Wednesday, April 1, 2009

Ψήφος στους Απόδημους;

Εχουμε στην πατρίδα μας εναν περίεργο και άδικο κατα τη γνώμη μου εκλογικό νόμο, βάσει του οποίου όποιος έλληνας απόδημος τυχαία βρεθεί στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών, μπορεί να καταθέσει και την ψήφο του. Αν δεν βρεθεί, η ψήφος χάνεται. Κανείς απόδημος δεν μπορεί αλλιώς να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές εξ αποστάσεως. Οι απόδημοι έλληνες του εξωτερικού δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Για χρόνια τώρα, οι ελληνικές ομογενειακές οργανώσεις μάχονται να δωθεί δικαίωμα ψήφου στους απόδημους του Ελληνισμού. Να ψηφίζουν δηλαδή όλοι οι ανα τον κόσμον Ελληνες στα εθνικά θέματα της πατρίδας. Χρονια τώρα, όσο θυμάμαι, το αίτημα αυτό ήταν έντονο και πραγματικό. Και σήμερα, μαθαίνω, το θέμα μπαίνει στην τελική του πορεία, με ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή, η υπερψήφιση του οποίου θα επιτρέψει στους έλληνες του κόσμου να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές, καταθέτοντας την ψήφο τους στα τοπικά προξενεία.

Αποτελώντας ίσως μια εξαίρεση στην επικρατούσα στατιστική γνώμη των ομογενών μας, θα ήθελα να δηλώσω απερίφραστα, πως είμαι κατηγορηματικά κατά της Ψήφου των Αποδήμων και του νομοσχεδίου που κατατίθεται στην ελληνική Βουλή. Κατα την προσωπική μου γνώμη, όσοι δεν ζούν και βιώνουν την καθημερινότητα της Ελλάδας, και δεν βιοπορίζονται απ' αυτή, δεν θα πρέπει να έχουν συμμετοχή στα κοινά και το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μας.

Γιατί ψήφος σημαίνει συμμετοχή σε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις που επηρρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας μας, και στο οποίο οι μετανάστες για διάφορους πρακτικούς λόγους δεν συμμετέχουν. Ζούν και βιοπορίζονται αλλού. Θα ήταν για μένα αδιανόητο, η σημαντική ψήφος των ελλήνων της Αμερικής, Καναδά ή Αυστραλίας (η μόνη αποδημία που πραγματικά έχει απομείνει) να καθορίσει τί είδους κυβέρνηση θα έχουμε στην Ελλάδα.

Γνωρίζω καλά την ψυχοσύνθεση των αποδήμων. Καθώς και τη σχέση της ελληνικής Πολιτείας μαζί τους. Ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα στενή, ιδιαίτερα παραγωγική. Η ελληνική Πολιτεία, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ένα οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης της Ομογένειας.. Ούτε και καταγραφής του δυναμικού της. Η σχέση μαζί της ήταν καθαρά τελετουργική, επιφανειακή και υποκριτική. Πέραν απο κάποιες επισκέψεις ελλήνων πολιτικών κατα την διάρκεια εθνικών επαιτείων και εορτών (φέτος είχαμε τον φουστανελά Ψωμιάδη), η πολιτική ελίτ και διανόηση της Ελλάδας αγνοεί παντελώς την ελληνική ομογένεια.

Οι ομογενείς μας βέβαια αγαπούν την Ελλάδα, στρατεύονται εθελοντικά για τους εκάστοτε εθνικούς σκοπούς (Μακεδονικό, Ελληνοτουρκικά, κλπ), και παρόλο που αποτελούν σημείο συναισθηματικής αναφοράς των έσω για τους υπέροχους δήθεν έξω, η σχέση είναι ουσιωδώς ανύπαρκτη και ασθενής. Οι διάσπαρτοι έλληνες των χωρών του πρώην Υπαρκτού Σοσιαλισμού εχουν κατα πλειοψηφία επιστρέψει στην μοντέρνα Ελλάδα, ψυχολογικά και οικονομικά καταρρακωμένοι. Ο ελληνισμός της Ευρώπης (Γερμανία, Κάτω Χώρες, Σκανδιναβία, κλπ), μην έχοντας αφομοιωθεί επιτυχώς, έχει επίσης συρρικνωθεί σημαντικά, ενώ ο υπερπόντιος ελληνισμός της Αμερικής βρίσκεται τώρα στην τρίτη του γενιά, έχοντας απωλέσει σχεδόν ολοκληρωτικά πολλά ελληνικά βιωματικά στοιχεία, καθώς και τη γλώσσα.

Ποιοί θα ψηφίσουν λοιπόν; Οι έλληνες τρίτης γενιάς που αγνοούν παντελώς την Ελλάδα; Ποιοί είναι συνειδητά Eλληνες; Αυτοί που ήρθαν μερικά καλοκαίρια στην ελλάδα, γνώρισαν το χωριό του πατέρα τους και την εικονική Ελλάδα του καλοκαιριού; Mε ποιό συνδυασμό κριτηρίων θα γράφεται ένας πολιτογραφημένος Eλληνας στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού; Ποιοί θα οργανώσουν τα γραφεία και τις δομές που απαιτούνται; Με ποιούς ελεγκτικούς μηχανισμούς θα εγγυηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα;

Τα ελληνικά προξενεία ανα τον κόσμο (για όσους δεν γνωρίζουν), λειτουργούν με την νοοτροπία, δομή και παραγωγικότητα των ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών. Αγένεια, ασχετοσύνη, και βεντέτα κατά της εξυπηρέτησης, στελεχωμένα και εδώ με την νοοτροπία του κολλητού (που αποσκοπεί να ενταχθεί μελλοντικά στο ελληνικό δημοσιουπαλληλίκι). Ποιοί θα στήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς για την μαζική συμμετοχή των ελλήνων αποδήμων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές;

Ποιοί θα καταγράψουν του έλληνες της Αμερικής οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν ούτε οικογενειακή ημερίδα στην Ελλάδα, ούτε ελληνικό διαβατήριο, ούτε ελληνικά χαρτιά, αλλά είναι και μπορούν να δηλώσουν έλληνες εδώ και τώρα, λόγω συγγένειας αίματος; Θα τους γράφουμε με συνοπτικές διαδικασίες; (δικό μας το παιδί). Πόσο πίσω θα πάει η καταγραφή; Και αν όλα αυτά γινουν σωστά, τότε ποιοί θα μετρήσουν τους Ελληνες της Τουρκίας και της Αλβανίας;

Θα έχουν δικαίωμα ψήφου και οι ορδές των Αλβανών, Πακιστανών, Αφγανών, Κούρδων και λοιπών που σήμερα έχουν πολιτογραφηθεί Ελληνες, αλλά αύριο θα αποδημήσουν για Λονδίνο και Παρίσι; Και τα παιδιά τους; Θα είναι Ελληνες; Η θα δούμε στο μέλλον και Ελληνες "μαιμούδες" σε εκλογικούς καταλόγους του Καζακστάν, της Γεωργίας και της Ρωσίας, κατα τα πρότυπα των ποδοσφαιρικών ελληνοποιήσεων, ή του παραδείγματος των Τούρκων της Γερμανίας που έφερναν 20 πιστοποιητικά παιδιών απο το χωριό οι καθένας, για να καρπωθούν τα χρηματικά βοηθήματα της Γερμανίας; Τα έχουν σκεφτεί όλα αυτά οι υπεύθυνοι; Ποιοί είναι, πόσοι είναι, και πού, τέλος πάντων βρίσκονται οι Ελληνες;

Πολλοί θα πούν πως έτσι κάνει και η Γαλλία ή η Αμερική. Αφήνουν τους πολίτες τους να ψηφίσουν απο όπου και νάναι. Τα νούμερα όμως και οι ιστορικές διαδικασίες είναι διαφορετικές (και η νομοθεσία πολύπλοκη). Η Γαλλία είχε αποικίες και έχει ιστορικά εμπεδώσει στην εμπειρία της την έννοια της Κοινοπολιτείας. Η Αμερική δεν θεωρεί πως έχει μετανάστες, απλά overseas Americans, οι περισσότεροι των οποίων βιοπορίζονται απο αμερικανικά συμφέροντα. Και οι εναπομείναντες, και στις δύο περιπτώσεις, αποτελούν μικρά εκλογικά νούμερα που δεν επηρρεάζουν τα εκλογικά ποσοστά των Μητροπόλεων. Η Γαλλία έχει πάνω απο 60 εκατομμύρια, η Αμερική πάνω απο 300, και το σύστημα των Εκλεκτόρων είναι διαφορετικό απο το σύστημα της άμεσης ψήφου.

Η Ελλάδα απεναντίας, ειναι μια χώρα πληθυσμιακά μικρή με τεράστιο αναλογικά αριθμό ελλήνων μεταναστών. Η ελληνική παρουσία στον μητροπολιτικό Καναδά ( Μοντρεάλ και Τορόντο), ειναι τεράστια σε αριθμό. Στο Σικάγο επίσης. Η Βοστώνη έχει πάνω απο 100 χιλιάδες έλληνες. Η Νέα Υόρκη ίσως εκατομμύρια. Η Μελβούρνη της Αυστραλίας αναφέρεται ως η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Η συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, θα επιφέρει τεράστιες ανατροπές στα σημερινά δεδομένα.

Χωρίς να έχουμε έστω και στοιχειωδώς τολμήσει να αγγίξουμε το Μεταναστευτικό θέμα που μας καίει, ή το θέμα της Ιθαγένειας, ξεκαθαρίζοντας ποιός είναι Ελληνας, τι θα είναι τα παιδιά του, χωρίς καμμία μελέτη, αλλά με περίσσιο συναισθηματισμό, λαϊκισμό και κομματοσύνη, φτιάξαμε ένα νομοσχέδιο και γρήγορα το πάμε στη Βουλή. Με μελλοντικές συνέπειες τεράστιες. Εχω την εντύπωση πως το όλο νομοσχέδιο σχεδιάστηκε με τους έλληνες της Αμερικής κατα νού, στην απελπισία της ΝΔ να μεγαλώσει πιθανώς την εκλογική της βάση. Το νομοσχέδιο βρωμάει απο παντού.Και το καταδικάζω.

Ας αφήσουν λοιπόν οι έλληνες μικροπολιτικάντηδες της συμφοράς, τους απόδημους να αγαπούν και να βοηθούν την Ελλάδα όπως εκείνοι ξέρουν και νομίζουν. Δεν υπάρχει λόγος να εισαγάγουμε μικροπολιτικές και διχόνοιες στις μακρινές αποικίες των Ελλήνων του κόσμου. Που σήμερα είναι ενωμένοι, μορφωμένοι, και ευημερούν.

14 comments:

ria said...

μα και βέβαια θα έπρεπε να ψηφίζουν οι απόδημοι. είχα την εντύπωση όμως, ότι ψηφίζαν, χωρίς να είμαι σίγουρη βέβαια!

καλημέρα ξενιτεμένε!!!

Odysseas said...

Δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, αλλά υποθέτω λογικό θα ήταν να ψηφίζουνε μόνο όσοι ζούνε προσωρινά εκτός Ελλάδας και δεν έχουνε υπηκοότητα κάποιας άλλης χώρας. Π.χ. οι Έλληνες φοιτητές που ζούνε στο εξωτερικό και που (θεωρητικά) θα επιστρέψουνε στην Ελλάδα, θα έπρεπε να έχουνε δικαίωμα ψήφου. Ή κάποιος που λόγω της δουλειάς του βρίσκεται για λίγα χρόνια στο εξωτερικό.

Αλλά για να γίνει αυτό, όπως πολύ σωστά γράφεις, πρέπει πρώτα να μάθουμε πόσοι είναι αυτοί που δικαιούνται να ψηφίσουνε, σε ποιες χώρες, κ.ο.κ.
Και δυστυχώς έχεις δίκιο και στο ότι το επίπεδο υπηρεσιών των προξενικών αρχών είναι επιπέδου ελληνικού δημοσίου. Για άλλη μια φορά πάμε να κάνουμε κάτι χωρίς σχέδιο και προετοιμασία...

xasodikis said...

Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου και με την παρατήρηση του Οδυσσέα, και χαίρομαι που το βλέπεις έτσι.
Δεν καταλαβαίνω με ποια λογική η ξαδέρφη μου, π.χ., που έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και ζει μόνιμα στην Αυστραλία, θα πρέπει να έχει ίσο λόγο στα της διακυβέρνησης της χώρας με μένα. Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη σύνδεση των απόδημων με τη μητρόπολη θα πρέπει να βρούμε άλλους, δημιουργικούς τρόπους, και όχι να νοθεύσουμε (ουσιαστικά) το εκλογικό αποτέλεσμα.

Side21 said...

Εντός ή εκτός των τειχών
και εφ' όσον μιλάμε φυσικά
για Έλληνες πολίτες που έχουν τα τυπικά
προσόντα - δικαιώματα - υποχρεώσεις,
εγγεγραμένοι στα μητρώα των Δήμων ...
δε μπορεί κανείς να αρνηθεί να ψηφίζουν ...
Άρα αποκλείουμε τους 2ης και 3ης γενιάς
που έχουν ξένη υπηκοότητα, δε μιλάνε
Ελληνικά και δεν έχουν πατήσει ποτέ εδώ
δηλ. δεν έχουν γραφτεί στα μητρώα που
αντικατέστησαν τους εκλογ. καταλόγους ...
Το ζήτημα είναι να βρεθεί τρόπος να
αντιπροσωπευθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο
ίσως με αριθμό βουλευτών ανάλογο ...
ας μη ξεχνάμε πως πέρα απ' τη φιλοπατρία
έχουν και συμφέροντα αλλά και υποχρεώσεις
στρατιωτικό, περιουσία, φορολογίες κ.λ.π.
Στείρα άρνηση σημαίνει αποκοπή απ' τον
ομφάλιο λώρο και απαξίωση ...
Μην ξεχνάμε τι πρόσφεραν οι απόδημοι
ξεριζωμένοι σε δύσκολες συνθήκες αλλά
και τι μπορούν ακόμα να προσφέρουν ...
Καλό μήνα ...

Locus Publicus said...

Διαβάστε φίλοι μπλόγγερς και ένα αρθρο περί Ιθαγένειας απο την σημερινή Καθημερινή. Ο κ. Παυλόπουλος φαίνεται πως εισαγάγει και μια καινούργια φιλοσοφική και νομική οντότητα, την έννοια του «animus».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_54_01/04/2009_309551

Locus Publicus said...

Το άρθρο - Το κριτήριο της ιθαγένειας

gerasimos said...

Σε λίγο μόνο οι απόδημοι - που δεν ζουν στην Ελλάδα και δεν έχουν φυσικά ιδέα τι τραβάμε - θα τους ψηφίζουν. Και μάλλον το γνωρίζουν ήδη αυτό οι πολιτικοί μας...

mtryfo said...

Πολύ σοβαρό θέμα φίλε Locus!

Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη οι προβληματισμοί σου και υποψιάζομαι πως θέλουν να "πατήσουν" στον ψυχισμό τους για να αποκτήσουν και την ψήφο τους... τι να πω... δεν βλέπουν τα χάλια μας... πως θα επανεκλεγούν ονειρεύονται...

αθεόφοβος said...

Η κοινή λογική λέει ότι δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όσοι απο τους ομογενείς έχουν διατηρήσει την Ελληνική υπηκοότητα και έχουν Ελληνικό διαβατήριο.

glam said...

Έχω την εντύπωση, πως πρέπει να συζητάμε για όσους είναι "ταμιακώς εν τάξη" δηλ. έχουν Ελληνική υπηκοότητα, πράγμα που αποδεικνύετε σχετικά εύκολα και απλά . ( Φαντάζομαι ότι το νομοσχέδιο δεν θα λέει: “ όσοι νοιώθουν Έλληνες!.....”)
Είναι , ίσως, δίκαιο για τους ανθρώπους αυτούς να έχουν λόγο ......

Locus Publicus said...

Ακόμ Ria μου, και για να περάσει το νομοσχέδιο θέλει 200 ψήφους, πράγμα πολύ δύσκολο γιατί υπάρχει και αντίδραση.

----------------------
Σύμφωνοι Οδυσσέα, πρέπει λοιπόν πρωταρχικά να καταγράψουμε το σύνολο των Ελλήνων. Προσωπικά αμφιβάλω αν η Ελλάδα ξέρει αυτή τη στιγμή που βρίσκομαι. Κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, και η αλληλογραφία μου τρέχει κανονικά. Γι αυτό λέω πως θα γίνει μπάχαλο. Το θέμα θέλει ξεκαθάρισμα.

---------------------
Δεν νομίζω πως το θέμα χωράει συναισθηματισμούς φίλε Χασοδίκη . Αν οι έξω ψηφίσουν, στη χειρότερη περίπτωση, απο Αμερική θα έρθουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι, ικανοί να επηρρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ας βρεθούν, όπως λές, άλλοι τρόποι να αξιοποιηθεί η ομογένεια.

--------------------------
Φίλε Side21 το θέμα είναι πολύπλοκο. Δύσκολο να αποκλείσουμε 2η και 3η γενιά αν είναι γραμμένοι στην Ελλάδα. Δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει έστω και γρήγορα. Τα υπόλοιπα (στρατιωτική θητεία, γλώσσα, κλπ), ακούγονται καλά αλλά πρακτικά είναι αδύνατα. Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε τους μέσα να πάνε στο στρατό, θα βρούμε τρόπο να αναγκάσουμε τους έξω? Ούτε η γλώσσα δεν μπορεί, κατα μένα να αποτελέσει κριτήριο. Αν ένας δεν μιλάει ελληνικά (αλλά είναι έλληνας), γιατί να αποκλεισθεί? Ποιός θα κρίνει κάτι τέτοιο?

Εντούτοις ναι, αναγνωρίζω το θέμα της απαξίωσης που θίγεις. Θεωρητικά, υπάρχει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, που έχει πολιτικές συνδέσεις με την Ελλάδα. Αν το θέμα δεν ιδωθεί συνολικά, θα γίνει μπάχαλο. Χρειάζεται πολιτική Αποδήμων, μαζί με ξεκαθάρισμα στο Μεταναστευτικό και το θέμα της Ιθαγένειας. Οι ξένοι που ελληνοποιούνται, είναι έλληνες. Πολλοί θα γυρίσουν στις πατρίδες τους. Πρέπει να αποφασίσουμε και γι αυτούς.

------------------------
Καλύτερα όπως είναι φίλε Γεράσιμε. Θα βρεθούν άλλοι τρόποι συνεννόησης. Αυτοί που έφυγαν έχουν τώρα άλλες ζωές, σε άλλες διαστάσεις. Δεν τους χρειάζεται άλλωστε πολιτικά και η Ελλάδα. Ασε που αν γυρίσουν πίσω, δεν χωράμε με τίποτα. Απο πολιτικές ευαισθησίες και κορώνες πήξαμε.

--------------
Δεν καταννοώ Μαρία μου γιατί άνοιξαν τέτοιο θέμα. Αλλωστε, γνωρίζουν πως τέτοιο νομοσχέδιο δεν θα περάσει εύκολα (θέλει 200 ψήφους). Μοιράζουν υποσχέσεις, φτιάχνουν πρόχειρα νομοσχέδια, και δημιουργούν πολύ ντόρο απ το τίποτα. Οταν λέμε Ελληνισμός, εννούμε τους πάντες απο Αφρική μέχρι Ουζμπεκιστάν. Τα γνωστά... Μία δήλωση σήμερα, ένα θάψιμο αύριο...

----------------------
Ναι, Αθεόφοβε όλοι οι Ελληνες της Αμερικής έχουν διπλές υπηκοότητες. Το διαβατήριο είναι σχετικά εύκολη δουλειά. Το θέμα δυσκολεύει στις λεπτομέρειες. Ας φιλτράρουν πρώτα τον ελληνισμό μέσα και έξω, με σαφή κριτήρια υπηκοότητας, κλπ, και μετά πάμε και στο θέμα της εκπροσώπησης. Αν όμως ένας δεν μένει στην Ελλάδα, είναι το ζητούμενο, και δεν πρόκεται ποτέ να έρθει, τί πολιτική συμμετοχή συμμετοχή δεχόμαστε να έχει? Εκεί κολλάει το σίδερο.

-----------------------
Γειά σου glam, οχι η ιθαγένεια είναι άλλο θέμα που "παίζεται". Ούτε και το νομοσχέδιο έχει σαφή μορφή. Θολούρα δηλαδή. Υπάρχουν ανάλογα με τη μέρα, και ανακοινώσεις και αυτοσχεδιασμοί. Θα δούμε..

squarelogic said...

Είναι καταρχήν αντιφατικό,counterintuitive που θα λέγατε εσείς,ένας απόδημος να αρνείται την πρόθεση της αρχικής του πατρίδας να του παραχωρηθεί δικαίωμα ψήφου...
Είναι όμως και ενδεικτικό της εντιμότητας του Λόκους,ο οποίος τεκμηριώνει για ποιόν λόγο το προχειροφτιαγμένο νομοσχέδιο που εξυπηρετεί καταφανώς πρόσκαιρες μικροπολιτικές σκοπιμότητες,ουδόλως
στοχεύει σ'αυτό που υποτίθεται οτι στοχεύει...
Η αλήθεια είναι οτι παρά την αναντίρρητη βασιμότητα της επιθυμίας των ξενιτεμένων 1ης γενιάς να έχουν λόγο στα πολιτικά πράγματα της μητέρας-πατρίδας,αυτό πρ΄πει να γίνει προσεκτικά για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που περιγράφει ο Λόκους.

Locus Publicus said...

Squarelogic σε ευχαριστώ.

Επιθυμώ να είμαι ιδεολογικά συνεπής στο φιλοσοφικό ερώτημα "ποιός πρέπει να συμμετέχει στις ελληνικές εκλογές", και εφόσον αποκλείω τους έξω, αποκλείω και τον εαυτό μου. Εχω δικαίωμα ψήφου αν βρεθώ στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών, και αυτό το θεωρώ άδικο. Στο παρελθόν, ειναι γνωστές οι κινητοποιήσεις των κομμάτων να γεμίσουν αεροπλάνα με ομογενείς την ημέρα των εκλογών. Αυτά τα κόλπα μου είναι αντιπαθή.

ΑΝ, λέω ΑΝ όμως, αναγνωριστεί στους ομογενείς μας το δικαίωμα της ψήφου, τότε θα πρέπει το δικαίωμα να επεκταθεί σε όλους τους νόμιμα και συνταγματικά αναγνωρισμένους Ελληνες, το οποίον συμπεριλαμβάνει τα παιδιά μου, τα παιδιά όλων των Ελλήνων (που είναι Έλληνες), τους ελληνοποιημενους μετανάστες, όπου κι αν βρεθούν (γιατί είναι έλληνες), τα παιδιά τους (γιατί πρέπει να είναι έλληνες όπως και τα δικά μου), χωρίς διακρίσεις γλώσσας, η την εκπλήρωση άλλων υποχρεώσεων (στρατιωτικό), εφόσον θα πρέπει να αναγνωριστεί πως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο λόγω μετανάστευσης.

Οσο για τα παιδιά μου, τα οποία είναι πολιτογραφημένοι Ελληνες, μιλούν ελληνικά, αλλά δεν ζουν στην Ελλάδα, και στην συνείδηση των οποίων δεν έχω ποτέ επέμβει, ας αποφασίσουν μόνα τους, εν καιρώ, την ταυτότητά τους. Αν η πολιτική, κοινωνική και γλωσσική τους συνείδηση τα φέρει μια μέρα στην Ελλάδα, τη χώρα του πατέρα τους (κατα τα πρότυπα του Γιώργου Παπανδρέου και άλλων πολλών), να τους αναγνωριστούν τα νόμιμα δικαιώματα.

Και ενώ σήμερα λιβανίζουμε τους ομογενείς μας για την αγάπη τους για την Ελλάδα, ας σκεφτούμε πως σε μερικά χρόνια, καθώς οι μετανάστες της σημερινής Ελλάδας αποκτούν νομική, ακαδημαϊκή και πολιτική διανόηση, η ελληνοποιημένοι Αλβανοί (για παράδειγμα - και δεν έχω τίποτα κατά των Αλβανών, αλλά έτσι είναι η ζωή), δεν θα ψηφίζουν απαραίτητα την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά ίσως ενα νεοσυσταθέν Αλβανικό Κόμμα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι λοιπόν, να δεχτούμε και αυτές τις εξελίξεις.

Locus Publicus said...

Και εν μέσω πολλαπλών πολιτικών συμπληγάδων, το επίμαχο νομοσχέδιο παίρνει το δρόμο του για νομοθετική έγκριση ή απόρριψη την Τρίτη 7 Απριλίου 2009 στην Ελληνική Βουλή.

Στη Βουλή η Ψήφος των Αποδήμων