Monday, December 8, 2008

Κοιτώντας τον καθρέφτη

Tην προσωπική μου γνώμη για τους εν Ελλάδι τρομοκράτες (και ουχί νεανίσκους αναρχικούς), την ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας να εκσυγχρονίσει την Αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, και την υπέρμετρη προστατευτικότητα των προσωπικών στοιχείων, την είχα εκφράσει πριν κάμποσους μήνες σε κάποιο παλαιότερο πόστ μου (εδώ). Την σιωπηλή μου αγανάκτηση για τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη, την κατάχρηση εξουσίας των αστυνομικών, και την έκρηξη της δικαιολογημένης οργής, την καταννοώ απόλυτα, και την υποστηρίζω. Θα δεχόμουν την έκρηξη διαδηλώσεων, συμβολικές καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, προσκλήσεις για συνεντεύξεις Τύπου προς ντόπιους και ξένους ανταποκριτές, πορείες για γνωστοποίηση του θέματος προς ξένες Πρεσβείες. Αντί τούτου, κάψαμε το ίδιο μας το σπίτι.

Η κυβέρνηση έχει βεβαίως αποτύχει σε όλα, και ειδικά στην επανίδρυση του Κράτους. Για τη σωρεία σκανδάλων, το Βατοσκάνδαλο, τις μίζες, και τα Βουλγαράκικα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η έκρηξη της βίας, είναι όπως θεωρώ, το νέο λογικό στάδιο της παρακμής μας, και έτσι θα κλιμακωθεί. Και μέσα απο αυτό το πρίσμα θεώρησης, μια και το ζητούμενο είναι ο έλεγχος και περιορισμός του γενικού τραμπουκισμού, ας μου επιτραπεί η αποφυγή και υπερεκδήλωση της συναισθηματικότητας της στιγμής, που απαιτεί κάψιμο καταστημάτων πληροφορικής, μπουτίκ ρούχων και καταστροφή Τραπεζών, περιπτέρων και λαχανοπωλείων.

Καθώς αρχίζει και στην ελλάδα η μόδα των απαγωγών, που δυστυχώς επαληθεύεται, εστω και τώρα, θα πρέπει το επίσημο Κράτος να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας, με τη βοήθεια ειδικών που γνωρίζουν το θέμα. Ας φέρουν εκπαιδευτές απο το Σικάγο και τη Νεα Υόρκη. Το Σώμα της Αστυνομίας δεν νομίζω να υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες. Θα μπορούσε να επανιδρυθεί μέσα σε δύο χρόνια. Θα απαιτούσε νέα συστήματα συλλογής, αξιολόγησης και καταγραφής πληροφοριών, σεμινάρια για πρακτικά θέματα (πως γίνεται μια σύλληψη, χειρισμός μιας κρίσης, εκπαίδευση ειδικών ομάδων,), εγκατάσταση κάμερας βίντεο σε κάθε αστυνομικό αυτοκίνητο, εγκατάσταση συστήματος πληροφορικής που να συνδέει τα περιπολικά με όλες τις βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών της χώρας, αξιολόγηση αστυνομικών βάσει σαφέστατων και μετρήσιμων κριτηρίων. Θα χάναμε στην εκπαίδευση και ενα ποσοστό αστυνομικών που θα έπρεπε να αλλάξουν δουλειά λόγω ανικανότητας, αλλά η κατάσταση θα βελτιωνόταν.

Θα απαιτούσε όμως και μερικά άλλα πράγματα που οι Ελληνες θα πρέπει να δεχτούν. Ιστοσελίδες με ανάρτηση προσωπικών δεδομένων, ιστορικά αστυνομικών υπο επιτήρηση και λοιπές καταδίκες στη πλάτη (που υπάρχει σωρεία), ανάρτηση προφίλ των πολλαπλώς συλληφθέντων εμπρηστών και ταραχοποιών, δεδομένα καταδικασθέντων για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και πού κατοικούν, πληροφορίες για καταζητούμενους, και τη δυνατότητα να στέλνουν οι πολίτες ανώνυμα tips στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Ολα στο διαδίκτυο. Αν αυτά αποτελούν λιγότερη Δημοκρατία, τότε ας παραμείνουμε στις παραδοσιακές καταλήψεις και λιθοβολισμό υπουργείων και αστυνομικών τμημάτων απο μαθητές του γυμνασίου, και τα γραφικά πλιάτσικα σουπερμάρκετ μπροστά στις κάμερες του BBC.

11 comments:

squarelogic said...

Locus
Οι ειδήμονες του Σικάγου θα διδάξουν αυτά που πρέπει.
Τα βλαχαδερά με τη στολή,με νοοτροπία Δημοσίου υπαλλήλου και αρμοδιότητες Ράμπο θα τα πάρουν στα σοβαρά?
Εδώ χρησιμοποιούν την δυνατότητα ανεύρεσης του οδηγού-ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου για να κανουν καμάκι και να μαθουν το όνομα της όμορφης οδηγού...
θα πρέπει να αναλάβουν την ηγεσία της ΕΛΑΣ για καποια χρόνια,να δημιουργήσουν μια σοβαρή ηγετική ομάδα μακριά από κομματικες επιρροές και ρουσφέτια και μετά να παραδώσουν.

st_darwin said...

Οι άσχημες πόλεις, άσχημα καίγονται...
Δεν ξέρω αν τα σημερινά απέδειξαν την παντελή απουσία συντεταγμένου, σύγχρονου κράτους, απλά σήμερα ήταν ίσως η πιο γλαφυρή εικόνα επιβεβαίωσης.
Live your myth in Greece.

Anonymous said...

'Ασε Λοκους...καταστροφή...

Τώρα ίσως θα καταλάβουν τι γίνεται όταν αφήνουμε ανεξέλεγκτα τα παιδιά, να παίρνουν μαθήματα βίας στα σχολεία...και εμείς να κλείνουμε τα μάτια, νιώθωντας στα κρυφα και περήφανοι γιατί τα παιδιά μας είναι μαγκες...τα παιδιά που σπάγαν τους υπολογιστες ατα σχολεία, ζητώντας περισσότερο κράτος...σήμερα κάνουν πλιάτσικο, κυριολεκτικά, ζητώντας παρεπιπτόντως λιγότερο κράτος...

Εγραψα σε κάποια μπλογκς και το τι βρισίδι άκουσα δεν λέγεται...Ετσι είμαστε, δεν ξέρω...έτσι γίναμε; Απολιτιστοι, αγενείς, έτοιμοι να τα σπάσουμε και να τα κάψουμε όλα...

Όλους αυτούς τους ανθρώπους, από οποιαδήποτε γωνία και αν κοιτάξεις, τους πνιγει το δίκιο τους...ούτε ένας δεν μπορει να σκεφτεί λογικά και να πράξει ψύχραιμα...

Κι φυσικά η κυβέρνηση αντικατοπτρίζει την σύχρονη ελληνική κοινωνία. Ασχετοι, αμόρφωτοι, έτοιμοι ν'αρπάξουν από όπου μπορούν...

Δεν μιλώ καν για τον άρρωστο, από ότι φαίνεται, αστυνομικό, διότι αυτή ή ιστορία ήταν η αφορμή και όχι η αιτία, και η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς πια...

Με ρωτούν οι φίλοι εδώ τι γίνεται, προσπαθώ να τους εξηγήσω και, φυσικά, δεν καταλαβαίνουν...τι να καταλάβουν οι άνθρωποι; Λες και καταλαβαίνουν οι Ελληνες τι τους συμβαίνει;

Πολύ θλιβερό να βλέπεις από μακρυά την χώρα σου να αυτοκαταστρέφεται...

Meropi said...

Locus μου,
δεν ξέρω τι νιώθω αυτή τη στιγμή. Οργή για το "μάγκα" αστυνομικό που έβγαλε πιστόλι σε ένα 15χρονο παιδί, οργή για το κράτος που παρέλυσε επειδή δεν ήξερε ή δεν ήθελε να ελέγξει την αστυνομική βία, οργή για τους κουκουλοφόρους που βρήκαν αφορμή το θάνατο ενός παιδιού για να καταστρέψουν και να ρημάξουν.
Τι μας λείπει τελικά η παιδεία, η σύνεση, η Δημοκρατία??? Δεν καταφέραμε να κάνουμε ένα Κράτος που να σέβεται τους πολίτες και να καλλιεργήσουμε πολίτες που να σέβονται και να εμπιστεύονται το Κράτος.
Εξήγγειλαν επανίδρυση του Κράτους και τι πέτυχαν??? Να διαλύσουν τελείως και όσα είχαν μείνει μισοδιαλυμένα. Θλίψη....

Locus Publicus said...

Με ή χωρίς βλάχους φίλε squarelogic, η καλή εκπαίδευση καλλιτερεύει ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ το έργο της αστυνομίας. Το ίδιο έχει γίνει και αλλού. Στην Ελλάδα, δεν είμαστε διαφορετικοί. Και στην Αμερική γίνονται μεγάλες καταχρήσεις εξουσίας, όπως παντού, αλλά επειδή η αστυνομία είναι κατα μεγάλος μέρος ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ, η ΑΝΟΧΗ του κόσμου, είναι μεγάλη, υπάρχει process. Αυτό βοηθάει στις κοινωνικές εκρήξεις.


--------------------------
St_darwin καλωσήρθες. Για την κυβέρνηση, δεν με νοιάζει. Ετσι έστρωσε, έτσι θα κοιμηθεί. Αλλά όποιος και να αναλάβει, θα πρέπει να δώσει αξιοπιστία στην αστυνομία, και τους θεσμούς της χώρας. Και αυτό απαιτεί, πολλά δισεκατομμύρια, εκπαίδευση, και λαικό αιτημα. Οταν παρέλθει η ανάμνηση του δυστυχούς νεαρού, θα μείνει ο πόνος των γονιών του, και για τους υπόλοιπους, ο τραμπουκισμός που ξέρουμε πολύ καλά.

------------------------
Και μένα με θλίβει rallou, πληρώνουμε σήμερα τα συσσωρευμένα δημιουργήματα του λαικισμού, πάνω στα οποία η κάθε εξουσία οικοδόμησε τον πύργο της. Για την κυβέρνηση δεν με νοιάζει, αυτά τις αξίζουν. Αλλά λυπάμαι για το πλιάτσικο της περιουσίας των συμπατριωτών μας, απο στοιχεία γενικώς γνωστά, που σίγουρα, δεν κατέβηκαν στις διαδηλώσεις για τον Αλέξη.

Γνωστά είναι όλα αυτά. Απο χρόνια.
Η Βία είναι το νέο στάδιο της παρακμής μας.

--------------------------
Εσύ Μερόπη , γνωρίζεις. Εχεις χάσει κάτι απο αυτό που αγαπάς (στην Κύπρο). Εγώ έχω χάσει την Ελλάδα που αγαπώ, και με θλίβει να την βλέπω έτσι. Στό πόστ αυτό, δεν απαξιώνω κανέναν. Καλά κάνεις ο κόσμος και διαμαρτύρεται. Και εγώ στο δρόμο θα ήμουνα. Καταφέρομαι εναντίον αυτών που καταστρέφουν την περιουσία του ελληνικού λαού, και της κυβέρνησης που δεν τίποτα για να τον προστατεύσει. Αυτοί που καίνε τα κτίρια, τα μαγαζιά και τα σχολεία μας, είναι και θα είναι τρομοκράτες.

Locus Publicus said...

Η καλή και ευγενική μπλόγγερ athinovio, έχει γράψει ένα πόστ, που νομίζω αναφέρεται κριτικά σε μένα. Το σέβομαι, και το προτείνω.

Locus Publicus said...

Yπο τις παρούσες συνθήκες, ο κ. Καραμανλής νομίζω πως θα πρέπει να αποχωρήσει απο την διακυβέρνηση της χώρας. Το συνετότερο θα ήταν να κηρύξει εκλογές σε λίγους μήνες. Η λαική δυσαρέσκεια, πέραν των τραμπουκισμών, είναι πολύ μεγάλη, και το θέμα μας έχει εκθέσει διεθνώς.

Είμαι απολύτως σίγουρος, πως κανένα υπουργείο (Δημ. Τάξης, Εσωτερικών) δεν θα έχει μελετήσει ποτέ σενάρια λαικής εξέγερσης και αντιμετώπισής τους. Αυτό φαίνεται απο την μέχρι τώρα αντίδρασή τους, συνάγει άλλωστε τέλεια και με το γενικό κλίμα του χαβαλέ και της κυβερνητικής ανευθυνότητας.

Ο επερχόμενος πρωθυπουργός, όποιος κι αν είναι, θα πρέπει να ανάγει σαν πρώτο του θέμα την αξιοπιστία της Ελληνικής Αστυνομίας. Να την αναγάγει σε οντότητα σεβαστή και αποδεκτή απο τον κόσμο. Θα πάρει καιρό, θα απαιτήσει πολλά δισεκατομμύρια, εκπαίδευση, αλλαγή νοοτροπίας και λαική συμμετοχή, αλλά γίνεται. Γίνεται.

Το θέμα της τρομοκρατίας εν Ελλάδι, εκρεμεί απο την εποχή της αδιαφορίας προς τα εγκλήματατα της 17Ν. Το θέμα αυτό είναι κατα τη γνώμη μου πολύ σοβαρό. Ακούω σενάρια για δεξιούς και αριστερούς παρακρατικούς. Δεν πρέπει να το δούμε έτσι. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα πολιτικά να μας διαιρέσουν. Η δουλειά του τραμπούκου είναι οι τραμπουκισμός.

Εχω έναν γιό στην ηλικία του Αλέξη που μεγαλώνει στην Αμερική. Θέλω να τον στείλω μια μέρα, μόνο του, στην Ελλάδα, να τη δεί σαν έφηβος, να την αναπνεύσει. Με κατανοείτε..

pensierix said...

Μπορούμε , βρε παιδιά, μια φορά να μην γράφουμε για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό; Κι εγώ στο εξωτερικό ζω, αλλά είναι η πρώτη φορά που αδιαφορώ και για την εικόνα που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και για τα σχόλιά τους. Επειδή τα μάτια μας έχουν δει πολλά και αυτή η χώρα δίνει συνεχώς αφορμές, έχουμε όλοι αποκτήσει μια υπερευαισθησία με το θέμα της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Παρακολουθούσα χτες το ΣΚΑΙ και ενώ γινόταν ο χαμός, η δημοσιογράφος με δασκαλίστικο ύφος μας έκανε κύρηγμα για τήν εντύπωση που θα έχουν οι ξένοι για μας κτλ. Πάλι καλά που δεν μιλούσε για το πλήγμα στον τουρισμό...

Αγαπητή Rallou, η νέα γενιά δεν είναι μόνο αυτή που καίει τους υπολογιστές στα σχολεία κτλ, είναι και όλοι αυτοί οι μαθητές που σε όλη την Ελλάδα το πρωί, πριν τα επεισόδια, διαμαρτυρήθηκαν για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός συμμαθητή τους. Αυτά βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο ενδιαφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, γεγονός πάντως είναι ότι οι βανδαλισμοί και οι φωτιές επισκίασαν όλα τα υπόλοιπα γεγονότα.

Locus Publicus said...

Φίλε pensierix, τα παιδιά διαμαρτυρήθηκαν το πρωί, και όταν αποχώρησαν βγήκαν οι τραμπούκοι. Αυτή την εντύπωση τουλάχιστον έχω δημιουργήσει εγώ.

Για το θέμα της υπερευαισθησία μας προς τα έξω, θα συμφωνήσω. Πάντως τα αμερικανικά ΜΜΕ, έχουν αφιερώσει για την Ελλάδα, τον χρόνο που αφιερώνουν σε όλα τα εκτός Αμερικής γενονότα. Μια ελάχιστη αναφορά, και τίποτα άλλο. Το κουφέτο θα έρθει με τις ταξιδιωτικές οδηγίες.

Και εγώ αδιαφορώ γιά όσα λενε οι άλλοι. Επι του παρόντος ανησυχώ ιδιαίτερα για τη ζωή, ασφάλεια και αξιοπρέπεια φίλων και συγγενών στην Ελλάδα.

Περαστικός said...

Συμφωνώ σε όλα σχεδόν, εκτός από τη δημόσια ανακοίνωση ονομάτων. Είναι ένα μέτρο που ισοδυναμεί με διαπόμπευση και αντίθετο σε κάθε έννοια πολιτισμού, καθώς είναι ανεξέλεγκτο ως προς τις συνέπειές του (αυτός που υποτίθεται ότι έχει "συμφέρον" π.χ. να ξέρει ότι ο τάδε έχει καταδικαστεί για ένα αδίκημα μπορεί να μην το πάρει χαμπάρι, αλλά μπορεί να το μάθει ο εργοδότης του και να τον απολύσει), ενώ είναι και άδικο α) για τους συγγενείς, β) ως προς το σύνηθες του ονόματος (αν σε λένε Παδόπουλο, τρέχα γύρευε, το ίδιο σου κάνει και αν ανακοινώσουν το όνομά σου και αν δεν το ανακοινώσουν, αντιθέτως, αν σε λένε Κουταλοπηρουνάκη, στιγματίστηκες δια βίου και εσύ και όλο σου το σόι. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι περισσότερο λαϊκίστιμο παρά ουσιαστικό. Υπάρχουν πολλά που ζηλεύω από τις ΗΠΑ, αλλά όχι όλα. Έβλεπα σχόλια σε ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ και απλώς οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί είναι τόσο σπουδαίο που πυροβολήθηκε κάποιο παιδί από αστυνομικό (it happens all the time).

Μαύρος Γάτος said...

Δεν βλέπω κάπου φως. Αρχίζω και σκέφτομαι στα σοβαρά να φύγω μόνιμα για το εξωτερικό. Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα, γιατί η σήψη είναι ακθολική και διάχυτη, γιατί η Εξουσία είναι διεφθαρμένη όσο και οι πολίτες που την στηρίζουν. Ένας φαύλος κύκλος χωρίς ορατή διέξοδο.