Thursday, November 1, 2007

Μια Κυριακή στη Φιλαδέλφεια

Κυριακή απόγευμα. Φτάνω στη Φιλαδέλφεια για δουλειά. Είναι ακόμη ενα ταξίδι στην επαγγελματική μου ζωή. Μια ακόμη πόλη του κόσμου. Αναλαμβάνω αύριο ενα project σε μια μεγάλη εταιρεία. Καταλύω σε μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχείο του κέντρου. Χώροι καθαροί, υπέροχα δωμάτια, άψογες υπηρεσίες, γρήγορο internet.



Market Street, downtown Philly. Οπως όλα τα Αμερικανικά downtown, ετσι κι’αυτό, είναι τόπος που ανήκει στο Corporate America. Πανύψηλα κτίρια που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες φαρμακευτικών ειδών, ιατρικών υπηρεσιών, τράπεζες, χρηματηστηριακούς ομίλους, ασφαλιστικές εταιρείες. Το τοπίο είναι πανομοιώτικο, σε όλες τις πόλεις της Αμερικής. Η είσοδος στο κτίριο γίνεται μόνον με ειδική κάρτα αναγνωρίσεως. Κάμερες παντού, μέσα και έξω απο το κτίριο, σε κάθε όροφο, σε κάθε σπιθαμή του κτιρίου. Το Corporate America δεν εμπιστεύεται πλέον την αστυνομία. Προστατεύει τις επενδύσεις του με δικά του κεφάλαια, με τους δικούς του κανόνες. Εχω αύριο συνέντευξη με την ομάδα security που θα μου δώσει την κάρτα πρόσβασης στα άδυτα του κτιρίου.

Ο κόσμος



Μεγάλη η ιστορία της Φιλαδέλφειας. Το 1681, η Αγγλία εξουσιοδότησε τον William Penn να δημιουργήσει μια εμπορική πόλη στον ποταμό Delaware. Τα κέρδη του εμπορίου, θα χρησιμοποιούνταν για τη πληρωμή χρεών στη Βρετανία. Ο Penn αγόρασε την περιοχή απο του ινδιάνους Lenape . Η Φιλαδέλφεια ανακηρύχτηκε επίσημα ως πόλη το 1701. Το ελληνικό της όνομα ήταν ιδέα του Penn. Φιλελεύθερος ο ίδιος, δημιούργησε ενα περιβάλλον ανοχής, ανεξιθρησκίας και ειρηνικής διαβίωσης με τους ινδιάνους.

Κατόπιν ήρθε η επανάσταση. Η Φιλαδέλφεια έγινε το κέντρο των 13 Αμερικανικών αποικειών που επαναστάτησαν κατα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Φτιάχτηκε εδώ το πρώτο Κογκρέσο, ενα συμβούλιο με αντιπροσώπους των Αμερικανικών αποικειών και της Βρετανίας. Στις 4 Ιουλίου 1776, στο επιβλητικό κτίριο του Independence Hall , μια ομάδα αντιπροσώπων (John Adams - Massachusetts, Benjamin Franklin - Pennsylvania, Thomas Jefferson - Virginia, Robert R. Livingston - New York, Roger Sherman – Connecticut), δημιούργησε την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Αμερικανικών αποικιών απο την Αγγλία. (Declaration of Independence)

Πανέμορφα τα παλιά κτίρια της Φιλαδέλφειας. Εκκλησίες, σπίτια με ευρωπαική αρχιτεκτονική, που διατηρήθηκαν και ανακαινίσθηκαν. Μια βόλτα στους παλιούς δρόμους του κέντρου δημιουργεί ιστορικές εικόνες. Απο εδώ ξεκίνησαν οι ιδέες της Αμερικανικής Επανάστασης. Εδώ μαζεύτηκαν οι φιλόσοφοι ιδρυτές του εθνους για συζητήσεις πολιτικής, οικονομίας και διακυβέρνησης. Γιατί η Αμερική, φτιάχτηκε απο φιλόσοφους. Τι τύχη! Οχι απλώς επαναστάτες με στρατιωτικές γνώσεις, αλλά φιλόσοφοι που εμπνεύστηκαν μια κοινωνία διαφορετική, μια χώρα απαλλαγμένη απο τα άσχημα σύνδρομα της Ευρωπαικής ιστορίας.

Ο αντικόσμος



Κυριακή απόγευμα, 21 Οκτωβρίου 2007. Τους βλέπω στην κεντρική πλατεία του δημαρχείου. Τραπεζάκια στις γωνίες, μικρές ομάδες ανθρώπων με πληροφοριακά φυλλάδια. Ζητούν απο τους πολίτες να γραφτούν σε ομάδες περιπολίας των δρόμων. Πλησιάζω. Είναι μέρος μιας μεγάλης διαδήλωσης οργανωμένης απο συνδικάτα των μαύρων. Το θέμα είναι το έγκλημα. Η σημερινή κοινωνία της Φιλαδέλφειας δεν διατηρεί πια τον ρομαντισμό των περασμένων χρόνων. Μεγάλες ομάδες πληθυσμού δεν αντέχουν πια την ορατή παρακμή και διαφθορά της πόλης και φεύγουν. Η μετακίνηση προς τα προάστια πήρε μαζί της το πιο παραγωγικό και ενεργητικό κομμάτι του πληθυσμού.

Γύρω απο το ιστορικό κέντρο της πόλης σχηματίστηκαν γκέττο με εξαθλιωμένο πληθυσμό που δεν έχει ούτε τη μόρφωση , ούτε τις γνώσεις να απορροφηθεί απο την μεγάλη αγορά της Αμερικής. Το 2006, το έγκλημα στη Φιλαδέλφεια έφτασε τους 406 νεκρούς, στη πλειοψηφεία τους μαύροι. Στις δέκα πιο μεγάλες πόλεις της Αμερικής, η Φιλαδέλφια κατέγραψε το υψηλότερο αριθμό βίαιων εγκλημάτων. Μια πόλη 2 εκαττομυρίων θρήνησε πιο πολλά θύματα απο το πολυπληθές Los Angeles. Οι πιο φτωχές λαικές τάξεις της Αμερικής χάνουν τα παιδιά τους σε ενα ακήρυχτο πόλεμο εξαθλίωσης που διεξάγεται στις γειτονιές. Τα πιο πολλά θύματα μαύροι.

Το θέαμα με λυπεί αφάνταστα. Οι κοινωνικές ανισότητες της Αμερικής είναι τόσο μεγάλες, τόσο ορατές και κραυγαλέες, που σε αφήνουν άναυδο. Μέσα σε λίγες ώρες, και μέσα σε λίγα τετράγωνα , βιώνει κανείς την κορυφή και τον πάτο. Tην Ιστορία και τα παράγωγά της. Την προοδευτική σκέψη, την οργάνωση, τον πλούτο, και συνάμα τον αντικόσμο της οργής, του περιθωρίου, της αγανάκτησης.

Επιστρέφω στο ξενοδοχείο μου. Ενα μπουκάλι κόκκινο κρασί και μιά μελωδία του Mozart με ηρεμεί. Ξανακοιτάω τις σημειώσεις μου. Διορθώνω την αρχική μου παρουσίαση για το project που αρχίζει αύριο. Κανονίζω ραντεβού, ετοιμάζω το πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Σκέφτομαι αυτά που είδα σήμερα. Βρίσκομαι στο δικό μου κόσμο. Στη καλή μεριά του.

---------------------------------------------------------------

Συμπληρωματικές πληροφορίες
American Founding Fathers
Φιλαδέλφεια - Πληροφορίες
Ενα θλιβερό ρεκόρ
Εγκλημα στη Φιλαδέλφεια Place cursor on red dots to see crime info
Στη διαδήλωση

---------------------------------------------------------------

Οχι, δεν θεωρώ τις εταιρείες συνένοχες στην άνιση κατανομή του πλούτου. Ούτε την κυβέρνηση. Οι λόγοι είναι σίγουρα πολύπλοκοι και εχουν πίσω τους μακρά και ιδιότυπη ιστορική διαδρομή. Η ύπαρξη δύο παράλληλων κόσμων, κατάρα στην εικόνα της πλούσιας Αμερικής, είναι αποτέλεσμα των δυναμικών του ιδιότυπου καπιταλισμού της.

16 comments:

Anonymous said...

"Γιατί η Αμερική, φτιάχτηκε απο φιλόσοφους. Τι τύχη! Οχι απλώς επαναστάτες με στρατιωτικές γνώσεις, αλλά φιλόσοφοι που εμπνεύστηκαν μια κοινωνία διαφορετική, μια χώρα απαλλαγμένη απο τα άσχημα σύνδρομα της Ευρωπαικής ιστορίας".

Χάρηκα που το διάβασα αυτό...το έχουμε ξεχάσει...

Πέρασα από Φίλυ λόγω stop over πριν 2 μήνες. Κοιτόντας την στην προσγείωση/απογείωση αναρωτιόμουν πως να είναι η ατμόσφαιρα, το κέντρο, ο κόσμος της κλπ...το ποστ σου μου έδωσε μία ιδέα!


(Δεν ήξερα οτί υπάρχει χειρότερη εγκληματικότητα και από το Λος Αντζελες!!!!)

mickey said...

Πολύ όμορφο, βαθύ και πρωτότυπο κείμενο. Θίγεις πολλά και ενδιαφέροντα. Απολαυστική και η ανάγνωσή του - η γραφή σου είναι άμεση, ελκυστική και ουσιαστική.

Σιγά μη γλίτωνες την... παραπομπή ;)


Εξαιρετική μεταξύ άλλων και η σύντομη περιεκτική ανάλυση των απαρχών της Νέας Αμερικάνικης Κοινωνίας. Καλό είναι να τα θυμόμαστε πού λέει κι η Rallou. Χάρη στους "φονιάδες των λαών" (που λένε υποτιμητικά κάποιοι ζηλόφθονοι) έχουμε σήμερα Δημοκρατία στα περισσότερα κράτη του κόσμου.


Υποθέτω πως με αυτό το post ξεκινάς την ενότητα για το Corporate America που μας είχες γράψει παλιότερα.

Αν είναι έτσι, η αρχή είναι εντυπωσιακή!

Αναμένεται εξίσου συναρπαστική και η συνέχεια ;)


Υ.Γ. Προσωπικά με ενδιαφέρει και το "επαγγελματικό" κομμάτι του IT Consulting & Project Management - αλλά γι' αυτό θα σου στείλω προσωπικό μήνυμα κάποια στιγμή.

Dormammu said...

Gary, Indiana

84% Black,79.4 Homicides per 100k, & Murder Capitol of the World

Ποιό LA και ποιά Φιλαδέλφεια λέτε....

trol said...

την πρώτη φορά in philly
μου έκλεψαν το πορτοφόλι μέσα σε μια πιτσαρία,

την δεύτερη φορά ήμουν στον δρόμο οπότε ο τύπος έβγαλε μαχαίρι για να μου ζητήσει το πορτοφόλι

εννοείται δεν ξαναπήγα ποτέ

περίεργη φάση το ghetto σε σχέση με την εγκληματικότητα in the us

το ghetto είναι spatially concentrated φτώχεια και εγκληματικότητα, yet it is the wider loss of public space that makes it a ghetto

τι να πω, μεγάλο θέμα

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Locus Publicus said...

Καλημέρα σε όλους!

@rallou,
H Φιλαδέλφεια νοσεί βαθύτατα. Η γενική ατμόσφαιρα της πόλης είναι γενικά αρνητική. Την αναφέρω σ’αυτό το blog σαν παράδειγμα πόλης που ενώ έχει ιστορία και τουρισμό, οι κοινωνικές της διαφορές είναι τόσο οξυμένες, που η γενική της βαθμολογία πέφτει πολύ χαμηλά. Το Corporate America , βαρόμετρο της οικονομίας και έξυπνος παρατηρητής, την κατατάσσει στην κατηγορία των "blue collar cities", κάτι ας πούμε σαν "εργατική πόλη". Δεν την συνιστώ για νυφικό ταξίδι-

@Mickey,
Σ’ευχαριστώ για την παραπομπή και διαφήμιση!! Είσαι πολύ καλός.

Αρχισα αυτό το blog απο μια εσωτερική ανάγκη να επικοινωνήσω με Ελληνες στη μητρική μου γλώσσα. Μάλλον σαν πρόβλημα μετανάστη ακούγεται, αλλά έτσι είναι. Eίναι κάτι που το έχω ανάγκη.

Σκέφτηκα στη συνέχεια τί είδους "θεματολογία" να αναπτύξω στο blog, για να του δώσω κάποιο ενδιαφέρον. Σκέφτηκα πως ένας συνδυασμός προσωπικών αφηγήσεων και κάποιου άλλου θέματος (ταξίδιωτικό, οικονομικό, κοινωνικό, ιστορικό), θα ταίριαζε στην περίπτωσή μου. Τα blogs βέβαια δεν είναι χώροι για τεράστιες αναλύσεις, ούτε και επιθυμώ κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση της Αμερικής, θα προσπαθήσω να ανεβάσω όσα πιο πολλά θεματάκια μπορώ, εκεί νομίζω πως πράγματι μπορώ να συνεισφέρω κάτι. Βλέπω την Αμερική σαν μια πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα χώρα οπου ο δυτικός πολιτισμός μεταφυτεύτηκε απο την Ευρώπη, με τις δικές του βέβαια παραλλαγές. Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως τη συνεισφορά της Αμερικής στον κόσμο θετική. Καλά και κακά θα γραφτούν σ’αυτό το blog. Οι φίλοι θα κρίνουν.

Κατηγορία Corporate America; Καλή ιδέα. Εδώ έχουμε ψωμί.. Να το κάνω; (σκέφτομαι…) Εχω πολύ πράμα για την κατηγορία αυτή.

Mickey, δουλεύω σαν consultant τα τελευταία 15 χρόνια. Στην αρχή με οργανωμένες εταιρείες. Τώρα θέλω να ανεξαρτητοποιηθώ. Διάλεξα μια μικρή εταιρεία συμβούλων που με τροφοδοτεί με projects, και βγήκα μόνος μου στη πιάτσα. Εργαλία μου ένα laptop, και το internet.

Παίρνω ενα project , κανονίζω τα ταξίδια μόνος μου, η υπόλοιπη δουλειά γίνεται απο το σπίτι. Στο τέλος της εβδομάδας χρεώνω στην εταιρεία τς ώρες μου. Είμαι υπεύθυνος για την αξιοπιστία μου. Στόχος μου αυτό το χρόνο, 1.600 ώρες υπηρεσίας και χρέωσης. Με τον τρόπο αυτό διατηρώ ένα αξιοπρεπή μισθό και αισθάνομαι και ωραία.
Send me an email, anytime -

@dormammu,
Το κοίταξα, εχετε δίκιο. Ανήκει στη κατηγορία "Ghost Towns", κάτι που απο μόνο του αξιζει εαν ποστάκι. Αυτή η κατηγορία μόνον στην Αμερική μπορεί να υπάρξει! Βρήκα και ενα ωραίο link, πάνω στο θέμα. Το παραθέτω. Gary Indiana

@trol,
Θύμα ληστείας λοιπόν… Λυπάμαι ειλικρινά. Και εμένα μου έκλεψαν το πορτοφόλι κάποτε σε ενα μπάρ στη Δανία. Μόνο που εκεί δεν βγαίνουν μαχαίρια...

@all,
Θα ακολουθήσουν και άλλα ποστάκια, για άλλες πόλεις, με άλλη προσωπικότητα. Και για την Αμερική. Μια χώρα άγνωστη στους περισότερους Ελληνες, εικονογραφημένη μέσα απο διάφορα κατα τη γνώμη μου λάθος στερεότυπα (όλα καλά, όλα χάλια, χώρα χωρίς ιστορία, και τέτοια). Η αλήθεια για την Αμερική είναι πως πρόκειται για μιά εξαιρετικά πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα χώρα. Ενα πράγμα που έμαθα εκ πείρας είναι οτι οι γενικολογίες στην περιγραφή της είναι λάθος προσέγγιση. Ελπίζω να συνεισφέρω κάτι καλό.

Τέλος μια ειλικρινή συγγνώμη για τα τυχόν ορθρογραφικά λάθη. Πολλά οφείλονται σε άγνοια, αλλά σε βιασύνη. Δεν διαθέτω ελληνικό spell checker για να με ξελασπώνει! Αν δείτε κάτι λάθος, παρακαλώ αναφέρτε το ανοιχτά. Δέχομαι τα πάντα -

Locus Publicus said...

Συγγνώμη, ξέχασα το link -
Gary Indiana

ManBlogg said...

locuspublicus, πέρα από τα συγχαρητήρια για ένα πολύ καλογραμμένο κείμενο για τη Φιλαδέλφεια παραθέτω μια χρηστική πληροφορία που ίσως να σου φανεί χρήσιμη.
Αν χρησιμοποιείς firefox μπορείς να κάνεις install Ελληνικό spell check εδώ.

Είχα την "τύχη;" να ζήσω, ως φοιτητής, για ενάμιση χρόνο σε μία ανάλογης ιστορίας πόλη όχι τόσο μακρυά από τη Φιλαδέλφεια. Το Newark του New Jersey. Μια πόλη που στην ακμή της κάποιους τους πήρε μία εβδομάδα γυρνώντας την μέχρι να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για την πόλη της Νέας Υόρκης και τα χρόνια μετά τα riots του '67 κατείχε τίτλους όπως η πρωταθλήτρια πόλη του κόσμου στο carjacking (θύμα τότε και ο υπογράφων).

Univers said...

Συγχαρητήρια και από εμένα για το όμορφο κείμενο και την διάθεση για συζήτηση χωρίς τους γνωστούς προαποφασισμένους αφορισμούς.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε "αποφασίσει" για το τι είναι ΗΠΑ με βάση έτοιμη μασημένη πληροφορία, χωρίς προσωπική εμπειρία και με κομματικές παρωπίδες. Γη της επαγγελίας για τους μεν, κόλαση για τους δε. Συνέχισε να μας παρουσιάζεις εικόνες της, όπως εσύ τις ζεις.

Dormammu said...

Ειμα συναισθηματικά δεμένος με το Gary καθόσον ο πατέρας μου πέρασε 16 χρόνια της ζωής του εκεί.

Ευχαριστώ για το link, εκτιμήθηκε δεόντως.

Αυτοί που έχουν άσχημη γνώμη για την Αμερική, είναι αυτοί που δεν ξέρουν την ιστορία της..... Εδώ όμως φτάσαμε να μην ξέρουμε την ιστορία της Ελλάδας, με την Αμερική θα ασχοληθούμε?

Locus Publicus said...

@manblogg,
Θύμα carjacking? Τι λέτε! Θυμάμαι τη μόδα, γιατί για τη λογική των ηρώων μόδα έιναι που μετράει στο γκέτο.

Πρίν μερικά χρόνια, έκλεψαν μερικοί το αυτοκίνητο ενός γνωστού μου. Τι νομίζετε οτι έκαναν? Το οδηγούσαν προκλητικά μπροστά στην αστυνομία, μέχρι που συνελλήφθησαν. Ο λόγος? Ηταν το πιο ακριβό μέχρι τότε αυτοκίνητο που είχαν κλέψει, και με τη σύλληψη ανέβαινε το κασέ του κλέφτη στο γκέτο!! Το είπαν άλλωστε και στην αστυνομία.

Ευχαριστώ και για τα πληροφοριακά links. Δεν χρησιμοποιώ Firefox δυστυχώς, μόνον ΙΕ.

@dormammu,
Το θέμα των Ghost Towns με ενδιαφέρει πολύ. Πολλές πόλεις "ξέμειναν" απο τον ένα και μοναδικό τους εργοδότη και πέθαναν. Δεν περίμενα έλληνες σ' αυτή τη περιοχή της Indiana. Αν θέλετε να μου δώσετε μερικές ακόμα πληροφορίες, θα έκανα μια αφιέρωση στο θέμα. Εχει τρομερές πολιτικοοικονομικές διαστάσεις.

@univers,
Μεγάλο θέμα ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα αγαπητέ universe. Οπως ακριβώς το περιγράφεις, με κομματικές παρωπίδες. Θα κάνω μια προσπάθεια να θίξω μερικά θέματα που αποτελούν στερεότυπα. Χαίρομαι που υπάρχουν αρκετοί που ανταποκρίνονται.

By the way, απολαμβάνω ιδιαίτερα τα πόστ σου. Αισθάνομαι πως εκεί μαθαίνω πολλά πράγματα..

Συνέχισε σε παρακαλώ. Η γλώσσα και οι αναλύσεις σου είναι μοναδικές.

Dormammu said...

ΟΚ, θα προσπαθήσω να γράψω μερικά πράγματα όταν θα έχω λίγο ελεύθερο χρόνο.

Λωτοφάγος said...

Μία λέξη: εξαιρετικό! Και μόνο για τέτοιες έμμεσες εμπειρίες αξίζει να περιπλανιέσαι στη μπλογκόσφαιρα!

Locus Publicus said...

Aγαπητέ λωτοφάγε,
Αφήνω τα της Ελλάδος σε σένα και σε άλλους άξιους bloggers, και ακολουθώ τη δική μου πορεία. Αν έχω κάτι να δώσω, θα το ξέρω σε μερικούς μήνες. Τα σχόλια πάντως με βοηθούν πολύ.

Και μένα η αρχική μου διαίσθηση πως στη μπλογκόσφαιρα θα συναντήσω σημαντικά μυαλά, βγαίνει μάλλον αληθινή.

Anonymous said...

Ωραίο αυτό το κείμενο για τη Φιλαδέλφεια, κάποια στιγμή θα δω και τα links για την ιστορία και την επανάσταση, χαίρομαι που ξέρω ότι θα τα βρω εδώ :)
Είναι σημαντικό που βιώνεις την Αμερικάνικη κουλτούρα εργαζόμενος εκεί. Αλήθεια, πόσα χρόνια βρίσκεσαι στην Αμερική ;

anagnostria said...

Αγαπητέ Locus Publicus (πολύ μ' αρέσουν τα λατινικά σας) χάρηκα ιδιαίτερα με τις πληροφορίες για τη Φιλαδέλφεια, μια πόλη που ανάμεσα σ' άλλες της Ανατολικής Ακτής λογαριάζουμε να επισκεφθούμε το καλοκαίρι. Είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών που κάθε καλοκαίρι πάμε και σ' ένα μέρος του κόσμου και αφού ταξιδέψαμε σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, στην Κίνα και στη Νότιο Αφρική, είπαμε ότι τώρα έφτασε και η ώρα της Αμερικής. Ήταν για μένα ιδιαίτερα χρήσιμες οι πληροφορίες σας και με χαρά θα περιμένω και άλλες για Ν. Υόρκη, Ουάσιγκτων κ.λπ.