πολλές τέτοιες λεπτομέρειες όπως επιδόματα κτλ

εδώ στην ελλαδίτσα δεν ξέρω κατα πόσο τα έχουνε προβλέψει αυτά ή αν απλά είπανε να κερδίσουνε καμμία ψήφο.

εμένα απλά δε μου αρέσουν οι ακραίες συμπεριφορές και το ξεσήκωμα και τα λάβαρα.

αν εγώ αίμαι straight δηλαδή τί πρέπει να κάνω?
παρέλαση με πανώ "straight and proud of it"?

οι κοινωνίες είναι πιο ελεύθερες

vasikos metoxos said...

Με ένα ωραίο παράδειγμα ο οικοδεσπότης μας παρουσιάζει την πολιτισμική διαφορά μεταξύ των δύο φάσεων της Αμερικής.
Η ανεκτικότητα έναντι του υποκριτικού "πατριωτισμού" είναι στοιχείο πολιτισμού αντιμέτωπο με τον σκοταδισμό.

Unknown said...

Επομένως Τήλος και πάλι Τήλος!!
(Να προσέξουμε πάντως να μην πάμε μήπως και παρεξηγηθούμε!!)
Όχι Vermont!!

Ο άλλος said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ενημέρωση.Η διαφορετικότητα δεν ήταν κάτι με το οποίο η Ελλάδα είχε καλές σχέσεις. Κοινωνία, εκκλησία,ο περιπτεράς, ο πρωθυπουργός έχουν την ανεκτικότητα που συνήθως αρχίζει και τελιώνει στον εαυτό τους. Από την άλλη μεριά με ενοχλούν αυτοί που υπερασπίζουν την διαφορετικότητά τους ταυτιζόμενοι με την ανοησία, την ελαφρότητα και την καλή...χαρά. Με ενοχλούν όσοι επιμένουν να θέλουν για να θέλουμε να ερμηνεύσουμε τον κόσμο με τη σεξουαλική επιλογή και μόνο. Του κώλου...

Sarah said...

Ξεσηκωθηκε ολοκληρο το εθνος εναντιον του γαμου των ομοφυλοφυλων και εξεφρασαν σχεδον οι παντες τη φρικη τους μπροστα στην προοπτικη υιοθεσιας παιδιων.

Οταν υιοθετησε γνωστη δημοσιογραφινα/βουλευτης ουσα ανυπαντρη, λεσβια και κατα την αποψη μου μαλλον ψυχοπαθης, μιλησε κανεις;

Προσωπικα, δεν εχω κανενα προβλημα ουτε με το γαμο ομοφυλοφυλων (τι τους επιασε; δεν βλεπουν τα χαϊρια των ετεροφυλων;) ουτε με την υιοθεσια παιδιων. Με δεδομενο την καταρρευση της πυρηνικης οικογενειας, τα υψηλα ποσοστα διαζυγιων και τον συνεχως αυξανομενο αριθμο παιδιων που γεννιουνται εκτος γαμου (στην Αμερικη το 1/3 των παιδιων γεννιουνται εκτος γαμου), ποια εναλλακτικη λυση εχουμε;

Τα ορφανοτροφεια;

Λιγο realpolitik δε θα εβλαπτε.

Locus Publicus said...

Φίλε άλλε , κολλάει το θέμα στη σεξουαλική εικόνα, ενώ είναι καθαρά νομικό. Mιλάμε ένωση μέσω συμβολαίου, για κατοχύρωση περιουσιών, τίτλων, κλπ. Αυτό είναι το θέμα. Το θέμα της ηθικής δεν θα το λύσουμε ποτέ.

-------------------------

Φίλε ανώνυμε, το θέμα είναι νομικό, για να καλύπτει αυτά που λές. Ετσι ξεκίνησε και στην Αμερική. Εδώ υπάρχουν και ειδικές δυναμικές. Αυτός ας πούμε που είχε καλή ιατρική ασφάλεια, θέλει τώρα να καλύψει και το έτερον ήμισυ (the significant other, όπως το αναφέρουν εδώ).

Unknown said...

'Αλλο η Μύκονος και άλλο η Τήλος.
Στην Μύκονο δεν έχει θεσμοποιηθεί η διαφορετικότης όπως γίνεςται στην Τήλο.
Στη Μύκονο άλλωστε βρίσκεις όλα τα επίγεια αγαθά.. Η Τήλος θα χαρακτηρισθεί από μονομανία και μονομέρεια..