Tuesday, January 20, 2009

Κόσμε μου πως σε θωρώ...

Κανείς δεν ξέρει απόλυτα, κανείς δεν γνωρίζει. Ολοι όμως φαίνονται να περιμένουν κάτι. Η λίστα ειναι τόσο μεγάλη, τόσο οδυνηρή. Είναι η πρώτη φορά σ’ αυτή τη μεγάλη χώρα της ελπίδας, που βλέπω τόσο ενθουσιασμό. Μακάρι...

Αντιμέτωπος με τις προσδοκίες
World has 'high hopes' for Obama
Global Issues
World Conflicts Today
Εξι μεγάλες προκλήσεις για τον Ομπάμα


Το πόστ είχε ήδη αναρτηθεί, όταν πληροφορήθηκα απο τον κοσμοπολίτη συνμπλόγκερ Μanblogg (πρώην κάτοικο ΗΠΑ και νύν Ευρώπης), πως για πρώτη φορά, μεταφράστηκε και στα Ελληνικά, η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των 13 Ηνωμένων Πολιτειών.

Παραθέτω το αξιοσημείωτο πόστ, μαζί με τα συγχαρητήριά μου στους εθελοντές.

-------------------------
Ο κ. Ομπάμα ορκίστηκε ακριβώς στις 12 pm ΕΤ (Eastern Time). Τα τρία παιδιά μου, την ίδια στιγμή, βρισκόταν στο σχολείο, όπου μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές και καθηγητές, παρακολούθησαν την ορκωμοσία. Στις 12:01 ET, ακριβώς, η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου ανανεώθηκε με τις πληροφορίες, συνεργασίες, και προγράμματα του καινούργιου Προέδρου. Μαζί με την βαρετή ίσως για πολλούς τελετουργία της ορκωμοσίας, η σημασία στους θεσμούς, και η ιεροτελεστία του καθήκοντος, αποτελεί, και θα αποτελεί για πάντα μείζον σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ταυτότητας των Γιάνκηδων.

20 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

...και ο Ομπάμα να βάλει το χέρι του...

Ας το χαρούμε σήμερα!
Εγώ έχω οργανώσει μεγάλο πάρτυ!
(Πιο πολύ γιατί φέυγει ο άλλος ήταν η αρχική ιδέα...)

Φαντάσου τώρα να ερχόταν ο Μακ και η Σαρα! Που θα τρέχαμε να κρυφτούμε;

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mtryfo said...

Εξαιρετική η μουσική που μας προσφέρεις μαζί με τις σκέψεις
και τους προβληματισμούς σου...
Ολοι ευχόμαστε τα καλύτερα!!!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Unknown said...

Το προηγούμενο (και μη διαγραφέν ακόμη σχόλιο) αποδεικνύει ότι δεν είναι αναγκαίως κακό πράγμα η προληπτική λογοκρισία του bloger.
Επανέρχομαι στο θέμα Obama. Πιστεύω ότι ο νέος Πρόεδρος θα εξυπηρετήσει, κατά τον τρόπο που κρίνει ο ίδιο καλίτερο, τα κρατικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτή είναι η αποστολή του και αυτόν τον όρκο έδωσε.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
glam said...

Μερικά πράγματα με κάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικό, πολύ “θέατρο” για τα “γούστα μου”....
(Διαδρομή με τρένο, γεύμα κλπ. όλα σε στυλ Λίνκολν ....)
Μακάρι να κάνω λάθος και να είναι "Αμερικανιές", αλλά....
(Ασφαλώς και η δουλειά του είναι να φροντίζει τα συμφέροντα των Αμερικανών, το ενδιαφέρον θα ήταν να το κάνει χωρίς να βλάπτει τα συμφέροντα όλων των άλλων αλλά αντίθετα! ......δύσκολα πράγματα ... )

Locus Publicus said...

Rallou μου άντε και με το καλό. Αυτός που φεύγει "ολοκλήρωσε τη δουλειά του". Επιστρέφει τώρα στο αγαπημένο του Τέξας. Ελπίζω να μην το ξαναδούμε..

Καλό πάρτυ λοιπόν!

----------------------
Αγαπητή μου Μαρία, ο καιρός βέβαια θα δείξει. Για τώρα, ας κρατήσουμε λίγο το κλίμα της αισιοδοξίας.

-------------------------
Σίγουρα κ. Βαρδάκα, πρώτα τα συμφέροντα της Αμερικής. Αν και για τώρα, όλα τα παγκόσμια συμφέροντα νομίζω κάπως συμπίπτουν. Ούτε το Μεσανατολικό τον συμφέρει να συνεχιστεί, ούτε η αλαζονική μονομερής εξωτερική πολιτική. Ιδωμεν.

Ναί, με μοντερίσι θα προχωρήσουμε. Μερικοί λεκέδες δεν βγαίνουν με τίποτα...

--------------------

Locus Publicus said...

Ναι αγαπητέ μου glam, είναι σίγουρα "Αμερικανιές". Τόσα χρόνια είμαι εδώ, και ακόμα μερικά πράγματα δεν τα έχω ακόμα συνηθίσει. Οι Αγγλοσάξωνες είναι πολύ τελετουργικοί άνθρωποι. Προχθές τραγουδούσαν στο Χρηματιστήριο το "God Bless America". Xώρια ο εθνικός ύμνος σε κάθε αθλητικό αγώνα.

Και μόνον οικονομική ανάκαμψη να καταφέρει μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, θα είναι σπουδαίο πράγμα. Αν και προσωπικά πιστεύω πως και το Παλαιστινιακό θα λυθεί κάπως (αδύνατον να συνεχίσει έτσι).

Locus Publicus said...

Φίλοι bloggers, μετά απο 16 μήνες blogging χωρίς απώλειες (και χωρίς ηλιθίους), σήμερα, για πρώτη φορά (και κάμποσες φορές), έσβησα άσχετα και υβριστικά σχόλια. Ηταν κάτι που απέφυγα να κάνω το 2008.

Στο εξής, και για λόγους ευνόητους, θα επιβάλω moderation στα σχόλια. Ετσι θα συνεχίσουμε. Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
squarelogic said...

τα υβριστικά σχόλια δείχνουν την αντίληψη περί ελευθερίας του λόγου του αυτουργού τους...
Και μια και κατατίθενται σε ενα ποστ που αφορά την Αμερική πρωτίστως,είναι βασιμο να υποθέσει οτι προέρχονται από αριστερό με α- τιαμερικανικα αντανακλαστικα...Ταιριάζει με τη νοοτροπία.
Locus μη μασάς!
Ας ελπίσουμε να δικαιώσει μέρος έστω των προσδοκιών...

Unknown said...

glam
Πως είναι δυνατόν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να φροντίζει τα συμφέροντα της χώρας του χωρίς να βλάπτει τα συμφέροντα άλλων χωρών;
Τα συμφέροντα συγκρούονται.
Ακόμη και τα συμφέροντα των χορτοφάγων συγκρούονται με τα συμφέροντα του φυτικού κόσμου!
Για να μην μιλήσω για τα συμφέροντα των σαρκοφάγων περιλαμβανομένων και των ανθρώπων! (Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό κλπ κλπ.)

Locus Publicus said...

Φίλε squarelogic, παραμένω στο μπλογγιν, γιατί η ενασχόληση μαζί του είναι ευχάριστη, ενίοτε βέβαια βαρετή και χρονοβόρα, μορφωτική όμως και διασκεδαστική. Επεξεργάζομαι επί του παρόντος και άλλους τρόπους επικοινωνίας, που ίσως μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε πολλά άτομα μαζί, σε μια συζήτηση, LIVE. Η τεχνολογία μας το επιτρέπει, αν και όλα απαιτούν το χρόνο τους. Θα δούμε.

Ο μέσος Αμερικανός, δεν πολυενδιαφέρεται για τον υπόλοιπο κόσμο, η ανησυχία του επι του παρόντος είναι βασικά η Οικονομία. Η Αμερική όμως, ως οντότητα, κράτος, Αυτοκρατορία, όπως και να το δούμε, έχει σαφέστατα ενδιαφέρον στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, άλλοτε γιατί εμπορεύεται μαζί του, αλλοτε γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Η βασική "γραμμή Ομπάμα", είναι νομίζω ρεαλιστική. Λειτουργεί έξω απο το δόγμα των νεοσυντηρητικών, πάνω σε επίπεδα συμμαχιών, και αναγνωρίζει πως μερικά προβλήματα επιτέλους συμφέρει όλους μας να λυθούν. Το Παλαιστινιακό είναι ένα απο αυτά νομίζω. Ο κ. Όμπάμα αυτή τη στιγμή, έχει την υποστήριξη λαού και επιχειρήσεων. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους, επιθυμεί κάποια αλλαγή. Το μέλλον θα δείξει.

Locus Publicus said...

Η καλύτερη άμυνα της Ελλάδος, είναι κατα τη γνώμη μου η ΕΕ. Μέσα απο αυτήν, αποκτούμε διπλωματική και εμπορική δύναμη. Μέσα απο αυτήν, έχουμε και γνώμη. Εκεί αλλωστε ανήκουμε. Αμερική και Ευρώπη, παρόλα τα διαφορετικά συμφέροντα, πάντα θα βρίσκονται στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο. Η σχέση αυτή, πιστεύω πως θα βελτιωθεί τώρα, καθώς η οικονομική κρίση απασχολεί και τους δύο. Η τέχνη της ελληνικής διπλωματίας, κατα τη γνώμη μου, θα είναι να ισορροπήσει με κάποια μαεστρία, ανάμεσα στις διάφορες μεγάλες αυτοκρατορίες (Αμερική, Ρωσία, ως επι το πλείστον). Οι μικροί λαοί, δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν εντελώς ανεξάρτητη πορεία (όσο αυτό κι άν δεν αρέσει). Σήμερα όμως, τίποτα στο παγκόσμιο σκηνικό δεν υποδηλώνει μια τρομακτική διάσταση Ελλάδας - Αμερικής. Η Αμερική έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, το καλύτερο που είχαμε ποτέ, και στο οποίο η Ελλάδα συνειδητά και στραγηγικά ανήκει, και μέσα απο το οποίο, πρόοδος ήρθε και στη χώρα μας. Ας αφήσουμε τα μεγάλα προβλήματα στους μεγάλους (Εμπόριο, Οικονομία, Παλαιστινιακό, Ατομικά όπλα, Κλίμα, Ενέργεια, κλπ), και ας επικεντρωθούμε στα μικρά και εφικτά.

Unknown said...

"Ας αφήσουμε τα μεγάλα προβλήματα στους μεγάλους (Εμπόριο, Οικονομία, Παλαιστινιακό, Ατομικά όπλα, Κλίμα, Ενέργεια, κλπ), και ας επικεντρωθούμε στα μικρά και εφικτά."
Locus publicus συμφωνώ απολύτως!!
Από τότε που έγινε ο γάμος μας μοιράσαμε αρμοδιότητες στο σπίτι!
Τα μεγάλα προβλήματα (Διεθνές εμπόριο, εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Παλαιστινιακό, Ατομικά όπλα, Κλίμα, Ενέργεια, Βιετνάμ,Κυπριακό, Αιγαίο κλπ) ήταν της αρμοδιότητός μου.
Όλα τα άλλα (μικρά και εφικτά) της συζύγου μου.

glam said...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ said...
"glam
Πως είναι δυνατόν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να φροντίζει τα συμφέροντα της χώρας του χωρίς να βλάπτει τα συμφέροντα άλλων χωρών;"

Απλοϊκό παράδειγμα:
"Τα λιοντάρια τρέφονται με αντιλόπες άρα λογικά οι Αντιλόπες είναι σε σύγκρουση “συμφερόντων” με τα λιοντάρια” εκτός και αν συμφωνήσουν μεταξύ τους έτσι ώστε τα λ. να τρώνε μόνο τις άρρωστες, γέρικες και γενικά τις πλέον προβληματικές του κοπαδιού, τότε θα είχαμε ικανοποίηση συμφερόντων, σε μεγάλο βαθμό, και για τις δυο πλευρές!”

Δεν είπα ότι είναι εύκολο, αλλά ούτε επίσης και απαραίτητο να χάνει ο ένας για να κερδίζει ο άλλος......οι καλές δουλειές γίνονται όταν κερδίζουν και οι δυο!
Δεν βλέπω άλλον δρόμο αν θέλει κάποιος να είναι “μεγάλος ηγέτης” σε ειρηνική περίοδο με παγκοσμιοποίηση κλπ
Στην αντίθετη (καλύτερη) περίπτωση θα έχουμε έναν καλό τοπικό ηγέτη, μικρής εμβέλειας......

Λωτοφάγος said...

Αγαπητέ φίλε, ξέρεις τους φόβους που έχω εκφράσει για το περιβάλλον του νέου προέδρου! Έχει διαλέξει τους χειρότερους!
Ωστόσο, εύχομαι ολόψυχα η Αμερική να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά τις προκλήσεις και να σταματήσει τους πολέμους, μήπως και λύσουμε κάποια πλανητικά προβλήματα!

Locus Publicus said...

...οι καλές δουλειές γίνονται όταν κερδίζουν και οι δυο!

Ας μείνουμε μ' αυτό φίλε glam. Και ας ελπίσουμε πως το νέο λιοντάρι είναι πιο ήρεμο. (Και βέβαια η Ελλάδα να μην γίνει αντιλόπη!)

--------------------------
Φίλε μου Λωτοφάγε, στην πολιτική όλα παίζονται. Αν αναφέρεσαι στην Χιλαρυ Κλίντον, εκεί παίχτηκε μεγάλο παιχνίδι. Η Χίλαρυ πάντως, είναι αγριόγατα, και μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Σε Πακιστάν - Ινδία, ακούω πως θα αναλάβει ο παλιός γνωστός κ. Χόμπρουκ. Ηταν να γίνει υπουργός εξωτερικών επι Κλίντον, αλλά εκείνος έψαχνε γυναίκα για τη θέση. Στα μεγάλα θέματα πιστεύω πως θα υπάρξει πρόοδος. Αυτές οι προσωπικότητες ίσως να μην είναι αγαπητές σε πολύ κόσμο, είναι όμως πολύ ικανοί διπλωμάτες. Με καρότα και σιδηρολοστούς:)

Να υπενθυμίσω,πως οι Εβραίοι της Αμερικής, είναι κατα πλειοψηφία υπέρ της ίδρυσης Παλαιστικού κράτους. Ναί, υποστηρίζουν το Ισραήλ ιδεολογικά, αλλά δεν είναι ούτε σε νοοτροπία, ούτε σε πρακτικές ίδιοι με τους Ισραηλινούς.

Φυσικά τίποτα δεν ειναι σίγουρο. Μια ελπίδα εκφράζω, όπως όλοι μας.