Sunday, December 2, 2007

Συντρίψτε τους τρομοκράτες


Oκτακόσια με εννιακόσια άτομα είναι η ομάδα των τραμπούκων που διαλύει την Αθήνα, δήλωσε ο πρών υπουργός δημόσιας τάξης κ. Πολύδωρας. Και είναι γνωστοί στην αστυνομία. Είναι η ίδια ομάδα που καταστρέφει γήπεδα, μαγαζιά, πανεπιστήμια. Το υπουργείο δημόσιας τάξης τους γνωρίζει. Αυτά απο στόματος υπουργού, που όσα κι’ αν λέγονται περι της ευφυίας του, μόνον βλάκας δεν είναι. Δεν μπορεί να είναι βλάκας. Είναι υπουργός. Γραφικός ίσως, αλλά όχι βλάκας.

Αποτυχημένος υπουργός. Διότι ενώ ξέρει τους τρομοκράτες που διαλύουν την Ελλάδα, δεν τους έχει ακόμα συλλάβει. Δεν έχει κάν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να τους εκθειάσει. Να μας πεί γιατί δεν έχει ακόμα φτιάξει ικανή δικογραφία που να οδηγεί στη σύλληψη και τιμωρία τους. Γιατί δεν υπάρχει ιστοσελίδα συλλογής πληροφοριών στην Ελλάδα, που να αναφέρεται σε εγκλήματα, βομβισμούς, και άλλα ποινικά αδικήματα του παρελθόντος. Οπως το FBI.

Θυμάστε τον κ. Γιαννόπουλο, υπερήφανο αντάρτη του ΕΛΑΣ; Πρώτος στα πανηγύρια και στους χορούς, πρώτος στο χαβαλέ, στα ανέκδοτα, στις εξυπνακίστικες ατάκες. Οχι, ούτε αυτός ήταν βλάκας. Γραφικός ναι, αλλά όχι βλάκας. Ηταν υπουργός. Οι υπουργοί δεν είναι βλάκες. Αποτυχημένος υπουργός. Προκάτοχος του κυρίου Χρυσοχοίδη. Οπως όλη η κυβέρνηση των σοσιαλιστών. Διορισμένος απο το ΠΑΣΟΚ για να κάνει χαβαλέ.

Ο μόνος άνθρωπος που έκανε κάτι για τη δημόσια ασφάλεια αυτής της χώρας, ήταν ο κύριος Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Ανήκει σε ενα λαικιστικό κόμμα, που προσωπικά αντιπαθώ, αλλά είδα στο προσωπό του αγωνία, σοβαρότητα, προσπάθεια. Να συλληφθούν οι τρομοκράτες της 17Ν. Να μην διασυρθεί η χώρα διεθνώς, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων. Και εγώ ο μετανάστης, ο ελληνας της διασποράς, το αμερικανάκι, να εύχομαι το ίδιο. Γιατί έστελνα αμερικανούς φίλους στην Ελλάδα, της οποίας την εικόνα είχα εσκεμμένα ανεβάσει,και ήθελα να περάσουν καλά, να δουν την ελληνική φιλοξενία, το φωτεινό ελληνικό τοπίο, τη γαλάζια θάλασσα.

Θυμάμαι μια συνέντευξη του κ. Χρυσοχοίδη. Οταν ανέλαβε υπουργός ζήτησε απο τους μανατζερς του υπουργείου του να του δώσουν το οργανόγραμμα της υπηρεσίας. Του είπαν πως τέτοιο πράγμα δεν υπήρχε. Ρώτησε ποιό είναι το αντικείμενο εργασίας των ανθρώπων που στελεχώνουν την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του έλληνα πολίτη. Του είπαν πως τέτοια καταγραφή δεν έχει ακόμα γίνει. Ζήτησε να μάθει ποιό είναι το παρών σύστημα συλλογής, καταγραφής και επεξεργασίας πληροφοριών. Του είπαν πως το παρών σύστημα θυμίζει μπακάλικο, δεν έχει ακόμα αυτοματοποιηθεί. Ρώτησε με ποιά μεθοδολογία η αστυνομία προσεγγίζει ενα έγκλημα, μια τρομοκρατική ενέργεια. Δεν υπήρχε μεθοδολογία. Απλά υπήρχαν αστυνόμοι-δημόσιοι υπάλληλοι. Ρώτησε αν υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα γκρούπ για περιπτώσεις καταλήψεων, ομηρίας, τρομοκρατικών ενεργειών. Και βέβαια δεν υπήρχαν. Κώδικας συμπεριφοράς και δεοντολογίας; Σίγουρα θα αστιεύεστε.

Ρώτησε να μάθει ποιά είναι η παρούσα συνεγρασία με τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης και της Αμερικής. Καμμία, του απάντησαν. Τα τελευταία 26 χρόνια, κανένας έλληνας υπουργός δημόσιας τάξης δεν έχει ζητήσει τη συνεργασία αλλων υπηρεσιών. Κανείς δεν έφτιαξε ενα σχέδιο για το τί συστήματα πληροφορικής και εκπαίδευσης χρειάζεται η υπηρεσία. Δεν υπάρχουν πουθενά καταγραμμένοι στόχοι υπηρεσίας. Πουθενά σύστημα συλλογής επεξεργασίας και ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, πουθενά συσχετισμός και σύγκριση δεδομένων απο πολλαπλές βάσεις πληροφοριών. Και φυσικά η ανάρτηση ιστοσελίδων για συλλογή πληροφοριών απο το κόσμο, είναι αδιανόητη, καθότι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θεωρείται ρουφιανιά. Και με τί ασχολουνται όλοι αυτοί; ρώτησε ο υπουργός. Με τίποτα, ήρθε η σιωπηλή απάντηση.

Ο κύριος Χρυσοχοίδης έβαλε ενα σοβαρό πρόγραμμα σε εφαρμογή. Συστήματα πληροφοριών, οργανόγραμμα, σχέδια εκπαίδευσης, συνεργασία με τους ξένους. Ταξίδευσε μάλιστα και στη Γαλλία, οπου τον πληροφόρησαν πως δεν είχαν συναντήσει ποτέ έλληνα υπουργό δημόσιας τάξης. Δούλεψε σκληρά, και συνετά. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού, απέκτησε σεβασμό. Ο χαβαλές τελείωσε.

Οταν δολοφονήθηκε ο Σαντερς στην Ελλάδα, η Αγγλία θύμωσε. Θύμωσε πολύ. Η Αγγλία ξέρετε είναι πολύ σοβαρή χώρα. Οργανωμένη. Και καθώς οι σοσιαλιστικοί χαβαλέδες βρέθηκαν σε ισχυρή πίεση λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, άφησαν τους Εγγλέζους να μπούν στην Ελλάδα και να αλωνήσουν. Οι Αγγλοι έκαναν μερικές απλές σκέψεις που ο κύριος Γιαννόπουλος και οι προκάτοχοί του απέφευγαν να κάνουν. Πως στη μικρή κοινωνία της Ελλάδας, άν κατεβείς μια βόλτα στο καφενείο, τα μαθαίνεις όλα. Και αυτό έκαναν. Μάζεψαν παλιούς αντιεξουσιαστές, συνταξιούχους, και τους ρώτησαν τί ομάδες πέρασαν απο τα στέκια τους. Και εκείνοι τους είπαν τα πάντα. Να και τα ονόματα, νά και τα φυλλάδια που μοιράζονταν πριν είκοσι χρόνια.

Απαίτησαν οι Εγγλέζοι να συλλέξουν οι ίδιοι τα αποτυπώματα απο το χώρο εγκλήματος του Σαντερς. Απαίτησαν να αναρτηθεί φωτογραφία του Ξηρού στο ιντερνετ. Η ελληνική αστυνομία αντιστάθηκε. Η ρουφιανιά, ξέρετε...δεν γίνεται.. Οι Εγγλέζοι τους αγνόησαν. Προσβλητικά. Οργάνωσαν μέσω της κυρίας Σαντερς εκστρατεία υπέρ των θυμάτων, κάτι που δεν είχε γινει ποτέ μέχρι τοτε στην Ελλάδα. Οι σοσιαλιστικοί χαβαλέδες της ελληνικής κυβέρνησης ενέδωσαν λόγω διεθνούς πίεσης. Οταν άκουσαν οτι η Αμερική θα εγείρει πολιτικό θέμα για τους 80 ανεξιχνίαστους βομβισμούς αμερικανικών υπηρεσιών και εταιρειών στην Ελλάδα που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια, ανησύχησαν. Εκαναν λοιπόν στην άκρη.

Οι έλληνες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των θυμάτων της 17Ν. Εγινε μάλιστα και διαδήλώση υπέρ των, αν δεν κάνω λάθος. Για πρώτη φορά. Η αξιοπρεπέστατη κυρία Σαντερς δεν κατηγόρησε ποτέ την Ελλάδα. Τηλεφωνήματα πολιτών οδήγησαν στις γιάφκες της Πάτμου και Δαμάρεως. Στο ξεκαθάρισμα της 17Ν. Συστήματα παρακολουθησης μπήκαν παντού. Οι σοσιαλιστές κυβερνητικοί εκπρόσωποι δεν έβγαλαν τσιμουδιά. Το βούλωσαν και έκατσαν στην άκρη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάχθησαν με επιτυχία. Δέχτηκα και εγώ στην Αμερική χαρούμενους τους φίλους που είχα στείλει στην Ελλάδα. Ολο καλά λόγια.

Μετα τους ολυμπιακούς, ο κ. Σημίτης απεμάκρυνε τον κύριο Χρυσοχοίδη απο το υπουργείο δημόσιας τάξης. Είδε πως ήταν αγαπητός στον κόσμο, και έτσι τον έκανε «Λαλιώτη»! Πήρε εναν αξιο άνθρωπο απο εκεί που δούλευε αποτελεσματικά, και τον έκανε γραφειοκράτη.

Και νάμαστε στο σήμερα. Σήμερα κυβερνά η ΝΔ. Περάσαμε και το θέμα των υποκλοπών. Ο τότε υπουργός κύριος Βουλγαράκης έδωσε συνέντευξη 3 ωρών πάνω στο θέμα! Τριών ωρών! Δεν ήταν εδώ οι Εγγλέζοι να του πούν πως κάτι τέτοιο είναι στρατηγικά λάθος και σαφέστατα ηλίθιο. Τρείς ώρες συνέντευξη, κατηγορώντας τους Αμερικανούς. Ο κύριος Καραμανλής δεν τον καρατόμησε. Η συνέχεια του δημόσιου εξευτελισμού του κυρίου Βουλγαράκη ήρθε όταν έβαλαν βόμβα στο οικογενειακό του αυτοκίνητο. Ποιοί; Οι εννιακόσιοι που λέγαμε στη αρχή του κειμένου. Ο κύριος Βουλγαράκης, δυστυχώς, είναι ακόμα υπουργός.

Βιώνουμε σήμερα την πλήρη κατάρρευση της δημόσιας ασφάλειας στην Ελλάδα. Σε αργό ρυθμό. Τόσο αργό που πολλοί δεν την βλέπουμε. Τόσο αργό που δεν υπάρχει ακόμα κοινωνική αντίδραση, αξίωση ασφάλειας και δικαιοσύνης. Τόσο αργή που έχουμε ακόμα μείνει στο «διάλογο». Τη στιγμή που η λύση απαιτεί ωμή νομική και στρατιωτική επέμβαση, εμείς εθελοτυφλούμε. Ανακαλύψαμε τα Ζωνιανά και εκπλαγήκαμε που μερικοί άνθρωποι κρατούσαν όμηρο ένα ολόκληρο νησί. Είδαμε ραντεβού τραμπούκων για αιματηρές συγκρούσεις στη Παιανία, καταστροφές πανεπιστημίων, εργαστηρίων, καταλήψεις σχολείων απο ανήλικους, άφθονες καθημερινές ληστείες. Οι συλληφθέντες κάτοχοι ναρκωτικών και ληστές, συγγενικά πρόσωπα πολιτικών του Συνασπισμού, αποκρύπτονται απο τη γνώση του ελληνικού λαού. Οι μαφιόζοι των ΠΑΕ, αλωνίζουν. Οι προστασίες στα νυχτερινά κέντρα, το εμπόριο γυναικών, τα ναρκωτικά σε έξαρση. Οι «πέντε νταβατζήδες» που κυβερνούν την Ελλάδα, μάλλον έχουν αυξηθεί.

Και πίσω απο όλα αυτά, μια άβουλη κυβέρνηση. Που φοβάται μην τυχόν και χαρακτηριστεί δεξιά, γιατί φοβάται την Αλέκα. Ενας αβουλος πρωθυπουργός. Καθώς σιγά σιγά ο βουβός ελληνικός λαός αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της απάτης εναντίον των συμφερόντων του, βλέπω εξελίξεις. Λογικό είναι. Αν η κυβέρνηση δεν τσακίσει τους εννιακόσιους τρομοκράτες εδώ και τώρα, αργα ή γρήγορα οι καπιταλιστικές δομές της ελληνικής κοινωνίας θα αντιδράσουν έντονα. Στην αρχή μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα φύγει προς περιοχές πιό ιδιωτικές, αφήνοντας πίσω του διάφορα θλιβερά γκέτο.

Στη συνέχεια, αυτό το παραγωγικό, ευκατάστατο και σοβαρό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, θα εισαγάγει βία στον προστατευτισμό του. Ενοπλοι σεκουριτάδες θα μπουν στη ζωή της καθημερινότητας. Η δημόσια παιδεία του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου θα φτάσει τα αντίστοιχα αμερικανικά χαρακτηριστικά, με ανιχνευτές μετάλλων στα σχολεία, και αστυνομία στο προαύλιο. Ενοπλοι θα φυλάνε τράπεζες, ακόμα και γκαράζ αυτοκινήτων, όπως στη Βενεζουέλα. Με τον καιρό, η δημόσια παιδεία θα εγκαταλειφθεί εντελώς, και ιδιωτικοί σεκουριτάδες θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Οι κάτοικοι των πλουσίων περιοχών θα χρηματοδοτήσουν τη δική τους προστασία κλείνοντας σε πρόσβαση τις περιοχές τους. Δεν θα αργήσουν βέβαια και οι κάποιες απαγωγές αλά Κολομβία. Οι εννιακόσιοι τρομοκράτες, θα γίνουν χίλιοι, και οι χίλιοι δέκα χιλιάδες.

Πως τα ξέρω όλα αυτά; Εγιναν και αλλού. Υπάρχει βέβαια ακόμα καιρός να λυθούν όλα αυτά. Δεν ξέρω πόσος. Κρούω πάντως τον κώδωνα του κινδύνου...

------------------------------------------------------
Πείτε μου πως τα παραλέω. Πως έχω αποκοπεί απο την ελληνική πραγματικότητα. Πως είμαι ακραίος στην έκφραση και αντίληψή μου. Ειλικρινά θά χαρώ...

Συντρίψτε τους τρομοκράτες Ανδρέας Ανδριανόπουλος

------------------------------------------------------

17 comments:

Βάσσια said...

"Γιατί δεν υπάρχει ιστοσελίδα συλλογής πληροφοριών στην Ελλάδα, που να αναφέρεται σε εγκλήματα, βομβισμούς, και άλλα ποινικά αδικήματα του παρελθόντος. Οπως το FBI."

Όταν λες ιστοσελίδα, προφανώς εννοείς όπου όλοι να έχουμε πρόσβαση;
Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να ισχύσει μόνο για αποδεδειγμένα εγκληματίες και όχι για μικροπαραβάσεις.
Διαφορετικά θεωρώ ότι θα λειτουργήσει ανάποδα.
---------
"Ο μόνος άνθρωπος που έκανε κάτι για τη δημόσια ασφάλεια αυτής της χώρας, ήταν ο κύριος Μιχάλης Χρυσοχοίδης."
Συμφωνώ ότι όντως υπήρξε ο καλύτερος σε αυτή τη θέση.
--------
"Γιατί έστελνα αμερικανούς φίλους στην Ελλάδα, της οποίας την εικόνα είχα εσκεμμένα ανεβάσει.."
--------
Σε σχέση με άλλες χώρες και σε σύγκριση με το κοινά αποδεκτό του τι σημαίνει μη ασφαλές, η Ελλάδα δεν είναι καν σε χαμηλή θέση.
Όσο κι αν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, εξακολουθεί να μην έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στις Η.Π.Α ή και σε άλλες χώρες.
Να νιώθουν ασφαλείς, περισσότερο από όσο στη χώρα τους.
----------
Το ότι πολλοί αστυνομικοί θεωρούν τους εαυτούς τους Δημόσιους υπαλλήλους, είναι γεγονός.
Από την άλλη, σε άλλες χώρες θεωρούν εαυτούς κάτι σαν Ράμπο.
Για να ξεφύγουμε από τα άκρα, πρέπει η επιλογή τους να γίνεται με κριτήρια και νοημοσύνης και ψυχολογικής σταθερότητας και πάνω από όλα με την εμφύσηση στο μυαλό τους ότι είναι κοινωνικοί λειτουργοί και όχι τιμωροί.
Και με αύξηση των μισθών τους.
------------
"Και φυσικά η ανάρτηση ιστοσελίδων για συλλογή πληροφοριών απο το κόσμο, είναι αδιανόητη, καθότι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θεωρείται ρουφιανιά. "

Προσωπικά πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε παράνοια, και όλοι θα καθίσταντο ύποπτοι.
Η δουλειά αυτή είναι δουλειά της αστυνομίας με την αρωγή του πολίτη, όταν αυτή είναι στη βάση παροχής αληθινών στοιχείων κι όχι τρομοκρατίας ή μιμητισμού.
----------
Στο θέμα των εγκλημάτων της 17 Νοέμβρη, υπάρχει η εμπλοκή των πολτικών δολοφονιών και η κατά του συστήματος επανάσταση.
Με την ίδια λογική που περιγράφεις για την κ. Σάντερς , θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και όλοι όσοι οι άνθρώποί τους έπεσαν θύματα δολοφονιών από νόμιμες κυβερνήσεις στο όνομα ... "μιας ασφαλούς χώρας", "ενάντια στον κομμουνισμό", στην "προδοσία" ακόμα και στον "ρατσισμό".
-------
Βιώνουμε σήμερα την πλήρη κατάρρευση της δημόσιας ασφάλειας στην Ελλάδα. Σε αργό ρυθμό. .... Τόσο αργή που έχουμε ακόμα μείνει στο «διάλογο». Τη στιγμή που η λύση απαιτεί ωμή νομική και στρατιωτική επέμβαση, εμείς εθελοτυφλούμε.
----------
Τι ακριβώς εννοείς με το στρατιωτική επέμβαση;
Στο νομική υποθέτω ότι εννοείς Νόμους.
---------
Τα Ζωνιανά δεν είναι Κολομβία , ούτε έχει πελάτες αυτούς που ξέρουμε και ούτε πρόκειται να γίνουν. Δεν έχουμε εμείς καρτέλ, από όσο γνωρίζω τουλάχιστον.
Οι καταλήψεις στα σχολεία δεν είναι ένδειξη ούτε βίας ούτε άρσης της ασφάλειας μας.
Οι δολοφονίες οι μαζικές από μαθητές και φοιτητές είναι.
Αλλά είναι και κάτι σημαντικότερο.
Το είδος της κοινωνίας που τους οδήγησε εκεί.
Η ελληνική κοινωνία είναι σε παρακμή, ναι, αλλά δεν είναι εκφυλισμένη ούτε τρομοκρατημένη.
Δεν πιστεύω, ότι θα χρειαστούμε security για τα παιδιά στα σχολεία.
Με μία σωστή επιλογή προσώπων διακυβέρνησης, που ευελπιστώ ότι μετά τα όσα συμβαίνουν, θα το αποφασίσουμε τελικά και θα αποχρωματιστούμε, δεν θα χρειαστούμε προστάτες, ούτε εσωτερικούς, ούτε και εξωτερικούς.
-------------
"Πως τα ξέρω όλα αυτά; Εγιναν και αλλού. Υπάρχει βέβαια ακόμα καιρός να λυθούν όλα αυτά. Δεν ξέρω πόσος. Κρούω πάντως τον κώδωνα του κινδύνου..."
------------
Τα γεγονότα και η ιστορία πυο καταγράφονται είναι πάντα και συνάρτηση των λαών και της ποιότητάς του.
Δεν έχουν όλοι "ιερούς πολέμους", ούτε τρομολαγνικές πολιτικές, ούτε οι αρχές και οι αξίες τους βασίζονται σε επιφανειακές και επεμβατικές τακτικές.

Εν κατακλείδι, όλα είναι θέμα πρόληψης και όχι καταστολής.
Αυτό οφείλει να παρέχει μία συντεταγμένη πολιτεία.
Και πρόληψη θεωρώ ότι στα περισσότερα έχουμε ακόμα το χρόνο να τα προλάβουμε.

vassper said...

locus puplicus
κακά τα ψέματα, η Ελλάδα επιβιώνει απο άποψη ασφάλειας επειδή δεν υπάρχει σοβαρή εγκληματικότητα. Γιατι, οργανωμένη αστυνομία δεν υπάρχει. Και ούτε υπηρξε ποτέ.
Η αποτελεματικότερη επιχειρησιακή ενέργεια που έκανε η αστυνομία σε αυτόν τον τόπο ήταν η συλλήψεις των κουμουνιστών στο παρελθόν,που οφειλόταν στον χαφιεδισμό σε μιά ανοικτή κοινωνία που όλα είναι γνωστά.

Η ανάρτησή σου είναι τρομακτικά επίκαιρη για εμένα, γιατί χθές το βράδυ είχα την ευτυχία να θαυμάσω την αποτελεσματικότητά της Ελληνικής αστυνομίας. Την ώρα που ετοίμαζα τό σχόλιο μου (12,30) με ειδοποίησε ο security της εταιρείας, για απόπειρα κλοπής. Οταν έφτασα εκεί, βρήκα δυο φοβισμένους αστυνομικούς να έχουν συλλάβει (τρόπος του λέγειν,μάλλον κάνανε τσιγάρο μαζί) δύο φοβισμένους αλλοδαπούς, που επιχείρησαν να κλέψουν (άραγε τι?)απο τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Το συζητάγαμε όλοι μαζί στο τμήμα, οι αστυνόμοι,εγώ και οι επίδοξοι κλέφτες. Καμμία διαδικασία. Σαν να συνέβαινε για πρώτη φορά. Σκηνή απο Ελληνική ταινεία. Η αυτοπροστασία τους , άριστη. Τα όπλα, αφημένα στα γραφεία, δίπλα στους κλέφτες. Οι οποίοι χωρίς χειροπέδες, άπλά ήταν εκεί. Στο τέλος ο commandat μου εξήγησε ότι αφου δεν κλέψανε τίποτα δεν μπορούν στοιχειοθετήσουν κατηγορία και πρότεινε να τους αφήσουμε.
Γιατί "δεν τους βλέπεις κακομοίρηδες είναι". Και τους αφήσανε.
Γυρίζοντας σπίτι μου κατα τις 3,30 σκεφτόμουνα ότι, αν οι δυό τύποι δεν ήταν όντως κακομοίρηδες, και υπήρχε αντικείμενο κλοπής στην εταιρεία, θα το είχαν κλέψει και θα είχαν διαφύγει με το περιπολικό που θα ερχόταν να τους συλλάβει. Και τα όπλα των αστυνομικών.

Ευτυχώς για αυτή την χώρα που οι κλέφτες είναι σαν και αυτούς. Εξαθλιωμένοι περιθωριακοί, νεοφερμένοι μετανάστες, πρεζόνια. Γιατί σοβαρή εγκληματικότητα δεν υπάρχει. Γιατί άν υπήρχε θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα.

Για τα φρικιά που αναφέρεις και αυτή πιστεύω ότι είναι μιά ανάλογη κατάσταση. Ανεύθυνοι πιτσιρικάδες που κάνουν χαβαλέ. Που ακόμα και αυτούς αδυνατούν, όχι να συλλάβουν, να αντιμετωπίσουν.
Ακόμα και η 17Ν απόηχος τρομοκρατών ήταν στην Ελλάδα και φανηκε απο το αποτέλεσμα. 3 ξαδέλφια και 5 φίλοι, που στο όνομα της ένοπλης πάλης ζούσαν λάθρα στην κοινωνία αυτή. Τρομακράτης που τού έσκασε η βόμβα στα χέρια είναι ανέκδοτο.

και μάλλον ανέκδοτο είναι αυτή η χώρα. Μάλλον οι καλοί θεοί των Ελλήνων την προστατεύουν. Ελπίζω για πολύ ακόμα.

ΥΓ. Συμφωνώ απόλυτα για τον Χρυσοχοίδη.Ο πλέον αξιοπρεπής και ικανός Πασόκος

vasikos metoxos said...

Όταν διάβασα τον τίτλο τρόμαξα. Νόμισα ότι κάπου έγινε κάτι φοβερό. Διάβασα το ποστ, είδα την παραπομπή στον Α. Ανδριανόπουλο, άκουσα από πρώτο χέρι την ιστορία του vassper και συνήλθα. Ιδιαίτερα όταν διάβασα ότι τον πήραν τηλέφωνο την ώρα που διάβαζε το πόστ σου!!!! Ο Ανδριανόπουλος υπήρξε βουλευτής που εκλέχτηκε με το Πασόκ, Locus Publicus. Οφείλω να το σημειώσω για να μην ξεχνιόμαστε. Αναγνωρίζω την ειλικρινή αγωνία σου για τη μητρίδα σου αλλά η ουσία είναι φοβάμαι σ' αυτούς τους ανίκανους που αναλαμβάνουν να κάνουν τους μάνατζερς στην κυβέρνηση. Υπουργοί, ανώτατοι αξιωματικοί, ειδικοί σύμβουλοι-κομματόσκυλα κλπ. Είδες τι έγινε με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι. Αυτοί είναι άκρως επικίνδυνοι. Όλοι τους. Και κυρίως δεν αγαπάνε τον τόπο όπως κάνεις εσύ έμπρακτα αγαπητέ. Σιγά μην κινδυνεύει το κράτος από τα παιδάκια με τις κουκούλες και τους Ζωνιανούς. Κρατώ τη δήλωση του υπουργού Παυλόπουλου για τα Ζωνιανά :" Όταν το κράτος θέλει είναι αποτελεσματικό. Και τώρα θέλει." Χαρήκαμε!!!

giant13 said...

Είναι κανόνας της κοινωνίας, η εγκληματικότητα να αυξάνει, όσο το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο μιάς χώρας ανεβαίνει.

Οσο περισσότερο γκετοποίηση δημιουργείται, όσο η οικονομική ανισότητα αυξάνει γραμμικά, θα αυξάνει και η εγκληματικότητα, όση αστυνόμευση και να υπάρχει.

Ευτυχώς μπορείς να περπατάς ακόμη στη Ελλάδα μεσάνυχτα και χαράματα, χωρίς να κινδυνεύεις όπως σε άλλες Ευρωπαικές χώρες η στην Αμερική.

Με την αθρώα, και πολλές φορές λαθραία, εισαγωγή οικονομικών μεταναστών, που πολύ λογικό είναι να μη είναι όλοι τους αγγελούδια εκ των πραγμάτων οργανώνοται με το ντόπιο εγκλημα η δημιουργούν δικές τους ομάδες.
Τα χρόνια της αθωότητας πέρασαν πλέον ανεπιστρεπτί.

Η αστυνομία λειτουργούσε και λειτουργεί ερασιτεχνικά.
Ηρθε όμως ο καιρός να οργανωθεί και να εκσυγχρονισθεί.

Πρέπει όμως και η συμπεριφορά της προς τον πολίτη να είναι φιλική, όχι υπεροπτική και εξουσιαστική. Να μη κάνει επίδειξη δύναμης σ' αυτόν, αλλά στον κάθε εγκληματία.
Ετσι θα αποκτήσει και την εμπιστοσύνη του.

Υ.Γ. Το Σάββατο το πρωί έκαναν πορεία στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, κάπου 200 αντεξουσιαστές, διαμαρτυρόμενοι γιά την προφυλάκιση του κωλόπαιδου που πρωτοστάτησε στον βανδαλισμό και καταστροφή του γυμνασίου στο Παγκράτι πριν λίγες μέρες.
Ζημιές 1 εκατ. ευρώ που θα κληθώ να πληρώσω εγώ και άλλοι μαλάκες.
Οι κύριοι αυτοί λοιπόν, μαυρίσανε με σπρέι, γράφοντας διάφορα συνθήματα, τους τοίχους ενός κλασσικού κτιρίου, που πρόσφατα αναπαλαιώθηκε, και όταν πήγαν να βάψουν και τα εξωτερικά μάρμαρα ενός καταστήματος, παρολίγο να γίνει σύραξη με τους καταστηματάρχες.
Φυσικά γιά αποφυγή επεισοδίων, η αστυνομία έλαμπε διά της απουσίας της.

Πιστεύω πως αυτός που είπε την φράση "Η αχαλίνωτη ελευθερία καταντά αναρχία" είχε απόλυτο δίκιο.

Υ.Γ. Δεν συμφωνώ με την φράση πως ήταν αποτυχημένη ολη η κυβέρνηση των σοσιαλιστών.

Εκανε αρκετα και σημαντικά πράγματα κατά την γνώμη μου τα πρώτα χρόνια.
Φυσικά δεν μπορεί να ήταν όλοι τέλειοι.
Μετά ήρθε η διάβρωση και η διαπλοκή, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα που παραμένουν γιά πολύ καιρό συνεχώς στην εξουσία.

Anonymous said...

Επειδή δεν το παρακολουθώ το θέμα, θα σου μεταφέρω ένα τμήμα από το βιβλίο Έναρθρη κραυγή του Χαρίδημου Τσούκα :
" Ο αυτοέλεγχος και η πολιτική ανοχή είναι αυτά που απελπιστικά απουσιάζουν από τους τρομοκράτες. Είναι τόσο βέβαιοι για τις πεποιθήσεις τους που δεν διστάζουν να σκοτώνουν γι' αυτές. Αρνούνται να υπαχθούν στους κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας, με το επιχείρημα ότι αυτοί οι κανόνες εξυπηρετούν συστηματικά τους ισχυρούς... Σχηματίζουν ένα αυτοαναφορικό σύστημα αξιών, την ορθότητα του οποίου θεωρούν αυταπόδεικτη, ουδόλως διερωτώμενοι για την εγκυρότητά του και τα όριά του. Οι τρομοκράτες είναι υβριστές, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου : δεν θεωρούν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνουν λάθος ( και η εξ αυτού απορρέουσα ευθύνη του αυτοελέγχου και αυτοπεριορισμού ) ούτε διακρίνουν πιθανές σκοτεινές πλευρές στα κίνητρά τους. Οι πεποιθήσεις τους είναι το μόνο σημείο αναφοράς τους. Γι' αυτό άλλωστε ο τελικός κριτής τους δεν είμαστε εμείς, οι αδαείς ή παραπλανημένοι πολλοί, που αδυνατούμε να δούμε την " ουσία " των πραγμάτων, αλλά η Ιστορία ή ο Θεός - δηλαδή κανένας ! "

Univers said...
This comment has been removed by the author.
Univers said...

Ο προφανής λόγος που τόσα χρόνια διέφευγε η 17Ν και ο λόγος που ένα μάτσο ψευτοπαλλικαράδες διαλύουν την Αθήνα όποτε γουστάρουν, είναι το "πολιτικό κόστος".

Όμως ποιο πολιτικό κόστος; Το πολιτικό σκέλος της ανοχής ή έμμεσης υποστήριξης αυτών των πρακτικών ανέρχεται σε ένα 10-12% των ψηφοφόρων.

Είναι όμως αυτή η πραγματική εικόνα; Όχι βέβαια. Στην πραγματικότητα η ιδέα ότι η αναγνώριση πολιτικών κινήτρων πίσω από παραβατικές συμπεριφορές (από δολοφονίες μέχρι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας) χαρίζει άφεση στους αυτουργούς διαχέεται σε ευρύτερο μέρος του ελληνικού λαού. Ενώ η δημοκρατία αποκαταστάθηκε ως πολιτειακή λειτουργία από το '74, αρκετοί (παλαιότερα ακόμη περισσότεροι) φαίνεται ότι επιθυμούν μία δόση "επαναστικότητας" στη ζωή τους, ολίγον ουγκοτσαβικό τσαμπουκά. Οι σύγχρονες διδαχές της Αριστεράς ανά την Ευρώπη, οι παρακινήσεις "ανυπακοής" (désobéissance στην Γαλλία) και "αντίστασης", βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα σε μερίδα εκλογικού σώματος αρκετά μεγαλύτερη από το άθροισμα των ψηφοφόρων των κομμάτων της Αριστεράς.

Στην Ελλάδα (και ασφαλώς όχι μόνον, αλλά περισσότερο εδώ) υπάρχει σύγχυση ως προς βασικές πραμέτρους και προτεραιότητες του δημοσίου βίου και της κρατικής λειτουργίας. Δεν έχουμε αποφασίσει τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό, με αποτέλεσμα το ανήκουστο να αξιώνει η Επιτροπή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (τρομάρα της) κατά την τελευταία πορεία να είναι κλειστές οι κάμερες και να ανοίγουν ως διά μαγείας (ελληνική πρωτοτυπία) μόλις αρχίσουν να τελούνται αδικήματα!!!. Δεν έχουμε αποφασίσει ότι αποφάσεις πραγματικών ή χαλκευμένων πλειοψηφιών δεν δεν μπορούν να νομιμοποιούν καταλήψεις δημοσίων κτιρίων ή ότι 200 νοματέοι δεν δικαιούνται να εκβιάζουν και να βασανίζουν το κοινωνικό σύνολο καταλαμβάνοντας ένα δρόμο. Υποφέρουμε και πληρώνουμε τι συνέπειες τέτοιων και άλλων πρακτικών, αλλά ένα μέρος της συνείδησής μας ψιθυρίζει λόγια ανοχής ή υποστήριξής τους.

Παρ' όλα ταύτα, η γραφικότητα της Ελληνικής πραγματικότητας θα περιοριστεί σταδιακά. Ήδη υπάρχει ογκούμενο (κατά την γνώμη μου πλειοψηφικό) ρεύμα δυσφορίας για την ανοχή του κράτους απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και η κρατική διοίκηση που θα τα βάλει μαζί τους μόνον να κερδίσει έχει. Όσο για την αποτελεσματικότητα; Σοβαρή και με μεγάλο αριθμό αστυνομικών περιφρούρηση της τελευταίας πορείας, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση από τις κάμερες πιθανής τέλεσης αδικημάτων από μια εικοσάδα εισαγγελέων (ώστε να αποφευκτεί η επανάληψη φαινομένων συλλήψεως ταραξιών που κατόπιν αθωωνόταν στα δικαστήρια λόγω ελλείψεως στοιχείων!!!) οδήγησε στην ειρηνικότερη επετειακή πορεία της μεταπολίτευσης. Είχε προηγηθεί η είσοδος αστυνομικών σε χώρο του "ασύλου" (άλλη παγκόσμια ελληνική πατέντα) στην Θεσσαλονίκη κατά την Διεθνή Έκθεση, και η σύλληψη γυναίκας που εκτόξευε μολότωφ. Και από την στιγμή που θα επέμβει η αστυνομία για την λήξη κάποιας μελλοντικής ομηρίας δημοσίων σχολείων, θα εξαφανιστεί και αυτή η επετειακή ενοσχηστρωμένη "επαναστατική γυμναστική".

Η πρόβλεψή μου είναι ότι επιμονή της Πολιτείας στην πάταξη τέτοιων συμπεριφορών θα οδηγήσει σε εξαφάνιση πολλών ελληνικών γραφικοτήτων που θεωρούνταν μη αντιμετωπίσιμες για δεκαετίες.

Υ.Γ.(1): Συμφωνώ ότι το ελληνικό αστυνομικό σώμα είναι επιρρεπές σε υπερβάσεις και καταχρήσεις εξουσίας. Χρειάζεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την αναρχία μέχρις ότου και ο τελευταίος αστυνομικός μάθει να συμπεριφέρεται.

Υ.Γ.(2): Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής. Η Ελληνική Αριστερά οχυρώνεται πίσω από την νόθευση (εντός ή εκτός εισαγωγικών, όπως επιθυμείτε) της λαϊκής βουλήσεως για να δικαιολογήσει πρακτικές "ανυπακοής". Θεωρώ ότι αν τα κόμματα καταγράψουν ειλικρινώς τη στάση τους απέναντι σε πρακτικές όπως ένοπλος πολιτικός αγώνας, πανεπιστημιακό άσυλο, καταλήψεις δημοσίων χώρων, τρόπος άσκησης του δικαιώματος της απεργίας, όρια διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων κτλ. η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θα συναινέσει με τα κατ' εμέ αυτονόητα.

Anonymous said...

@ Univers

Χειροκροτώ :)

Κι ένα ερώτημα τεχνικής φύσης :
Πως μπορώ να αντιγράψω το κείμενό σου ώστε να το φυλάξω σ' ένα αρχείο word ;

Locus Publicus said...

Kαλημέρα σας!
Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας!

vassia,
Οταν λέω ιστοσελίδα για συλλογή πληροφοριών, εννοώ, καταζητούμενους, καταδικασμένους, άγνωστες οργανώσεις, κλπ. Με πρόσβαση όλων των πολιτών. Ο Ξηρός αναγνωρίστηκε απο έλληνες πολίτες. Κάτι ανάλογο. Σίγουρα παντού βέβαια υπάρχει κατάχρηση.

Τα Zωνιανά είναι παράδειγμα σεναρίου που απαίτησε άμεση επέμβαση (στρατιωτική, όπως την ονομάζω στο κείμενο). Δεν ξέρω άν έγινε καλά, αλλά κάτι τέτοιο θεωρώ πως απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις βίας στην Ελλάδα. Πρώτα η δικογραφία, κατόπιν η άφιξη αστυνομικών δυνάμεων. Εύκολο είναι.

Σίγουρα η Ελλάδα έχει πολύ μικρή εγκληματικότητα συγκριτικά με άλλες χώρες, και αυτό με χαροποιεί.

Κινδυνολογώ στο κείμενό μου εσκεμμένα, διότι νομίζω πως η επίσημη πολιτεία θα πρέπει να λειτουργήσει πέρα απο το συναισθηματικό επίπεδο "αυτά δεν γίνονται εδώ", και να θεωρήσει μερικά καταστροφικά σενάρια, και πως θα τα αντιμετωπίσει. Ηδη έχουμε πολλά δείγματα βίας σε πράγματα που δεν τα περιμέναμε.

Πρόληψη σημαίνει οργανωμένο σχέδιο. Tο θέμα είναι τι κάνει μια κοινωνία με το θέμα του εγκλήματος. Ας ξεκινήσουμε μια κάποια προσπάθεια σοβαρότητας. Στο δρόμο θα βρούμε και θα διορθώσουμε κι' αλλα.

Locus Publicus said...

vassper said…

…η Ελλάδα επιβιώνει απο άποψη ασφάλειας επειδή δεν υπάρχει σοβαρή εγκληματικότητα.

Αγαπητέ μου vassper, συμφωνώ απόλυτα με οσα λές.

Γι’ αυτό όμως και θα βρεθούμε απροετοίμαστοι όταν θα έρθουν τα δύσκολα. Χρειαζόμαστε πρόγραμμα, μεθοδολογία.

Η ιστορία με τους κλέφτες στην εταιρεία σου είναι πολύ ενδεικτική. Το "δεν τους βλέπεις κακομοίρηδες είναι", δεν είναι σοβαρό επιχείρημα! Αν η αστυνομία ήταν σοβαρή, θα είχε ήδη μελετήσει τα βήματα και σενάρια μιάς σύλληψης. Εξακριβώθηκαν τα στοιχεία των συλληφθέντων; Μπήκαν σε κάποια βάση δεδομένων με την έννοια του Police Report; Αμφιβάλλω. Τα όπλα σε κοινή θέα; Ωιμέ! Τι να προστατεύσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Δεν τους κατηγορώ. Κανείς ποτέ δεν τους είπε τί να κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση, πως να αντιδράσουν.

Πρέπει κάποτε να σοβαρευτούμε. Μια μικρή ομάδα προκαλεί μια κοινωνία 10 εκατομμυρίων. Τόσο δύσκολο είναι να κάνουμε κάτι; Δεν νομίζω. Καιρός είναι νομίζω.


Ακόμα και η 17Ν απόηχος τρομοκρατών ήταν στην Ελλάδα και φανηκε απο το αποτέλεσμα. 3 ξαδέλφια και 5 φίλοι, που στο όνομα της ένοπλης πάλης ζούσαν λάθρα στην κοινωνία αυτή.


Nαι αμέ. Ο ένας φύλαγε τσιλιαδόρος σε ληστείες γιατί ήθελε λεφτά να γράψει βιβλίο (Τρακαδέλλης, νομίζω το όνομα). Ενας άλλος (Τσέλιος), ακολουθούσε γιατί απλά φοβόταν. Ετοιμη απο χρόνια η καταγγελία Τσέλιου, θα τους κατέδιδε άνετα. Αλλά που να βρεί μέσον να τη δώσει ανώνυμα. Αυτά λέω.

Locus Publicus said...

Καλημέρα βασικέ,

Ανήκει η ευθύνη στους μάνατζερς? Αναμφισβήτητα! Για μένα όλα είναι θέμα μάνατζμεντ. Τα τελευταίσ χρόνια έχουμε μπερδευτεί πολύ. Δεν παράγουμε σκέψη. Εχουμε αλωθεί απο τα ΜΜΕ και τα επικοινωνιακά, και ξεχάσαμε την ουσία.

Ιδεολογίες, και μάνατζμεντ είναι υποθέσεις top-down. Ξεκινούν από την κορυφή, και ανοίγουν προς τη βάση. Ιεραρχικές δομές. Αν η κορυφή παράγει ανικανότητα, η βλακεία πάει μέχρι τη βάση. Αν ο στρατηγός είναι ανάξιος, τί να κάνει ο στρατιώτης?

Γνωρίζω τα περί Ανδριανόπουλου. Δεν είμαι φιλελεύθερος, βασικέ, δεν ανήκω στη “Σχολή του Σικάγου”, δεν ασπάζομαι απόλυτα την οικονομική του Milton Freedman.
Ο Ανδριανόπουλος απλά μου είναι συμπαθής. Και τον διαβάζω. Εχει χρησιμοποιήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απλά για να αποκτήσει ένα βήμα απο το οποίο διαδίδει τις σκέψεις του. Τα κόμματα νομίζω τον έχουν χρησιμοποιήσει και αυτά πιό πολύ.

Locus Publicus said...

Καλημέρα giant13,

Συμφωνώ με τα σχόλιά σου, τη συνάρτηση οικονομικής ανισότητας και εγκληματικότητας, τη επίδραση των μεταναστών, τη κακή εικόνα της αστυνομίας, κλπ.

Νομίζω πως η διεύθυνση της αστυνομίας στην Ελλάδα θα πρέπει να μελετήσει το πρόβλημα της εικόνας της αστυνομίας στο ευρύ κοινό, και να πάρει δραστικά μέτρα. Η εικόνα πρέπει επειγόντως να βελτιωθεί. Χρειάζεται επειγόντως ενας κώδικας δεοντολογίας, για τη συμπεριφορά των αστυνομικών, ίδρυση τμήματος Internal Affairs, ιστοσελίδα για καταγγελίες αστυνομικών απευθείας απο το κοινό, εκπαίδευση.

Είπα εγώ πως στο ΠΑΣΟΚ είναι όλoι άχρηστοι; Μάλλον θα το υπονοώ.

Λοιπόν, ξεχωρίζω και άλλους απο το ΠΑΣΟΚ. Τον Αλέκο Παπαδόπουλο, υπουργό υγείας, και τον κύριο Φλωρίδη στο υπουργείο αθλητισμού. Αμφότεροι σοβαροί (κατα μένα, βέβαια).

Ο πρώτος προσπάθησε να αναμορφώσει την υγεία στην ελλάδα. Μελέτησε νοσοκομεία, σύστημα, και παρέδωσε ένα σχέδιο για εφαρμογή. Δούλεψε σκληρά. Ο δεύτερος ήθελε να αναμορφώσει τον αθλητισμό, έβλεπε τη βρωμιά των ΠΑΕ και άλλων και ήθελε να τους ξηλώσει. Δούλεψε κι αυτός πολύ σκληρά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους απεμάκρυνε και τους δύο . Γιατί δεν λαίκιζαν. Εδώ κολλάω με το ΠΑΣΟΚ.

Locus Publicus said...

Ευχαριστώ για την παραπομπή sea,
Mου αρέσει και εμένα ο κ. Τσούκας.

Ναι, νομίζουν πως έχουν οι τρομοκράτες την απόλυτη αλήθεια, όπως και οι διάφοροι φανατικοί ανα τον κόσμο.

Αλήθεια αν όλοι συμφωνήσουμε πως τα μόνα βιβλία που χρειαζόμαστε είναι το ανταρτικο του Carlo Marighella (κλασικό ανάγνωσμα τρομοκρατών πόλεων), και η Βίβλος, τότε προς τι ο διάλογος;

Locus Publicus said...

@univers,

Βρίσκω την ανάλυσή σου τέλεια. Συμφωνώ απόλυτα. Μας πάς εκεί που όλοι λογικά πρέπει να πάμε. Στα βαθύτερα αίτια του γιατί σ' αυτη τη χώρα υπάρχει τόση ανοχή στο έγκλημα. Γιατί αν δεν υπήρχε κοινωνική ανοχή, θα υπήρχε απαίτηση, κατακραυγή. Που σήμερα δεν υπάρχει.

Συνοψίζω -
.. Δεν έχουμε αποφασίσει τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό..

Συμφωνώ. Και προσθέτω πως ενώ απο το "ιδιωτικό" απαιτούμε ευθύνη, απο το "δημόσιο" δεν απαιτούμε τίποτα. Ενώ θα έπρεπε.Γιατί "δημόσιο" σημαίνει κοινή χρήση, κοινό πεδίο. Και εδώ ακριβώς πρέπει να απαιτήσουμε τα περισσότερα.

...η ιδέα ότι η αναγνώριση πολιτικών κινήτρων πίσω από παραβατικές συμπεριφορές ... χαρίζει άφεση στους αυτουργούς διαχέεται σε ευρύτερο μέρος του ελληνικού λαού... αρκετοί ...φαίνεται ότι επιθυμούν μία δόση "επαναστικότητας" στη ζωή τους...

Οπως ακρίβώς τα λές. Αφου τα παιδιά της 17Ν κάνουν κοινωνικό αγώνα, τότε χαλάλι τους και 25 δολοφονίες. Χαλάλι τους και μερικές ληστείες.

Και όπως λές και παρακάτω στο σχόλιό σου, οι παρακινήσεις ανυπακοής έχουν μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα.

Δεν θα αφήσω εδώ χωρίς ευθύνες την αριστερά. Λαικίζει επικίνδυνα και είναι υπεύθυνη για τις τελευταίες μόδες των καταλήψεων. Αμύνεται του πανεπιστημιακού "ασύλου" γιατί έτσι έχει κάτι να δηλώσει, κάτι να ασχοληθεί. Δημιουργεί εχθρούς και αντιπαλότητες εκεί που δεν υπάρχουν θέματα.

Μόδα δηλαδή οι καταλήψεις. Που φυσικά θα φύγουν με τον καιρό.

Αλλα η συντεταγμένη πολιτεία, δεν μπορεί να ανεχθεί τη μόδα των καταλήψεων μιας μικρής ομάδας απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία. Οι καταλήψεις είναι παράνομες. Θα έπρεπε ήδη να είχε διεκπαιρεωθεί η νόμιμη διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας και σύλληψης των ολίγων που τρομοκρατούν τους πολλούς.

Πριν απο μερικά χρόνια, κάποιοι αγρότες έκλεισαν τον εθνικό δρόμο Κορίνθου - Πατρών. Ολο το εμπόριο που κατέβαινε απο Ιταλία, Ηπειρο, Ευρώπη, δεν είχε πιά πρόσβαση στη κοινή εθνική οδό. Λές και οι έλληνες πολίτες δεν πλήρωναν όλοι για το δρόμο.

Οι αγρότες που έκλεισαν την εθνική δεν ήταν επαναστάτες. Πλήρωναν μερικούς Αλβανούς (!) να κρατούν το δρόμο κλειστό, και εκείνοι πήγαιναν για ύπνο.

Ρώτησαν τότε εναν εκπρόσωπο της αγροτιάς, τι θα κανει αν δεί έναν βαριά άρρωστο άνθρωπο που πρέπει να πάει στην Αθήνα σε λίγες ώρες, αλλιώς θα πέθαινε. Ο φιλεύσπλαχνος αγρότης δήλωσε πως τις περιπτώσεις των αρρώστων "τις εγκρίνουν". Οι Το "ιατρικό συμβούλιο" των αγροτών εγκρίνει ποιός είναι ή δεν είναι άρρωστος!

Αυτή η μόδα είναι ισώς κωμική για πολλούς. Για μένα αποτελεί σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας.
------------------------
Με την απλή αναλογική διαφωνώ. Η ενισχυμένη αναλογική προωθεί το πρώτο κόμμα και παράγει αυτοδύναμες κυβερνήσεις δημιουργώντας πολιτική σταθερότητα. Με ενισχυμένη αναλογική, ο κ. Καραμανλής έχει σήμερα 152 βουλευτές. Με απλή δεν θα είχαμε καθόλου κυβέρνηση.
Οσο για την Αριστερά, αυτή πάντα θα παραπονιέται. Αφου δεν έχει τίποτα πια να πουλήσει, τις έμεινε ο θυμός..

Βάσσια said...

Locus, συμφωνούμε όσον αφορά στην οργάνωση, με σοβαρότητα.

Αν αυτά που έπραξε ο κ. Χρυσοχοϊδης, συνέβαιναν σε όλες τις υπηρεσίες, ασφάλειας και μη, σίγουρα δεν θα μιλούσαμε σήμερα έτσι.

Πιστεύω όμως ότι ως ελληνική κοινωνία, βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο.
Κάτι έχει αρχίσει να μας αφυπνίζει ως πολίτες, και μην θεωρηθώ υπέρ του δέοντος αισιόδοξη. :-)

Λωτοφάγος said...

Δεν ξέρω πώς μου ξέφυγε η ανάρτησή σου αυτή.
Στα βασικά συμφωνούμε, αρκεί να λάβεις υπόψη σου γενικώς τη φράση του Νιόνιου "εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε" (αν και προσεχώς μπορεί να μην υπάρχουν πια Βαλκάνια!).

Η απλή αναλογική είναι θέμα ηθικής τάξεως πάνω απ'όλα: και οι μειονότητες πρέπει να έχουν φωνή στο κοινοβούλιο.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αμερική ο Μπους εξελέγη το 2000 από το 30% περίπου του λαού, αφού οι μισοί δεν έχουν δικαίωμα ψήφου! Κάνω λάθος;
Ισχυρές κυβερνήσεις έχει κι η Γερμανία, κι ας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας κομμάτων: ο ένας κατεργάρης ελέγχει τον άλλο!

Σε μια συνέντευξή του, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης είχε πει ότι ένας γερμανός φίλος του εντυπωσιάστηκε από τη συμπεριφορά κάποιων αστυνομικών, οι οποίοι αφού φώναξαν και προπηλάκισαν κάποιους μετανάστες μικροπωλητές που δεν είχαν άδεια, τους άφησαν να φύγουν!
"Στη Γερμανία, ο αστυνομικός θα τους φερόταν με ευγένεια, αλλά θα τους συνελάμβανε οπωσδήποτε!", τόνισε ο Γερμανός.

Αυτή είναι η διαφορά μας από τους άλλους Ευρωπαίους σε όλες τις εκφάνσεις του βίου μας: στην Ελλάδα κανείς δεν σε σέβεται, αλλά η ελευθερία σου (με την έννοια της ασυδοσίας συχνά) παραμένει σχεδόν αλώβητη.
Ειλικρινά, δεν ξέρω τι είναι προτιμότερο!

Spyros Vlahos said...

Δεν το διάβασα όλο, είμαι μεγάλος πια για μακροσκελή διανοήματα. Αναρωτιέμαι, όμως, μήπως είναι όλα στημένα;
Μήπως είναι όλα μια μεγάλη φάρσα εις βάρος μας;
Σπύρος