Οταν η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιηθεί και πάλι μέσα απο ένα καινούργιο σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης (με την όποια μορφή πάρει), οι κερδισμένοι της κρίσης και αυριανοί ηγέτες αυτού του κόσμου, θα είναι εκείνοι που εν μέσω κρίσης, τη δύσκολη δηλαδή στιγμή της καταστροφολογίας, οραματίστηκαν κάτι το καινούργιο και το πρωτοποριακό.
Και το χρηματοδότησαν αδρά, προσαρμόζοντας όλους τους μηχανισμούς γνώσεις (πανεπιστήμια, οργανισμούς και εταιρείες) προς καινούργιες και επαναστατικές κατευθύνσεις.
Ενα λαμπρό παράδειγμα πρωτοποριακής σκέψης, έρχεται απο την πολιτεία της Μασσαχουσέττης, έδρα πενήντα τουλάχιστον καλά οργανωμένων και σοβαρών πανεπιστημίων, με στέρεη επιχειρηματική βάση, κουλτούρα γνώσης, νοοτροπία καινοτομίας, ρίσκου και οραματισμού, και πηγή παραγωγής σκέψης παγκόσμιας εμβέλειας και κύρους.
Πρόκειται για την χρηματοδότηση ερευνών σε θέματα Βιολογίας και Ιατρικής, που θα στηριχθούν πάνω στις έρευνες για τα Βλαστοκύτταρα. Η κυβέρνηση της πολιτείας της Μασσαχουσέττης, επεξεργάστηκε ένα σχέδιο επένδυσης και παραγωγής, που θα χρηματοδοτήσει πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ειδικά κέντρα ερευνών, για μεγαλύτερες βιοιατρικές έρευνες.
Το κυβερνητικό σχέδιo ανακοινώθηκε πέρσι απο τον κυβερνήτη της πολιτείας κ. Deval Patrick, και συμπεριλαμβάνει ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 1.25 δις δολλαρίων, στο οποίο συμμετέχουν κατα 25% και ιδιωτικές επιχειρήσεις (παίρνοντας το ανάλογο ρίσκο). Τα χρήματα θα καλύψουν εργαστηριακές έρευνες, εκπαιδεύσεις ερευνητών, και ειδικές Τράπεζες αποθήκευσης βλαστοκυττάρων.
Το σχέδιο εκπονήθηκε πριν την οικονομική κρίση του 2008, και επι προεδρίας Μπούς, ο οποίος μάλιστα είχε παγώσει τη χρηματοδότηση ερευνών πάνω σε εμβριακά βλαστοκύτταρα, με αποτέλεσμα η έρευνα να μεταφερθεί στην Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. Με το σχέδιο αυτό, η Μασσαχουσέττη φιλοδοξεί να βρεθεί ισχυρά στην πρωτοπορία της Βιολογίας και της Ιατρικής του επόμενου αιώνα.
Παρόλους τους περιορισμούς της κυβέρνησης Μπούς και τα εμπόδια, η έρευνα συνεχίστηκε απο ανθρώπους όπως ο κ. Douglas Melton, παράγοντας βλαστοκύτταρα όχι μόνον απο έμβρυα, και κατορθώνοντας με τον καιρό να τα πολλαπλασιάσει σε τεχνητό περιβάλλον, καταργώντας έτσι και την εξάρτηση απο τα αρχικά κύτταρα.
Στο Stem Cell Institute (HSCI) του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η μάχη δίνεται σήμερα για την παραγωγή κυττάρων που θα μπορούσαν να μεταφυτευθούν σε έναν ανθρώπινο οργανισμό, αντικαθιστώντας γηρασμένα και άρρωστα κύτταρα με υγιή, παράγοντας τους φορείς αντισωμάτων που αντιστέκονται βιολογικά στην επιδείνωση κυττάρων με ασθένειες όπως το AIDS, Parkinson, και Alzeimer's.
Zώντας με το διαβητικό παιδί του (Τύπου Ι), ο κ. Melton έχει μια προσωπική βεντέτα με την ασθένεια του Διαβήτη. Μέρος της βιοχρηματοδότησης θα αφιερωθεί στην ήδη ελπιδοφόρα έρευνά του, για την παραγωγή κυττάρων που θα μπορούν να παράγουν Ινσουλίνη ματαφυτευόμενα στο Πάγκρεας ενός ανθρώπου. Θα είναι ένα ιατρικό θαύμα. Τα ασθενικά διαβητικά κύτταρα θα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα υγιή, γιατρεύοντας ετσι για πάντα τον «σιωπηλο δολοφόνο» (και καταργώντας διαπαντός τις ενέσεις Ινσουλίνης).
Τις αρχές Μαρτίου, ο νέος πρόεδρος κ. Ομπάμα, υπο την καταιγιστική έγκριση της επιστημονικής κοινότητας, αντέστρεψε με ειδικό διάταγμα τις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου Μπούς περι βλαστοκυττάρων, ανοίγοντας έτσι ξανά, την πόρτα για την αναβίωση της Βιολογίας του 21ου αιώνα.
Το κυβερνητικό σχέδιο του κυβερνήτη της Μασσαχουσέτης κ. Deval Patrick, εχει και αυτό εγκριθεί απο την τοπική Βουλή, και η χρηματοδότηση θα γίνει μέσα απο τον ειδικό οργανισμό The Massachusetts Life Sciences Center. Η κυρία Susan Windham Bannister, πρόεδρος του οργανισμού, είναι τώρα υπεύθυνη για να μοιράσει ένα δισεκατομμύριο δολλάρια, και να δημιουργήσει έναν πυρήνα έρευνας και εταιρειών, μέσα απο τον οποίον θα δημιουργηθούν πολλές μελλοντικές δουλειές, και φάρμακα για την ανθρωπότητα.
Δεν έχω παρα να καταθέσω τον θαυμασμό μου για το σχέδιο του κυβερνήτη κ. Deval Patick, και την όλη ολοκλήρωση του σχεδίου. Είναι ένα παράδειγμα στρατηγικής και χρήσιμης σκέψης προς μίμηση. Για τους ενδιαφερομένους, παραθέτω ενα αρθρο του ΤΙΜΕ για τα βλαστοκύτταρα, και ένα βίντεο με μια συνέντευξη της κας Susan Windham Bannister σε τοπικό κανάλι της Βοστώνης. Είναι ακριβώς η στρατηγική σκέψη και σοβαρότητα που θαυμάζω.
Tuesday, March 24, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
15 comments:
-@Locus μου,
Κάθε φορά που διαβάζω για τα στενά μυαλά του Μπους, απορώ πώς ξεγέλασε τους Αμερικάνους να τον ψηφίσουν και για δεύτερη φορά.
Συμφωνώ με τη Μερόπη.
Ξέρεις τι με ανησυχεί μόνο σε όλα αυτά, Λόκους;
Ότι τα φάρμακα θα πατενταριστούν και θα είναι προσιτά μόνο στους πλούσιους γέρους του δυτικού κόσμου, ενώ Ασία και Αφρική θα εξακολουθήσουν να ζουν και να πεθαίνουν αβοήθητοι! Ή μήπως υποβοηθούμενοι από τους εμπόρους όπλων;
Όπως έγινε με τα φάρμακα κατά του AIDS.
Και μιλώ για "γέρους", διότι κυρίως για θεραπεία εκφυλιστικών ασθενειών χρηματοδοτούνται αυτά τα κέντρα.
Κάθε σκέψη να μιμηθεί η Ελλάδα την Πολτεία της Μασαχουσέτης μου θυμίζει την ρήση"Κ΄η Μυλωνού τον άνδρα της με τους πραγματευτάδες!!"
Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι χωρίς λεφτά δεν γίνεται σοβαρή έρευνα.
Στην Ελλάδα δυστυχώς απέχουμε από αυτή την αντίληψη έτη φωτός.
Μερόπη και hackaday . Η λεγόμενη Βαθιά Αμερική φίλοι μου. Βαθύς συντηρητισμός, θρησκευτικότητα, και μεγάλη δόση εθνικισμού. Τρομακτικό μίγμα παντού. Η διακοπή της χρηματοδότησης των βλαστοκυττάρων, είχε στο κέντρο της τη γνωστή διαμάχη της Ζωής, που ακόμα υπάρχει ως πολιτική συζήτηση και στο θέμα των εκτρώσεων. Εντούτοις, τα βλαστοκύτταρα δεν προέρχονται πλέον αποκλειστικά απο έμβρυα. Ο κόσμος συνεχίζει.
--------------------------
Ο δυτικός κόσμος σίγουρα θα είναι πρώτος φίλε μου Λωτοφάγε. Δυστυχώς η Αφρική και ο Τρίτος Κόσμος ειναι βυθισμένος σε τέτοια διαφθορά, που είναι δύσκολο να συμμετάσχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είναι η ξεχασμένη ήπειρος. Εντούτοις, για να μην είμαι απόλυτα απαισιόδοξος, να πούμε πως και εκεί υπάρχουν οργανισμοί που βοηθούν. Ο οργανισμός Gates, για παράδειγμα,δήλωσε πως πιστεύει πως μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, θα έχει καταφέρει να εξαλείψει τις 20 μεγαλύτερες ασθένειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέραν αυτών, δεν γνωρίζω.
--------------------------
Χρειάζεται μεγάλη υποδομή για κάτι τέτοιο Χρίστο Βαρδάκα. Εντούτοις το ανέφερα ως παράδειγμα σωστής τοποθέτησης πόρων. Το τί θα χρηματοδοτηθεί απο δώ και πέρα, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δεν έχει σχέδιο πορείας. Λυπάμαι.
---------------------------
Υπάρχει όμως και το γενικό οικοδόμημα φίλε Αθεόφοβε. Με γερές βάσεις στόχων, ξεκαθαρισμένων σχέσεων και πορείας. Σε τέτοιο περιβάλλον, το χρήμα ευδοκιμεί.
Αν η Έλλάδα μας θέλει να προχωρήσει, πιστεύω, χρειάζονται τομές και ρήξεις. Μεγάλες ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες. Σε πανεπιστήμια παντού. Τώρα δεν γίνεται τίποτα. Χρειάζεται πρώτα ένας ηγέτης για να δημιουργήσει κίνημα. Στα πανεπιστήμια, στην Αγορά. Τα ξέρεις φίλε μου. Τί ελπίδες να έχουμε όπως πάμε...
Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε άλλη ατζέντα. Πολιτική για την έρευνα δεν υπάρχει (βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της ΕΕ-27 με 0.5% του ΑΕΠ για την έρευνα -η ΕΕ έχει 1.7%, οι ΗΠΑ περίπου 3% και η Ιαπωνία λίγο παραπάνω, ενώ η Σουηδία γύρω στο 4%...).
Μέσα στα πανεπιστήμια, οι περισσότεροι καθηγητές ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα προωθήσουν τους δικούς τους φοιτητές ή, ακόμα χειρότερα, τα ίδια τους τα παιδιά... (βλέπε δημοσιεύσεις με ονόματα C.D. Karagkiozopoulos, D.C. Karagkiozopoulos...)
Κι αν θελήσει κάποιος να έρθει εδώ, του κάνουμε τη ζωή δύσκολη ή απλώς δεν τον δεχόμαστε. Τα παραδείγματα πολλά. Πιο τρανταχτό ίσως αυτό του κύριου Νανόπουλου που πριν 10 χρόνια περίπου απορρίφθηκε από το Φυσικό της Αθήνας...
Αχ αυτος ο μπους τζουνιορ,ελεος..φιλε λοκους σε προσκαλω στο μπλογκ μου για να συμμετεχεις!
Αγαπητέ μου Oδυσσέα ειλικρινά θλίβομαι με τις πανεπιστημιακές μας εξελίξεις. Διαβάζω τα τελευταία τους Αριστοτελείου...
Δεν μπορώ να μεταδώσω αυτό που εγώ βίωσα ως σωστό πανεπιστήμιο. Την σοβαρότητα της διεύθυνσης, τη στρατιωτική πειθαρχεία σε αίθουσες, βιβλιοθήκες, την καθαρή και απλή αισθητική του χώρου.
Και ξέρεις βέβαια πως δεν είναι μόνον τα χρήματα. Απο αλλού ξεκινάει η νοικοκυροσύνη. Διαβάζω τις διάφορες πρυτανικές δηλώσεις, την δήλωση Πανούση για τα φέουδα, και τόσα άλλα.
Δεν ξέρω αν πολλά πανεπιστήμια εκπληρούν τον ορισμό του σχολείου, και άν τους αξίζει χρηματοδότηση. Αφού δεν θέλουμε να τα κλείσουμε, ας τα αφήσουμε στη μοίρα τους. Ό κόσμος πάντως θα συνεχίσει. Οπως συνέχιζε πάντα.
Mr Arvulas welcome. Και άχ και βάχ:) Ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Συγκρίνεις λοιπόν αυτά που μας γράφεις Λόκους απ το Αμέρικα με τα καθ'ημάς και απελπίζεσαι:
το αντίστοιχο...σχέδιο των εδώ φωστήρων προβλέπει πρόσληψη άλλων 1300... αγροφυλάκων!Μαι,μα την Παναγία,αυτοί θα βγάλουν την Ελλάδα απ το αδιέξοδο!
Σε μια χώρα που διατείνεται οτι δεν έχει χρήματα να προσλάβει μόνιμους και καλά εκπαιδευμένους πυροσβέστες,που εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους καθε χρόνο ελλέίψει επαρκών κλινών στις ΜΕΘ,που έχει τους χειρότερους δρόμους στην Ευρώπη,υπάρχουν χρήματα για να έχουν προσληφθεί 11000 αγροφύλακες που ανάθεμα κι αν γνωρίζει κανείς να έχουν κάνει κάτι!
Κατά τα άλλα μας φταίνε οι "Αλλοι"...
Δεν συγκρίνω πιά φίλε squarelogic. Ψάχνω απλά ελπιδοφόρα μηνύματα σε μια δύσκολη εποχή. Ο κόσμος καταστρέφεται και ξαναγεννιέται. Και στην αναγέννηση, πρωτοστατούν κάποιοι. Αυτούς θέλω να προβάλω. Σ' αυτό το πόστ, υπάρχουν πολλά μηνύματα. Το σημαντικό, ΤΙ αξίζει να χρηματοδοτηθεί στο μέλλον. Κατα μένα σίγουρα δεν είναι ούτε τα καλαμπόκια, ούτε τα βαμβάκια.
Πέραν τούτου ΤΙ μηχανισμοί χρειάζονται για ανάπτυξη. Και εδώ μπαίνει το δίπολο Πανεπιστήμιο - Αγορά. Το ζητούμενο απο το Πανεπιστήμιο είναι να παράγει γνώση, επιστήμη, και ανθρώπους για να στελεχώσουν επιχειρήσεις. Το ζητούμενο απο την Αγορά είναι χρηματοδοτήσει νέες εταιρείες και να προσαρμόσει την προσοχή της σε καινοτομίες. Εδώ μπαίνει η στρατηγική και η ιδιώτευση. Ακουσε την κα Μπάνιστερ τι λέει στο βίντεο. Μέχρι τώρα, χάλασε 30 εκατ. απο τα δημόσια χρήματα, και μάζεψε 300+ εκατομμύρια απο ιδιωτικές εταιρείες (που ρισκάρουν).
11 χιλιάδες αγροφύλακες! Τι να πώ. Και όπως λές, ακόμα οδικό δίκτυο. Αν δείς τον δρόμο της Αιτωλοακαρνανίας μετά την γέφυρα του Ρίο, θα πάθεις. Μια γλιστερή λωρίδα θανάτου, μέχρι τα Γιάννενα. Και στη γενέτειρά μου, υπάρχει η περίπτωση του κ. Στάικου, ενός πολυ πλούσιου ντόπιου ευεργέτη, που άφησε πάνω απο 1 δις στο κράτος πεθαίνοντας για να χτισθεί ενα νοσοκομείο (πρίν 15 χρόνια). Τα χρήματα δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα. Το καλοκαίρι, η χήρα του, ειδοποίησε το κράτος πως αν δεν χτίσουν το νοσοκομείο τώρα, θα ακυρώσει την δωρεά. Κατάλαβες...
Δεν συγκρίνεις εσύ φίλε Λόκους...
Εμείς συγκρίνουμε και μελαγχολούμε βαθύτερα...
Καλά κάνεις και αναδεικνύεις τα παράθυρα στην ελπίδα,στο Αύριο...
Μόνο που εδώ,στην γη των (δήθεν)απογόνων των αρχαίων ελλήνων
βασιλεύει ακόμα ο ραγιαδισμός(υπό την έννοια του προσεταιρισμού του εκάστοτε κρατούντος) και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες...
Από την αγωνία μου για την αμέριμνη πορεία της χώρας προς την καταστροφή θυσίασα άλλη μια φορά τον βραδυνό ύπνο για μια εκτεταμένη ανάρτηση με λινκ στην παρούσα ανάρτηση σου...
http://squarelogic.blogspot.com/2009/03/blog-post_29.html
Όποιος απ τους καλούς σχολιαστές σου θέλει,ας περάσει για σχόλια...
Ευχαρίστως φίλε Square, νάσαι καλά:) Eυχαριστώ για την παραπομπή.
Post a Comment