Tuesday, February 19, 2008

Βόρειοι και Νότιοι

Δίλημμα αντιμετωπίζει η Αθήνα ακούω, για την νέα πρόταση Νίμιτς σχετικά με το προτεινόμενο όνομα των Σκοπίων.


Απο την ειδησεογραφία διαβάζω πως η συζήτηση για το όνομα έφερε κάποιες νέες προτάσεις στην επιφάνεια. Να ονομαστούν τα Σκόπια «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας», ή «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Κατόπιν η Ελλάδα πρότεινε οτι το όνομα πρέπει να είναι «ενιαίο και γεωγραφικά σαφές». Κατά συνέπεια προτείνεται η λύση μίας ονομασίας του τύπου Ανω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία κτλ.

Παραθέτω την ταπεινή μου γνώμη. Η «χώρα των Σκοπίων», όπως μας αρέσει να την αποκαλούμε στην Ελλάδα, έχει επι του παρόντος συγκεκριμένο όνομα με το οποίο την ξέρουν όλοι. Λέγεται και ακούγεται μέ το γρήγορο όνομα Μακεδονία. Ετσι την λένε όλοι εδώ και χρόνια, έτσι την αναφέρουν όλοι οι χάρτες που έχω δεί τελευταία, έτσι την είδα και πρόσφατα σε διαφήμιση στον Economist που διαβάζω. Κανείς στα Σκόπια δεν έχει καμμία διάθεση να αλλάξει αυτό που ήδη υπάρχει. Ούτε εγώ θα είχα αν ήμουν Σκοπιανός. Επομένως οι Σκοπιανοί δεν έχουν κανένα λόγο να συζητήσουν τίποτα.

Οι μόνοι που έχουν κολλήσει στο θέμα είμαστε εμείς. Που πέρα απο κάθε λογική, με γνώμονα τον αρτηριοσκληρωτικό μας λαικισμό, προσπαθούμε ακόμα να πείσουμε τον ελληνικό λαό πως δήθεν το θέμα του ονόματος ακόμα συζητιέται. Παντού στον κόσμο το θέμα αυτό έχει λήξει. Μόνον στην Ελλάδα, αν ανοίξει κανείς τον Τύπο θα δεί πως το θέμα συζητιέται.

Αν υπάρχει μια ευκαιρία, αν είναι αλήθεια πως οι Σκοπιανοί θα δεχόταν κάποιο τελικό προσδιορισμό του ονόματος, τότε η μόνη πιθανότητα για συμφωνία, η μόνη περίπτωση να ικανοποιηθούν όλοι, είναι το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Κανένα άλλο.

Το όνομα Βόρεια Μακεδονία ακούγεται εύκολο. Μπορεί να το πεί και κάποιος. Είναι ιστορικά σωστό, δεν ακούγεται ηλίθιο, και μπορεί ακόμα και τώρα να κολλήσει στο ήδη προυπάρχον όνομα «Μακεδονία». Τα μακροσυρτα ονόματα είναι καλά για συνταγές φαγητού, κινητήρες αυτοκινήτων, και ονόματα ευγενών, αλλά όχι για κράτη.

Αντε λοιπόν. Βόρεια Μακεδονία. Αν το δεχτούν και οι Σκοπιανοί, τελειώσαμε. Απόφαση χρειάζεται εδώ και τώρα. Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, χωρίς φανατισμούς, χωρίς εμπάργκο που μας εξέθεσε διεθνώς.

Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι το όνομα. Οι Σκοπιανοί θα είναι οι Βόρειοι. Εμείς οι Νότιοι. Ανετα.

Και όταν λύσουμε το πρόβλημα αυτό, ας σκεφτούμε και το πρόβλημα της Κύπρου. Ερχεται και απο κεί προσεχές κουφέτο ανεξαρτητοποίησης της κατεχόμενης Κύπρου. Tο θέμα δεν μπορεί να εκρεμμεί για πάντα. Προετοιμαστείτε για όνομα. Να σταματήσει και εκεί η υποκρισία οτι δήθεν οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να ζήσουν με τους Τούρκους της άλλης μεριάς. Ο,τι χάθηκε χάθηκε, και τίποτα δεν μπορεί πλέον να φέρει το χρόνο και τα γεγονότα πίσω.

Βόρεια Κύπρος; Είναι μια πρακτική σκέψη που είμαι σίγουρος πως υπάρχει σε πολιτικά σενάρια. Πιστεύω πως η διχοτόμηση της Κύπρου είναι ζήτημα ντε φάκτο, και ένωση δεν μπορεί να γίνει, γιατί όπως και στο Κόσσοβο οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες να ζήσουν μαζί. Η μήπως περιμένουμε να μας δώσουν οι Τούρκοι πίσω το βόρειο μέρος του νησιού; Εκεί ζούν Τουρκοκύπριοι, ένα είδος που δεν αναφέρεται συχνά στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε το νησί, χωρίς τους Τουρκοκύπριους. Δύσκολο να το παραδεχτούν αυτό οι πολιτικοί μας, και δυσκολότερο να το πούν και ανοιχτά. Αλλά οι δυναμικές της Ιστορίας δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες.

Σκεφτείτε το. Θα υπάρχουν οι Βόρειοι και οι Νότιοι. Με τον καιρό, οι χρεωκοπημένοι Βόρειοι (Σκόπια και Τουρκοκύπριοι) θα μπούν στην ΕΕ και εκεί τελειώνουν και οι εθνικιστικές κορώνες. Τα σύνορα θα ανοίξουν, η ένωση θα γίνει αλλιώς.

Η Ιστορία είναι αμείλικτη και ισοπεδωτική.

----------------------------------------------------
Eθνος - Πρόταση Νίμιτς (19-2-08)

Καθημερινή - Πρόταση Νίμιτς (19-2-08)

47 comments:

Βάσσια said...

Καλησπέρα Locus..... θέμα με αγκάθια φίλε μου, αλλά θέλοντας και μη θα συμφωνήσω με κάποια.

1. Όντως Μακεδονία την αποκαλούν εδώ και χρόνια, οι περισσότεροι πλην ημών.

2. Ανεξάρτητα εάν πρόκειται περί λαϊκισμού ή όχι, μου είναι δύσκολο να δεχθώ ότι η Μακεδονία είναι χωρισμένη στα δύο, εάν υποθέσουμε ότι ονομαστεί Μακεδονία με κάποιον προσδιορισμό γεωγραφικό.
Εκτός εάν υπάρχουν δύο Μακεδονίες.

3. Οι Κύπριοι, κι εγώ το πιστεύω θέλουν ενωμένη Κύπρο χωρίς τους "νέο-Τουρκοκυπρίους".
Οι οποίοι είναι άλλοι Τουρκοκύπριοιαπό αυτούς που ζούσαν στην Κύπρο πριν τον "Ατίλλα" και άλλοι οι έποικοι που ακολούθησαν.
Αυτό είναι ΚΑΙ τουρκική υπόθεση.

4. Ο Νίμιτς και ο κάθε άσχετος Νίμιτς, κι επιτρεψέ μου να τον αποκαλώ έτσι, δεν είμαι σίγουρη με ποια κριτήρια αναλαμβάνει να μεσολαβήσει σε τέτοια ζητήματα, πόσο μάλλον οι Η.Π.Α.
Τα Βαλκάνια, από ότι έχω αντιληφθεί, τα θέλουν διαιρεμένα, και κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Το θέμα του FYROM, του Κοσόβου, της Μεγάλης Αλβανίας, λειτουργούν κι αυτός είναι ο σκοπός, αποπροσαντολιστικά και εκφοβιστικά για τα Βαλκάνια.

Όταν μάλιστα, αφαιρείται, παρανόμως ένα κομμάτι κράτους, κι αυτό επικροτείται από τους υποτιθέμενους στηλοβάτες της σταθερότητας και του δικαίου, τότε για ποια Μακεδονία και ποια Κύπρο λέμε;
Δεν επρόκειτο για την ανεξαρτησία ενός κατεχόμενου λαού-κράτους.

Καλησπέρα

Dormammu said...

Ίσως και Nova Makedonia...

Κρίμα πάντως που ένα θέμα που έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ και 15χρόνια, εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί ακόμα.

squarelogic said...

Γενναίο και πραγματιστικό ποστ...
Παρ'οτι γενικα είμαι επιφυλακτικός να διατυπώσω αποψη για ένα θέμα τοσο πολύπλοκο που δεν κατέχω και καλά,μου φαίνεται οτι έχεις δίκιο.Κατι αντίστοιχο είχε πει κι ο Ακατανόμαστος εκ Χανίων πριν 15 χρόνια και πεσαν να τον φάνε ζωντανό.
Ως παλιά καραβάνα,ήξερε τι ερχόταν...
Να δω ως πότε οι εθνικιστικές μας ιδεοληψίες θα αποτελούν τροχοπέδη στην ρεαλιστικη προσέγγιση των εξωτερικών εξελίξεων.

mtryfo said...

καλησπέρα κι απο μένα locus,
να μη γίνω κουραστική επαναλαμβάνοντας κι εγώ ό,τι ειπώθηκε παραπάνω. Το θέμα έπρεπε να είχε τελειώσει στις αρχές της δεκαετίας του 90 με καποιο επιθετικό προσδιορισμό, αλλά το "δάκρυ" του γηραιού και ευσυγκίνητου ως εκ τούτου Καραμανλή, η εκκλησία που θέλει να έχει λόγο και στην πολιτική και οργάνωσε με κάποιους γεροντοσυλλόγους (και όχι μόνο )συλλαλητήρια, έβαλαν το πρόβλημα "κάτω απ το χαλί".
Το χαλάκι όμως ξεσκεπάστηκε όπως ήταν φυσικό και τώρα το ξαναβρίσκουμε μπροστά μας. Αυτή τη φορά είμαστε "υποχρεωμένοι" να απαντήσουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε, άλλες υπεκφυγές δεν υπάρχουν. Ετσι κι αλλιώς όλος ο κόσμος ξέρει τη "fyrom" με το όνομα Μακεδονία, μόνο εμείς την τοποθετούμε σε εισαγωγικά.
Λες και όσοι ταξίδευαν με το αυτοκίνητό τους απ το 60 ή 70 στην Ευρώπη, μπαίνοντας στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας δεν έβλεπαν με τεράστια γράμματα την ταμπέλα MAKEDONIJA.

pensierix said...

Αλλο ένα μελανό σημείο στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Είχαμε αρνηθεί την σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία που μας είχε προταθεί και που οι "Σκοπιανοί" είχαν στο παρελθόν αποδεχτεί, και τώρα παρακαλάμε για κάτι παρεμφερές και θα το θεωρήσουμε και επιτυχία...

Η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κρατιδίου δεν νομίζω ότι πλέον είναι εφικτός στόχος. Μάλλον πάμε για βέτο στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα το πληρώσουμε αργά ή γρήγορα...

ΥΓ.

Ο Σαμαράς θα είναι κατενθουσιασμένος με το "Νέα Δημοκρατία" της Μακεδονίας!

Locus Publicus said...

Ούτε εγώ vassia θα ήθελα να δώ διαίρεση πάνω σε ιστορικές οντότητες, γεωγραφικές περιοχές, όσο σαφείς και αν είναι. Το γεγονός όμως τώρα είναι πως έχουμε μπροστά μας μιά ντε φάκτο Μακεδόνια, νέο κράτος, και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να πάρουμε απο τις διαπραγματεύσεις είναι ένα όνομα που τουλάχιστον δεν διαιρεί.
-------------------
Στην Κύπρο, υπάρχουν και οι Τούρκοι έποικοι, όπως λές, ευθύνη της Τουρκίας. Γι'αυτό πιστεύω πως το Κυπριακό έχει μπροστά του ένα συγκεκριμένο και δύσκολο δίλημμα.

(1) - Σχέδιο διχοτόμησης (Ανάν η μή), δηλαδή διαίρεση πάνω σε κάποια κριτήρια (γλώσσα, θρησκεία, ή κάτι άλλο). Αποτέλεσμα - Δύο Κυπριακά κρατίδια.
(2) - Ενωση του νησιού και συνκυβέρνηση Ελλήνων-Τούρκων πάνω σε προσυμφωνημένα ποσοστά εξουσίας.

Το (2) το θεωρώ πρακτικώς και θεωρητικώς αδύνατον. Θα μπλεχτούν και οι τρίτοι (Ελλάδα και Τουρκία), θα γίνουν τα πράγματα κουλουβάχατα και θα την πληρώσει ο απλός κόσμος.
----------------------
Ο Νίμιτς (δεν γνωρίζω εδώ πολλά πράγματα), είναι εκπρόσωπος διευθετητής, αποδεκτός και απο τις δύο πλευρές. Δεν ξέρω αν είναι καλός, κακός ή άσχετος, αλλά υπήρξαν διαπραγματευτές που επέλυσαν συγκεκριμένα προβλήματα στο παρελθόν, με μαεστρία (Holbrook - Dayton Accord, George Mitchell - Ιρλανδικό Θέμα).
----------------------
Για το άν κάποιοι θέλουν τα Βαλκάνια διαιρεμένα, επι του παρόντος επιφυλάσσομαι. Θα δώσω τη γνώμη μου πάνω στο θέμα, μάλλον στο επόμενο πόστ μου.

Ωραία σχόλια vassia, χαίρομαι για τη συζήτηση!

trol said...

Είναι γελοίο να φωνάζουμε τη χώρα με το όνομα της πρωτεύουσας της, επίσης γελοίο να την λεμε ΠΓΔΜ/FYROM, που δεν μπορώ, το FIR ATHINWN μου θυμίζει συνεχώς :p, και είναι ακόμη πιο γελοίο να έχουμε μόνοι μας ακυρώσει την ελληνικότητα του ονόματος που διάλεξε η γειτ. χώρα. Ναι ξέρω, 'μία η μακεδονία και ελληνική' λέγαμε, αλλά ακριβώς έτσι κάναμε το θέμα, θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης με τις λίγες, πιο ακραίες εθνικιστικές ομάδες δίπλα μας, λίγο πολύ τις ενισχύσαμε και σαν ομάδες και σαν λαικό, κοινό αίσθημα. Αυτό βέβαια έγινε και εδώ και τελικά η μη διαστρέβλωση της ιστορίας είναι το μόνο που δεν υποβοηθήθηκε, ίσα ισα. Δηλαδή, την πρόταση σου να δεχθουμε επιτέλους ένα όνομα πιο αποδεκτό και συμβατό, απορώ που μερικοί/πολλοί εν Ελλάδι την βρίσκουν και τολμηρή. Αν είναι δυνατόν ρε παιδια, επιτέλους. Όσες φορές βρίσκομαι δίπλα (δίπλα είναι, 1.5 ώρα από εδώ) προσπαθώ να λέω 'η χώρα σας' γιατί δεν ξέρω τι να πω :/ Ουκ ολίγες φορές αυτό κατάντησε γελοίο και φυσικά λέω macedonija πια και φυσικά μιλάνε macedonijan, ούτε σέρβικα, ούτε βουλγάρικα. Mamma Grecia μας άφησες για πολύ καιρό στα μαύρα μεσανυχτα για το πως θα αποκαλούμε τους όχι απλά γείτονες για εμάς που μένουμε στην ελληνική μακεδονία αλλά ακόμη πιο κοντινούς και ίδιους με εμάς :/

Locus Publicus said...

Aγαπητέ dormammu,
Τότε που οι Σκοπιανοί ζητούσαν και δεχόταν τη σύνθετη ονομασία, ο κ. Σαμαράς ήταν ανένδοτος.

Το Nova Makedonia δεν νομίζω να το δεχόταν οι Σκοπιανοί. Περιέχει τον όρο ΝΕW, κάτι που δεν επιθυμούν. Εχουν και αυτοί τα ιστορικά τους κολλήματα, they want the real thing.

Θα πρέπει να προσέξουμε και τη μετάφραση του ονόματος του νέου κράτους. Πως ακούγεται, πώς "κολλάει" στη μνήμη, στη συλλογική συνείδηση, στα χαρτιά. Ειδικά πως ηχεί και βλέπεται στα Αγγλικά.

Locus Publicus said...

Ημασταν τότε ακόμα στην αρχή φίλε squarelogic, δεν υπήρχε ακόμα κανένα όνομα, υπήρχε η πολυτέλεια για σκληρές γραμμές. Θυμάμαι την εποχή του Μακεδονικού, λίγο μετά την παραίτησή του, είδα μία ομιλία του κ. Σαμαρά εδώ στην Αμερική, όπου υπεραμυνόταν των σκληρών γραμμών.

Σήμερα ο κόσμος είναι αλλιώς διαθετημένος. Δέχεται εύκολα το σύνθετο όνομα. Δεν ξέρω αν είναι αργά, και τι θα φέρει το μέλλον. Πάντως είμαι της γνώμης πως οι μικρές χώρες θα πρέπει να απέχουν απο θεαματικές πράξεις (εμπάργκο, βέτο), γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν αλλαγές και στο τέλος στιγματίζονται.

Ο ακατανόμαστος εκ Χανίων είπε και άλλα καλά, αλλά κι'αυτός δεν μπόρεσε να αντέξει. 151 γάρ.

Locus Publicus said...

Φίλε squarelogic, στείλε μου ενα μήνυμα -

locuspublicus@gmail.com

Locus Publicus said...

Nα δούμε τι θά γίνει τώρα Μαρία μου. Με τον γείτονα δεν συμφέρει να είσαι τσακωμένος. Διεθνή αναγνώριση ήθελαν και τα Σκόπια, φρέσκοι απο τον Κομμουνισμό. Διάλεξαν σκληρή γραμμή βέβαια. Το κράτος τους είναι ασταθές και φτωχό. Ελπίζω το θέμα να λήξει εδώ, μην προχωρήσει σε βέτο και άλλα περίεργα, που θα μας κοστίσουν περισσότερα. Να λύσουμε το πρόβλημα με το όνομα, και να τους βάλουμε στην ΕΕ. Εκεί είναι το μέλλον τους.

Locus Publicus said...

Επιασες την κεντρική ιδέα φίλε pensierix. Στερνή μου γνώση...

Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς συζητάμε. Εμείς λέμε για το όνομα. Προσωπικά επιφυλλάσομαι.

Τα σκληρά μέτρα (βέτο και εμπάργκο) δεν είναι για μάς. Τα μικρά κράτη δεν έχουν ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη για να τους περάσει το βέτο. Αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν κάτι στο διεθνές στίβο, και τότε θα υποκύψουν στα χειρότερα.

Τους χαιρετισμούς μου:)

Locus Publicus said...

"Nέα Δημοκρατία"... της Μακεδονίας.

Νάτο το όνομα
Pensierix, Καλό!!

Locus Publicus said...

Aχ φίλη trol και να καταφέρναμε όλοι μαζί οι Βαλκάνιοι να τα βρούμε, χωρίς μίση και ιστορικές αναφορές 2.500 χρόνων!

Εχω ενα φίλο που απο τη Λάρισα που εργάζεται, πηγαίνει συχνά στα Σκόπια και μου λέει τα ίδια. Αισθάνομαι άβολα, μου εξομολογείται, με το θέμα του ονόματος, πως να αποκαλέσω τους ανθρώπους. Το "Σκόπια" δεν κολλάει , το "Μακεδονία" δυσκολεύει. Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε..

trol said...

locus, επειδή το balkanization σαν όρος χρησιμοποιείται συχνά σαν ιδιαίτερα αρνητικά όρος και αν θες και λίγο αντίλογο (ή όχι αντίλογο, απλά ένα βήμα παραπάνω και ίσως εμβάθυνση) στον huntigton που σου άρεσε, σου προτείνω το βιβλίο της maria todorova - imagining the balkans (αν θυμάμαι καλά), όχι ότι τα βαλκάνια σίγουρα δεν είναι παίξε/γέλασε, αλλά δεν παύουν να είναι και δικά μας και μπορούμε σίγουρα να έχουμε μια καλύτερη άποψη από το ισοπεδωτικό balkanization και την αρνητικότητα που έχει πάρει ο όρος

and, oh mine, late to bed or early to rise? :D

vasikos metoxos said...

Ωχ!!! Τι θα έιχες ν' ακούσεις εάν τα έλεγες αυτά στην Ελλάδα. Αγαπητέ μου Locus αυτό που τόσο απλά προτείνεις για τα Σκόπια ήταν η πρόταση Πινέιρο το 1992. Εμείς όμως που δεν τα γουστάραμε αυτά κάναμε συλλαλητήρια για την αποκατάσταση της επιστημονικής αλήθειας. Τώρα που θα φάμε τον Μακεδόνα πρωθυπουργό να καταθέτει στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη θα καταλάβουμε τι έγινε.
Για την Κύπρο οι Κύπριοι με μία τεράστια πλειοψηφία 75% αποφάσισαν για το θέμα το 2004. Τελεία. Εγώ πάντως άλλα άκουγα από το 1974...

Locus Publicus said...

Late to bed is my case...
Θα αναφέρω ό,τι θυμάμαι φίλη trol.
Είχα διαβάσει πριν χρόνια, και σχεδόν ταυτόχρονα, δύο βιβλία που απασχόλησαν την επικαιρότητα. Το βιβλιο του Samuel Huntington, “Clash of Civilizations”, και ενα άλλο του Francis Fukuyama με τίτλο “The End of History and the Last Man”. Το μέν πρώτο το βρήκα δομημένο πάνω σε ρεαλιστικές υποθέσεις και ιστορικές αναφορές, το δε δεύτερο το βρήκα εντελως ουτοπιστικό και παιδαριώδες και συνειδητά το εγκατέλειψα.

Δεν θα κάνω κριτική εδώ, πάνε κάμποσα χρόνια απο τότε και δεν έχω το περιεχόμενο του βιβλίου φρέσκο στο μυαλό μου. Δεν μου είχε φανεί τότε πως το βιβλίο ή ο συγγραφέας της «Σύγκρουσης των Πολιτισμών» έπλεε σε ουτοπικό τοπίο. Είχε μια σαφή και σοβαρή ιδεολογική θέση που την δικαιολογούσε όσο μπορούσε.

Τα γεγονότα μετά το 1989, σαφέστατα όμως διέψευσαν τον Fukuyama και την ιδεολογική του διατύπωση για το Τέλος της Ιστορίας. Ενώ ο Huntington ακόμα αντέχει. Αυτά που γίνονται σήμερα στο Κόσσοβο έχουν σαφέστατη βάση την πολιτιστική διαφορά της περιοχής απο την υπόλοιπη περιοχή (μουσουλμάνοι – χριστιανοί), διαφορές που ξεχύνονται και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Επειδή μ’αρέσουν αυτα τα βιβλία, σου υπόσχομαι να κοιτάξω και το βιβλίο της Maria Todorova - imagining the Balkans, που αναφέρεις. Ευχαριστώ για την αναφορά. Ελπίζω και εγώ ο όρος Balkanization να πάψει κάποτε να έχει μόνον αρνητικό νόημα.

Locus Publicus said...

Προσπαθώ να κατανοήσω αγαπητέ μου φίλε Βασικέ τι σημαίνουν όλα αυτά που ακούω στην τηλεόραση, περί "εσωτερικής ονομασίας", "όνομα για διμερείς σχέσεις", "ονομασία για διεθνείς σχέσεις" και δε συμμαζεύεται. Ολα αυτά ακούγονται πολύ νομικίστικα.

Το όνομα είναι ένα και για όλους τους τομείς. Τι θα πεί αλλο όνομα για μέσα, αλλο για έξω; Δεν θέλω αν διακωμωδήσω, αλλά περί αστείου πρόκειται. Το όνομα μπορεί να είναι ό,τι νάναι, το θέμα είναι πως το λέει ο κόσμος. Πως αυτοπροσδιορίζονται οι Σκοπιανοί; Μακεδόνες; Απο εκεί ξεκινάμε.

Οπως λέμε στην Αθήνα αυτή είναι η "Πατησίων", η "Πανεπιστημίου", η "Βασιλίσσης Σοφίας", ακόμα και αν κάποιοι αποφάσισαν να αλλάξουν τα ονόματα.

Φυσικά και θα δούμε τον Μακεδόνα Πρόεδρο να καταθέτει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη. Να του στείλουμε τότε και τον παπά που είδα πρόσφατα στην τηλεόραση να ανακοινώνει πως η Εκκλησία δεν θα δεχτεί ονομασία που να περιέχει τον όρο "Μακεδονία". Περίμενα με αγωνία την ανακοίνωση της Εκκλησίας. Είχα ανησυχήσει γιατί είχαν ήδη αργήσει τόσο να πάνε στα κανάλια με την εθνικιστική κορώνα.

Συμφωνώ μαζί σου και για την Κύπρο. Το 75% ψήφισε διχοτόμηση. Καμμία σχέση με τους Τουρκοκυπρίους. Απο κεί ξεκινάμε.

Βάσσια said...

Locus,
Διαβάζω τα λεγόμενα του Νίμιτς, για διπλή ονομασία.
Άλλη για εσωτερική μας χρήση κι άλλη διεθνή ονομασία, δηλαδή για όλους τους υπόλοιπους.
Εάν αυτό δεν είναι κοροϊδία μες τα μούτρα μας (που πιθανόν μας αξίζει κιόλας) τι είναι;

Να σου πω, πριν 15 χρόνια, αν μετράω σωστά) είχαμε την ευκαιρία μας για την διευθέτηση του ζητήματος.
Δεν την αξιοποιήσαμε.

Πιθανολογώ ότι το FYROM θα αξιοποιήσει την σημερινή δική του.

Όσο για τα Βαλκάνια, χαίρομαι που θα το συζητήσουμε σε άλλη σου ανάρτηση.

:-)

Locus Publicus said...

Συμφωνώ vassia, το λέω και στο παραπάνω σχόλιο. Τι πάει να πεί ονομασία για "μέσα", για "έξω", για "διπλωμάτες", για "διμερείς σχέσεις". Είναι όντως κωμικό.

Το να απειλούμε με βέτο είναι καταστροφικό. Το κάναμε και στο παρελθόν με το εμπάργκο.

Εχουμε εναλλακτική λύση. Τους επιχειρηματίες μας. Που μπορούν άνετα να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε όλα τα Βαλκάνια, να αγοράσουν τα πάντα. Ο,τι δεν έφερε η πολιτική, μπορεί να τα φέρει η επιχειρηματικότητα.

Μην ξεχνάμε ένα πράγμα - παρόλα τα αρνητικά, η Ελλάδα θεωρείται πρότυπο χώρας στα Βαλκάνια. Οι μικροί (Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία, και όλα το Γιουγκο-κρατίδια, μάς βλέπουν σαν την Αμερική της περιοχής. Εχουμε ανοιχτή κοινωνία, δημοκρατία, ιστορική κατεύθυνση.

Ας δούμε επιτέλους τα θετικά. Με τον γείτονα που σε θαυμάζει, κι΄ας μήν το ομολογεί, μην τσακώνεσαι ποτέ. Αυτό λέει η λογική μου.

Τους χαιρετισμούς μου vassia. Θα τα πούμε:)

Locus Publicus said...

Ωραιότατο το πόστ για το "Μακεδονικό" που παραθέτει ο doctor. Εχει τη γνωστή σφραγίδα του μελετηρού και σοβαρού μπλόγκερ.

doctor ευχαριστώ. 15 χρόνια διαφωνία για ένα όνομα. Τη στιγμή που όλα γύρω μας τρέχουν τόσο γρήγορα...

Anonymous said...

Αγαπητέ Locus, πρέπει να παραδεχτείς ότι η πολιτική μας στο ''Σκοπιανό'' είναι απόλυτα συνεπής με τις βασικές μας αρχές: στρουθοκαμηλισμός, κουτσαβακισμός και προπαντός άφθονη υποκρισία. Λαός και πολιτική ηγεσία πιασμένοι χέρι- χέρι σε έναν (ψευδο)εθνικιστικό παροξυσμό.
Αναρωτιέμαι αν στη θέση των πένητων Σκοπιανών βρίσκονταν οι πλούσιοι Ελβετοί, θα ακολουθούσαμε άραγε την ίδια τακτική; Θα έμπαινα στον πειρασμό να μαντέψω ότι κολακευμένοι θα τους παραχωρούσαμε και την πατρότητα του Δία με την Ήρα μαζί, υπό το πρόσχημα της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Δεν αποφύγαμε τον εγκλωβισμό σε αυτιστικά φοβικά σύνδρομα για να αντιμετωπίσουμε την (ανιστόρητη εν πολλοίς) προσέγγιση της ιστορίας από τους γείτονες μας. Και απ' ότι φαίνεται θα πληρώσουμε το τίμημα στο επίπεδο της αξιοπιστίας ως χώρας που είναι και σημαντικότερο.

Unknown said...

Πολύ δύσκολο ζήτημα!
Αλλά και η επιμονή των άλλων δεν κρύβει κάτι;
Σε συνδυασμό με τους χάρτες, διεκδικήσεις κλπ

Locus Publicus said...

Στο ιστορικό του "ονόματος" που παραθέτει ο doctor, βλέπουμε τρείς διαπραγματεύσεις, και μερικά ονόματα:
(1)Σλαβομακεδονία
(2)Βόρειος Μακεδονία
(3)Νέα Μακεδονία

Ο όρος "Βόρειος Μακεδονία" ηταν αποδεκτός απο τα Σκόπια σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη-

Λεπτομέρεις - doctor http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/10/blog-post_313.html

Locus Publicus said...

Βεβαίως και δείχνει κύριε Βαρδάκα. Δείχνει πανικό και φόβο, μήπως το νέο κράτος των Σκοπίων δεν αναγνωριστεί διεθνώς, εκτός αν αποδείξει πως είναι πραγματικό έθνος με ιστορία, γλώσσα, και ό,τι άλλο χρειάζεται. Αναγνώριση ήθελαν οι Σκοπιανοί. Φοβόταν μην δεν την πετύχουν.

Δουλειά το ΥΠΕΞ και των Think Tanks της Έλλάδας (αν υπάρχουν), να διαγνώσουν τα σημάδια της πολιτικής σκηνής (αυτή είναι η δουλειά τους). Να πάρουν τα συμπτώματα, να τα αξιολογήσουν, και να φτιάξουν στρατηγική πάνω σε τρείς βάσεις: (1)Διπλωματία, (2)Οικονική Πολιτική και (3)Ιδιωτικές επενδύσεις.

Αν η Ελλάδα έμπαινε τότε μέσα, και τους υπεστήριζε, θα τολμούσα να πώ, αν η Ελλάδα έφτιαχνε ένα δικό της "Marshal Plan" ή "Roadmap" για τους γειτόνους της (είμαι της γνώμης πως κάτι τέτοιο ήταν απολύτως εφικτό), αν η Ελλάδα έπαιζε αυτόν το ηγετικό ρόλο για ΌΛΑ τα Βαλκάνια, με στρατηγικές χαραγμένες για όλους (απο ίδρυση κράτους μέχρι ένταξη στην ΕΕ), με επενδύσεις Ελλήνως επιχειρηματιών στα νέα κράτη (όλα τα νέα κράτη θέλουν μια επιχείρηση να έρθει στο έδαφός τους,) αν.. αν.., σήμερα θα είχε η Ελλάδα προτεκτοράτα στα Βαλκάνια.

Θα μπορούσα να επεκταθώ, φοβάμαι όμως μην γίνω γραφικός..

Locus Publicus said...

Αγαπητέ tristan σε ευχαριστώ για το ωράιο σου σχόλιο. Συμφωνώ μαζί σου. Κοίτα και το παραπάνω σχόλιο. Καλύπτει και σένα.

Αν το πιο ανεπτυγμένο κράτος την ΝΑ Ευρώπης, η Ελλάδα, αντιπρόσωπος της περιοχής, το μόνο κράτος που ξέφυγε την κατάρα και φτώχια των Βαλκανίων, με σταθερή δημοκρατία, ισχυρή οικονομία, και καλή τάξη επιχειρηματιών δεν μπορεί να ενώσει δυνάμεις και να τις ρίξει στην εξωτερική πολιτική της χώρας, και καταλήγει να έχει πρόβλημα με νεοσύστατο νεογνό, πρώην Κομμουνιστική οικονομία εν πλήρει διαλύσει, τότε προτείνω, να κοιταχτούμε καλά στον καθρέφτη.

Να μην αναγκαζόμαστε να κάνουμε τεμενάδες και εξαγωγές πολιτισμού σε καλές τιμές στην Ελβετία που αναφέρεις, αλλά να σφαζόμαστε με το γείτονα με τον οποίο καλώς κακώς πρέπει να ζήσουμε και δίπλα.

Anonymous said...

Είναι καταθλιπτικό.
Αντί να μας βάζει δύσκολα ο δάσκαλος, πηγαίνουμε
μόνοι μας και βάζουμε δύσκολα στον εαυτό μας.
Όταν μάλιστα φωνάζουμε πως είμαστε απόγονοι του Οδυσσέα
Βλέποντας δε τη φωτιά να φουντώνει
αντί να τρέξουμε να την σβήσουμε, φέρνουμε το μπρίκι για να ψήσουμε καφέ.
Ντροπή μας.
Το θέμα πάντως θα μπορούσε να λυθεί καουμπόικα
Είναι της μόδας.
Πιάνουμε δύο η τρείς από αυτούς που έχουν κάψει την Ομόνοια. Τους λέμε και ρίχνουν μερικές
στρακα-στρούκες δίπλα από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Άντε και κόβετε η ουρά του αλόγου.
Σιγά τα αυγά.
Θέλετε λίγο πιο πολύπλοκο σενάριο; Αντί να πυρπολήσουν το άγαλμα, πάνε στο νοσοκομείο και κάνουν μία απόπειρα εναντίον του Ζαχόπουλου.
Αν το καλοσκεφτείτε, είναι και αυτός Εθνικό κεφάλαιο,που ο θανατός του βοηθάει τους κυβερνώντες αφάνταστα.
Αμέσως μετά μεταφέρουμε στην ΓΑΔΑ τρείς Σκοπιανούς τουρίστες και αφού τους βάλουμε τα πειστήρια στις τσέπες τους ονομάζουμε τρομοκράτες.
Μόλις δε μαρτυρήσουν πως η κυβερνησή τους ήταν αυτή
που τους είπε να το κάνουν, αρχίζουμε το μπλα πως εμείς ως
γνήσιοι υποστηρικτές της ελευθερίας των λαών, όπως λένε
και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι…
Το υπόλοιπο είναι γνωστό σε όλους.
Τρία F16 βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα, ο Σκοπιανός πρόεδρος
τα κάνει επάνω του και αναγγέλλει:
-Σιγά ρε παιδιά μη βαράτε. Θα το αλλάξω το όνομα.
Τι θα λέγατε για EUROSCOPIA η Άνω Μακεδονία, όπως
λέμε: Άνω Πατήσια, Άνω Κυψέλη…
-----------------------------------

Ελπίζω να μη σου χάλασα το κέφι με τα χαζά μου.
Φεύγω απόψε από San Diego για Boston. Θα ταπούμε από κοντά.

basik-ly said...

Χαζοπρόβλημα που ωστόσο έφερε ακόμη και τους νηφάλιους στην αμήχανη θέση να ονομάζουν τους ΦΥΡΟΜακεδόνες "Σκοπιανούς".

Υπενθυμίζω ότι το ΦΥΡΟΜ/ΠΓΔΜ είναι ελληνική πρόταση που ούτε οι Έλληνες είναι σε θέση να προφέρουν, και φυσικά δεν είναι σε θέση να ονομάσουν τους πολίτες της ακατανόμαστης αυτής χώρας.

Δεν είναι όλοι ΑΘΗΝΑΙΟΙ στην Ελλάδα, έτσι;

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Πολύ ωραία και ¨διεθνιστικά¨ διατύπωσες τις σκέψεις σου Locus.
Εμείς εδώ όμως πέρα και πάνω απ' όλα , έχουμε την πατρίδα!
Ποια πατρίδα;
Την ίδια πατρίδα που υπερασπίζεται ο Άνθιμος ο Ψωμιάδης, ο Καρατζαφέρης και οι λοιπές συγγενείς δυνάμεις...
Μπορεί ο μισθός (αν δεν είσαι άνεργος) να είναι 700€,αλλά τα ιδανικά, ιδανικά!
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει (και λίγο χειρότερα) και από την άλλη πλευρά.
Έτσι, βλέπουμε τους νηστικούς από τη μια και τους ξυπόλυτους από την άλλη πλευρά, να είναι έτοιμα να ματώσουν, όχι για να καλυτερεύσουν τη δική τους ζωή αλλά για να στηρίξουν ιδεολογήματα φανατικών βολεμένων και εξοπλισμούς υπερδυνάμεων.
Μη χειρότερα-αν υπάρχουν χειρότερα…

Locus Publicus said...

Tρομερό σχέδιο φίλε boston sailor. Μάλλον θα φταίει ο ειρηνικός:)

Aντε να μαζεύεσαι στο Boston(που εχει και δροσούλα)

Locus Publicus said...

Aπ' οτι βλέπω, φίλε basik, οι Σκοπιανοί έχουν την εξης στρατηγική για τώρα - να προτείνουν (δήθεν) ένα όνομα, κάτι που θα αποτύχει, αλλά και άν πετύχει πάλι τους συμφέρει, και μετά να πούν, κοιτάξτε εμείς ήρθαμε με ανοιχτό μυαλό για το θέμα, δεχτήκαμε 3-4 ονόματα (όλα ηλίθια και πολυσύνθετα), οι Ελληνες αρνήθηκαν, και τώρα κάνουν βέτο. Ταραξίες των Βαλκανίων.

Τα ονόματα που ακούω σήμερα "Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας", κλπ, δεν μου λένε τίποτα, είναι κωμικά. Ολα λόγω συντομίας και αγγλικής μετάφρασης καταλήγουν σε ένα - Μακεδονία. Οπως λές και σύ, πάλι θα καταλήξουμε να μην ξέρουμε πως να αποκαλέσουμε τους γειτόνους μας.

Φαντάζεσαι να προσπαθήσουμε το "Συνταγματικοί Δημοκράτες της Μακεδονίας" στη καθημερινή μας αναφορά στους Σκοπιανούς;

Locus Publicus said...

Φαντάζεσαι φίλε syneas πως βλέπει το θέμα ο Νίμιτς για παράδειγμα; Με τον πρακτικό Αμερικανικό του σκέπτεσθαι;

Σου λέει αυτοί οι τρελλοί Ευρωπαίοι με τα ιστορικά τους κολλήματα, δεν καταλαβαίνουν πως μόνον οι business μπορούν να τους ενώσουν. God Bless America που ξεκόλλησε απο αυτά τα σύνδρομα. Ας κάνω ό,τι μπορώ, τουλάχιστον να μην σκοτωθούν για τώρα, μέχρι να ξυπνήσουν.

Αν καταφέρω, σου λέει να τους μεταφέρω απο το σύνδομο Μακεδονία - Μέγας Αλέξανδρος - Πρόγονοι, στο νέο σύνδρομο Δάνειο Σπιτιού - αυτοκίνητο - κόττερο, θα ηρεμήσουν κι' αυτοί, και όλοι θα ζήσουν καλύτερα (ο Μ. Αλέξανδρός θα παραμείνει άνεπαφος εκεί που είναι).

Αστειεύομαι βέβαια, αλλά ομολογώ πως έχεις δίκιο. Εμείς επιδεινώνουμε τη θέση με τους καταπληκτικούς αντιπροσώπους μας, Ψωμιάδη και λοιπούς. Μόλις άκουσα ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Εκκλησίας (μέσω Ανθιμου). Δεν θα δεχτούν λέει τον όρο "Μακεδονία". Αντε ξεμπέρδεψε..

xasodikis said...

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, επέμεινε μετά την ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών ότι «πρέπει να υπάρξει μια ονομασία. Αν και εφόσον αυτή περιέχει τον όρο «Μακεδονία» απαρέγκλιτα, όρος για μας είναι να αναγνωρίζεται ως όρος καθαρά και μόνον γεωγραφικός και πέραν αυτού ουδέν».

Μετά τη ριζοσπαστική τοποθέτηση της συντρόφισσας Αλέκας, προτείνω την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας -με την καλή έννοια".

Να με συμπαθάς Locus αν με το εκτεταμένο λινκ σε στράβωσα...

Locus Publicus said...

Τι να πεί και η φουκαριάρα η Αλέκα φίλε χασοδίκη. Εδώ της έχει πέσει ο ουρανός κατακούτελα μετά το ΄89.

Το όνομα που προτείνεις είναι πολύ καλό! Εγώ θα δεχόμουνα αμέσως.

Ενας πιθανός διάλογος με Σκοπιανό τουρίστα στο Σύνταγμα:

"Where are you from?"

-"I am from the Former Yugoslavic Constitutional Rebublic of Upper Macedonia - με την καλή έννοια"

Μεγαλοκοπέλα said...

Η μόνη διαπραγμάτευση είναι για το πώς να βγει η κυβέρνηση (και γενικότερα το ελ. κράτος) από το λούκι που έχει χωθεί. Πώς θα περάσουν την αποδοχή της "ήττας" τους (εμ, όλα εθνικά στοιχήματα τα ονομάζουν) όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα στο ποίμνιόν τους.-

γ.κ. said...

Προτείνω για όνομα το

"Μακεδονία της Νέας Δημοκρατίας"


στα σοβαρά όμως,νομίζω πως πρέπει να δεχτούμε στεγνά το Μακεδονία και να πάμε παρακάτω.
Ειδάλλως φαντάζομαι εκείνον τον Διεθνούς επιπέδου Απατεώνα,τον καραφλό με τα φουλάρια,ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ(φοβερή ιδιότητα) που βοηθούσε τον Κόφι Αναν στο Κυπριακό,Αλβάρο ντε σότο ήταν το όνομά του να λέει σε φίλο του στο τηλέφωνο
"καλά το άλλο με το Βέτο των Ελλήνων το ξέρεις;"

Για δε τους Κύπριους νομίζω, πως ξέρουν καλύτερα "αγγλικά" απο εμάς
-και τα καταφέρνουν μια χαρά μόνοι
τους


καλημέρα φίλε locus

xasodikis said...

Και για να κάνω κι ένα λογοπαίγνιο με το λούκι που επισημαίνει σωστά η μεγαλοκοπέλα:

Στο βουνό, όταν βρεθείς σε λούκι υπάρχουν δύο τρόποι να βγεις: ή σκαρφαλώνοντας, ή κουτρουβαλώντας...

Locus Publicus said...

Mεγαλοκοπέλα καλωσήρθες στο μπλόγκ μου!
Ο κόσμος έχει βαρεθεί φίλη μου τις συνεχείς συνομωσίες και σκάνδαλα που τελειωμό δεν έχουν. Χθές μάθαμε για διαρροή εγγράφων προς το Τύπο (μάλλον απο το ΥΠΕΞ). Χρειαζόμαστε μια ένεση αισιοδοξίας απο κάπου, επειγόντως...


Φίλε Ψούξ δεν ξέρω τι να πώ πιά στο σημείο που είμαστε. Είμαι σίγουρος όμως πως το παιχνίδι είναι μεγαλύτερο απο το όνομα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και η ανεξαρτησία του Κοσόβου, δηλαδή ένα σχέδιο διευθέτησης του Βαλκανικού Προβλήματος, που σίγουρα προωθείται απο τις μεγάλες χώρες. Ο τρόπος που έγινε η απόσχιση του Κοσόβου, δείχνει πως η Ευρώπη έχει βαρεθεί με τις συνεχείς φασαρίες της περιοχής και επεμβαίνει προληπτικά. Νομίζω πως όλα τα κράτη στην περιοχή φοβούνται.

Περιμένω να ξεμπερδεύουν και με το Κυπριακό σύντομα. Δεν μπορεί το μισό νησί (κατεχόμενα) να εξακολουθεί να υπάρχει στον αέρα (απο νομικής πλευράς). Συμφωνώ πως οι Κύπριοι απο μόνoι τους πρέπει να αποφασίσουν.

-Ο φαλακρός με τα φουλάρια δεν ήταν ο Ιμπραήμ Ρούγκοβα (που πέθανε)?


@all,
Φίλοι μπλόγκερς, κοιτάξτε και το ένα πόστ του χασοδίκη που αναφέρεται στο Σεράγεβο. Είναι κατα τη γνώμη μου εξαιρετικό.

http://xasodikis.blogspot.com/2008/02/blog-post_21.html

Locus Publicus said...

Θα επιστρέψω την Κυριακή..
Καλό Σαββατοκύριακο!

Hypocrite lecteur said...

Να αντηχήσω τον SquareLogic: Γενναίο και πραγματιστικό Post. Έχεις την ψήφο μου για Υπουργός Εξωτερικών.

Unknown said...

Να υποβάλλω και μια σατανική σκέψη;
Στην χώρα αυτή (ΦΥΡΟΜ) υπάρχουν δύο συνιστώσες εθνότητες η Σλαβική και η Αλβανική. Επομένως η Ελλάδα θα έπρεπε να προτείνει ότι θα έπρεπε να συνυπάρχουν στην επωνυμία της δηλωτικά στοιχεία και των δύο αυτών εθνικοτήτων. Πχ Σλαβική και Αλβανική Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας ή της Άνω Μακεδονίας.
DIVIDA ET IMPERA

Anonymous said...

Εδώ ο κόσμος καίγεται...κ.λ.π.

Στο κάτω κάτω, σε λίγα χρόνια μόνο τον Αλέξαντρ δε γκρέατ του Χόλλυγουντ θα θυμάται ο κόσμος με την χοτ μητέρα του, την Αντζελίνα...

Εγώ προτείνω λύση σαν το
Mexicali-Calexico.
Macedonia-Donamacia...ή κάπως έτσι!
:)

Καλησπέρα!

Locus Publicus said...

Φίλε μου hypocrite lecteur
Ευχαριστώ για την ψήφο, τιμή μου, αλλά προτιμώ να παραμείνω σύμβουλος πληροφορικής (με δική μου εταιρία μια μέρα). Τουλάχιστον στο χώρο της πληροφορικής, δεν με θα με κυνηγάει κανένας!

Φίλε Χρίστο Βαρδάκα,
Ατέλειωτο το παιχνίδι με τις μειονότητες. Αλλά δεν πιστεύω πως θα προχωρήσει και πολύ. Οι Αλβανοί έχουν τώρα και μια περιοχή δικιά τους. Μήπως οι εξελίξεις στο Κόσοβο έγιναν για να οριοθετήσουν τη μουσουλμανική μειονότητα της Ευρώπης και να μην επεκταθεί?
Οσον αφορά τη Σλαβική Μακεδονία, το μέλλον τους είναι η ΕΕ και θα εξαρτώνται πολύ απο την Ελλάδα.

Πάντως φίλη rallou το όνομα Μακεδονία περιέχει εκ του φυσικού της το αρχικό Mac-edonia. Κάτι σαν το MacDonalds ας πούμε.

Anonymous said...

Όσοι νομίζουν ότι το "μακεδονικό ζήτημα" θα τελειώσει σχετικά και εύκολα πλανώνται πλάνην οικτράν. Το ζήτημα αυτό ξεκίνησε λίγο μετά την επιτυχή προσάρτηση της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας αρχικά απ τους Βούλγαρους και μετά απ την Κομιντέρν.
Το τότε ΚΚΕ ακολούθησε μια εντελώς απίστευτα προδοτική ηλιθιωδέστατη μαρξιστική ιδεολογία όπου ενώ υποτίθεται ότι ήταν ένα διεθνιστικό κόμμα προωθούσε τον "εθνικοαπλευθερωτικό αγώνα" "μακεδόνων και θρακών" για απόσχισή τους απ την Ελλάδα. Στον β παγκόσμιο το ΚΚΕ συνεργάστηκε με τους ΣΝΟΦίτες για να προσθέσει ανθρώπινο δυναμικό στις τάξεις του και μέσω του ΚΚΕ το ΣΝΟΦ επεδίωκε την αυτονόμηση απόσχιση και προσάρτηση της περιοχής στην Γιουγκοσλαβική Μακεδνονία τα σημερινά Σκόπια δηλ.
Η πρώτη αναφορά σε κράτος Μακεδονία γίνεται στις 21/6/1945 απ την εφημερίδα Μπόρμπα. Οι αντιδράσεις Άγγλων Αμερικανών είναι έντονες οι οποίοι μιλούν για καθαρά εχθρική ενέργεια κατά της Ελλάδας. Δυστυχώς αμέσως μετά 2-3 έτη οι Βούλγαροι αθετούν την συμφωνία του Μπλεντ για παραχώρηση της Μακεδονίας του Πιριν για το στόχο της ενοποίησης της "Μακεδονίας" στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας και δημιουργείται ρήγμα ΈΣΣΔ και Τίτο. Λέω δυστυχώς γιατί μετέπειταν ακόμα και εμείς οι ίδιοι για να μηξ δημιουργήσουμε περεταίρω προβλήματα στον Τίτο δεχθήκσμε αυτή την περιοχή ως Μακεδονία παρόλο που απ το 45' προωθείται με κάθε μέσο ο "μακεδονισμος", γλώσσα, τέχνη, ιστορία, εθνότητα κλπ-Το ΚΚΒ αποδεικνύεται πιο πατριωτικό απ το ΚΚΕ Ελλάδας το οποίο βαρύνεται ότι χάριν της ιδεολογίας -απίστευτα δουλικοί- επιχειρούσε και προωθούσε τον διαμελισμό της Ελλάδας. Το δίλημμα για την Ελλάδα εκείνη την εποχή ήταν διπλό. Ή θα κατόρθωνε το ΚΚΕ να φέρει την Ελλάδα στο ανατολικό μπλοκ ή το τίμημα για μη επιτυχία του εγχειρήματος ή απώλεια Μακεδονίας και Θράκης.
Σε όσους αρέσει το ψάξιμο και το διάβασμα αρχειων εφημερίδων και περιοδικών της τότε εποχής που ασχολήθηκαν με το "Μακεδονικο" παραθέτω τούτο το λινκ http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/main.html
Αναζητήστε με λέξη κελιδι Μακεδονία
Σας προτρέπω να διαβάσετε τα εξής:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 8/9/1948
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 10/6/1948
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Μάρτιος 1949
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 4/8/1949
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 4/3/1949
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 10/9/1945
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24/11/1932
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19/9/1932 -Μνημείο προδοσίας-
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 25/11/1932
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20/5/1934 Μνημειώδες και αυτό
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 23/3/1931
Τα υπόλοιπα είναι δική σας δουλειά να τα ψάξετε..το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι θα πάρει πολύ χρόνο για να λυθεί το ζήτημα με τα Σκόπια ειδάλλως ένα "νεο-μακεδονικό ζήτημα" είναι ήδη καθοδόν. Δυστυχώς όταν ήταν πολύ μικρό δεν το σκοτώσαμε εν τη γενέση του -το ιδεολόγημα του 45'΄- αλλά αντίθετα είμεθα κει εμείς συνυπεύθυνοι το θρέψαμε το προστατέξαμε όπως μας ζήτησαν χωρίς πολλά πολλά και τώρα τα πληρώνουμε. Όσο για τις παπαριές του ΚΚΕ πάλι καλά που δεν τα κατάφεραν τότε και που αργότερα μάζεψαν τις τότε απίστευτα προδοτικές προσπάθειες.

Unknown said...

Ανώνυμε (27.7.2008)
Στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα!!!

Anonymous said...

Και μερικά στοιχεία για την δήθεν μακεδονική Επανάσταση του Ίλιντεν σιτς 20/07/1903 -με το τωρινό ημερολόγιο είναι κάπου αρχές Αυγούστου- απ την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ του φύλλου της 09/08/1903
http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=14309&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

σελ. 3: http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=14323&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

σελ. 4: http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=14332&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

10/08/1903 σας δίνω τα παρακάτω λινκ σε pdf
σελ. 1: http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=14340&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

σελ. 3: http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=14355&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

σελ. 4: http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=14363&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

11/08/1903 σελ.2: http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=6931&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

σελ. 3: http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=6933&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

η μελέτη της ιστορικής πραγματικότητας είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρον για τα υπόλοιπα απ το λινκ που σας παρέθεσα της ψηφιακής βιβλιοθήκης της Εθνικής Βιβλιοθήκης