Thursday, January 10, 2008

Ο Φόβος της Ευρώπης


Λυπάμαι τους μουσουλμάνους που ζούν στην Ευρώπη. Αισθάνομαι πως πάνω τους πέφτει βαρύ ενα ιδιότυπο πέπλο πολιτιστικού ρατσισμού, που τους απορρίπτει και τους υποβιβάζει σε επίπεδο υπανθρώπων. Οικονομικοί μετανάστες οι περισότεροι, βρίσκονται στην Ευρώπη για την ανάγκη των χρημάτων. Κουβαλούν όμως μαζί τους έντονα τα δικά τους πολιτιστικά στοιχεία, το σύστημα ηθικής που έχουν μάθει μεγαλώνοντας, το ιδιότυπο ντύσιμο που τους ξεχωρίζει, το στοιχείο του διαφορετικού.

Και μέσα στον πολιτιστικό πόλεμο που ξεκίνησε η Αλ Κάιντα και ο ανόητος αμερικανός πρόεδρος, αισθάνονται πως πρέπει να λάβουν θέση. Πιέζονται, εκβιάζονται απο τις δυναμικές του πολέμου. Δεν θα απαρνηθούν ποτέ τη θρησκεία τους, είναι η πολιτιστική γραμμή που κανένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να υπερβεί.

Αλλά ο πόλεμος έφερε και τα απαραίτητα στερεότυπα. Στην Ευρώπη σήμερα το Ισλάμ θεωρείται πολιτισμός της βίας και της υπανάπτυξης. Πολιτισμός της πνευματικής αποβλάκωσης, ενάντια σε ό,τι εκπροσωπεύει ο Ευρωπαικός Διαφωτισμός και τα κεκτημένα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μέση ευρωπαική γνώμη, θεωρεί τους μουσουλμάνους απολίτιστους. Και έτσι η Ευρώπη αμύνεται του πολιτισμού της. Φοβάται και επιτίθεται.

Καταθέτω προσωπική μαρτυρία. Την τελευταία χρονιά, ταξίδευσα στην Ολλανδία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στην τελευταία μου άφιξη στην Ολλανδία, πριν λίγους μήνες, ενα ολλανδικό βίντεο επιμόρφωσης μεταναστών, ξεσήκωνε τις θυελλώδεις αντιδράσεις των μουσουλμανικών ομάδων. Ζητούσε το βίντεο απο το νέους μετανάστες και προσεχείς ολλανδούς πολίτες να δεχτούν την ύπαρξη της ομοφιλοφιλίας. Οι μουσουλμάνοι απέρριψαν το βίντεο και τις διδαχές του.

Ομάδες ολλανδών όμως, ζητούν τώρα επίμονα απο την κυβέρνησή τους να επανεξετάσει την πολιτική της απέναντι στους μετανάστες. Η γίνονται και συμπεριφέρονται οι μουσουλμάνοι σαν Ολλανδοί, ή έξω. Στο κέντρο του Αμστερνταμ πονάει ακόμα η δολοφονία του σκηνοθέτη Βαν Γκόγκ. Ο θάνατός του δημιούργησε ένα κύμα βίας που είχε σαν αποτέλεσμα το πυρπολισμό πολλών μουσουλμανικών σχολείων και τζαμιών. Οι μουσουλμάνοι αντέδρασαν κι’ αυτοί με βία. Η φιλελεύθερη Ολλανδία έχει αλλάξει. Το καζάνι βράζει. Γνώμες φίλων και συνεργατών επιβεβαιώνουν την παρατήρησή μου.


Στο κέντρο της Κοπενχάγης, απέναντι απο το δημαρχείο της πόλης, παρίσταμαι αυτόπτης μάρτυρας μια ομάδας Δανών εθνικιστών που καίει κοράνια για αντιπερισπασμό στο κάψιμο των δανέζικων σημαιών ανα τον κόσμο. Τα μέσα ενημέρωσης απουσιάζουν διακριτικά. Οι φιλήσυχοι Δανοί με εκπλήσσουν. Ο εθνικός τους χαρακτήρας βασίζεται στην ηρεμία, συγκατάβαση και ανεχτικότητα. Ρωτάω φίλους και συνεργάτες. Υπάρχει απέχθεια κατα των μουσουλμάνων, με διαβεβαιώνουν. Η συνύπαρξη είναι φαινομενικά ομαλή, αλλά η δανική γνώμη βλέπει την ύπαρξη των μουσουλμάνων ως απειλή. Δύο ταξιτζήδες που ρώτησα (και οι δύο μετανάστες μουσουλμάνοι), μου είπαν τα ίδια. Κατα τη γνώμη τους, η Δανία είναι μια ρατσιστική χώρα και τίποτα παραπάνω.


Στο κέντρο του Λονδίνου, κατα τη διάρκεια γεύματος σε ινδικό εστιατόριο, μια ομάδα εγγλέζων νέων (βρίθει η Αγγλία απο αλήτες), πετάει μια μεγάλη πέτρα στη τζαμαρία του εστιατορίου. Μέρος της πρόσοψης (ευτυχώς όχι όλη) καταρρέει. Η ομάδα ουρλιάζει χυδαία συνθήματα εναντίων των Pakis που στρογγυλοκάθησαν στη Μεγάλη του κόσμου Βρετανία. Στα μάτια του Ινδού εστιάτορα (που δεν ήταν καν μουσουλμάνος), είδα καθαρά τον τρόμο και το μίσος. Το επονομαζόμενο Londonistan της Ευρώπης είναι περίπτωση πόλης που, στα μάτια μεγάλης ομάδας Αγγλων, παρέχει άσυλο σε ομάδες μουσουλμάνων εξτρεμιστών. Το μίσος κατα των μουσουλμάνων είναι έντονο και σιγοβράζει.


Αυτά τα νέα απο τη λαική βάση, απο τους δρόμους της Ευρώπης. Εκεί πιάνει κανείς το σφιγμό της λαικής θέλησης των απλών ανθρώπων. Οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης φοβούνται. Δεν θέλουν να προκαλέσουν, απλά να ζήσουν στη Δύση «διαφορετικά». Γίνεται; Η μέχρι τώρα προσωπική μου εμπειρία λέει πως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Γι’ αυτό και τους λυπάμαι. Το μέλλον της συνύπαρξης μοιάζει προς το παρόν ουτοπία. Αν φιλελεύθερες χώρες όπως η Ολλανδία, Δανία και η Αγγλία αποτύχουν στη πολιτιστική αφομοίωση των μουσουλμάνων, τι να κάνουν χώρες με μεγάλη ομοιογένεια και έντονο εθνικό χαρακτήρα όπως η Ελλάδα;

-------------------------------------------------------------------

Μόνον στον φιλελεύθερο Καναδά βλέπω καλές συνθήκες συνύπαρξης. Μεταφέρω απο εκεί μια προσωπική εμπειρία απο το Τορόντο, μια πόλη που έχει γεμίσει Πακιστανούς, και άλλους μουσουλμάνους. Ολόκληρες γειτονιές της πόλης έχουν πάρει χρώμα «Ισλαμαμπάντ». Μπούρκες και φερετζέδες παντού. Δυσφορούν και εκεί οι Καναδοί, Αγγλόφωνοι και Γάλλοι. Αλλά όχι όσο στην Ευρώπη. Πιστεύουν ακόμα πως ο δυτικός τρόπος ζωής θα αφομοιώσει τους καινούργιους. Οπως και παλιά. Ειναι η νοοτροπία του Νέου Κόσμου, που θετικά ατενίζει το μέλλον και ανέχεται οσο πουθενά αλλού στον κόσμο το «διαφορετικό». Χωνευτήρι ο Καναδάς, χωράει τα πάντα στην τεράστια έκτασή του. Εύχομαι καλή συνύπαρξη.

32 comments:

Unknown said...

Χωρίς να επιδιώκω αυτοδιαφήμιση (και για τον λόγο αυτό το γράφω με δισταγμό)έχω στο παρελθόν δημοσιεύσει φωτογραφίες και κείμενα (με σατιρικό κυρίως στόχο) στο blog μου για τις σχέσεις Ισλάμ-Ευρώπης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα αναζητήσουν στα λήμματα (λέξεις κλειδιά-ετικέτες) ΙΣΛΑΜ, ΕΥΡΩΠΗ και ΤΟΥΡΚΙΑ του blog μου. Ειδικά θεωρώ απολαυστικό τον χάρτη της Νέας Ευρώπης.
Όχι πάντως ότι θα χάσουν σπουδαία πράγματα και αυτοί που δεν θα ενδιαφερθούν..

Λωτοφάγος said...

Φοβάμαι πολύ, φίλε locuspublicus! Με φοβίζει τόσο η όξυνση στις χώρες που αναφέρεις, όσο και η υπόγεια (σκόμα) δυσαρέσκεια στην Ελλάδα. Πέρα από το θάνατο του ανθρωπισμού, όλα αυτά τα φασιστοειδή δεν καταλαβαίνουν πως, αν εξαπλωθούν οι συγκρούσεις, όσα τείχη και αν χτίσουν δεν θα αισθάνονται ασφαλείς; Εξαιρετικός όπως πάντα.

Locus Publicus said...

Φίλοι bloggers, απολαυστικότατα τα πόστ περί ισλάμ του κ. Βαρδάκα. Ο στόχος προφανώς σατιρικός. Κύριε Χρίστο ευχαριστώ!


Τείχη υψώνονται βαριά φίλε λωτοφάγε. Σ' αυτό το πόστ, δεν παίρνω βέβαια θέση, αρκούμαι απλά να καταγγείλω μερικές διαπιστώσεις και ενα γενικό συναίσθημα. Πιστεύω πως οι απλοί μουσουλμάνοι μετανάστες είναι θύματα των ριζοσπαστικών ομάδων τόσο στη Μέση Ανατολή, οσο και στη Δύση. Γι' αυτό λέω πως τους λυπάμαι. Δεν θα ήθελα να είμαι μουσουλμάνος μετανάστης με την οικογένειά μου σήμερα.

αθεόφοβος said...

Έχοντας ταξιδέψει σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες έχω ιδιαίτερη συμπαθεια για αυτούς τους λαούς γιατί έτσι και αλλιώς πιστεύω ότι οι ανθρωποι κάθε φυλής ίδιοι είναι, απλά διαφέρουν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που έχουν μεγαλώσει που διαμορφώνουν τελικά και την συμπεριφορά τους.
Το πρόβλημα είναι ότι οι Δυτικοί όταν βρίσκονται σε μουσουλμανική χώρα κατά πλειονότητα σέβονται τις συνήθειες του τόπου σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους που δεν θέλουν να προσαρμοστούν στις συνήθειες του τόπου που πήγαν να ζήσουν.
Εύκολες απαντήσεις βέβαια στο θέμα δεν υπάρχουν.

trol said...

Την Αγγλία ούτε τη γνωρίζω, ούτε καν την έχω επισκεφθεί εκτός από μια φορά και για 2-3 μέρες.

Στην Ολλανδία έχω μείνει λίγο καιρό και την Δανία επίσης λίγο την γνωρίζω. Οι πολιτικές των χωρών αυτών είναι φιλελεύθερες σίγουρα, δεν σημαίνει ότι και ο κόσμος είναι. Αλλά σίγουρα μπορούν να είναι πρακτικοί.

Παράδειγμα. Η πιο επικίνδυνη πόλη της Ολλανδίας θεωρείται το Ρόττερνταμ. Πολλοί Ολλανδοί δεν θέλουν καν να μένουν εκεί. 'Οπως λέει και ένας φίλος, μπαίνεις στο τραμ και από μπροστά είναι όλοι μαροκινοί, από πίσω όλοι τούρκοι και λες τώρα θα γίνει το μπαμ. Και γίνεται? Μμμμ, καμιά φορά. Αλλά ευτυχώς δεν έχει τρομοκρατηθεί ο κόσμος ακόμα και δεν το βλέπει σαν γενικευμένο φαινόμενο, εκτός από λίγους. Αλλά σίγουρα ανησυχούν για τα χειρότερα. Η πιο επικίνδυνη περιοχή του Ρόττερνταμ είναι το Afrikaanplein. Γκέτο, σχεδόν με την αμερικάνικη έννοια -και τυπολογία- του όρου. Στη μέση του γκέτου πήγαν και έβαλαν φοιτητικές εστίες για να αλλάξει λίγο η σύνθεση της γειτονιάς. Και το σκέφτηκαν καλά πριν. Δλδ, το να βάλουν στη μέση πχ. new museum (βλ nyc) ή κάτι ανάλογο το έχουν δοκιμάσει, μετά επήλθε gentrification, μετά το γκέτο μετκίνηθηκε σε άλλη περιοχή, και πάλι από την αρχή, οπότε λένε οκ σε πιο ήπιες παρεμβάσεις. Να δούμε.... Το προσπαθούν πάντως. Όπως και ενθαρρύνουν περισσότερες 'μουσουλμανικές' περιοχές να συνδεθούν στο ίντερνετ γιατί, είπε ένας Ολλανδός, για πολλές γυναίκες, ο μόνος τρόπος να ακουστούν προς τα έξω θύματα οικογενειακής βίας σε τέτοιες οικογένειες είναι το Ίντερνετ. Και τόνισε ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι μουσουλμάνοι χτυπάνε τις γυναίκες τους περισσότερο από τους Ολλανδούς πχ. απλά η Ολλανδέζα πιο εύκολα θα μιλήσει. Καλά το πάνε? Καλά νομίζω. Αλλά θα δούμε... είπαμε. Αλλά μου αρέσει στους Ολλανδούς αυτό ακριβώς ...ότι το προσπαθούνε και ειλικρινά (πιστεύω).

Δανία.
Για να μην γράψω ακόμη περισσότερα, ... λίγα πράγματα γρήγορα και light :) Πολλοί Δανοί φίλοι θέλουν να παντρευτούν μουσουλμάνες γιατί είναι -λένε- γυναίκες για σπίτι, μπορεί να δοκίμασαν και μπακλαβά, δεν ξέρω ....nuff said.
Nuff said? Όχι, γιατί όταν μου το ανέφεραν μερικοί μεταξυ σοβαρού και αστείου, τους κατηγόρησα για χίλια δυό πράγματα, από το ότι φυσικά και η μουσουλμάνα θα θέλει και θα έπρεπε να έχει την ίδια αντιμετώπιση με την δανέζα και ότι εεε γυναικεία δικαιωματα κτλ κτλ

αλλά
αλλά η αλήθεια είναι στην πολιτική της χώρας τους μπορεί να ψηφίζουν καμιά φορά ότι να ναι, αλλά σε προσωπικό επίπεδο είναι αρκετά συγκαταβατικός λαός και δεν έχει πρόβλημα, ή τουλάχιστον αυτή την αίσθηση έχω

Καλα είχε πιο πολύ πλάκα απ ότι τώρα που το γράφω, όταν μαλώναμε για το τι γυναίκα θέλουν, οι κλασσικές συζητήσεις και χαίρομαι που ήταν οι κλασσικές 'έτσι είστε οι άντρες-έτσι οι γυναικες' γιατί το θέμα ρατσισμού 'φάνηκε' να μην υπάρχει.

Σε καμιά περίπτωση δεν γενικεύεται η εμπειρία μου από την Δανία, μια εμπειρία απλώς όπου ένοιωσα αισιόδοξη με το όλο θέμα του ρατσισμού στη Β. Ευρώπη, ότι δλδ ίσως δεν είναι τόσο έντονο

όπως και φυσικά μπορώ άνετα να αναφέρω παραδείγματα υποκρισίας και εκ μέρος των Ολλανδών

τάχα επιγραμματικά
και ένα σωρό έγραψα (sowwy)
αλλά ακομη περισσότερα και σοβαρά μένει να ειπωθούν

και
sigh
ο ρατσισμός στην αμερική, εκεί κι αν το πιάσουμε δεν θα τελειώσουμε, αλλά πολύ ενδιαφέρον, από την μία η Ευρώπη έχει τόσα να μάθει από την εκεί μεριά, από την άλλη στην εκεί μεριά παραμένει -και ιστορικα- ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα τους

οκ
i shut up now

Βάσσια said...

Καλησπέρα,
Πολύ σοβαρό θέμα και δεν ξέρω κι αν κανείς μπορεί να απαντήσει, έχοντας βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.
Προσωπικά, έχω μεγάλη εκτίμηση τους Λαούς της Ανατολής, είτε λέγονται Ισλάμ, είτε Άραβες.
Τρέφω σεβασμό στην ιστορία τους, την πίστη τους.
Δεν σέβομαι τον θρησκευτικό φανατισμό και ούτε τον δέχομαι είτε προέρχεται εξ Ανατολάς είτε εκ Δύσεως.
Αναγνωρίζω το δικαίωμα όλων να έχουν τα πιστεύω τους και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν για μένα λέξεις όπως άπιστος, άθεος κ.λ.π.

Πιστεύω επίσης ότι, μεγάλο ρόλο για την αρνητική σε πολλές περιπτώσεις στάση μας απέναντι στους διαφορετικούς ανθρώπους παίζει η έντεχνως και τεχνηέντως δημιουργημένη προκατάληψη.

Μία προκατάληψη που οδήγησε τους αφρικανοαμερικανούς να γίνουν- σε πολλές περιπτώσεις, ρατσιστικότεροι των ρατσιστών τους, και τους υποτιθέμενους πιστούς, μονάρχες της πίστης.

mtryfo said...

Locus
πολύ σοβαρό θέμα άνοιξες.
Αν στις παραπάνω χώρες που ανέφερες τα πράγματα έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν τόσο για τους μουσουλμάνους, σκέψου τι τους περιμένει, όσο κατεβαίνουμε νοτιότερα. Οταν θέλουμε να υποστηρίξουμε πχ το δικαίωμα τους να έχουν λατρευτικούς χώρους κι αυτοί όπως οι χριστιανοί ορθόδοξοι,καθολικοί δεν έχει σημασία, δείχνουμε προς τη δύση.
Αν τα πράγματα αλλάζουν εκεί, εδώ τι μέλλει γενέσθαι?

Kostas Skiadas said...

Γι'αυτήν τήν πολιτικοθρησκευτική ομάδα δέν υπάρχει σίγουρο μέλλον στήν Ευρώπη. Δέν υπάρχει πιθανότης νά αφομοιωθούν από τίς Ευρωπαϊκές κοινωνίες τήν στιγμή πού δέν πρόκειται ποτέ νά απαρνηθούν τόν τρόπο ζωής τους καί τήν θρησκεία τους πού τούς υποχρεώνει σέ διαφορετικότητα. Αρκεί νά αναλογισθεί κανείς τήν ιστορία μίας παρόμοιας ομάδας τούς προηγούμενους αιώνες στήν Ευρώπη καί τά προβλήματα πού είχαν κατά καιρούς καί εννοώ τούς Εβραίους. Κανείς δέν νομίζω νά πιστεύει καί φαντάζομαι πώς ούτε καί οί ίδιοι τό πιστεύουν ότι δέν θά έχουν προβλήματα στό μέλλον. Ή ιστορία διδάσκει.

giant13 said...

Δυστυχώς από την στιγμή που στην Αγγλία οι τρομοκράτες ισλαμιστές ήταν δικά της γαλουχημένα τέκνα και οχι εισαγόμενα νέας κοπής, πολλοί στην Ευρώποι αρχίζουν να δυσφορούν με την αυξανόμενη εισροή ισλαμιστών στις χώρες τους.

Οι σύγχρονοι καμικάζι, και οι απειλές που εκτοξεύονται κατά διαστήματα περί τιμωρίας των απίστων, πιστεύω, πως είναι η αφορμή και όχι η αιτία γιά την αναθέρμανση του υποβόσκοντος ρατσισμού.
Μη ξεχνάμε εξ άλλου τα πρόσφατα γεγονότα του Παρισιού με τους γκετοποιημένους μαύρους και άλλες μειονότητες.
Ευχάριστη εξαίρεση η συμπεριφορά των Καναδών, όπως μας την περιγράφει περιγράφει ο οικοδεσπότης.

Univers said...

Πολλά νέα κορίτσια σε οικογένειες μουσουλμάνων στην Ευρώπη θα ήθελαν να απαλλαχθούν από την μαντήλα και τους περιορισμούς που θέτει η ισλαμική παράδοση στον γυναικείο σεξουαλισμό. Δεν το τολμούν, όμως, γιατί ο έλεγχος της οικογένειας και της θρησκευτικής κοινότητας είναι πολύ ισχυρός.

Υπ' αυτή την έννοια, η υποχρεωτική απαγόρευση χρήσης της μαντήλας αλλά και άλλων θρησκευτικών συμβόλων στα γαλλικά σχολεία, ενώ έμοιαζε αυταρχική, στόχευε μεν στην απάλυνση των ενδοσχολικών αντιθέσεων και πολώσεων μεταξύ θρησκευτικών ομάδων, αλλά έδωσε την δυνατότητα σε κάποιους κρυφούς πόθους απελευθέρωσης των μουσουλμάνων κοριτσιών να πάρουν έστω και μερικώς σάρκα και οστά.

doctor said...

Καλημέρα!
Μια τεράστια και πολύ εποικοδομητική συζήτηση είχαμε κάνει πριν καιρό στο blog του Νίκου Δήμου:

Παγκοσμιοποίηση με μαντήλα
Να σημειώσω ότι η πιο φιλική χώρα προς τους μετανάστες παγκοσμίως είναι η Σουηδία.

doctor

Locus Publicus said...

Αθεόφοβε welcome!
Τι θα σήμαινε πράγματι "προσαρμογή" στις Δυτικές συνήθειες; Προφανώς αλλαγή ηθικής στάσης σε πράγματα που η Δύση θεωρεί αυτονόητα (σεξουαλικότητα, ατομικότητα, μου έρχονται γρήγορα στο μυαλό), κάτι που ο Μουσουλμανικός κόσμος δεν είναι ακόμα σε θέση να δεχθεί φιλοσοφικά. Πράγματα που αποτελούν τη βάση των ανθρωπίνων σχέσεων και επηρεάζουν την καθημερινή συμπεριφορά των ανθρώπων. Κάτι τέτοιο το βλέπω δύσκολο να γίνει. Γι'αυτό, και χωρίς να επισέλθω στο θέμα των πολιτισμών (ποιός είναι καλύτερος), μιλάω απλώς για συνύπαρξη. Είμαι και εγώ μετανάστης, αλλά δεν μου ζητήθηκε ποτέ νοητά να θυσιάσω μέρος των ιδεών μου για να συνυπάρξω.

Locus Publicus said...

Αγαπητή(έ) trol ΄καλωσήρθες στο μπλόγκ μου!
Σωστές οι αναφορές σου στην Ολλανδία (που γνωρίζω καλά). Σωστή και η αναφορά στο Rotterdam. Θεωρώ αυτή τη χώρα μία απο τις πιο μορφωμένες και προοδευτικές χώρες του κόσμου. Η μεταναστευτική πολιτική τους απο τις πλέον καλύτερες επίσης. Λίγες χώρες προσφέρουν στους μετανάστες τόσο λεπτομερή προγράμματα προσαρμογής στη νέα τους ζωή. Εντατικά προγράμματα γλώσσας, χρήματα για δύο χρόνια μέχρι να αφομοιωθούν εργασιακά, επιμόρφωση σε τέχνες ωστε να αποκτήσουν επάγγελμα.

Και παρόλα ταύτα, το πρόγραμμα δεν πάει καλά. Λίγα τα ολλανδικά των μουσουλμάνων ξένων, μηδενική σχεδόν η κοινωνική συμμετοχή τους. Δεν μπορώ, καλή τη πίστη, να κατηγορήσω τους Ολλανδούς. Προς θεού. Αλλά για χρόνια η συνύπαρξη ήταν ομαλή. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τα πράγματα άλλαξαν. Μια σειρα απο δραματικά γεγονότα (για τα οποία ευθύνονται κατα πολύ οι εξτρεμιστικές μουσουλμανικές ομάδες), έφεραν την αποστροφή των Ολλανδών. Κινδυνεύει τώρα όλη η ισορροπία.

Ο ρατσισμός της Αμερικής έχει άλλη υφή. Είναι ενδογενής, δεν οφείλεται στη είσοδο των μεταναστών. Θα διασαφηνήσω στο μέλλον. Τrol σ'ευχαριστώ!

Locus Publicus said...

vassia μου καλημέρα!
Σίγουρα υπάρχουν προκαταλήψεις. Και σύγκρουση πολιτιστική βέβαια. Θα μπορούσαν δύο πολιτισμοί να συνυπάρξουν μέσα στον ίδιο χώρο, είναι το ερώτημα. Στην σύντομη αναφορά μου σ'αυτό το πόστ, βλέπω κάτι τέτοιο δύσκολο. Στη πολιτιστική διαμάχη Δύσης - Ισλάμ, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της Ευρώπης επιθυμούν να παραμείνουν αμέτοχοι. Είναι όμως τα λυπηρά θύματα αυτού του πολέμου. Και αυτό κάνει τη ζωή τους στην Ευρώπη κατα τη γνώμη μου δύσκολη εως αδύνατη.


Μαρία μου καλημέρα και σε σένα!
Τα πράγματα είναι δυσκολότερα στα νότια, όπως λές. Εκεί ο φόβος της Ευρώπης μεγαλώνει. Φυσικά και πρέπει να αποκτήσουν λατρευτικούς χώρους οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα. Νομικό τους και κοινωνικό τους δικαίωμα. Συνύπαρξη όμως θα υπάρξει στη λαική βάση;



Aγαπητέ Κώστα Σκιαδά( k.s.) καλωσήρθες στο χώρο μου!
Η ιστορία, όπως αναφέρεις, παρέχει άσχημο προηγούμενο στη συνύπαρξη των πολιτισμών. Η αναφορά στους Εβραίους είναι απόλυτα σωστή. Ποτέ δεν τους δέχτηκε απόλυτα η Ευρώπη. Εχω και εγώ πολλές αμφιβολίες για την αφομοίωση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Ο σκοπός βέβαια είναι να φτάσουν οι επόμενες γενιές στη θέση να αποτάξουν μερικές από τις τυρανίες που τους επιβάλει η θρησκεία (στο χώρο της ατομικότητας και ηθικής), και να έρθουν πιο κοντά στην απελευθερωμένη ηθική της Δύσης. Είδομεν.

doctor καλημέρα. Να χαίρεσαι τη νεογέννητη κόρη σου! Με υγεία!

θυμάμαι το πόστ του Νίκου Δήμου που αναφέρεις (απο τους παλιούς καλούς καιρούς)! Τι τιτανομαχίες!
Χαίρομαι που ακούω πως η Σουηδία είναι φιλική προς τους μετανάστες. Ελπίζω να αποτελεί χώρο ομαλής συμβίωσης δυτικών και μουσουλμάνων. Αλλά και εκεί πιστεύω, θα περιμένουν οι Σουηδοί τους μουσουλμάνους να "σουηδικοποιηθούν", έτσι δεν είναι; Μήπως απλά διανύουν και αυτοί το μήνα του μέλιτος;

Locus Publicus said...

Φίλε giant συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ο μέσος μουσουλμάνος μετανάστης είναι θύμα του πολέμου μεταξύ των φανατικών εξτρεμιστικών ομάδων που παράγουν αντιδυτική ιδεολογία, έξω και μέσα απο τη Δύση (το Λονδίνο είναι ενα παράδειγμα), και του μέσου δυτικού ανθρώπου που θεωρεί πως απειλείται μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Ξαναλέω πως λυπάμαι τους μουσουλμάνους που ζούν στην Ευρώπη σήμερα. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση τους. Πληρώνουν την ανόητη συμπεριφορά των εξτρεμιστικών ομάδων της Μέσης Ανατολής, που καταφέρονται συνεχώς κατα της Δύσης με θρησκευτικά συνθήματα.

Η Γαλλία, απ' οτι τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, παλεύει ήδη με δεύτερης γενιάς μουσουλμάνους πολίτες (εδώ δεν μιλάμε κάν για μετανάστες). Επομένως η αφομοίωση στη Γαλλία έχει μάλλον αποτύχει. Και αυτό με θλίβει απίστευτα.

Φίλε univers, η ιστορία της μαντήλας έχει ενδιαφέρον. Σίγουρα αποτελεί προσπάθεια να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στις γυναίκες να προβάλουν τον εαυτό τους.

Αν καταφέρουν οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης να δεχτούν τη δυτική αντίληψη της σεξουαλικότητας και ατομικότητας, τότε η πολιτιστική τους αφομιίωση θα είναι ομαλή. Στην ουσία δηλαδή (εδώ με οδηγεί η ίδια μου η σκέψη), θα πρέπει να δυτικοποιηθούν. Οπερ άτοπον, επι του παρόντος, όμως, γιατί όπως λές και εσύ, ο έλεγχος της οικογένειας και της θρησκευτικής κοινότητας είναι πολύ ισχυρός.

vasikos metoxos said...

Για όσους δεν έχουν δει το φιλμ του Ken Loach "just a kiss" το προτείνω ως συνοδευτικό στοιχείο στο πολύ ωραίο ποστ του Locus και στα σχόλια της παρέας.
Και έχουμε πολλά να δούμε ακόμα...

Univers said...

Μιλώντας για ρατσισμό, αξίζει να δει κανείς την ταινία "Crash". Περιγράφει άριστα το πώς στην παγίδα του ρατσισμού μπορεί να πέσουν όλοι, ακόμη και εκείνοι που είναι αυτονόητα θύματά της, χρησιμοποιώντας τον ρατσισμό ως άλλοθι για να δικαιολογήσουν ο,τιδήποτε δεν πήγε καλά στη ζωή τους.

Σημειωτέον επίσης ότι οι γκετοποιημένοι εύκολα γίνονται από θύματα θύτες, αφού ασυνείδητα ή συνειδητά ψάχνουν στον κοινωνικό περίγυρό τους να εφαρμόσουν ρατσιστική βία σε άλλους. Δέχθηκα τρεις αναίτιες φραστικές επιθέσεις (ειρωνίες, χαζοχαμόγελα) στο Μετρό του Παρισιού, τα τρία χρόνια που ήμουν εκεί. Και οι τρεις από αραβικής καταγωγής μετανάστες (μάλλον δευτέρας γενεάς).

γ.κ. said...

με αφορμη ενα κομμάτι απο το σχόλιο του univers αφήνω το δικό μου σχόλιο σε σχέση με το ποστ

"Σημειωτέον επίσης ότι οι γκετοποιημένοι εύκολα γίνονται από θύματα θύτες, αφού ασυνείδητα ή συνειδητά ψάχνουν στον κοινωνικό περίγυρό τους να εφαρμόσουν ρατσιστική βία σε άλλους."

συμφωνώ απολύτως
μόνο να συμπληρώσω

οτι "γκετοποιημένοι" δεν είναι μόνο οι μετανάστες !- είναι και ολοι οσοι ζούν κατω απο το οριο η στο οριο Φτώχειας. ελληνες με επιδόματα απο τον ΟΑΕΔ και εγγλέζοι με την καρτα UB40.
Συνεπώς να πω ο,τι είπα και σε εναν τρισδιάστατο φιλο μου Αντιρατσιστή με βούλα.
"ρατσιστές και αντιρατσιστές βγάλτε τον σκασμό ο καπιταλισμος προελαυνει-είναι ο μόνος που παράγει Σκέψη ειναι ο μόνος που έχει τον χρόνο με το μέρος του επειδή δεν Χρωστάει
και δεν έχει καμμία υποχρέωση να επιδείξει Κοινωνική Ευαισθησία.

Δεν ξέρω αν ξέφυγα απο το θέμα αλλά αυτά τα θέματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία ...δεν εχουν συνήθως προβλημα με τους μεταναστες οι μετέχοντες στο διοικητικο συμβουλιο της εταιρίας που τους χρησιμοποιεί αλλά οι συναδελφοι τους
που δεν προσευχονται σε χαλι αλλά σε εκκλήσία που νοικιάζεται ακόμη και για ρειβ παρτυ με το ανάλογο τίμημα.( οι πολιτισμικές διαφορες ποικίλουν)

ΥΓ. Πολύ πλατύ θέμα για να εισαι σίγουρος πως δεν είσαι εκτος.

Locus Publicus said...

Δεν είσαι καθόλου εκτός θέματος Ψούξ, αντιθέτως τονίζεις πολλά που συμφωνώ μαζί σου. Ο Καπιταλισμός παράγει σκέψη (συμφωνώ), γιατί παράγει πλούτο. Και όσο μεγαλύτερος ο πλούτος τόσο καλύτερα (χωράνε πιο πολλoί σε ένα χώρο, και δεν καταπιάνονται συνεχώς με το ποιός πάιρνει τη δουλειά του άλλου). Κλασσικό παράδειγμα ο "Πολωνός υδραυλικός", κάτι που παίζει πολύ στη σοσιαλιστική Γαλλία.

Moυ άρεσε και το
δεν εχουν συνήθως προβλημα με τους μεταναστες οι μετέχοντες στο διοικητικο συμβουλιο της εταιρίας που τους χρησιμοποιεί αλλά οι συναδελφοι τους που δεν προσευχονται σε χαλι αλλά σε εκκλήσία που νοικιάζεται ακόμη και για ρειβ παρτυ με το ανάλογο τίμημα.

Εχω δουλέψει σε πολυεθνικά περιβάλλοντα, και γνωρίζω πολύ καλά την αποδοχή τους. Μακάρι και οι κοινωνικές δυναμικές να ήταν τόσο θετικές και δημοκρατικές όσο είναι και οι καπιταλιστικές δομές των πολυεθνικών. Παρόλο που πολλοί έχουν άλλη (κακή) εντύπωση για αυτές.

Locus Publicus said...

Ωραίο το κείμενο της φοιτήτριας απο την Ουαλλία λωτοφάγε και σ'ευχαριστώ. Ενα απλό καθημερινό περιστατικό μιας αναίτιας φραστικής επιθέσης εναντίον ενός τυχαίου ξένου, σαν και αυτές που ανέφερε πιο πάνω ο univers.

Στο θέμα της συμπεριφοράς, και απο όλα τα μέρη που έχω επισκεφθεί, η Βρετανία μου έχει κάνει τη χείριστη εντύπωση. Παρόλο που θα μου άρεσε πολύ να ζήσω στο παγκοσμιοποιημένο Λονδίνο, η συμπεριφορά μεγάλης μερίδας Αγγλων με απωθεί βαθύτατα. Δεν με νοιάζει η υπεροχή τους (θεωρώ την Αγγλία ενα πολύ δίκαιο και ωραίο κράτος), αλλά η συμπεριφορά του "σαββατοκύριακου", οι απέραντες εκείνες μάζες των θλιβερών ανθρώπων που δεν μπορούν να σύρουν τα πόδια τους απο το πολύ αλκοόλ, που σέρνονται, ξερνούν, και βρίζουν ασύστολα. Εκείνες τις στιγμές βλέπει και ακούει κανείς τις ενδόμυχες σκέψεις των κατα τ'άλλα φλεγματικών Βρετανών (ίσως βέβαια και να υπερβάλλω).

roadartist said...

Καλημερα locus publicus..Ενω διάβαζα οσα εγραψες, μια σκεψη ερχοταν στο μυαλο μου. Αν ολα αυτα γινονται στην Ολλανδια και στην Δανια.. τι εχει να γινει στη μικρη Ελλαδιτσα μας???.. Μπορώ να πω οτι τρομοκρατήθηκα και οχι αδικαιολογητα.. Συμφωνώ πως όταν ένας μετανάστης εντάσσεται σε μια χώρα, πρέπει να σέβονται όλοι τις ιδεολογίες και τα πιστεύω του..

Βάσσια said...

Locus καλημέρα :-)
Εγώ ξέρω να πω ότι η πίστη τελικά με την θρησκεία ουδεμία σχέση έχουν, και γι’ αυτό οι θρησκευόμενοι- θρησκόληπτοι αυτού του κόσμου «κόπτονται» για όλα πλην του γενικού καλού, εν αντιθέσει με τους έχοντες πίστη που αγωνίζονται.
Τι όπιο το λαού- όπλο είναι πλέον, μαζικής καταστροφής.

squarelogic said...

Ας παρω εγω μια λιγοτερο "πολιτικά ορθή"θεση.
Ο λογος που οι Μουσουλμανοι(και διαχρονικα οι Εβραιοι) τελικά στοχοποιούνται ειναι ακριβως η αρνηση ενσωματωσης τους-αποδοχης εστω κατα τι του τροπου ζωης της χωρας που τους φιλοξενεί.Οι Εβραίοι πχ.οπου πηγαιναν σταδιακα συγκεντρωναν το εμποριο (και το χρημα..) στα χερια τους,μενοντας ταυτοχρονα κλειστοί προς την κοινωνία που τους φιλοξενούσε:π.χ.εορτάζουν μονοι τους,ακομα και μη θρησκευτικες εορτες οπως πχ.τα γενεθλια.Λογικο ειναι να ξεσηκωνουν τον φθόνο αυτών που ειναι αρκετά καλοί ωστε να τους δινουν τα χρηματα τους αλλά οχι αρκετά καλοί ωστε να νιωσουν αληθινα φιλοι ακομα και μ'αυτους που κανουν παρέα.
Αντιστοιχη αυτογκετοποίηση υπάρχει και απ τους μουσουλμανους οπως δειχνουν και οι εξαιρετικες ταινιες που αναφέρατε.Σκεφτείτε τωρα οτι αν αυτο ενοχλει-περιορισμενα- οταν ο αριθμος τους ειναι μικρός,ποσο μεγεθυνεται η ενοχληση οταν οι Λονδρζοι ή οι Παριζιάνοι βλεπουν την πολη τους να μοιάζει με την Ισλαμαμπαντ.
Εξτρεμιστικες ενεργειες,ειδικά εναντιον των μητροπολεων που 'τους φιλοξενουν" ανάβουν το φυτίλι της συγκρουσης.
Προσωπικα δεν θα κρυψω οτι καθε φορα που παω στο Λονδίνο με κουράζει ολο και περισσοτερο αυτή η Βαβέλ,που μπορει να περάσεις μια ωρα στο μετρό χωρίς ν'ακουσεις Αγγλικά,που βλεπεις τους χονδροκομμένους Αραβες να φωνάζουν σε 2 κινητά ταυτοχρονα αδιαφορώντας για τους γυρω τους.Οχι βεβαια οτι τα Εγγλεζακια του Σαββατοβραδου πανε πισω...Εχει δικιο ο λοκους οτι ακόμα και ανθρωποι υψηλης εκπαιδευτικης σταθμης αποκτηνωνονται και μάλιστα ,για εναν ακατάληπτο για μας λογο,το θεωρουν διασκέδαση.

Locus Publicus said...

Tην ίδια σκέψη κάνω και εγώ roadartist. Και βρίσκεται η Ελλάδα στο γεωγραφικό μεταιχμιο της Ευρώπης, σημείο είσόδου μεταναστών.

Ο θρησκευτικός φανατισμός vassia οδηγεί στην πόλωση, όπως αναφέρεις. Θα έλεγα όμως εδώ, πως οι Ευρωπαίοι έχουν κατα μεγάλο ποσοστό περιθωριοποιήσει τη θρησκεία, η οποία για τον μέσο ανθρωπο δεν αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς. Αντιθέτως, για τους μουσουλμάνους η θρησκεία είναι το πάν. Απο εκεί αναδύεται ο θρησκευτικός φανατισμός.

Locus Publicus said...

Squarelogic, για διάφορους εντελώς πρακτικούς λόγους, δεν είναι δυνατόν -κατα τη γνώμη μου να υπάρξει συνύπαρξη δύο παράλληλων πολιτισμών, εκτός και αν ο ένας αποροφήσει τον άλλον.

Δεν μπορεί η Αγγλία να έχει δύο νομικά συστήματα, δύο ηθικά συστήματα σκέψεις, δύο κώδικες συμπεριφοράς. Δεν μπορεί δηλαδή η Αγγλία να "μουσουλμανοποιηθεί". Θα πρέπει λοιπόν οι νεο-αφιχθέντες να "δυτικοποιηθούν". Και αυτό όχι γιατί το λέω εγώ, ετσι είναι οι πρακτικές δυναμικές της μετανάστευσης. Η Δύση ανέχεται τη διαφορετικότητα, μέχρις ενός σημείου. Απο κεί και πέρα αρχίζει η ρήξη.

Η δική μου θέση είναι πως ο νεο-αφιχθής μετανάστης έχει την υποχρέωση να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, και όχι το αντίθετο. Είδα στον Καναδά έναν τροχονόμο με σαρίκι. Ηταν κωμικό. Προφανώς ο τροχονόμος ινδός θα είπε στις αρχές του Καναδά πως το σαρίκι είναι μέρος της ταυτότητάς του. Κατα τη γνώμη μου, ο Καναδάς έπρεπε να πεί στον αγαπητό μετανάστη, πως η στολή τροχονόμων του Καναδά δεν συμπεριλαμβάνει το σαρίκι. Τελεία και παύλα.

Και για να καταλήγω, επειδή δεν βλέπω "δυτικοποίηση" των μουσουλμάνων, νομίζω πως το θέμα πάει για μεγάλο πόλεμο. Για τους μουσουλμάνους δεν υπάρχει κοινωνία, οικονομία, νομικό σύστημα, ή ηθική πέρα απο τη θρησκεία. Οι μουσουλμάνοι είναι απόλυτα υποταγμένοι στο Θεό. Οι Ευρωπαίοι όχι. Αυτη είναι η βασική διαφορά των δύο πολιτισμών.

Και για να επανέλθω στη βασική μου θέση - λυπάμαι τους μουσουλμάνους της Ευρώπης, γιατί ήρθαν να ζήσουν στην Ευρώπη μουσουλμανικά. Και αυτό κατα τη γνώμη μου, η Ευρώπη δεν θα το ανεχθεί ποτέ.

squarelogic said...

Συμφωνούμε απόλυτα locus απ'οτι βλέπω.
Αλλωστε οι ιδιοι μουσουλμανοι δεν ανέχονται κανένα Δυτικό/κή να μπει πχ.με βερμούδα στο τζαμί ή ναφιλησει τη γυναίκα του δημοσίως.Δε βλέπω και γω το λογο για τον οποίο οι Ευρωπαίοι θαπρεπε να χαιρονται να βλεπουν τις πολεις τους να γινονται γειτονιλες της Λαχώρης.

γ.κ. said...

locus
πρέπει να παράγεται πλούτος και οσο περισσότερος τόσο το καλύτερο

σωστό αλλά
να διανέμεται και Απλόχερα προς πολλόυς αποδέκτες.Αλλοιώς μοιάζει με το ΑΕΠ μίας τριτοκοσμικής χώρας οπου το απολαμβάνει ενα ελάχιστο ποσοστό της τοπίκης ελιτ.ενω οι άλλοι (90%)ζουν σε τενεκεδόσπιτα και κλέβουν τους τουρίστες.
Αυτο είναι το πρόβλημα της αστικής δημοκρατίας.
Οπως υποχρεωση ολων οσων δεν ανήκουμε στην ελίτ είναι να θυμίζουμε με την πολιτική μας συμπεριφορα στο συστημα οτι είναι υποχρεωμένο στους στυλοβάτες του (ψηφο φορους)να επιδεικνύει Κοινωνική ευαισθησία!!

προσωπικά μου φαινονται αστεία τα λογοτυπα της σοσιαλιστικής χριστιανικής η φιλελεύθερης αλλά οχι
Κοινωνικής Δημοκρατίας .

βασικέ μετοχε

πιστευω οτι η πραγματική Αγγλία είναι στην εξοχη στο βορειο τμημα της εξω απο το λονδινο στο workshire aς πούμε -εκει που φευγεις απο την οξφόρδη και πας προς σκωτία εκει που ....τα supermarket πουλάνε ενα είδος καφε !οχι μια μάρκα απο κάθε είδος ,ενα είδος, στιγτμιαίο καφέ.αν θες κάτι άλλο σε στελνουν στο λονδίνο.

για αυτο ξεχωρίζω την βρετανική οικονομια που είναι ισχυρη! απο το επίπεδο διαβίωσης του μέσου βρετανου που ειναι...ας μην πω γιατί κάνω σχόλιο και οχι ποστ.

χαιρετω τους συμμετέχοντες- καλημέρα

Locus Publicus said...

Αγαπητέ Ψούξ,
Ο μηχανισμός κατανομής πλούτου στο καπιταλιστικό σύστημα είναι το σύστημα της κατανάλωσης και επένδυσης κερδών. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται δουλειές, και μπαίνουν τα κέρδη πάλι μέσα στο σύστημα. Δεν γνωρίζω άλλο τρόπο. Ανακατανομή του πλούτου δεν μπορεί να γίνει δια νόμου. Φιλοσοφικά μπορεί όλοι μας να διαφωνούμε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι τριτοκοσμικές χώρες είναι φτωχές γιατί ο πλούτος που παράγουν, δεν επενδύεται ή καταναλώνεται εσωτερικά (πάει σε ξένες αγορές).

Unknown said...

Ίσως η Ευρώπη θα μπορούσε να αφομοιώσει μικρότερο αριθμό Μουσουλμάνων. Αλλά αυτό είναι αδύνατο για τον σημερινό αριθμό που διαρκώς αυξάνεται.(Απειλητικά; Ναι απειλητικά!).
Επειδή η ιστορία διδάσκει ότι οι μικροί αριθμοί υποχωρούν στους μεγάλους και ότι το δημογραφικό είναι το έσχατο επιχείρημα πιστεύω (φοβάμαι) ότι σε μερικούς αιώνες η Ευρώπη θα γίνει μουσουλμανική ήπειρος. (Στο blog μου δημοσιεύεται κάποιος χάρτης της μελλοντικής Μουσουλμανικής Ευρώπης με σατιρικό στόχο. Πιστεύω όμως ότι σε μερικούς αιώνες θα είναι η νέα πραγματικότητα!! Βρίσκεται με τις λέξεις- κλειδιά ΕΥΡΩΠΗ, ΙΣΛΑΜ).
Έχετε παρατηρήσει σε πόσο μικρό διάστημα οι Βυζαντινοί πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής εξαραβίστηκαν και εξισλαμίστηκαν;
Έχετε παρατηρήσει σε πόσο μικρό διάστημα οι Βυζαντινοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας εκτουρκίσθηκαν και εξισλαμίστηκαν;
Η σημερινή κατάσταση με το καθημερινό κύμα Μουσουλμάνων μεταναστών (νομίμων και μη) που μπαίνει στην ανοχύρωτη Ευρώπη μού θυμίζει (σε αναλογία) την μετανάστευση των λαών στους πρώτους αιώνες. Όταν δηλ. οι βάρβαροι κατέλυσαν την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τον αρχαίο κόσμο και τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό στην Δύση.. Έμεινε όμως τότε απείραχτη η Καθολική Εκκλησία και έτσι μετά τον Μεσαίωνα είδαμε το θαύμα της Αναγεννήσεως!
Θα συμβεί το ίδιο και πάλι στην Ευρώπη; Μετά τον επερχόμενο Μουσουλμανικό Μεσαίωνα θα ξαναφανεί μια νέα Αναγέννηση; Ποιος μπορεί να γνωρίζει; Ο Oswald Spengler στη Παρακμή της Δύσεως (ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα) ήταν απαισιόδοξος..

Anonymous said...

Μετά τον επερχόμενο Μουσουλμανικό Μεσαίωνα θα ξαναφανεί μια νέα Αναγέννηση;

δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι νοιώθω μερικές φορές κάποια 'απειλή'

αλλά το να εικάζουμε ότι η υφιστάμενη αλλά και επερχόμενη μουσουλμανική επιρροή θα φέρει έναν μεσαίωνα και μάλιστα κακώς εννοούμενο, νομίζω ότι δεν δείχνει παρά ξενοφοβία και άγνοια του τι είναι τελικά το ισλάμ

όχι ότι εγώ το γνωρίζω, σίγουρα όχι

αλλά ίσως μας μάθει κάποια πράγματα :)

ο δυτικός πολιτισμός δλδ should be capable of dealing with change, αλλιώς στράφι και η αναγέννηση, στράφι και ένα σωρό πράγματα που κατακτήσαμε σαν πολιτισμός

trol said...

να προσθέσω ότι είμαι deeply anti-Huntigtonian and I believe the man is a disgrace to his faculty

sorry for writing in English too,
just faster and easier for me :/

Locus Publicus said...

Iσως κ. Βαρδάκα λόγω υπογεννητικότητας να αλλοιωθούν τόσο τα δημογραφικά της Ευρώπης, ώστε σταδιακά να αλλάξει και πολιτιστικά. Αυτό βέβαια θα πάρει πολλές γενιές. Στο μεταξύ οι δυναμικές της Ιστορίας θα συνθίψουν πολλές γενιές μεταναστών που θα βρεθούν στο δρόμο της.

Για απόλυτο εξισλαμισμό δεν είμαι σίγουρος, η Ευρώπη έχει αντισταθεί στο παρελθόν (ακόμα και βίαια) στην πολιτιστική της αλλοτρίωση. Θα αναφέρω σαν ιστορικό παράδειγμα την εκδίωξη των μουσουλμάνων απο την Ισπανία γύρω στα 1500, όταν το μουσουλμανικό στοιχείο απείλησε την Ευρώπη πολιτιστικά. Ακολούθησαν και άλλες διώξεις, μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα των Εβραίων. Συμφωνώ πάντως πως η μετανάστευση του μουσουλμανικού στοιχείου στην Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε πολύ απειλητικά όρια.

Δεχτές οι αντιρρήσεις trol, μακάρι Ευρωπαικός και Ισλαμικός να συνυπάρξουν. Η θέση μου είναι πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο.

Η ξενοφοβία δεν είναι βέβαια μόνον Ευρωπαικό χαρακτηριστικό. Οι ισλαμικές χώρες είναι απόλυτα ξενόφοβες, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο απο την Ευρώπη. Η δε Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός όρισαν τις πολιτιστικές διαστάσεις της Ευρώπης. Προσωπικά δεν θα δεχόμουν επαναφορά σε θεοκρατικές αντιλήψεις, ούτε υποταγή στο θεό, όπως ορίζει ο ισλαμικός πολιτισμός. Ισως να χρειάζεται και το Ισλάμ την δικιά του Αναγέννηση.

Οσο για τον Samuel Huntington (σε αυτόν νομίζω αναφέρεσαι), προσωπικά τον θεωρώ πολύ καλό στοχαστή. Διάβασα το βιβλίο του Τhe Clash of Civilizations και μου άρεσε πολύ. Mάλλον του αξίζει ένα πόστ για κάποια συζήτηση. Στα υπόψιν.