Friday, October 19, 2007

Ο πιο καλός ο Πωλητής


Σε ένα όμορφο και ζουμερό πόστ, (δείτε το εδώ), ο blogger Universe αναπαράγει μια φανταστική συζήτηση ανάμεσα στούς κυρίους Παπούλια και Σαρκοζύ. Ο Παπούλιας μιλάει για ευρωπαική στρατηγική, την ανάγκη της Ελλάδας να συμμετάσχει στα σχέδια εξέλιξης της Ευρώπης. Αλλά ο Σαρκοζύ ενδιαφέρεται μόνον για πωλήσεις όπλων (Sales). Στρατηγική κάνει η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι άλλος, λέει ο Σαρκοζύ. Θα πάρεται κανα αμυντικό σύστημα;

Μου άρεσε αυτό το πόστ και το συνιστώ. Περιέχει την αλήθεια την κυνικότητα της διπλωματίας, τον ωμό εκβιασμό του ισχυρού προς τον αδύνατο. Καλές οι διακρατικές σχέσεις, αλλά και οι πωλήσεις πωλήσεις.

----------------------------------------------------------------------------

Συνεισφέρω και μια προσωπική μου εμπειρία.

Κάπου βόρεια της Βοστώνης, σε μια περιοχή που λέγεται Andover, βρίσκεται ένα εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων Patriot . Απο εκεί κοντά, κατάγεται και η γυναίκα μου. Σε κάποια επίσκεψη στα πεθερικά μου, μαθαίνω πως η εταιρεία κλείνει, και 6 χιλιάδες άνθρωποι θα έχαναν τη δουλειά τους. Πλήγμα για τη τοπική κοινωνία.

Λίγες μέρες αργότερα, ξαναρωτάω τι έγινε, και πληροφορούμαι πως η εταιρεία τελικώς τα κατάφερε, πήρε κάτι συμβόλαια και οι εργάτες θα παραμείνουν στη δουλειά τους.

Τί είχε μεσολαβήσει; Είχε αφιχθεί ο τότε υπ. Υπουργός Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος να βοηθήσει. Αγόρασε τότε η Ελλάδα 2 δισ. δολλάρια συστήματα Patriots . Ετσι λύθηκε το πρόβλημα της τοπικής ανεργίας.

4 comments:

Univers said...

"Λίγες μέρες αργότερα, ξαναρωτάω τι έγινε, και πληροφορούμαι πως η εταιρεία τελικώς τα κατάφερε, πήρε κάτι συμβόλαια και οι εργάτες θα παραμείνουν στη δουλειά τους."

Αξιοπερίεργο! Εμείς εδώ κατά την δεκαετία του '80 υιοθετήσαμε την προηγμένη πολιτική της κοινωνικοποίησης των προβληματικών επιχειρήσεων ως λύση για τα προβλήματα που αναφέρετε...

Υ.Γ.: Ευχαριστώ για την παραπομπή!

Unknown said...

Ελπίζω ότι οι πύραυλοι (αν χρησιμοποιηθούν)να έχουν καλλίτερη τύχη από τα Γερμανικά υποβρύχια που αγόρασε επίσης ο κ. Τσοχαντζόπουλος και τα οποία στα 5-6 μποφόρ "πλέουν" με κλίση 45 μοιρών και είναι ανασφαλή ακόμη και εν στάσει.. Υποβρύχια τα οποία ουσιαστικώς η χώρα έχει εξοφλήσει αν και, ορθώς, το Ναυτικό δεν τα παραλαμβάνει..
Είδατε τι έπαθε ο Υπουργός για να είναι καλόπιστος;
Σκεφθείτε τώρα οι πύραυλοι να είναι ελαττωματικοί και να πέσουν στο κεφάλι μας..

Locus Publicus said...

Σε κάποια στιγμή, και μετά απο μια μεγάλη περίοδο υπερτίμησης και υπερπροβολής, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι πύραυλοι Patriot έχουν επιτυχία μόνον 45%. Δεν εκπλήσομαι βέβαια. Το όλο θέμα είναι η πώληση. Καθαρά θέμα business. Για λόγους που πιστεύω είναι καθαρά πολιτικοί, η Ελλάδα έχει κατα τη γνώμη υποκείψει στό εξής ποσοστικό σενάριο - 60% των στρατιωτικών της δαπανών απο ΗΠΑ, το υπόλοιπο 40% απο Γαλλία, Ρωσία και λίγο Γερμανία. Η πίτα είναι διπλωματικά μοιρασμένη. Οι διάφοροι πρέσβεις των μεγάλων χωρών στην Ελλάδα, παίζουν ρόλο πωλητή.

Locus Publicus said...
This comment has been removed by the author.