Wednesday, November 12, 2008

Ο λαός στην εξουσία

Κατα τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών, εκτός απο την ψήφιση του νέου Προέδρου – Αντιπροέδρου, στο ψηφοδέλτιο υπήρχαν και μερικές ερωτήσεις που απευθυνόταν στους ψηφοφόρους των εκάστοτε Πολιτειών. Αφορούν συνήθως θέματα σε επίπεδο Πολιτειών (State), και απευθύνονται αποκλειστικά στους ψηφοφόρους που ζούν σε εκείνη την Πολιτεία. Κάθε πολιτειακό ψηφοδέλτιο λοιπόν, περιέχει και διαφορετικές ερωτήσεις ανάλογα με τα θέματα που αποσχολούν την Πολιτεία (State). Είναι ενα είδος δημοψηφίσματος, για θέματα ευρέους ενδιαφέροντος, όπως η νομιμοποίηση της πορνείας και της μαριχουάνας, η αύξηση ή μείωση των φόρων, η νομιμοποίηση των καζίνων ανα πολιτεία, η υποχρέωση να φορά κανείς ζώνη ασφαλείας κατα τη διάρκεια της οδήγησης, κλπ.

Στις πρόσφατες εκλογές, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, υπήρχαν 3 ερωτήσεις για δημοψήφισμα. Παραθέτω την πιο σημαντική, με ένα σχόλιο. Η ερώτηση (Question One), αφορούσε την πλήρη κατάργηση των φόρων στην Πολιτεία της Μασαχουσσέτης. Να καταργηθεί δηλαδή παντελώς η φορολόγηση των εισοδημάτων των πολιτών της Πολιτείας. Ως γνωστόν, η Αμερική έχει τεσσάρων ειδών φορολογίες. Την Ομοσπονδιακή (Federal Tax) που πάει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, την Πολιτειακή (State Tax) που πάει στις κυβερνήσεις των πολιτειών, διάφορους τοπικούς φόρους (City, Municipal Tax), και τέλος τους φόρους πωλήσεων (Sales Taxes) που προστίθενται στα προιόντα. Η ερώτηση αφορούσε την κατάργηση της Πολιτειακής φορολογίας (State Tax). "Επιθυμείτε κατάργηση της φορολογίας των εισοδημάτων σας", ήταν περίπου η ερώτηση. ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Αν οι ψηφοφόροι έλεγαν ΝΑΙ, δεν θα ξαναπλήρωναν φόρους της τάξεως του 5.3% στα εισοδήματά τους. Αν έλεγαν ΟΧΙ, θα συνέχιζαν να πληρώνουν φόρους. Ο Πολιτειακός προυπολογισμός, θα έχανε έτσι περίπου 12 δις σε εισοδήματα. Οι ψηφοφόροι θα γλύτωναν απο ένα φόρο, αλλα η Πολιτεία δεν θα είχε τα απαραίτητα εισοδήματα για να χρηματοδοτήσει τις διάφορες υπηρεσίες (δημόσια σχολεία, νοσοκομεία, Πυροσβεστική, Αστυνομια, κλπ). Η ερώτηση καταψηφίστηκε, με ποσοστό 70%. Οι πολίτες της Μασαχουσσέτης ψήφισαν να συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους.

Να το επαναλάβω. Το 70% των κατοίκων ψήφισαν να συνεχίσουν να πληρώνουν 5.3% φόρους στα εισοδήματά τους. Κάτι που θα μπορούσαν να αποφύγουν. Και αυτό, γιατί διαισθάνθηκαν πως η ποιότητα ζωής στην Πολιτεία, θα έπεφτε κατακόρυφα λόγω έλλειψης φόρων. Τα σχολεία των παιδιών τους θα ξέμεναν απο δάσκαλους και διδακτικό υλικό, τα νοσοκομεία θα βούλιαζαν απο έλλειψη ιατρικού προσωπικού και φαρμάκων, η αστυνομία θα έκοβε τις συνοικιακές της υπηρεσίες.

Φαντάζεστε μια τέτοια ερώτηση στην Ελλάδα, σε λαικό δημοψήφισμα; Να καταργηθούν οι φόροι! Ενα 5.3% λιγότερο φόρο στα εισοδήματά μας; Φαντάζεστε στη χώρα μας, των συνεχών λαικών κινητοποιήσεων, του λαικισμού, και των συνδικάτων, να δινόταν η ευκαιρία στους πολίτες να επέλεγαν άν ήθελαν μια προαιρετική φορολογία του 5.3%; Να ερωτούνταν οι ίδιοι οι πολίτες να αποφασίσουν για τον προυπολογισμό της πόλης των Αθηνών, το ύψος της φορολογίας, και το αν πρέπει να υπάρχει;

Τί θα ψήφιζαν οι Ελληνες; Τί θα διαμήνυαν τα πολιτικά κόμματα; Οι συνδικαλιστές και οι διανοούμενοι; Ο απλός ελληνικός λαός; Θα διαισθάνονταν τον αντίκτυπο αυτής της απόφασης, και το τί θα συνεπάγονταν λιγότεροι φόροι για τις κοινωνικές μας υπηρεσίες; Η θα επέλεγε απλά να ελαφρύνει την τσέπη του; Θα έβαζαν οι συμπολίτες μας (που υπερηφανεύονται για τα σοσιαλιστικά τους συναισθήματα) το συμφέρον της κοινωνίας πάνω απο το προσωπικό τους συμφέρον;

Παραθέτω αυτη την εκλογική συμπεριφορά ως ένδειξη κοινωνικής και πολιτικής ωριμότητας και ευθύνης. Γιατί μόνον πολιτική ωριμότητα μπορεί να σημαίνει η καταψήφιση μιάς τέτοιας ερώτησης. Στην καπιταλιστική κοινωνία της Αμερικής, οι πολίτες μιας Πολιτείας επέλεξαν με ψήφο 70-30, να συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους για το κοινωνικό συλλογικό συμφέρον. Προς παραδειγματισμό όλων των μηδενιστών αυτού του κόσμου, που μόνον απαιτούν, και πάντα απαξιούν.

20 comments:

Meropi said...

Καλημέρα Locus μου.
Γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι φόροι είναι αναγκαίοι για να έχουμε νοσοκομεία, σχολεία, κοινωνικες υπηρεσίες κλπ. Σχεδόν όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να φοροδιαφεύγουν. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Α΄ λόγω έλλειψης Παιδείας και Β΄ λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς.
Ναι είμαι σίγουρη ότι ένα μεγάλο πσοσοστό στην Ελλάδα θα ψήφιζε ΌΧΙ στους φόρους και μετά θα γκρίνιαζε για το επίπεδο ζωής. Θέλει πολλή δουλειά ακόμα για να γυρίσει ο ήλιος.

Seagull said...

Τί λες τώρα;!...
...και, μάλιστα, σε ποιούς τα λές!...

Μακάρι να έρθει η ώρα να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα οι Έλληνες.
Και μακάρι να έρθει η ώρα, που το Κράτος θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες αυτής της χώρας, ότι τα χρήματά τους, οι φόροι τους, "πιάνουν τόπο"!...

vasikos metoxos said...

Αυτό το 30% που μειοψήφησε τι ήταν? Έλληνες, άνεργοι ή μαύροι?

Unknown said...

Ο τίτλος της αναρτήσεως μου θυμίζει το μεγάλο (αυτοσαρκατικό;) και ευρηματικό σύνθημα του Α. Παπανδρέου. Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΤΟ ΠΑΣΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ria said...

οι έλληνες θα νόμιζαν ότι τους κάνουν πλάκα και δε θα απαντούσαν!

athinovio said...

νομίζω ότι μας αδικείς με αυτή τη σύγκριση.
δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται στη Μσαχουσέτη αλλά εδώ και φόρους πληρώνουμε και η ποιότητα των παροχών είναι χαμηλή. Από τη δημόσια εκπαίδευση και το σύστημα υγείας μέχρι τις βασικές υποδομές λειτουργίαςς ενός κράτους.

πρόσφατα ήθελα να κάνω ένα "άνοιγμα" και όταν έψαξα τη νομοθεσία και το τι απαιτείται για την περίπτωσή μου βρήκα ότι ήταν τόσο ασαφής που δεν υπήρχε τρόπος να μην παρανομήσει κανείς. όταν ρώτησα τους υπόλοιπους συνάδελφους μου είπαν ότι "Τί να κάνουμε, έτσι είναι, Πήγαινε να βρείς τον τάδε......"

με τη διαφθορά που βλέπουμε παντού, είναι αδύνατον να είμαστε έτσι όπως θα έπρεπε χωρίς να πεινάσουμε εμείς οι απλοί πολίτες και τα παιδιά μας.

squarelogic said...

Πράγματι,η καταψήφιση μιας τετοιας πρότασης νόμου δείχνει ωριμότητα και συνείδηση κοινότητας.
Δείχνει όμως και την εμπιστοσύνη του πολίτη στις τοπικές του κοινότητες,εμπιστοσύνη που κερδίζεται καθημερινά,με την ποιότητα της ζωής που απολαμβάνει:
καλοστρωμένοι δρόμοι,καλά σχολεία,υποτροφίες,βιβλιοθήκες,πάρκα,κλπ.
Εδώ οι (δεύτερη παράλληλη φορολογία)δημοτικοί φόροι γίνονται περισσότεροι αργόμισθοι δημοτικοί υπάλληλοι,"πολιτιστικές εκδηλώσεις"(πανηγύρια)-μπουφέδες στις διαφορες εκδηλώσεις παντός είδους που διοργανώνουν οι δήμοι για να προβάλλουν κάποιους...
Εν τω μεταξύ τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα λακούβες,σωροί σκουπιδιών σωρεύονται 3 φορές το χρόνο κατά την εθιμοτυπική απεργία των οδοκαθαριστών,επισκευες στα σχολεία δε γίνονται,οι παιδικοί σταθμοί λειτιυργούν σε ακατάλληλα κτίρια με το φιλότιμο νηπιαγωγών και γονιών κ.ο.κ.
Κάπου δηλ.ειναι δικαιολογημένος κι ο Ελληνας στην καχυποψία του οτι οι φόροι του μόνο για το κοινό καλό δεν θα δαπανηθούν.
Πάντως πολυ ενδιαφέρουσα αντίστιξη
έθεσες υπόψινμας.

glenn said...

Locus, το 70% ψήφισε υπέρ των φόρων επειδή αυτό το 70% ΞΕΡΕΙ ότι τα λεφτά του θα πάνε εκεί που πρέπει κι όχι στο διορισμό της ανιψούδας του δημάρχου.

Εδώ στο Ελλάντα τα πάντα είναι αναξιόπιστα εκτός απ' την ίδια την αναξιοπιστία. Αυτή είναι πάντα εκεί και σταθερή.

Anonymous said...

Και μόνο ότι στη διάρκεια των εκλογών τίθενται και τέτοια ερωτήματα, που υποβάλλονται σε ψηφοφορία μάλιστα, δείχνει αν μη τι άλλο τη διαφορά αντιλήψεων που υπάρχει με σας εκεί και μας εδώ.
Για να μπει ανάλογο ερώτημα στο Δήμο της Αθήνας (πχ) θα σημαίνει ότι η δημοτική αρχή έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Πως όμως να τεθεί ένα τέτοιο ερώτημα όταν το ένα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης διαδέχεται το άλλο και η καχυποψία είναι το κυρίαρχο στοιχείο ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους πλειοψηφίας και μειοψηφίας!
Πρέπει να χυθεί πολύ νερό στ΄ αυλάκι ακόμα για να φτάσουμε στο σημείο που μια δημοτική αρχή στη χώρα μας θα τολμήσει να βάλει σε ψηφοφορία τέτοιο ή ανάλογο ζήτημα.
Όσο για τις συνεχείς κινητοποιήσεις και το λαϊκισμό των συνδικάτων, που αναφέρεις, πρέπει να σου πω ότι αδικείς και τα συνδικάτα και τις κινητοποιήσεις.
Χωρίς λόγο δεν γίνεται καμιά κινητοποίηση και από λόγους, άλλο τίποτα…
Για να γίνουν όμως κατανοητοί οι λόγοι αυτοί, θα πρέπει να τους ζει κανείς στο πετσί του γιατί έτσι περιγραφικά μάλλον σαν γραφικοί ή σαν φολκλορικοί θα ακουστούν…

athinovio said...

ο πρωθυπουργός της χώρας μας έχει αναμιχθεί προσωπικά σε δύο σκάνδαλα τον τελευταίο χρόνο. αντί να πάει να κρυφτεί κάπου (κι ας κρατήσει και τα κλοπιμαία) βγαίνει καμαρωτός και ερμηνεύει ρόλους.ο αποφασισμένος. ο φιλότιμος. ο προβληματισμένος. ο οργανωμένος. και φυσικά υπήρξαν κι άλλοι πριν από αυτόν.

αυτός που θα μου πάρει συγκατάθεση για φορολογία θα πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό.

squarelogic said...

Ο Glenn συνόψισε άψογα αυτά που έγραφα κι εγώ σχεδόν ταυτόχρονα με την φράση-χαικού

"Εδώ στο Ελλάντα τα πάντα είναι αναξιόπιστα εκτός απ' την ίδια την αναξιοπιστία. Αυτή είναι πάντα εκεί και σταθερή"

-)))

giant13 said...

Προσωπικά θα αισθανόμουν βλάκας αν στην Ελλάδα, δεν υπερψήφιζα την κατάργηση των φόρων.
Τι έχω να χάσω μήπως;
Τους σωστούς δρόμους, το πράσινο, τα πάρκινγκ, την σιγουριά της προστασίας μου έναντι των κακοποιών, την ποιότητα της υγεινομικών υπηρεσιών;

Locus Publicus said...

Ενα σχόλιο προς όλους. Απο τα γενικά σχόλια, συμπεραίνω πως ίσως λίγο να με παρεξηγήσατε. Εγραψα αυτό το πόστ, όχι για αν απαξιώσω την τιμιότητα των Ελλήνων (ειλικρινά), ούτε να εκθειάσω την ανωτερότητα μιας άλλης κοινωνίας. Τέτοια πράγματα άλλωστε δεν τα πιστεύω. Τα ίδια αισθητικά και πολιτικά κριτήρια έχουμε όλοι μας. Απλά, οι δυναμικές είναι διαφορετικές. Και πού οφείλεται αυτή η διαφορετικότητα; Μάλλον σε όσα μου λέτε και τονίζετε στα σχόλιά σας, οι περισσότεροι. Πως δεν υπάρχει ισχυρός δεσμός ανάμεσα στους Ελληνες και την οργανωμένη Πολιτεία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Ο καθένας σας μου το λέει διαφορετικά. Δέχομαι λοιπόν την παρατήρηση, επισήμανση ίσως, και απαντώ ανάλογα.

-------------------------------
meropi,
Και οι δύο λόγοι που αναφέρεις είναι σωστοί, πιό πολύ ο δεύτερος. Ισως να μην μας δώθηκε ποτέ η ευκαιρία, η δυνατότητα της συμμετοχής. Αυτά τα μικρά δημοψηφίσματα, ενεργοποιούν και τη σκέψη, πιστεύω. Δυναμώνουν την παρουσία του πολίτη, και ανάβουν συζητήσεις. Μια μέρα, πιστεύω, θα φτάσουμε και εκεί. Το πόστ το ανέβασα για απλή αναφορά και σκέψη.

--------------------------------
@seagull
Ναι, οι φόροι μας δεν πιάνουν τόπο, το γνωρίζω και εγώ. Αλλα θά ήθελα μια μέρα να δώ μερικά δημοψηψίσματα του τύπου "Θέλετε να πληρώσετε Α% για την χρηματοδότηση των δημοσίων μας πανεπιστημίων;", "Δέχεστε να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση της Τέχνης (Κινηματογράφος, Θέατρο;) Τέτοια, συμμετοχικά πράγματα. Ασχημα θα ήταν; Για την απόφαση, θα φέρναμε όλοι μας συλλογικά την ευθύνη. Εκεί το πάω.

-------------------------------
Φίλε Βασικέ,
Το σενάριο για τους μαύρους πάντως, παίζει δυνατά:)

-----------------------------
Απο εκεί το πήρα κύριε Χρίστο Βαρδάκα. Οι πολιτικοί μας έχουν την τάση να μιλάμε συνέχεια για τον Λαό, αλλα δεν του έδωσαν ποτέ την ευκαιρία να πεί και αυτός τη γνώμη του. Το θέμα των δημοψηφισμάτων το πολεμάνε συνταγματικά. Ισως θα πρέπει να το απαιτησουμε και εμείς.

-------------------------------
Γειά σου Ρία ,μου,
Υπάρχει και το "τα λεφτά μας πίσω" που εδώ δεν παίζει...

--------------------------------
Φίλη athinovio, ελπίζω να σε κάλυψα με το πρώτο μου σχόλιο. Οχι, προς Θεού, δεν κάνω σύγκριση λαών, σύγκριση συστημάτων κάνω. Την Έλλάδα την γνωρίζω καλά, και ξέρω τί περιέχει. Οι πολίτες μας έχουν προδωθεί απο τα κυβερνητικά κλιμάκια. Δεν γνωρίζω πώς θα βγούμε απο τη διαφθορά μου έχουμε, αλλά ελπίζω (διαβάζοντας το 2ο σχόλιό σου), να μην έχει και ο Πρωθυπουργός "συμμετοχή".

Εγώ τουλάχιστον, θα υποστήριζα δημοψηφίσματα εφόσον το αίτημα μαζέψέι ένα ορισμένο αριθμό υπογραφών. Δηλαδή θά έδινα στον Χριστόδουλο τη δημοψήφισμά του για τις ταυτότητες. Θα αποφάσιζε ο λαός.

-------------------------------
Φίλε squarelogic δέχομαι την επιχειρηματολογία σου. Κοίταξε και τα πιο πάνω σχόλια. Πρέπει να ανοίξουμε λίγο το δημοκρατικό μας σύστημα. Παράδειγμα, "θέλετε να χρηματοδοτούν οι Δήμοι τις καλοκαιρινές συναυλίες;", "θέλετε αποποινικοποίηση της μαριχουάνας;" (Question 2, στις φετινές εκλογές). Απλά, καθημερινά, κοινωνικά καυτά πράγματα. Στη βράση, και στη συμμετοχή, κολλάει το σίδερο. Ο λαός μας θα αποκτούσέ λόγο. Τα περί υπηρεσιών, τα ξέρω. Επισκέφτηκα δύο νοσοκομεία το καλοκαίρι, και έφριξα. Ειλικρινά στεναχωρήθηκα. Εκείνο το νοσοκομείο της γενέτειρας, θα έπρεπε να έχει κλείσει. Ενα άλλο, για το οποίο έχει δωθεί πρό δεκαετίας ιδιωτική φιλανθρωπία, βρίσκεται ακόμα στα τσιμέντα...

----------------------------------
Φίλε glenn συνοψίζεις άριστα με τη ρήση Εδώ στο Ελλάντα τα πάντα είναι αναξιόπιστα εκτός απ' την ίδια την αναξιοπιστία .

Στο Χριστόδουλο, όμως θα έδινα δημοψήφισμα. Το ζήτησε τίμια, με λαικές υπογραφές. Δεν θα τον υπεστήριζα με τίποτα, αλλά η απόφαση θα ήταν λαική. Το άνοιγμα του συστήματος το κολλάνε οι πολιτικοί μας (Δημοψηφίσματα γίνονται μόνον για σπουδαία θέματα). Μας πήρε γενιές να διώξουμε τη Βασιλεία. Ολοι οι ελληνες σέβονται εκείνο το δημοψηφισμα.

--------------------------------
Φίλε syneas δεν θα διαφωνήσω. Ούτε για τις κακές υπηρεσίες, ούτε για τα σκάνδαλα, ούτε για την καχυποψία. Και εδώ, δεν υπήρχαν αυτά τα δημοψηφίσματα. Κάποτε όμως συμφώνησε η πολιτική ηγεσία και είπε ότι άν μαζευτούν τόσες υπογραφές, το ερώτημα θα μπεί στο ψηφοδέλτιο. Στο Σαν Φρανσίσκο, για παράδειγμα, είχαν ερώτηση για νομιμοποίηση της πορνείας. Εδώ. Κοίταξε και τα πιο πάνω σχόλια.

------------------------------
Ευχαριστώ φίλε giant, θα πρέπει να σε κάλυψα με τα γενικά σχόλια. Δεν συγκρίνω λαούς, συγκρίνω συστήματα, και είμαι της γνώμης πως θα πρέπει να ανοίξουμε το σύστημά μας, για θέματα που ο λαός επιθυμεί να συμμετάσχει στην απόφαση. Αν γίνει κάτι τέτοιο, η ευθύνη θά γίνει συλλογική, και μια νέα ηθική θα γεννηθεί στη χώρα μας. Αυτά προτείνω. Νάσαι καλά.

Locus Publicus said...

To link για την νομιμοποίηση της πορνείας δεν "πέρασε". Ξαναπροσπαθώ.

Legalize Prostitution in San Francisco". Απερρίφθει.

Anonymous said...

Γεια σου locuspublicus! Εξαιρετικο οπως παντα το θεμα σου και πολυ καλες οι τοποθετησεις των συνομιλητων σου !
Δυστυχως συμφωνω κι εγω μαζι τους οτι στην Ελλαδα δεν υπαρχει καμμια εμπιστοσυνη μεταξυ πολιτων και κρατους.Κανεις δεν εμπιστευεται τον αλλον- η ΣΔΟΕ κανει εφοδους και οι πολιτες φοροδιαφευγουν!Το ποιος ξεκινησε πρωτος νομιζω πως ειναι ευλογο!
Και μια προσωπικη μικρη ιστορια για να ελαφρυνει λιγο το κλιμα : Οταν πριν καποια χρονια μου ηλθε το εκκαθαριστικο της εφοριας με ενα εξαιρετικα μεγαλο ποσο να πληρωσω , κρατουσα την επιταγη στα χερια μου και κατευθυνομουν πεζη προς την εφορια , σε κεντρικη λεωφορο της Αθηνας . Ημουν αρκετα σαστισμενη και προβληματισμενη, οταν το βλεμμα μου επεσε στις αναρτημενες εφημεριδες ενος περιπτερου κατα μηκος του δρομου. Μια απο αυτες ειχε μια τεραστια πρωτοσελιδη φωτογραφια καποιας υπουργικης βιλας με τον αναλογο τιτλο, που αποτελουσε ενα απο τα θεματα εκεινων των ημερων .Επι ημερες το πανελληνιο ασχολιοταν με το που βρηκε ο εν λογω υπουργος τα χρηματα , αυτος δε απολογειτο οτι τα βρηκε απο την γυναικα του , δανειο κλπ.
Δικαιως η αδικως τα καταφερα και συνεδεσα την κακοτυχια μου με την εν λογω βιλα σκεπτομενη " ωστε σε κατι τετοιο θα καταληξουν τα τιμια χρηματακια μου ?"Και τοτε προσεξα καλυτερα την φωτογραφια και ειδα οτι η βιλα ηταν και εξαιρετικα κακογουστη, με κατι μετωπες και κατι υπερθυρα απιστευτα !
Ε λοιπον , αυτη η κακογουστια με αρρωστησε χειροτερα .Οταν εφτασε η ωρα να παραδωσω την επιταγη, δεν εκλαιγα πια τα λεφτα μου, αλλα την προσβολη της αισθητικης μου !Ποιος ξερει, αν τουλαχιστον την εβλεπα καλαισθητη , μπορει να ξυπνουσε μεσα μου κι ενα τουρκικο "χαλαλι" !

Univers said...
This comment has been removed by the author.
Univers said...

"Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες" όπως λένε οι αρχαιομαθείς.

Εδώ στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή είναι πλήρως απενοχοποιημένη, αφού ο πολίτης χρεώνεται τις περισσότερες από τις παροχές που με την φορολογία θα όφειλε να του εξασφαλίσει το κράτος. Όταν δεν πείθεις ως κράτος για την τιμιότητα της διαχείρισης, πώς να απαιτήσεις από τους πολίτες να σου εμπιστευθούν μέρος των εισοδημάτων τους;

Βέβαια αυτό αποτελεί άλλοθι για πολλούς που θησαυρίζουν, δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή για φορολογία και μπορεί να πάνε και διακοπές δις ετησίως με τον "κοινωνικό τουρισμό". Υπάρχουν στην Ελλάδα εισοδήματα κραταιά έως γενναία που δεν δηλώνονται καθόλου. Και όχι μόνον από τους συνήθεις ύποπτους, γνωστούς και γείτονές μας που εμφανίζονται στους κωδικούς της εφορίας ως πενόμενοι και εν τούτοις ο τρόπος ζωής τους βγάζει μάτι.

Πχ.: Άγνωστη είναι η φορολογία σε πολλές κοινότητες τσιγγάνων, που απολαμβάνουν ασφάλισης ΟΓΑ, αρκετοί έχουν σημαντικά και πάντως όχι αμελητέα εισοδήματα, ενώ μερικοί εξ αυτών κυκλοφορούν με Cayenne και X5 και κάνουν και γαμήλια γλέντια τρικούβερτα αξίας δεκάδων χιλιάδων €. Με βιβλιάρια ΟΓΑ έχουν εφοδιαστεί και χιλιάδες μεταναστών (πώς τα πήραν;) που εμφανίζονται ως αγρότες με μηδενικό εισόδημα ενώ κάνουν δουλειές τύπου υδραυλικού, χτίστη κλπ. με ικανοποιητικά εισοδήματα και χωρίς να φαίνονται πουθενά. Θέλω να πω, υπάρχουν σημαντικές μερίδες κόσμου εδώ στην Ελλάδα που αγνοούνται παντελώς από τις Δ.Ο.Υ. και απολαμβάνουν εν τούτοις ατελώς τις όποιες υπηρεσίες παρέχει αυτό το έρημο το κράτος.

Άλλη κατηγορία είναι επαγγελματίες που χατιρικά εξασφάλισαν από το κράτος εξαίρεση από την φορολογία για τον κλάδο τους. Πχ. οι ταξιτζήδες δεν οφείλουν να έχουν ταμειακή μηχανή και να δίνουν απόδειξη στον πελάτη!

Εν τέλει, η αναξιοπιστία στην διαχείριση των προσόδων από φόρους είναι το άλλοθι για να δηλώνουν όλοι οι πολίτες "θύματα" του κράτους. Κατά τον ίδιο τρόπο που "θύματα" των τραπεζών σπεύδουν να δηλώσουν σήμερα όλοι οι δανειολήπτες, κι ας τροφοδότησαν με δάνεια πολλοί από αυτούς επί χρόνια την απύθμενη ματαιοδοξία τους.

Locus Publicus said...

Φίλη Ελευθερία σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το πρόβλημα της κακογουστιάς, μάλλον διορθώθηκε κι αυτό. Τις τελευταίες βίλες πολιτικών που βλέπω στο ίντερνετ, έχουν βελτιωθεί αισθητά. Ολες διαθέτουν ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, και ακριβοπληρωμένους διακοσμητές. Για τον Βουλγαράκι ψιθυρίζεται και ελικοδρόμιο. Νάσαι καλά:)

Locus Publicus said...

Φίλε univers με καταρράκωσες! Και άχ και βάχ λοιπόν. Τσιγγάνοι, μετανάστες, ταξιτζήδες. Τους τσιγγάνους τους βλέπω πράγματι πολύ δυναμωμένους στην επαρχία, και για την "κίτρινη φυλή" (των Αθηνών, γιατί η επαρχία είναι ήρεμη), έχω ανάλογη γνώμη. Τα βιβλιάρια του ΙΚΑ τριγυρνούν αρκετά απ' ό,τι διαπίστωσα και ο ίδιος, και γενικά η ευημέρια είναι τόση που δεν βρίσκεις θέση σε μπουζουκάδικο. Οι 100 και βάλε καφετερίες της γενέτειρας είναι επίσης τίγκα. Μέσα σ' αυτή λοιπόν την ευχάριστη και δημοκρατική ατμόσφαιρα αλληλοσεβασμού που τόσο υπέροχα περιέγραψες, τί δημοψήφισμα να γίνει... Μόνη ελπίδα των κατοίκων της γενέτειρας, ήταν ο εκλεγμένος βουλευτής Μαγγίνας, που διέπρεψε με τα αναψυκτήρια.

Λωτοφάγος said...

Καλέ μου Λόκους, πιο πολύ λυπάμαι για τον δικό σου καημό παρά για το δικό μας το χάλι!
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να παρεξήγησε τις προθέσεις σου. Απλώς, όλοι οι προλαλήσαντες παρουσίασαν εν συντομία την ελληνική πραγματικότητα.
Και δυστυχώς, ο ελληνικός λαός θα εξακολουθήσει να ψηφίζει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα τους ίδιους ανεκδιήγητους πολιτικάντηδες που μπαίνουν φτωχοί ή μεσαίοι και φεύγουν πάμπλουτοι!
Μην ρωτήσεις γιατί. Ακόμα το ψάχνω!
Επί τη ευκαιρία, είδε κανείς τον Νικήτα (Κακλαμάνη) τώρα τελευταία; Αγνοείται πάλι...