Wednesday, December 24, 2008

Way to Paradise

Μισό μέτρο χιόνι και κρύο πολικό, τα φετινά Χριστούγεννα. Βουίζει ο αέρας στα παράθυρα, αγριεύει η Γή της Νέας Αγγλίας. Στην αγριεμένη ατμόσφαιρα, με τον παγωμένο αέρα του Ατλαντικού να θερίζει τις γειτονιές, με τα ξεφλουδισμένα δέντρα να λυγίζουν, απάγιο ψάχνει ο ανθρώπινος νούς σε κάτι θετικό. Την ομορφιά της Τέχνης.

Το καλύτερο φετινό μου δώρο, ενα βιβλίο στα ισπανικά, El Paraíso en la otra esquina, του υπέροχου Mario Vargas Llosa. Δύο ζωές που δεν συναντήθηκαν ποτέ, ενα διπλο πορτραίτο, μιας γυναίκας και ενός άντρα. Της Flora Tristan, μιας γαλλίδας αγωνίστριας, και του Paul Gauguin, ενός φτωχού ζωγράφου. Γραμμένο με παράλληλους διαλόγους, βουτηγμένο στα χρώματα της Γαλλίας του περασμένου αιώνα, τον μυστηριώδη κόσμο του Περού, και τις μυρωδιές και φώτα της εξωτικής Πολυνησίας.

Και ένα περίεργο συναίσθημα. Πως ο κύριος Llosa με γνωρίζει νοητά. Γράφει κατα παραγγελία, αποκλειστικά θαρρώ για μένα. Για θέματα που με ενδιαφέρουν άμεσα, για ανθρώπους που και ο ίδιος θα επέλεγα να γράψω ένα βιβλίο, για αισθητικές που ξεχωρίζω μέσα απο χιλιάδες άλλες, γιά τόπους, για χρόνους και για θέματα που με αφορούν. Τον ευχαριστώ πολύ.

---------------------------
Πίνακας του Paul Gauguin
Deux tahitiennes

---------------------------