Monday, December 29, 2008

Εν ονόματι τoυ Λαού

Κάποτε, λέει η Ιστορία, όταν ο μεγάλος Τσέ τέλειωσε με την Κούβα, έψαχνε για ένα νέο κατάλληλο μέρος, να μεταφυτεύσει την Επανάσταση. Μέσα του ήθελε την Αργεντινή, αλλά δεν μπορούσε. Σκέφτηκε λοιπόν την Αγκόλα (τελικά πήγε Βολιβία). Καθοδόν προς την Αφρική, σταμάτησε και στην Αίγυπτο, για να μιλήσει με τον πεπειραμένο στους εθνικισμούς πρόεδρο Νάσσερ. Εκείνος τον δέχτηκε. «Η Επανάσταση μπορεί να πετύχει στην Αγκόλα», του είπε ο Τσέ. «Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Υπάρχει μεγάλη ανέχεια, καταπίεση. Το μόνο που χρειάζονται είναι οργάνωση. Εγώ θα τους οργανώσω». Ο Νάσσερ τον άκουσε προσεκτικά. Στο τέλος, τον κοίταξε και του είπε. «Να μην πάς. Δεν είναι δικός σου αγώνας. Θα είσαι ο μόνος άσπρος επικεφαλής μαύρων. Θα μοιάζεις με τον Ταρζάν».

-------------------------------------------------------
"Η χώρα πληρώνει καθυστέρηση αιώνων. Από την φεουδαρχία του Βυζαντίου και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πέρασε απότομα στην σύγχρονη εποχή, ανέτοιμη, με εισαγόμενους θεσμούς και νόμους. Δεν απέκτησε ποτέ αστική τάξη, δεν έζησε την Αναγέννηση, την Μεταρρύθμιση, την Γαλλική Επανάσταση, δεν διαμόρφωσε κοινωνία πολιτών. Μαζί της φόρεσαν την περικεφαλαία της Συνέχειας (κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων) τον ζουρλομανδύα της καθαρεύουσας (130 χρόνια γλωσσική σκλαβιά) και το κοστούμι του Ευρωπαίου. Όλα έγιναν βεβιασμένα και λίγο στη ζούλα – όπως η είσοδός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και (ακόμα περισσότερο) στην ΟΝΕ."

Νίκος Δήμου

20 comments:

Unknown said...

Δυστυχώς εδώ έχει ιδεολογικοποιηθεί το πλιάτσικο και ο εμπρησμός!
Καλούνται και από επίσημα ακόμη χείλη εξέγερση!

Locus Publicus said...

Aπολύτως κ. Βαρδάκα. Παρατηρώ με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την "ιδιαιτερότητα". Τις ευχές μου.

Φιλοι μπλογγερς, παρακαλώ να διαβάσεται ένα πόστ - κραυγή. Αναφέρεται στο θέμα του λαικισμού, και της καταστροφής της Παιδείας που είναι το εκκολαπτήριο όλης αυτής της ιδεολογίας. Ενα άρθρο του κ. Μυτάρα. Απο τον Αθεόφοβο.

Πως φτάσαμε στην καταστροφή

Dormammu said...

Καλές γιορτές Locus. Σωστές οι επισημάνσεις του ΝΔ, τα κουβεντίαζαμε παλιότερα στο μπλογκ του, μέχρι που αποφάσισε να το κλείσει. Εξακολουθώ να πιστεύω πως κάποτε θα ξεπεράσουμε τις παιδικές ασθένειες και θα ωριμάσουμε, αμφιβάλλω όμως αν θα είμαι ζωντανός για να το δώ...

Meropi said...

Locus μου,
τι κάνεις? Πέρασες καλά τα Χριστούγεννα? Ήθελα να σου αφήσω ευχές στα προηγούμενα ποστ, αλλά είχες αφαιρέσει το σχολιασμό. Άραγε κατά λάθος?
Στο θέμα μας τώρα. Συμφωνώ με την κεντρική ιδέα του ποστ σου. Δεν έχουμε ωριμάσει ως λαός. Καταπιανόμαστε, λαϊκίστικα τις πιο πολλές φορές, με δευτερεύοντα θέματα και τα αναδεικνύουμε μείζονα θέματα, ενώ αφήνουμε να περνάνε απαρατήρητα σοβαρά θέματα. Παράδειγμα το θέμα που έγινε τελευταία με το άνοιγμα των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Τι να σου πω? Έγινε θρίλερ. Ανοίγουν, δεν ανοίγουν, ώσπου τελικά άνοιξαν τα καταστήματα, για να ξεσηκωθούν ορισμένοι και να πιάσουν τα εργατικά λάβαρα!!
Σου εύχομαι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Locus Publicus said...

Καλές Γιορτές και καλή Χρονιά Dormammu. Για το μέλλον δεν είμαι πλέον σίγουρος. Άν έβλεπα μια αγάπη προς τις επιχειρήσεις, και την Παιδεία τουλάχιστον, θα έλεγα τα υπόλοιπα είναι πολιτικά ζητήματα και θα λυθούν. Πλέον ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει. Εύχομαι το καλύτερο. Το 2009 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά.

Locus Publicus said...

Kαλή Χρονιά και τις ευχές μου Μερόπη μου. Εκλεισα τα σχόλια για λίγο, για να ξεκουραστώ. Τα φετινά Χριστούγεννα ήταν ήρεμα και χιονισμένα, το ίδιο προβλέπεται και για την πρωτοχρονιά. Είδα το πόστ σου για την Κυριακή, δεν άφησα σχόλιο, ας το πώ τώρα. Εχει καλλιεργηθεί απο χρόνια ένα τέτοιο μίσος για τις επιχειρήσεις, που μένω άναυδος. Ακόμα και ο μικρός μαγαζάτορας θεωρείται πλέον Κεφάλαιο. Και δώστου τα εργατικά. Πουθενά στον κόσμο δεν έχω δεί τέτοιο αντιεπιχειρηματικό μίσος, ούτε κάν στην Ανατολική Ευρώπη. Απορώ μονάχα. Ενας λαός που έφτιαξε την μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο, με τεράστιες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, που έχτισε τρομερά εμπόρια απο Σμύρνη μέχρι Μαύρη Θάλασσα, να μην μπορεί σήμερα να υποστηρίξει το ίδιο του το σπίτι? Η καταστροφή των εμπόρων μας, αντί να είναι εθνικό μας γεγονός, χαροποιεί μεγάλες μάζες του πληθυσμού μας. Δεν υπάρχει κίνημα να προστατεύσουμε το εμπόριό μας. Τουναντίον το χτυπάμε παντού. Τις ίδιες τις δουλειές μας. Φοβάται η Ελλάδα μήπως καταργηθεί το 40ωρο? Με τί παραγωγική βάση, τί επιδόσεις, με τί προιόντα εγείρουμε τέτοιο αίτημα? Είμαστε εμείς πιο ευαίσθητοι στα εργατικά απο τους Γερμανούς, τους Αγγλους, τους Αμερικανούς? Και δώστου λαικισμός. Ο κάθε καραγκιόζης θέλει να πολεμήσει το Κεφάλαιο που ποτέ δεν είχαμε.

Πολλά φιλιά για το νέο έτος. Δεν είμαι πλέον σε διάθεση να λέω τα ίδια και τα ίδια. Τη μέρα που οι συνδικαλιστές απειλούσαν μαγαζιά, έγώ αγόραζα παιχνίδια για τα παιδιά μου, στις έντεκα τη νύχτα. Για να ζήσει και κάποιος συνάνθρωπος. Αντε, τα λέμε απο 2009. Τα φιλιά μου.

Odysseas said...

Καλημέρα Locus και χρόνια πολλά!

Εύχομαι κι εγώ το 2009 να είναι καλύτερο, αλλά η αλήθεια είναι πως 2 χρόνια τώρα που βρίσκομαι στην Ελλάδα έχω αρχίσει να χάνω την αισιοδοξία μου...
Καλή πρωτοχρονιά!

basik-ly said...

Καλή Χρονιά κι από μένα. Εύχομαι να βάλει μυαλό το τρελοκομείο η Ελλάς.

Δε μας χεζεις ρε Νταλαρα said...

Στο ποστ που εκλεισες τα σχολια φανηκε η ευφυια σου, η κοινωνικη ευαισθησια σου και οι δημοκρατικες σου αρχες. Τα ποστ και τα σχολια σου ειναι ανερματιστα οπως οι ιδεες σου. Φασκεις κι αντιφασκεις. Αλλα λες πριν κι αλλα μετα. Στο γραψαν κι αλλοι αυτο.
Και για μενα εγραψες ασυναρτησιες. Πως ταχα συναισθηματολογω και χρησιμοποιω συμβολισμους. Εγω εγραψα για τον ξενιτεμενο μεταναστη, τον ελληνα του παγκου, τα γεγονοτα της πατριδας, που παντα αγαπουσα και που τωρα βλεπω να λεηλατειται; Ουτε ο Ξανθοπουλος σε δραματικη ελληνικη ταινια να ησουν.
Ουτε κανενα συκοφαντικο η αλλο μπλογκ εχω ουτε κανενας ενεργος πολιτης της μπλογγοσφαιρας ειμαι ουτε ασχολουμαι με τις ζωες των αλλων. Εσυ το κανεις αυτο καθε λιγο και λιγακι που γραφεις ακατασχετα κατηγορωντας αδιακριτως τους παντες. Το kavalimenokalami το εμαθα απο τον πρωτο ανωνυμο που εβαλε λινκ. Δεν ειμαι κανενας απο αυτους. Αν δε μπορεις να καταλαβεις οτι δυο ανωνυμα σχολια κι ενα μπλογκ μπορει να προερχονται απο διαφορετικα προσωπα τι σοι ειδικος της πληροφορικης εισαι;
Ουτε κανενα email σου εστειλα οπως ψευδεστατα εγραψες ουτε χρειαζεται να διαβασω οφλαιν και ονλαιν φλυαριες δικες σου η αλλων ωστε ταχα να ηρεμησω. Μαλλον αυτα που εσυ εγραψες δειχνουν εκνευρισμο, φανατισμο και συγχυση. Γι αυτο εκλεισες τα σχολια. Επειδη καταλαβες και καταλαβαν κι αλλοι πως γραφεις μπαρουφες. Το ειχα καταλαβει κι εγω οταν μου συστησε καποιος το μπλογκ σου ως ενδιαφερον. Αλλα βρηκα πολλη γκρινια, κατηγοριες, κοινοτοπιες και γενικολογιες. Για να μην αναφερω την ελλειψη επιχειρηματων, τις χαλια φωτογραφιες και τα αναριθμητα ορθογραφικα λαθη. Το τελευταιο ειναι επισης πολυ περιεργο για καποιον ειδικο της πληροφορικης οταν σχεδον καθε ασχετος χρηστης ξερει να χρησιμοποιει αυτοματο ορθογραφικο ελεγχο.
Απεφευγα να σε σχολιασω μεχρι που συκοφαντησες χυδαια τον κ. Κιττα. Αλλα μεσα στο παραληρημα σου οχι μονο δεν απεσυρες τη συκοφαντια, αλλα εγραψες ασχετες ηλιθιοτητες για σωστους μανατζερς, τα εβαλες αδικα με τα δεκαπενταχρονα παιδια και αντι να κανεις διαλογο προτιμησες να με φιμωσεις κλεινοντας τα σχολια.
Ανυπομονω να διαβασει ο κ. Κιττας οσα συκοφαντικα γραψατε για αυτον εσυ και το τρωκτικο. Μην τον κατηγορησετε μετα αν μαθει ποιοι ειστε και σας κανει καμια ξεγυρισμενη μηνυση. Μπορει βλεπεις να ειναι κι αυτος επηρεασμενος απο την αγγλοσαξονικη θεωρηση της ελευθεριας, που περιεχει μεσα της το δικαιωμα της αυτοαμυνας, της περιουσιας, της προστασιας του πολιτη. Τουλαχιστον ειναι κατα της χρησης βιας.
Και κατι τελευταιο. Πριν μου συστησεις σε εκεινο το ποστ με υφος χιλιων καρδιναλιων τον κ. Νικο Δημου (λες και περιμεναμε εσενα για να τον μαθουμε), διαβασε πρωτα εσυ τη νηφαλια και ισορροπημενη γνωμη του για τους αναρχικους και δεκαπενταχρονους που τοσο αστοχα απαξιωσες συλλογικα. Ειναι εντελως αντιθετη με τη δικη σου βεβαια. Αλλα ισως παρεις κανα μαθημα πραγματικα συγκροτημενης σκεψης, σεμνοτητας λογου και σεβασμου στον αλλο αντι απλως να εκμεταλλευεσαι το ονομα του αντιγραφοντας τα κειμενα του.

δ.σ said...

@anonymous

Καζανάκι, δέν τραβήξατε όμως..

glam said...

Δυστυχώς , αυτά που σε άλλους, κυρίως, δυτικούς λαούς θεωρούνται αυτονόητα, (όπως πχ η τήρηση των νόμων) στην Ελλάδα είναι άγνωστες λέξεις, που οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται καν να μάθουν .......
Το χειρότερο είναι ότι "απόψεις" σαν αυτές του "ανώνυμου" δεν είναι καθόλου σπάνιες, και απορείς πως είναι δυνατόν να μην το αντιλαμβάνονται........
Ευτυχώς υπάρχει και το ίντερνετ!
Καλή Χρονιά

Anonymous said...

Αν έχει κάποιος συνηθίσει σε ελεύθερη αγορά και ωράριο, και ελευθερη παιδεία κλπ...του είναι πολύ δύσκολο να πάει πίσω..στα δικά μας...

Τέλος πάντων,
καλό και ελευθερο 2009 με περισσότερη χαρά και ενθουσιασμό...για αληθινά πράγματα!!!!!!

Φιλιά και ευχές και καλό κάρμα σε όλους!

Peace!

vasikos metoxos said...

Καλή Πρωτορονιά locus publicuw. Με υγεία ευτυχία για σένα και την οικογένειά σου.

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Το επεισόδιο με τον Τσε και το Νάσερ χαριτωμένο. Αληθεύει;
Καλή χρονιά Locus και πάντα με ποστ καλογραμμένα και σχολιαστές επώνυμους-έστω και με ψευδώνυμο!
@ανώνυμε
Ούτε κι εγώ συμφωνώ πάντα με τις απόψεις του Locus Publicus αλλά μου αρέσει ο τρόπος που τις εκφράζει.
Με πολλά από όσα λες συμφωνώ, γιατί όμως θα πρέπει να τα λες ανώνυμα;
Καλή χρονιά και σε σένα.

Δε μας χεζεις ρε Νταλαρα said...

Οποιος γραφει με ψευδωνυμο δεν ειναι επωνυμος αλλα ανωνυμος. Εκτος κι αν οι γνωστοι σας στο σπιτι, στη δουλεια και αλλου σας φωναζουν Locus Publicus και Syneas. Αλλα κι εγω ψευδωνυμο χρησιμοποιω με κανονικο blogger account. Απλως διαλεξα να ονομαζεται 'Anonymous'. Μπορω να χρησιμοποιησω οτιδηποτε αλλο. Ακομα και Locus Publicus η Syneas. Αν δηλαδη το κανω γινομαι αυτοματα επωνυμος; Ας μη γραφουμε πραγματα που δεν ισχυουν.
Η μηπως πρεπει να πιστεψω οτι γραφει ο Locus Publicus η οποιος αλλος για τον εαυτο του επειδη το αναφερει στο προφιλ η τα ποστ του; Δεν υποτιμω τοσο τη νοημοσυνη μου. Οποιος ισχυριζεται διαφορα για τον εαυτο του μπορει να το αποδειξει μονο αν αποκαλυψει το πραγματικο του ονοματεπωνυμο και δωσει σε τριτους τη δυνατοτητα να τα επιβεβαιωσουν. Αλλιώς μπορει να ισχυριζεται οτι θελει.
Κι εγω μπορω να δηλωσω κατοικος Ζιμπαμπουε που εχει σπουδασει στο Χαρβαρντ, βγαζει πεντακοσια χιλιαρικα το χρονο και ασχολειται με ερευνα για τον καρκινο του παχεος εντερου. Και να γραφω ταξιδιωτικες ιστοριες για επαγγελματικα projects και αγαθοεργιες σε διαφορα μερη του κοσμου. Αλλα βεβαια οταν γραφει κανεις με ψευδωνυμο μπορει να κατηγορει και να συκοφαντει οποιους θελει χωρις συνεπειες. Η ετσι νομιζει τουλαχιστον. Ο κ. Κιττας και καποιοι αλλοι μπορει να εχουν διαφορετικη αποψη.
Δε διαφωνω με ολες τις αποψεις του Locus Publicus. Διαφωνω ομως με τον αλαζονικο τροπο που τις εκφραζει. Αλλα το χειροτερο και απαραδεκτο ειναι οι συκοφαντιες, οι συλληβδην κατηγοριες και οι απαξιωτικοι χαρακτηρισμοι εναντιον ομαδων, επωνυμων αλλα και ανωνυμων. Και η χρηση φασιστικων μεθοδων οπως ψευδεις κατηγοριες και κλεισιμο σχολιων οταν δε μπορει να κανει διαλογο με επιχειρηματα.
Αλλοι βεβαιως προτιμουν να γραφουν βλακειες για καζανακια.
Καλη χρονια.

δ.σ said...

Γιατί τόση χολή Κύριε ανώνυμε;;
Τι σας συμβαίνει;;

Locus Publicus said...

Ισως το 2009 να αλλάξουν πολλά πράγματα Οδυσσέα . Κάτι μου λέει πως θάναι σημαδιακή χρονιά. Χρόνια σου πολλά!

------------------------------
Χαιρετισμούς στους ομογενείς του Βερολίνου Basik. Καλή χρονιά! Το τρελοκομείο κάνει τώρα διάλειμμα. Απο Ιανουάριο θα δούμε...

---------------------------
Καλή Χρονιά αγαπητέ μου glam . Με υγεία, πρόοδο και ειρήνη. Ισως φέτος κάτι γίνει, κάτι αλλάξει. Πιθανότατα να έχουμε εκλογές. Δεν θάταν και άσχημη ιδέα.

-------------------------
Φίλε δ.σ., στην μακρινή Σουηδία νάσαι καλά. You are a gentleman. Σου εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά. Ισως να χρειαστεί ένα Ελληνοτουρκικό για να συνέλθουμε. Δεν δουλεύει φίλε μου τίποτα πιά. Ούτε τα καζανάκια..

--------------------------
Ραλλού μου, τίς ολόψυχες ευχές μου. Σήμερα, με μισό μέτρο χιόνι, αναπόλησα τας Καλιφόρνιας. How nice! Καλή Χρονιά. Τα λέμε.

---------------------------
Βασικέ μου ανταποδίδω! Να χαίρεσαι τα παιδιά σου. Με πρόοδο και υγεία νάναι η νέα χρονιά. Και να συνεχίζεις να γράφεις. Γράφεις υπέροχα.

--------------------------
Φίλε syneas, Καλή Χρονιά και απο δώ. Υγεία, ειρήνη, πρόοδο και καλό χιούμορ. Τιμή μου που σε γνωρισα.

Το περιστατικό με τον Νάσσερ, αναφέρεται σε ένα βιβλίο ενός σοβαρού ισπανού δημοσιογράφου και συγγραφέα, του Carlos Castaneda. Τελικά, οι δύο άντρες συναντήθηκαν στα Εμιράτα (και όχι στην Αίγυπτο που αναφέρω).

Locus Publicus said...

Ανώνυμε, τελειώσαμε. Δεν εκκρεμεί τίποτα μαζί σου. Ολα είναι στα πόστ μου. Αν δεν σου αρέσουν τα θέματά μου, ο λόγος μου, τα ορθογραφικά μου λάθη και οι φωτογραφίες μου, αν νομίζεις πως πουλάω τρέλα ή παραμύθι, δικαίωμά σου, δεν έχεις την υποχρέωση να με διαβάζεις. Δώσε το χρόνο σου σε κάτι που αγαπάς.

Δεν έχω τίποτα μαζί σου, και σου εύχομαι καλή χρονιά. Για το θέμα της "επανάστασης των παιδιών" θα έχω follow up σε 6 μήνες. Μέχρι τότε, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει. Το ίδιο ελπίζω και με το θέμα του Ασύλου και της προστασίας των πανεπιστημίων μας. Επι του παρόντος, το Πολυτεχνείο είναι "κρανίου τόπος" διαβάζω στην Καθημερινή. Το μπαλάκι τώρα στις Πρυτανικές Αρχές μας. Παρακολουθώ.

Τα σχόλια δεν τα έκλεισα για σένα. Απλά ήθελα να ξεκουραστώ με τα παιδιά μου. Το μπλόγγιν με έχει κουράσει. Αλλωστε είναι δικαίωμά μου.

Πρέπει όμως να είμαι και συνεπής με τις αρχές μου. Για 16 μήνες, όσο είμαι στο χώρο του μπλόγγιν, δεν έσβησα ποτέ ούτε ένα σχόλιο. Για την εμπάθειά σου (και όχι για τις διαφωνίες σου), στο εξής θα διαγράφεσαι. Θα είσαι ο πρώτος.

Locus Publicus said...

Φίλοι μου, απο τη μακρινή Νέα Αγγλία, της απέραντης ανοιξιάτικης ομορφιάς, και των ατέλειωτων χειμερινών παγετώνων, την ευχή μου για μια ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Εις το επανιδείν.