Thursday, April 10, 2008

Mικρή υγρή βασίλισσα

Η αισθητική της αρχιτεκτονικής των Κάτω Χωρών με έκλει απίστευτα. Αναδύει μια παλιά, μουσειακή ατμόσφαιρα και μυρωδιά, μια υγρή μούχλα και εικόνα ιστορικής αντίκας. Το νερό που διασχίζει τη χώρα μέσα απο τα χιλιάδες κανάλια, έχει διαποτίσει τη γή και διαβρώσει τα θέμελα εκατομμυρίων σπιτιών και υποστρώματα δρόμων. Σε πολλά σημεία των ολλανδικών πόλεων, οι δρόμοι κατα μήκος των καναλιών βουλιάζουν αισθητά καθώς το υπόγειο νερό εχει εισχωρήσει στις βάσεις τους. Ευλογία και απειλή το νερό για τους Ολλανδούς. Πάνω σ’αυτό, έχουν χτίσει και διατηρήσει για αιώνες τις πόλεις τους. Πάνω σ’ αυτό επιχωματώνουν ακόμα και σήμερα καινούργιες περιοχές και χτίζουν σπίτια. Και μέσα απ’ αυτό γνώρισαν τον θάνατο και την καταστροφή πολλές φορές στην ιστορία τους, καθώς το νερό έσπασε τα φράγματα που το συγκρατούσε και επνιξε χιλιάδες ανθρώπους και σπίτια στο πέρασμά του.

"Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο και οι Ολλανδοί την Ολλανδία", λέει μία γνωστή ολλανδική παροιμία. Και η ρήση είναι αληθινή, καθώς η υπερχείλιση των νερών στη χώρα κοντρολάρεται απο ένα τεχνητό σύστημα καναλιών που διοχετεύουν το νερό βαθιά μέσα στη χώρα και διανέμουν την αυξανόμενη στάθμη του νερού σε μεγάλη επιφάνεια. Ετσι νίκησαν οι Ολλανδοί τη μάχη τους με το νερό. Με σκέψη και τη βοήθεια της απλής μηχανικής.

Την επισκέπτομαι σε κάθε μου ευκαιρία. Εζησα εκεί τρία χρόνια, μιλώ τη γλώσσα της. Την θαυμάζω σαν χώρα, σαν κοινωνία, σαν σύστημα. Τη σέβομαι και την αγαπώ. Γιατί όταν ήμουν έφηβος, μου έδωσε αισθητικά και πνευματικά ερεθίσματα που με επηρέασαν για πάντα. Αποτελούν μέλος της καθημερινής μου σκέψης, ζωής και νοοτροπίας. Οταν κάποτε την άφησα για άλλους τόπους, τη νοστάλγησα. Και σε κάθε μου επίσκεψη, την νοιώθω και την αγαπώ βαθύτερα.

Ιδιαίτερα αγαπώ τα ολλανδικά μπαράκια. Βρίσκονται παντού, χωμένα στους στενούς πλακόστρωτους δρόμους και πλατείες. Ακόμα υπάρχουν μερικά απο τα πιο αγαπημένα μου, μέρη που σύχναζα παλιά. Διοργανώνουν άκομα μουσικές συναυλίες κάθε λογής, απο Ινδικά σουξέ, λατινοαμερικάνικα πνευστοειδή, μέχρι βαρύ αγγλικό ρόκ και αμερικανική τζάζ. Κατα τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί, είχα οργανώσει και εγώ με μερικούς φίλους μερικές βραδιές ελληνικής μουσικής. Αρχικά μια βραδιά Μάνου Χατζιδάκη που έγινε πολύ δημοφιλής και στη συνέχεια πιο έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Ενα μπάρ μάλιστα μας έκλεισε για ένα μήνα, και διαφήμιζε τις βραδιές με ένα αεροπλανο που πετούσε πάνω απο την πόλη!

Στα ανισόπεδα πλακόστρωτα των δρόμων, με τα τραπεζάκια έξω, οι ολλανδοί απολαμβάνουν τη ζωή και τον καλό καιρό με όλη τους τη διάθεση. Εύκολοι στη συζήτηση, μορφωμένοι και ενημερωμένοι για όλα του κόσμου τα συμβάντα, τα ολλανδικά μπαράκια αποτελούν τον τέλειο χώρο για να γνωρίσει και να μιλήσει κανείς με τους ολλανδούς. Το γύρω περιβάλλον ανήκει στην ολλανδική σχολή αισθητικής και φωτογραφίας. Στενόμακρα ψηλοτάβανα σπιτάκια, στενές σκάλες, μεγάλα παράθυρα που εκθέτουν το εσωτερικό των σπιτιών με τα εκατοντάδες φυτά και λουλούδια. Και στους δρόμους, τα ποδήλατα να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπίου.

Είναι μια μικρή χώρα που δεν ζηλεύει κανέναν. Περιστοιχιζόμενη απο πιο δυνατούς γειτόνους, η Ολλανδία κράτησε τη γλώσσα της και έμαθε τις γλώσσες όλων των άλλων. Τον φυσικό εχθρό της, το νερό, τον αντιμετώπισε με σπουδή και επιστήμη. Τα κοινωνικά της προβλήματα με μόρφωση και φιλελευθερισμό. Αν ποτέ βρεθείτε εκεί, απολαύστε τη μπύρα της, τα ωραία της μουσεία, τη βόλτα στα κανάλια της, τη μουσική στα μπαράκια της, και την ανοιχτή και προοδευτική της κοινωνία.
------------------------------------------------------------------
All pictures by Locus Publicus, free for public use
Holland 2007
------------------------------------------------------------------

23 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου said...

θα ήσασταν ο ιδανικός ταξιδιωτικός πράκτορας!
Δεν έχω διαβάσει περιγραφή χωρας και ανθρώπων με μεγαλύτερη αγάπη και εκτίμηση.Τη μία φορά που ταξίδεψα Αμστερνταμ για ένα συνέδριο,παρότι είχα παει με μεγάλη λαχτάρα να λατρεψω την πόλη απογοητεύτηκα.
Οι Ολλανδοί σίγουρα είναι πανέξυπνοι και δουλευουν πάντα για το καλό τους και το καλο της χωρας τους(κατι που εμεις δεν κανουμε).
Το κείμενο μου γέννησε την επιθυμία να πισκεφτω κι αλλες πολεις της Ολλανδίας.Ευχαριστω για το πανέμορφο νοερο ταξίδι που μας προσφερατε!

ria said...

θα περίμενε κανείς από μια χώρα σε τέτοιο σημείο του πλανήτη να είναι λίγο μονότονη, είναι όμως γεμάτη χρώμα και ζωντάνια που εκπλήσσει τον επισκέπτη!

Ο άλλος said...

Πανέμορφη η Ολλανδία. Αν πάει κανείς ως τη Χάγη, βλέπει αυτό που δεν φαντάζεται.Η χώρα είναι κάτω από την στάθμη της θάλασσας. Συμφωνώ φίλε μου. Τα μπαράκια, τα δρομάκια, η μπύρα και η κουλτούρα των ανθρώπων. Αυτό που ξενίζει, που τρομάζει ίσως έναν μεσογειακό, είναι αυτή η συμπεριφορά, που έχει όλα τα στοιχεία για να την πεις διακριτικότητα, και στοιχηματίζεις τελικώς πως είναι αδιαφορία.Νομίζω πως ο καλβινισμός έπαιξε ρόλο σ αυτό.

squarelogic said...

Εχοντας επισκεφτεί μια φορά την χωρα πριν σχεδον 20 χρονια,δεν μπορώ και γω να πω οτι ενθουσιάστηκα:μου φανηκε
βαρετή και μονότονη όλη αυτή η ισιάδα.Ισως ήμουν και γω τοτε σε ηλικία που αναζητούσα τις πιο έντονες και εμφανείς συγκινήσεις και δεν είχα υπομονή και χρόνο γιάυτά που εκτιμας με τον καιρό.
Ωραία ράτσα οι Ολλανδοί,ψηλοί,αθλητικοί,με ωραία χαρακτηριστικα προσώπου,μιλάνε συνήθως τέλεια Αγγλικά,ταξιδεμένοι και πολίτες του κόσμου.Μονο πες μου,ειναι πράγματι τόσο τσιγκούνηδες ή έστω "κολλημένοι"με το να πληρώνει ο καθένας το μερίδιό του και για τα πιο ασήμαντα πράγματα ακόμα?

Πολύ ωαίο ποστ,με αγάπη και σεβασμό για μια χώρα που όπως λες σου ε΄δωσε πολλά πράγματα.

Anonymous said...

ohhhh .nl :)
και το μουσειακό αμστερνταμ
και το φουτουριστκό ρόττερνταμ
και οι πιο μικρές πόλεις
και και και
..νοσταλγία

Βάσσια said...

locus :-)
Θα συμφωνήσω με την Ευτυχία.
Έχεις ταλέντο στην παρουσίαση των χωρών που επισκέπτεσαι, και μάλλον έχει να κάνει με το τι βλέπεις και πως το βλέπεις.
(και τραβάς και ωραίες φωτογραφίες)
:-)

Δεν έχω ταξιδέψει, αλλά τουλάχιστον έχω φίλους που ταξιδεύουν και έτσι νοερά, ταξιδεύω.
:-)

γ.κ. said...

η πρώτη εικόνα απο την χώρα αυτή ήταν οι στέγες των σπιτιών της.
Ταξίδευα απο Ντύσελντορφ με ένα μικρό
επιβατικό αεροπλανάκι που πετούσε χαμηλά...και τα βλέπαμε όλα.

μετά κάτω στην γη μέσα στις γέφυρες και τα μπαράκια ακόμα Καλύτερα.

υγ. έχει υγρασία όμως δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου εκεί για πολύ-
αντίθετα ποτέ δεν θα με χάλαγε μία ακόμα επίσκεψη στις πόλεις και τις εξοχές της.

καλό απόγευμα

γ.κ. said...

Θυμήθηκα και τα λουλούδια της και μου ήρθε στο μυαλό η πρώτη χρηματιστηριακή φούσκα της ιστορίας
που έγινε με τους βολβούς απο τις τουλίπες.
Είχαν φτάσει οι τιμές για τους βολβούς κάποιων ποικιλιών να αξίζουν περισσότερο απο ένα σπίτι.

μετά κάποιοι έμειναν με τους βολβούς στο χέρι....ως συνήθως!

Locus Publicus said...

Αγαπητή Ευτυχία ευχαριστώ. Ευχαρίστως θα διαφήμιζα την Ολλανδία, γιατί της αξίζει. Αν ταξίδεψες εκεί εκτός άνοιξης και καλοκαιριού, και είδες τα "κλασσικά" του Αμστερνταμ, δικαιολογώ την απαγοήτευσή σου! Υπάρχουν πολύ πιο πολλά, ακόμα και στο Αμστερνταμ που αξίζουν το κόπο να δεί κάποιος. Πιο κάτω στα σχόλια, θα προτείνω μερικά.


ria μου γειά σου! Η Ολλανδία είναι εντελώς επίπεδη, και δεν έχει τις γεωλογικές διακυμάνσεις της Ελλάδας. Εντούτοις έχει άλλα καλά. Το καλύτερό της, νομίζω, είναι η γενική της προοδευτική νοοτροπία που εκτείνεται στα πάντα. Καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι η Ανοιξη.

Locus Publicus said...

Φίλε άλλε, ο καλβινισμός σίγουρα παίζει ρόλο στην συμπεριφορά των Ολλανδών. Καλή επισήμανση. Οι Ολλανδοί παρόλο που είναι σοσιαλίζοντες στα κοινωνικά τους, θεωρούνται "ατλαντιστές" στην επιχειρηματική τους νοοτροπία. Βρίσκονται επιχειρηματικά παντού στον κόσμο, συναγωνίζονται επιτυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδέχονται τις δυναμικές της Παγκοσμιοποίησης, και είναι ακαδημαικά και στρατηγικά έτοιμοι για ό,τι προκύψει.

Οπως αναφέρεις, στις ακτές της χώρας, βλέπει κανείς καθαρά το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται κάτω απο τη στάθμη της θάλασσας. Υπάρχει και εκείνος ο περίφημος αυτοκινητόδρομος κοντά στο αεροδρόμιο όπου εκεί που οδηγεί κανείς, περνά απο κάτω απο μια μεγάλη γέφυρα, πάνω στην οποία περνάνε καράβια!

Locus Publicus said...

Φίλε squarelogic σωστές οι παρατηρήσεις σου. Η χώρα είναι εντελώ επίπεδη, και έτσι το τοπίο της είναι μονότονο. Οι Ολλανδοί είναι οι πολυγλωσσότεροι ευρωπαίοι, με καλή γνώση ιστορίας. Εργατικοί και τίμιοι. Εχουν φτιάξει οι ίδιοι τη χώρα τους. Το κλίμα είναι σχετικά άσχημο, και πολλές βροχές και συννεφιά. Γι' αυτό και όταν έρχεται η άνοιξη και ο καλός καιρός, τρέχουν όλοι έξω, ξεσαλώνουν. Φέρνουν μουσικές, γίνεται καρναβάλι.

Το Αμστερνταμ δεν άρεσε σε πολλούς, λόγω της γενική χίππικης ζωής που διαθέτει (και βεβαίως και για άλλα). Η υπόλοιπη χώρα δεν είναι έτσι. Είναι πολύ πιο ήσυχη, καθαρή και φιλόξενοι.

Θα διακινδυνεύσω και μια γενικολογία (που συνήθως αποφεύγω). Οι Ολλανδοί είναι γενικώς τσιγκούνηδες και "κολλημένοι", όπως λές. Οχι βέβαια όλοι. Εχω μία εξήγηση γι' αυτό. Η νοοτροπία τους είναι απόλυτα σοσιαλιστική στη φύση της, ζούν με συγκεκριμένο οικονομικό προυπολογισμό, τα υπολογίζουν όλα και θέλουν να ξέρουν παντού και πάντοτε πόσο κοστίζει κάτι. Μεγάλο μέρος των χρημάτων τους πάνε σε διακοπές. Σχεδόν όλοι σχεδιάζουν ετήσια ταξίδια εκτός Ολλανδίας, ειδικά το καλοκαίρι. Διάβασα κάπου πως πέρυσι, επι συνόλου 16 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, τον μήνα Αύγουστο, οι 11 ήταν εκτός χώρας!

Locus Publicus said...

Φίλη trol , το Αμστερνταμ έχει διατηρηθεί αρχιτεκτονικά. Το Ρόττερνταμ ισοπεδώθηκε απο τους Γερμανούς, και ξαναχτίστηκε. Απέκτησε έτσι άλλο ύφος, φουτουριστικό, όπως λές.

Φίλη vassia καλησπέρα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ο καθένας μας βλέπει διαφορετικά πράγματα όταν ταξιδεύει. Και εγώ απολαμβάνω τις περιγραφές φίλων.

Διαβάστε για παράδειγμα τα καταπληκτικά πόστ του Αθεόφοβου απο το πρόσφατο ταξίδι του στην Ινδοκίνα.

Locus Publicus said...

Φίλε Ψούξ πάντα χρήσιμες πληροφορίες! Χρηματιστηριακή φούσκα με τουλίπες! Δεν το γνώριζα. Ηξερα όμως πως το Αμστερνταμ είχε το παλιότερο Χρηματιστήριο στο κόσμο. Οι Ολλανδοί πάντα είχαν ισχυρές οικονομικές και επενδυτικές γνώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Και βέβαια πολλές αποικίες.

Το κλίμα είναι σίγουρα ζόρικο, ειδικά τον χειμώνα.

Locus Publicus said...

Εκτός απο το πολύ χίπικο περιβάλον, το Αμστερνταμ διαθέτει μια σειρά απο υπέροχα μουσεία (Rijks Museum, Van Gogh), υπέροχες παλιές εκκλησίες, και πολλά, μά πάρα πολλά κέντρα μουσικής, υπαίθρια (Paradiso), καθώς και υπέροχους συναυλιακούς χώρους.

Φυσικά θα πρότεινα και περίφημο Red Light District, το κοντά στον σταθμό του τραίνου και την πλατεία Dam. Εχει το ενδιαφέρον της!

Εκτός Αμστερνταμ, αν οδηγάτε, κατευθυνθείτε βόρεια προς Groningen, παραλιακά, για να δείτε και τα φράγματα. Νότια, η πιό όμορφη περιοχή της Ολλανδία είναι το Zeeland.
Προτείνω απόλυτα την μπαρόκ πόλη Delft, που θα σας πάει πίσω στο 1600. Εχει υπέροχα μπαράκια, φοιτητόκοσμο, πολλά μουσεία και ιστορία.

Προτείνω τέλος την Ουτρέχτη (παλιά πόλη). Και μην ξεχνάτε πως βρίσκεστε 1.5 ώρα απο τις Βρυξέλλες, και μερικές ακόμα απο το Παρίσι (Γαλλία) και Ντυσελντορφ, Κολωνία (Γερμανία). Η Ολλανδία είναι το τέλειο μέρος για εξορμήσεις σε πολλά κράτη.

Ο άλλος said...

Επίσης ξέχασα να επισημάνω,την εμμονή που υπάρχει με τη σεξουαλικότητα. Αφύσικη για κάτι τόσο φυσικό.Σαν να παίρνουν τη ρεβάνς από τον καλβινικό συντηρητισμό. Απόδειξη τα κολωνάκια στα πεζοδρόμια (αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες σου), σύμβολο του Δήμου του Άμστερνταμ, που δεν είναι τίποτα άλλο από φαλοί...

doctor said...

Αχ, τι μου θύμισες!

Καμιά φωτό από ...coffee shop?????

doc

Λωτοφάγος said...

Φίλε μου, θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου: έχω πάει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (και σκοπεύω να πάω και σε άλλες). Μόνο φεύγοντας από την Ολλανδία ένιωσα αυτό το σφίξιμο, σαν να έχανα κάτι δικό μου! Επίπεδη, με πανταχού παρόν το υγρό στοιχείο, καταπράσινη, πολλά ποδήλατα, λίγα αυτοκίνητα, ανεκτικότητα χωρίς ασυδοσία, γελαστοί κάτοικοι: ο ευρωπαϊκός παράδεισος για μένα! Ένιωσα ότι εκεί και μόνο εκεί θα μπορούσα να ζήσω! Και όχι μόνο την άνοιξη (που υποθέτω είναι καλύτερη από τον χειμώνα της).

mtryfo said...

καλησπέρα locus
με "συνυφάδα" Ολλανδέζα θά πρεπε κανονικά να έχω επισκεφθεί αυτή την πανέμορφη χώρα πολλές φορές.
Ομως δεν έτυχε.
Αρκούμαι λοιπόν στις δικές σου και των άλλων φίλων τις περιγραφές γιατί τόσο καλά λόγια δεν έχω ακούσει ακόμα απ την "μικρή Ολλανδέζα"΄. Μάλλον "εξελληνίστηκε" εντελώς και συγκρίνοντας τις δύο χώρες προτιμά τη δική μας. Το "γιατί" δεν το κατάλαβα... ακόμα το ψάχνω...

Locus Publicus said...

Για τον Καλβινισμό εντάξει φίλε άλλε, για τα κολωνάκια δεν ξέρω:) Mια εποχή, ο δήμος είχε αναρτήσει και μεγάλες διαφημίσεις που έλεγαν "Welcome to Amsterdam, the city of sex". Σήμερα αυτά έχουν εξαφανιστεί.

Μερικά coffee shops έχουν φαντασία doctor. Προσπαθώ να θυμηθώ μερικά ονόματα, The Mushroom Cloud, Jamaica Delights, και φυσικά το γνωστό και τουριστικό μαστουράδικο Bulldog.

Locus Publicus said...

Καλά τα λές φίλε λωτοφάγε. Χώρα μπουτίκ. Μικρή σε έκταση, αλλά μεγάλη στο μυαλό. Το ποδήλατο είναι το σήμα κατατεθέν της. Και βαθιά μέσα στην καρδιά της, δίκαιη. Η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης, με το καλύτερο σύστημα αφομοίωσης μεταναστών. Παρατήρησα όμως και πολλές αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά αυτό για άλλο πόστ.

Φίλη Μαρία ΄παρομοίως, έχω την οικογένειά μου Αμερικάνα, Γερμανίδα και Ολλανδέζα. Προσφέρω και μία στατιστική (κατα μπάρμπα που μένει ακόμα Ολλανδία). Στην Ολλανδία ζούν ακόμα 5 χιλ. Ελληνες, και στην Ελλάδα 22 χιλ. Ολλανδοί. Προτιμούν την Έλλάδα για την μεσογειακή ζωή της, το κλίμα της και το φαγητό της (τρία σημεία που η Έλλαδίτσα τους ρίχνει στο κεφάλι).

Roadartist said...

Υπέροχη αναρτηση.
ποσο θα ηθελα να ημουν σε ενα καφε τωρα εκει..να επινα μια ζεστη μπυρα..να εισαι παντα καλα!

Locus Publicus said...

roadartist ευχαριστώ. Αλλά γιατί ζεστή μπύρα;

Roadartist said...

Γιατί εκεί κάνει κρύο locus!!!! Ασε θα θελω να νιωθω οτι ειμαι στο βορρα :) Το εχω συνδιασει στο μυαλο μου :) !!