Sunday, January 27, 2008

Βία - Το νέο στάδιο της παρακμής

Στα πρώτα βήματα αυτού το μπλόγκ, στις αρχές του Σεπτέμβρη, με νωπά τα συναισθήματα απο τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν το 10% των ελληνικών δασών, είχα εκφράσει τη σκέψη πως η περίοδος εκείνη σηματοδοτούσε την αφετηρία μια νέας περιόδου στα τεκταινόμενα της Ελλάδας. Η παρακμή μας, είχα σκεφτεί, μπαίνει τώρα σε ενα νέο στάδιο που εμπεριέχει βία.

Στο πόστ Ο νέος κύκλος βίας, και μέσα σε μια στιγμή προσωπικής θλίψης για την μεγάλη καταστροφή που βίωσα στην πατρίδα με τα παιδιά μου, είχα γράψει τότε:

"Για μένα, οι φωτιές αυτές είναι σημάδι πως η κοινωνία μας μπαίνει πιά σε νέο στάδιο παρακμής. Και το νέο στάδιο εμπεριέχει βία. Είναι τόσο μεγάλη η παρακμή της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή, που οι θρασείς συντεχνίες των παντών είδους νταβατζήδων, έχοντας πλέον καταλάβει πως δεν υπάρχει καμιά νομική, ή συνειδητή αντίδραση εναντίων τους, περνούν στον επόμενο κύκλο θράσους, και αυτός εμπεριέχει ωμή βία.
Μακάρι να διαψευστώ, αλλά φοβάμαι πως απο δώ και πέρα, τα παντός είδους ξεσπάσματα θα παράγουν θύματα. Θύματα στη επαρχία με φωτιές, θύματα στα γήπεδα με τους οπαδούς, θύματα στην νυχτερινή διασκέδαση, θύματα στα πανεπιστήμια. Οταν η παρακμή αυξάνεται, αυξάνεται και το θράσος. Οι αναστολές μειώνονται, η βία θεριεύει."

Είχα ελπίσει σε διάψευση. Να βγώ λάθος στη θλιβερή μου πρόβλεψη. Να πέσω έξω.

Ματαίως οι ελπίδες. Aπο το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, μόνον μέσα σε 5 μήνες, ο ελληνικός λαός βίωσε τεράστια γεγονότα βίας. Η αλητεία της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής αυξήθηκε με γεωμετρικό ρυθμό. Στην ειδησεογραφία της καθημερινότητας, τα θύματα άρχισαν να εμφανίζονται πια από όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής.

Παραθέτω μερικά χτυπητά παραδείγματα -

Απο το χώρο της «οικονομικών συναλλαγών μας»
Πιστολίδι με ληστή σε ταμιευτήριο
Αντιμετωπίσαμε τις ληστείες τραπεζών με χαβαλέ, σαν να μήν τρέχει τίποτα. Το ανίκανο κράτος δεν έδωσε καμμιά προστασία στις τράπεζες. Οι ληστές αυξήθηκαν σημαντικά. Το θράσος τους κορυφώθηκε. Τώρα αρχίζει η αντίδραση. Αφου το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει τις περιουσίες ανθρώπων και εταιρειών, θα μπορέσουν οι πολίτες.

Απο το χώρο της «καθημερινής ζωή μας»
Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα
Αντιμετωπίσαμε τους νεαρούς αλήτες των Εξαρχείων σαν γραφικούς αντιεξουσιαστές. Αντι να τους κατανομάσουμε ως τρομοκράτες και να τους μαντρώσουμε, τους αφήσαμε να σπάνε γήπεδα, πανεπιστήμια, να καίνε περιουσίες πολιτών. Η κυβέρνηση μας είπε πως είναι 700 με 800. Δεν συνέλαβε κανέναν. Λογικά το θράσος τους μεγάλωσε. Σήμερα οι αλήτες επιτέθηκαν στην κυβέρνηση. Θράσος χωρίς όρια.

Απο το χώρο των «γηπέδων»
Nεκρός Φίλαθλος ομάδας
Αφήσαμε τους αλήτες των ΠΑΕ να φτιάξουν συμμορίες πίσω απο την κάθε ποδοσφαιρική ομάδα. Ο κόσμος έφυγε σιγά σιγά απο τα γήπεδα. Το θράσος κορυφώθηκε και εκεί. Δεν βαριέσαι, είπε το ανίκανο κράτος, έξω απο τα γήπεδα είναι ήσυχα. Φεύ! Με τον πρώτο νεκρό στη Παιανία, η αστυνομία θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σήμερα οι οπαδοί τραμπούκοι ψάχνουν τα θύματα στις καφετερίες και τα σκοτώνουν μέρα μεσημέρι.

Απο το χώρο της «διασκέδασης»
Oμηροι ληστών σε νυχτερινό κέντρο
Ενα ακόμα ταμπού σπάζεται. Ομηροι οι πολίτες στο μπάρ, στο μπουζουκσίδικο, στη καφετερία. Λογικό. Στο παρελθόν έσπασαν και άλλα ταμπού (ομηρίες επιβατών λεωφορίων). Πόσους έπιασε η αστυνομία;

Απο το χώρο της «ζωής των παιδιών μας»
Nεαρός νεκρός απο ναρκωτικά
Ενας ακόμα νεκρός, θύμα ενός εμπορίου που τρώει τα παιδιά μας. Αλλά πως να τα προφυλάξεί το ανίκανο κράτος; Αφου στη λογική του δεν υπάρχει εμπόριο. Μόλις φέτος πληροφορηθήκαμε πως ένα ολόκληρο χωριό, τα Ζωνιανά, ασχολούνται καθ’ ολοκληρίαν με εμπόριο ναρκωτικών, ληστείες, ξηλώματα ATM απο τράπεζες, εκβιασμούς που καλύπτουν μεγάλο μέρος της Κρήτης. Δύο υπουργοί δημόσιας τάξης απο τη Κρήτη, Βαλυράκης και Βουλγαράκης δεν εθιξαν καν το θέμα.

Απο το «βαθύ μας κράτος»
Με οδηγό τα Ζωνιανά!
Και καθώς η κυβέρνηση κλείνει πλέον και νομικά το θέμα των υποκλοπών, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιοί ηχογραφούσαν τα 100 και πλέον δημόσια πρόσωπα, ποιός σκότωσε τον νεαρό Τσαλικίδη, και τι ρόλο έπαιζε η Vodafone, η βία ήδη κλιμακώνεται σε όλη τη χώρα, και σε όλους τους τομείς. Οι παρανομίες της νέας περιόδου καλύπτουν πλέον τα πάντα, απο παροχές προστασίας νυχτερινών κέντρων, εμπόρια όπλων, μέχρι και παγιδεύσεις αυτοκινήτων με εκρηκτικά. Στο νέο στάδιο της παρακμής μας, η βία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
---------------------------------------------
Τι να περιμένει κανείς όμως απο την κυβέρνηση των 152 βουλευτών, που σήμερα τρέμει μη χάσει τον Κουκοδήμο και πέσει; Τι να αναμένει κανείς απο εναν πρωθυπουργό που έκανε τη γυναίκα του απο νηπιαγωγό χειρούργο, σε χρόνο ρεκόρ, και μάλιστα στο Τufts της Βοστώνης, μέσω αλληλογραφίας; Τι να περιμένει κανείς μέσα απο τον τελευταίο χείμαρρο των Ζαχοπούλειων σκανδάλων οπου πρωταγωνιστούν ένα σωρό τηλεοπτικοί αλήτες και που ο πρωθυπουργός κρύβεται;

Tι να περιμένει κανείς απο το ΠΑΣΟΚ, στα προθυρα διάσπασης, τη μεγαλύτερη συμμορία καταλήστευσης δημοσίου χρήματος που γνώρισε ποτέ η χώρα, την ομάδα που με τις λαικίστικες κλαδικές της κατασπατάλησε τρια κοινοτικά πακέτα, απέσυρε τους υπουργούς της πάμπλουτους, και σήμερα άλλαξε ρούχα και έβαλε το θλιβερό Γιωργάκη να μας πεί πως «ο λαός θέλει να πάμε αριστερότερα»;

Τι να περιμένει κανείς απο ένα κοινοβουλευτικό σύστημα πολυκομματικό, με κάτι μικρά κόμματα της πλάκας που η μόνη τους στρατηγική είναι η κινδυνολογία, ο ψευτοεθνικισμός, ο αντιδυτικισμός, ο αντιαμερικανισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός, ο αντιμεταναστευτικός ρατσισμός, και η επιθυμία να διατηρήσουν με κάθε τρόπο μια μικρή εκλογική βάση που θα τα διατηρήσει στο κοινοβούλιο;

Τι να περιμένει κανείς απο την αστυνομία που στα μάτια του απλού πολίτη δικαίως έχει απαξιωθεί, έχει χάσει κάθε αξιοπιστία, και στη συλλογική συνείδηση του Ελληνα αποτελεί ένα σύνολο δημοσίων υπαλλήλων που στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούν, στη δε χειρότερη τραμπουκίζουν;

Και μέσα σε τι περιβάλλον να δωθούν λύσεις; Σε τι θεσμικό και φιλοσοφικό πλαίσιο;

Νίκησε στην πατρίδα μας ο λαικισμός, η άνοδος της ασημαντότητας, η επιβράβευση της αλητείας ως πρότυπο συμπεριφοράς. Νίκησε ο φιλοδοξών κάτω του μετρίου, ο τύπος ανθρώπου που υποταγμένος στο μισθό των 700 ευρώ το μήνα, ονειρεύεται λοβιτούρες, τρόπο να αποκτήσει κόττερο και βίλα χωρίς μόχθο, χωρίς γνώση, χωρίς κανένα προσόν.

Τις λύσεις τις ξέρουμε ήδη όλοι μας. Χρειαζόμαστε ένα κίνημα ηθικής στη χώρα μας, πρότυπα για τα παιδιά μας. Χρειαζόμαστε έντιμη και εκπαιδευμένη αστυνομία, ομάδες καταστολής τρομοκρατίας, συστήματα πληροφορικής για συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών, πρωθυπουργό που να βγαίνει στη τηλεόραση και να κουνιέται ο τόπος.

Η χώρα είναι σε ελεύθερη ηθική πτώση. Η βία κλιμακώνεται, η καθημερινή τρομοκρατία γιγαντοποιείται. Το τίμημα θα το πληρώσουμε όλοι μας σε ληστείες, ομηρείες, γηπεδικούς τραμπουκισμούς, επιθέσεις αναρχικών, εκβιαστές, Θέμους και Μάκηδες.

Ποιός θα τα αλλάξει όλα αυτά;
Εναπόθεσα τις ελπίδες μου στον κ. Καραμανλή. Ομολογώ πως έχω πικρά απαγοητευθεί.

24 comments:

Βάσσια said...

Locus καλησπέρα.

Πάντα όταν τα διαβάζει κάποιος συγκεντρωμένα τα περιστατικά, όχι μόνο θλίβεται, αλλά και θυμώνει.

Για μένα η ΒΙΑ παράγει ΒΙΑ.
Και βία είναι μία πράξη που μένει ατιμώρητη για κάποιους προνομιούχους, ενώ για τους υπόλοιπους πολίτες ισχύουν οι νόμοι.
Βία είναι η ανέχεια των ανθρώπων που τους οδηγούν, σε πολλές περπτώσεις σε βίαις πράξεις.
Βία είναι η παρακμή και η ανομία μιας διακυβέρνησης ή προσώπων αυτής, όπου κι ο πολίτης πλέον αναπαράγει πρότυπα.
Βία είναι η καταπάτηση της ιδιωτικής ζωής μας, με πολλούς τρόπους.

Φυσικά, όλοι οι άνθρωποι δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.
Όμως φυσικό επίσης είναι όταν σαπίζει , όπως λένε, η ρίζα, να πέφτει ολόκληρο το δένδρο.

Anonymous said...

Locus, ξέχασες την βία στα σχολεία...όταν είσαι πιτσιρικάς και, με το έτσι θέλω, μπορείς να βάλεις λουκέτο στο σχολείο σου, και μπορείς χωρίς ενδοιασμούς να τα σπάσεις όλα, να καταστρέψεις βιβλιοθήκες και να σπάσεις κομπιούτερ, να βιάσεις και καμια συμμαθήτρια άμα λάχει...και γνωρίζοντας πως δεν θα υπαρξει καμμία τιμωρία για όλα αυτά...τότε μόλις ενηλικιωθείς, γιατί να μην συνεχίσεις με την ίδια τακτική;

Στην Ελλάδα είναι cool να είσαι bullie, οι γονείς σου, ειδικά ο πατέρας θα το επικροτεί πάντα...έτσι δεν είναι;

Αν έχεις καταστρέψει το σχολείο σου, στην τράπεζα θα κολήσεις;

Anonymous said...

Πολύ καλή καταγραφή των γεγονότων έκανες locus και δεν θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει μαζί σου.
Να σταθώ μόνο στο κλείσιμο αυτού σου του ποστ και να σε ρωτήσω:με τι κριτήρια αξιολόγησες τον Καραμανλή και περίμενες από αυτόν να κάνει κάτι για αυτόν τον τόπο;
Ο άνθρωπος πέρα από το όνομα,δεν είχε να επιδείξει κάτι ώστε να μας κάνει να τον εμπιστευτούμε.
Και καλά την πρώτη φορά.Τη δεύτερη;
Όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας υπογράφει για τη διατήρηση του θρησκεύματος στις ταυτότητες,όταν ανακαλύπτεις ότι διαθέτει...φυλαχτό,το οποίο το έδωσε στο (μακαρίτη πλέον) Χριστόδουλο για να τον κάνει καλά,και όταν έχει μια σύζυγο που την έχρισε γιατρό εν μια νυκτί,όταν...,όταν...
Νομίζω ότι σνομπάρεις κάπως τα μικρά κόμματα.
Για την σημερινή μας κατάντια τα μεγάλα κόμματα φταίνε.Τα μικρά τι άλλο μπορούν να κάνουν πέρα από το να καταγγέλουν;
Αυτά τα λίγα με την αγάπη μου και σε καλησπερίζω.

Παράξενος Ελκυστής said...

Αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε - και μου κάνει εντύπωση που δεν το αναφέρεις καθόλου - είναι πνευματικούς ανθρώπους, πεφωτισμένους ηγέτες. Είτε στο χώρο της πολιτικής, είτε της Τέχνης, είτε της Εκκλησίας. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.
Ο Καραμανλής δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ τέτοιος. Δεν έχει το ηθικό ανάστημα, ούτε τα κότσια να κάνει την ηρωική έξοδο.
Λυπάμαι που το λέω. Το άμεσο του περιβάλλον αποτελούν άνθρωποι μέτριοι έως ανίκανοι, με μηδενική προσφορά στην κοινωνία. Τουλάχιστον ο θείος του συσπείρωνε γύρω του έναν Ελύτη, έναν Χατζιδάκη, έναν Χορν. Αυτός συσπειρώνει Ζαχόπουλους, Μυλωνάδες και Κλαδάδες.
Είναι πραγματικά θλιβερό...

Λωτοφάγος said...

Καλησπέρα, φίλε locus. Κατανοώ πλήρως την αγωνία σου, αγωνία ενός έντιμου και καλοπροαίρετου Έλληνα που ζει από μακριά την τραγωδία της πατρίδας του.
Η βία παράγει βία, ναι. Αναρωτιέμαι πόση από αυτή τη βία είναι αυθεντική και πόση προκατασκευασμένη: τα Εξάρχεια ΠΡΕΠΕΙ να είναι γκέτο, οι οπαδοί ΠΡΕΠΕΙ να είναι ντοπαρισμένοι, τα Ζωνιανά ΠΡΕΠΕΙ να παράγουν ναρκωτικά και ανομία! Βολεύει.
Τα τελευταία χρόνια δεν μένουμε στιγμή χωρίς σκάνδαλα. Στο προσκήνιο, φυσικά, γιατί στο παρασκήνιο περνούν οι επισκέψεις στην ΄Αγκυρα, οι εκλογικοί νόμοι, οι αποικιακές συμφωνίες με τον Μπιλ Γκέιτς κτλ., όσο εμείς ασχολούμαστε με τις αυτοκτονικές τάσεις των δικηγόρων!
Θα συμφωνήσω με τον Συνέα και θα σε ρωτήσω: ΤΙ σε ενέπνευσε στον Καραμανλή; Θυμήσου λιγάκι πώς βγήκε στο προσκήνιο: τον πήραν από τον εύθυμο εργένικο κύκλο της Θεσσαλονίκης (μερικοί τα λένε πιο χοντρά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας) και τον έκαναν αρχηγό λόγω ονόματος. Στην αρχή δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη. Μετά τον πάντρεψαν και τον έκαναν πατέρα. Λίγα χρόνια αργότερα, είχε το ύφος αρχηγού! Και βγήκε!
Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει γίνει συμφωνία: "θα γίνω αρχηγός για να πάρετε την εξουσία, αλλά μην μου ζαλίζετε τον έρωτα!" Είναι ο πιο ανύπαρκτος πρωθυπουργός που είχε ποτέ αυτή η τάλαινα χώρα!
Αυτό που βλέπεις είναι η κατάντια του δικομματισμού. Το εκλογικό σύστημα φταίει αν με 42% βγάζεις 152 βουλευτές, αλλά δεν πέφτεις διότι ο αντίπαλός σου είναι ακόμα πιο μηδαμινός (αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο!).
Μην περιφρονείς τα κόμματα της Αριστεράς. Μέσα στη γενική απαξίωση καταφέρνουν να στέκονται αξιοπρεπώς όρθια!
Παράξενε Ελκυστή, ποια πνευματικά λουλούδια μπορούν να ανθήσουν στον υπόνομο; Και πού να βρει κανείς το σθένος να μιλήσει δημόσια σε μια τέτοια σκηνή; Ο Πιτσιρίκος το γράφει πολύ ωραία: "Η Ελλάδα είχε ανάγκη το διαδίκτυο πολύ περισσότερο από τις άλλες χώρες" ("Payback"/26.1-08). Διαβάστε τον, είναι θεός!

Λωτοφάγος said...

Μόλις τώρα είδα τι σεντόνι έγραψα! Έλεος!

Locus Publicus said...

Σωστά το λές vassia, η βία παράγει βία. Υπάρχει όμως κατα τη γνώμη μου και το μεθεπόμενο στάδιο παρακμής, αυτό της αντίδρασης. Εχουμε νομίζω φτάσει σε οριακό σημείο πλέον, αυτό το βλέπουμε όλοι. Νομίζω πως κάτι θα αλλάξει με τον καιρό. Ο κόσμος βαρέθηκε και θα αντιδράσει. Αλλοτε με απαίτηση, αλλοτε με διαδηλώσεις, δυστυχώς άλλοτε και με βίαιες πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το μοτίβο της διαφθοράς. Είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου του λαού μας. Προσωπικά, πιστεύω στις καλές πτυχές της ελληνικότητας, αυτές που μας κράτησαν ζωντανούς αιώνες.

Γειά σου rallou. Σωστά το είπες. Ημουν έτοιμος να παραθέσω το παράδειγμα των μαθητών που κατέστρεψαν το σχολείο στο Παγκράτι, που διέλυσαν τα πάντα απο τοίχους, θρανία, εργαστήρια, ακόμα και τα υδραυλικά στις τουαλέτες. Αναρωτιέμαι γιατί τόσο μίσος σε παιδιά. Γιατί η γενιά μου, δεν έκανε έτσι; Τί μας διαφοροποιούσε;


Αγαπητέ syneas χαιρετώ.
Μού έκανες μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Τι είδα στον Καραμανλή. Προφανώς όχι το όνομα. Ετυχε να είναι εκεί, θεώρησα πως το ΠΑΣΟΚ είχε φθαρεί λογικά απο το χρόνο και έπρεπε να φύγει, και εκτίμησα το λόγο του για "επανίδρυση" του κράτους.

Περίμενα κάποια τουλάχιστον προσπάθεια. Να συγκρουστεί με τους "νταβατζήδες" που ο ίδιος αναγνώρισε.

Να καταργήσει το πανεπιστημιακό ασυλο, την αιώνια φοίτηση, να βάλει αξιολόγηση στα πανεπιστήμια, να βγάλει στη δημοσιότητα όλες τις εγκρίσεις των δανείων χρηματοδότησης, να απαιτήσει ήθος απο τους συνεργάτες του, να άρει τη μονιμότητα του δημόσιου τομέα που ο ίδιος χαρακτήρισε καρκίνωμα, να επιβάλλει τάξη, εκπαίδευση και δεοντολογία στην αστυνομία, να ερευνήσει με ανοιχτή στο κοινό επιτροπή την υπόθεση των υποκλοπών, να βγεί στη τηλεόραση και να πεί "έδώ είμαι Ελληνες, κάνω αλλαγές που χρειάζονται, αλλάζω το σάπιο σύστημα", να τονώσει το περμένο ηθικό μας, να δημιουργήσει κίνημα ηθικής.

Τα πρώτα τρισήμιση χρόνια πήγαν χαμένα. Εντάξει, σκέφτομαι, μια νέα ευκαιρία. Αλλά σήμερα, βλέπω μια κυβέρνηση όμηρο του Μάκη. Θα τον υποστηρίξω όσο μπορώ. Αλλά πρέπει και αυτός να καταλάβει πως πρέπει να δημιουργήσει στρατηγική για το μέλλον. Να την αναγγείλει. Επι του παρόντος ασχολούμαστε με τον Ζαχόπουλο.

Locus Publicus said...

Σωστα τα λόγια σου Παράξενε Ελκυστή. Ο γέρος Καραμανλής είχε μια φήμη πως ήθελε να έχει γύρω του έξυπνους ανθρώπους. Καθόταν, μιλούσε μαζί τους, μα προπαντός "άκουγε".

Ισως να παρέλειψα να αναφέρω πόσο χρειαζόμαστε τους πνευματικούς ανθρώπους. Θα επανορθώσω στο μέλλον.

Πνευματικοί άνθρωποι υπάρχουν, μα που να πρωταγωνιστήσουν. Συνήθως οι αληθινά πνευματικοί άνθρωποι επιζητούν την απομόνωση. Αν το περιβάλλον είναι βόθρος που να αρθώσουν λόγο οι άνθρωποι που λέει και ο λωτοφάγος. Τα ΜΜΕ τα έπιασαν οι Θεμάκηδες και τα πρωινάδικα.

Locus Publicus said...

Ωραίο το σεντόνι λωτοφάγε, μου άρεσε!

Λωτοφάγε, δεν ξέρω αν τα ΠΡΕΠΕΙ που αναφέρεις είναι κατασκευασμένα και σε τί βολεύουν. Σίγουρα η συνεχής σκανδαλολογία βολεύει τα ΜΜΕ. Αλλά πέραν τούτου να δεχτώ πως ο Καραμανλής σκέφτεται έτσι;

Κατα τη γνώμη μου, και έχοντας δεί την Ελλάδα απο έξω, είμαι της γνώμης πως το παγκόσμιο κεφάλαιο (αν και ο όρος αυτός δεν μ'αρέσει ιδιαίτερα),δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη χώρα μας. Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο Μπίλ Γκέιτς απο μάς. Τίποτα το αποικιοκρατικό δεν βλέπω στα τεκταινόμενα της Ελλάδας. Απλά η χώρα μας ακολουθεί σαν μικρή υποσημείωση, τις δυναμικές του καπιταλισμού.

Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι όλα ενδογενή. Συμφέροντα που γεννήθηκαν στην Έλλάδα, και μάχονται να μοιράσουν προς όφελός τους τον πλούτο της χώρας, που αφού δεν είναι ιδιωτικός (δεν παράγεται τίποτα), έρχεται απο το δημόσιο.

Μάχονται τα ελληνικά συμφέροντα για να μοιράσουν τη πίτα του δημοσίου πλούτου, μέσω των κρατικών χρηματοδοτήσεων, των εργολαβιών - μέρους του ευρωπαικού χρήματος, τις κρατικές δημόσιες διαφημίσεις στις ιδιωτικές εφημερίδες, δημόσια κεφάλαια για ιδιωτικές δουλειές (όπως το παράνομο κτίσμα Τριάντη που αναφέρεις και εσύ στο παρόν πόστ σου), χρήματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις (ποιός θα κονομίσει πρώτος), παραγραφές χρεών των ΠΑΕ (που έχει μιλήσει σε πόστ του και ο universe).

Το εκλογικό σύστημά μας σήμερα, με τα πολλά κόμματα που συμμετέχουν, παράγει πλέον οριακές κυβερνήσεις, και αυτό είναι πρόβλημα. Με την αριστερά ίσως να είμαι σκληρός, αλλά προς θεού με τι ασχολούνται και αυτοί; Ας προσαρμοσθούν λίγο στις απαιτήσεις των καιρών.

Οσο για τον Καραμανλή, βλέπε την απάντησή μου προς syneas. Είμαι όσο πιο ειλικρινής μπορώ.

Anonymous said...

"Οπως όλες οι χαμηλής παιδευτικής στάθμης κοινωνίες, ειδωλοποιούμε ηγέτες του παρελθόντος", αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γιανναράς στο τελευταίο του άρθρο*, να προσθέσω ότι 'του παρελθόντος' δεν χρειάζεται, γενικά όλοι περιμένουν τον πεφωτισμένο ηγέτη που θα τους δώσει έμπνευση, όραμα, κτλ....ε όχι δεν γίνεται έτσι και προσωπικά βαρέθηκα να περιμένω. Θέμα παιδείας είναι και θέλει πολύ δουλειά ακόμα.

Όχι ότι δεν υπάρχει επιχείρημα υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής του πνευματικού κόσμου στην πολιτική, απλά είναι μια προοπτική που προσωπικά ακόμη με φοβίζει, δεν μπορώ δλδ καν να την φανταστώ σε αυτή τη χώρα ή μάλλον την φαντάζομαι αλλά τύπου διανοούμενων άλλων εποχών. god forbid. Σιγά σιγά ίσως κάτι γίνεται. Αλλά πολύ σιγά σιγά.

Για τη βία όμως ήταν το άρθρο.
Δεν νομίζω ότι το θράσος ταυτίζεται με την ιδιότητα του τρομοκράτη. Γενικώς για την έννοια 'τρομοκρατία' έχω μια εικόνα πιο οργανωμένης, πιο μακροπρόθεσμης, πιο στοχευμένης ενέργειας. Γενικά νόμίζω ότι ο φόβος και η αηδία είναι δύο τελείως διαφορετικές αντιδράσεις σε μια κοινωνία. Νομίζω ότι με την ελληνική κοινωνία είμαι αηδιασμένη, αλλά να φοβάμαι, όχι! Αλοίμονο.

Και ακόμη χειρότερα. Όλοι είναι αηδιασμένοι. Σε συνδοιασμό με την ιδέα του 'τρόμου', φοβάμαι για τα χειρότερα, ότι δλδ θα βρεθούν κάποιοι 'να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους' και οι γύρω θα το αποδεχτούμε γιατί οι πράξεις που έχεις αναφέρει όντως έχουν αηδιάσει πολλούς.

Σίγουρα όχι η ιδεά της δημοκρατίας που οραματίζομαι, και το ότι η εφαρμογή δημοκρατικών θεσμών αυτή τη στιγμή δεν έχει φέρει σε πολλές περιπτώσεις παρά την ανοχή για την μικροπρέπεια, δεν είναι θέμα νομίζω που λύνεται με το να χαρακτηρίζονται οι φέροντες τη βία 'τρομοκράτες', ίσα ίσα υπονομεύονται κάποιοι θεσμοί σε ένα πλαίσιο μοραλισμού που προσωπικά θεωρώ καταστροφικό.

Διαφωνώ δλδ κάθετα και από πολλές απόψεις Locus, αλλά και πάλι ωραία άρθρο, χεχε.

*είχες γράψει ένα αρθρο παλιά για τον κ.Γιανναρά, που ήταν ωραίο, και εκεί συμφωνούμε, αν θυμάμαι καλά, στο ότι και εγώ μπορεί να μην συμφωνώ με πολλά που λέει, αλλά ναι είναι το πρώτο άρθρο που θα διαβάσω, άσε που βοηθάει με τα ελληνικά μου :p

mtryfo said...

locus
την καλημέρα μου,
με πρόλαβε ο syneas και ρώτησε σχετικά με τον Καραμανλή, οπότε η πρώτη μου απορία λύθηκε με την απάντησή σου, πρόσεξε όμως μην ξαναχαλαρώσεις με το ίδιο σκεπτικό, κακοί οι προηγούμενοι να δούμε τους επόμενους...γιατί ο κύκλος θα συνεχίζεται αενάως
οσο για τα κόμματα της αριστεράς δεν λέω ότι διαφωνώ κάθετα μαζί σου σχετικά με το ΚΚΕ,γιατί στους κόλπους του περιλαμβάνονται και θρησκόληπτοι (λέμε με Κανέλλη) και ψιλοεθνικιστές(ομάδα Ζουράρι με το μακεδονικό). Εκείνα τα παλιά περι διεθνισμού έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.
Για το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς τον ΣΥΝ πρέπει να δουλέψει πολύ για ν αποδείξει ότι είναι αυτό που γράφω παραπάνω δλδ ανανεωτικό και να μην αγκαλιάζει "αδιακρίτως" ό,τι θεωρεί ότι το βοηθάει ν ανεβάζει τα ποσοστά του, χώρια που είχε "καταδικάσει" τον Σημίτη για το δαχτυλίδι στο Γιώργο και τώρα νάτο το μονόπετρο στον Τσίπρα απ τον Αλαβάνο..θέλουμε πολλη δουλειά ακόμη σου λέω άσε....

Roadartist said...

Καλημέρα locus publicus. Στο περιστατικό που συνέβει στο αστυνομικό τμήμα της Πεύκης..εκείνη τη μέρα είχα περάσει απ'έξω λίγα λεπτά πριν την επίθεση. Φαντάζεσαι την έκπληξη μου και το φόβο μου μόλις άκουσα μετά όλα όσα ακολούθησαν. Και απορώ αν αυτό συνέβει σε μια τόσο φιλήσυχη περιοχή όπως η Πεύκη, τι να περιμένουμε π.χ. για το κέντρο της πόλης ή τα Εξάρχεια?..
Σε λίγο θα φοβόμαστε να περπατήσουμε~

vasikos metoxos said...

Και συμπληρώνοντας τους προβληματισμούς σου locus, θα έλεγα ότι το παρηκμασμένο όπως άψογα το περιγράφεις σύστημα, θα τροφοδοτήσει την "πελατεία" του με νέα πουλαίν. Την Ντόρα και τον Βαγγέλη. Για να αρχίσουν οι διεργασίες που παίζουν στο τραπέζι εδώ και ένα χρόνο για κυβερνήσεις συνεργασίας. Από τους ίδιους φυσικά! Τελικά αυτοί οι πολιτικοί μας πρέπει να είναι πολύ καλοί άνθρωποι. Ο λόγος? Αφού με τέτοια ανοχή που τους δείχνουμε δεν μας έχουν πουλήσει ακόμα στα σκλαβοπάζαρα της ανατολής...Βέβαια σε αυτήν περίπτωση θα έχαναν την πελατεία τους αλλά δεν νομίζω ότι τους πολυνοιάζει κιόλας.

ion said...

Και τι να κάνουμε τώρα, αγαπητέ Locus; Να συμφωνήσουμε; Περιττό είναι. Όσα πολύ εύστοχα περιγράφεις τα γνωρίζουμε όλοι. Δεν υπάρχει Έλληνας να μη συμφωνεί. Τα πάντα έχουν χιλιοειπωθεί, έχουν αναλυθεί, κατάντησαν ρουτίνα. Λύσεις υπάρχουν, άτομα με φαντασία το ίδιο.

Εκείνο που λείπει είναι ηγέτης. Όχι ο πεφωτισμένος, ο παντογνώστης ή ο σωτήρας πάνω στο λευκό άλογο αλλά ο ικανός να διακρίνει στελέχη με ποιότητα από οποιονδήποτε χώρο. Ηγέτης με ικανότητα να συντάσσει ομάδες-επιτελεία που θα στοχοποιούν προβλήματα και θα φέρουν σε πέρας συγκεκριμένες λύσεις με αυτοπεποίθηση.

Ο Καραμανλής είχε τις προϋποθέσεις να γίνει ο άνθρωπος "που να βγαίνει στη τηλεόραση και να κουνιέται ο τόπος", αλλά ακολούθησαν τα ημίμετρα, οι ατζαμοσύνες συνεργατών, οι αστοχίες, καμία μεταρρύθμιση δεν έφτανε ως το τέλος λόγω... του καταραμένου "πολιτικού κόστους" και η ατολμία γέννησε απογοητευμένους πολίτες που φτάνουν στο σημείο να ελπίζουν υποσυνείδητα (το έτος 2008) σε "έναν αγράμματο λοχία να μας σώσει!".

Γιατί κι αυτό το 'χω ακούσει

Βάσσια said...

Locus, έίναι πολ΄λοί αυτοί που πιστεύουν ότι μία επανάσταση δεν μπορεί να είναι αναίμακτη, άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να πραγνατοποιηθεί με μη χρήση βίας.
Προσωπικά πιστεύω ότι η επαναστάσή μας πρέπει να είναι μέσω της πνευματικής μας υπόστασης.
Κι αν χρειαστεί, και στο δρόμο, μα πάνω απ' όλα με το να μην δεχόμαστε μασημένη τροφή και "φτωχούς" ηγέτες.
Κι εδώ συμφωνώ απόλυτα με τον Ελκυστή που μιλά για την πενία πνεύματος.
:-)

Anonymous said...

Καλημέρα Locus
Σε ένα από τα τελευταία ταξίδια μου στην California
και συγκεκριμένα στο San Diego, γνώρισα κάποιον
κύριο ο οποίος όπως μου είπε είχε επισκεφτεί την
Ελλάδα στις αρχές του 1980 και του άρεσε πάρα πολύ.
Μία αναγνώριση του τόπου μας, που για όλους εμάς
που ζούμε στο εξωτερικό είναι κάτι το συνηθισμένο
και που πάντα μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία.
Μου είπε για την Σαντορίνη για τα σουβλάκια και για την Μελίνα.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Κάποια στιγμή η κουβέντα το έφερε
στην σημερινή κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.
Όταν άκουσε τα ονόματα Καραμανλής και Παπανδρέου,
γούρλωσε τα μάτια του και ρώτησε:
- Δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι και οι δύο εν ζωή;
Κάπου εκεί του είπα να με συγχωρέσει γιατί έπρεπε να πάω
στην τουαλέτα, έχοντας κατά νου ότι η κουβέντα θα έφτανε
μέχρι το Πακιστάν…
Και για να μη πολυλογώ πιστεύω πως στην Ελλάδα η αρχή
των συγκοινωνούντων δοχείων είναι και η αρχή του κράτους
και της υποδομής του.
Δηλαδή. Οι τριακόσιοι του Λεωνίδα που μας κυβερνάνε,
έχουν τριακόσιους κολλητούς και εκείνοι με την σειρά τους
έχουν άλλους τόσους.
Μία ομάδα από τρείς περίπου χιλιάδες άτομα που κατασπαράζουν
το εθνικό προϊόν το οποίο δεν είναι αρκετά μεγάλο για να θρέψει
το λαό και αυτούς. Απλά πράματα.
Όσο για το ποια είναι αυτά τα άτομα, εσύ ο ίδιος Locus μου έδωσες
την απάντηση μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα πριν από κάποια
συναυλία μας στο Maliotis Political Center, λεγοντάς μου:
- Πήγαινε κάποιο απόγευμα έξω από το καινούριο Μέγαρο
μουσικής, γράψε σε ένα χαρτί όλα τα νούμερα από τις πινακίδες
των αυτοκινήτων που είναι παρκαρισμένα απέξω και σίγουρα
έχεις τους μισούς από τους εν λόγω Κυρίους
Το μόνο που μας μένει είναι να πάμε και άλλο ένα απόγευμα
να βρούμε τους άλλους μισούς πριν αρχίσουν ένας ένας το χορό
του Ζαλόγγου από κάποιες πολυκατοικίες στο Κολωνάκι

Όσο για τη Βία; Ξεκινάει από το κεφάλι, ο δε κοσμάκης
παρακολουθεί έντρομος περιμένοντας κάποιους ανεγκέφαλους
να τον προστατέψουν.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία και συγνώμη για την πολυλογία.

Locus Publicus said...

Aγαπητή trol,
μακροπρόθεσμες στοχευμένες στρατηγικές δεν εξυπηρετούν αυτοί που συνέχεια καταστρέφουν αυτοκίνητα, μαγαζία, σχολεία, περιουσίες; Πώς να τους ονομάσω; Τρομοκρατία δεν ασκούν; Στην τρομοκρατία τα κριτήρια (πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά), δεν έχουν νομίζω σημασία. Και τους ξέρουμε ποιοί είναι. Ας τους μαζέψουν. Λίγοι και γνωστοί είναι.

Το άρθρο του Γιανναρά για τις τρείς οικογένεις που κυβερνούν την Ελλάδα το διάβασα, και το βρήκα εξαίρετο. Οσο για τους πνευματικούς ανθρώπους που αναφέραμε, συνήθως συσπειρώνονται γύρω απο δυνατές ηγεσίες. Παράδειγμα η Αμερική. Απο τη μέρα που άρχισε ο κατήφορος (2000), ελάχιστοι διανοούμενοι συσπειρώθηκαν γύρω απο τον Μπούς. Οι λόγοι νομίζω προφανείς.
Όι αντεπίθεση των πολιτών δεν έχει νόημα βέβαια. Τη δουλειά πρέπει να την κάνει το συντεταγμένο κράτος.


Θέλουμε δουλειά mtryfo, σωστά μιλάς. Και αντιπολίτευση. Δεν αρκεί η αντιδραστική πολιτική, χρειάζεται και ιδεολογία. Λύσεις στα καυτά θέματα που μας απασχολούν. Και απο την αριστερά δεν βλέπω τίποτα. Υποσχέθηκα να μην είμαι απαξιωτικός μαζί της. Πολλοί φίλοι μου λένε πως διατηρεί αξιοπρέπεια. Είμαι πρόθυμος να τη δώ.


Δεν περίμενες κάτι τέτοι στην Πεύκη, έτσι δεν είναι roadartist;. Χαίρομαι που είσαι καλά. Αυτά λέω. Σιγά σιγά, η βία του κέντρου θα μαζευτεί παντού. Ετσι έγινε και εδώ στην Αμερική. Εφυγε ο πληθυσμός στα προάστεια, είπε άντε, εμείς γλυτώσαμε, και μέσα σε 10 χρόνια, άρχισε και εκεί η βία. Η παρακμή έχει μαθηματικές διαστάσεις. Είναι προβλέψιμες. Στο χέρι μας είναι να διορθώσουμε τα πράγματα.

Locus Publicus said...

Ετσι πιστεύω και εγώ βασικέ, σύντομα θα μπούν Ντόρα και Βαγγέλης στο παιχνίδι. Η Ντόρα νομίζω έδωσε μια υπόσχεση να μην ενοχλήσει τον Καραμανλή για δύο θητείες, την τρίτη θα τον παρακάμψει. Ο δε Βαγγέλης, το θέμα φαίνεται, αφού δεν του περνάει, θα φύγει απο το ΠΑΣΟΚ. Ψάχνει τώρα για σπόνσορες και συμμάχους. Αν πάρει μαζί του και καμμιά 20σαριά στελέχη, ο Γιώργος θα έχει πρόβλημα.

Η παρακμή θα συνεχιστεί όσο δεν υπάρχει ηγεσία. Και τη στιγμή αυτή, τίποτα απο τα σημαντικά θέματα δεν επιλύονται.

Locus Publicus said...

Τα πάντα είναι θέμα ηγεσίας ion. Management. Στελέχωσης οργανισμών, αρχών, στρατηγικής. Ρώτησαν κάποτε τον Γκέιτς ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας του. "Περιστοιχίζομαι απο ανθρώπους εξυπνότερους απο μένα", δήλωσε ο Μπίλ. Αυτό είναι ικανότητα. Αλλά κάθε πολιτικός χρωστάει κάπου. Και μετα τις εκλογές χαρίζει διορισμούς για νά ανταποδώσει. Και έτσι μπαίνουν ακατάλληλοι άνθρωποι σε κρίσιμες δημόσιες θέσεις.

Locus Publicus said...

Συμφωνώ και εγώ μαζί σου vassia. Η βία δεν οδηγεί πουθενά. Χρειαζόμαστε κινήματα. Ας κοιτάξει ο καθένας μας ξεχωριστά να επεκτείνει τους πνευματικούς του ορίζοντες. Μόνον έτσι θα ανεβούμε σαν κοινωνία. Γι'αυτό το σχολείο είναι σημαντικό. Οι δε πνευματικοί άνθρωποι θέλουν Βήμα για να φανούν. Ας τους καλέσουν οι διάφοροι οργανισμοί.

Ενα παράδειγμα - Χιλιάδες οι Έλληνες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αμερική. Και όμως το εδώ προξενείο δεν διοργανώνει ομιλίες, συγκεντρώσεις, η Ελλάδα δεν χρηματοδοτεί εκδηλώσεις για μάς, γιατί ή κυβέρνηση δεν θέλει να χαλάσει χρήματα για τους Έλληνες του εξωτερικού που έτσι κι' αλλιώς δεν ψηφίζουν.

Locus Publicus said...

Φίλε boston sailor, πυραμίδα η διαφθορά στο τόπο μας. Ο κολλητός έχει και έναν άλλο κολλητό. Εκεί στηρίχτηκε και η φιλοσοφία του λαικιστή Αντρέα. Οσο μεγάλη κι' αν είναι η διαφθορά στη κορυφή, ο κόσμος θα την ανεχθεί αν "μπεί" κι' αυτός στο παιχνίδι. Ετσι η μοιρασιά κατέβηκε μέχρι χαμηλά.

Σε επίπεδο ελίτ βέβαια, τα νούμερα είναι μικρά. Μερικές οικογένειες, μερικές εκατοντάδες πρόσωπά. Ιδιωτικοποιούνται τα πάντα, ας είναι δημόσια. Ο συμπαθής Σαββόπουλος είπε κάποτε πως το Μέγαρο Μουσικής του έδωσε 350 ώρες ηχογράφησης δωρεάν. Αναρωτιέμαι γιατί. Για να κάνει ιδιωτικό δίσκο με δημόσιο λεφτά;

Xθές έμαθα (απο τον λωτοφάγο) πως το κτίριο δίπλα απο το Μέγαρο, μια όπερα, είναι παράνομη. Την ιδιωποιείται ο Λαμπράκης, ενώ το δάνειο είναι δημόσιο. Είναι σωστά πράγματα αυτά;

Nαι, πιστεύω πως αν στηθεί κανείς στο Μέγαρο θα βλέπει τους ίδιους και του ίδιους. Την ελίτ των διαπλεκομένων.

γ.κ. said...

Σε γενικές γραμμές ένα πολύ ωραίο κείμενο που αποτυπώνει λιτά τα χαρακτηριστικότερα προβλήματα της χώρας.Δύο σημεία του μάλιστα με κάνουν να θέλω να διατυπώσω και την δική μου προσέγγιση.

1. δεν με ενοχλούν τόσο οι ληστείες των τραπεζών όσο ο ληστρικός τρόπος που με αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες με τις χρεώσεις τους.
Ανθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες χρεώσεις στις οικονομικές τους συναλλαγές μπορεί να δυσκολευονται να καταλάβουν μια τέτοια ελαστικότητα στην ηθική μου.Αλλά αυτό που σκέφτομαι μετά απο μία ληστεία τράπεζας είναι
"α πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών"

2.ο ορισμός της αλητείας δεν νομίζω οτι είναι ακριβής για κάποιους νεαρούς που σπάνε ενα αστυνομικό τμήμα την επόμενη μιας μέρας που συνελήφθησαν κάποιοι εκπρόσωποι του επειδή πουλούσαν ηρωίνη.
Σκέφτομαι "τι να έκαναν διάβημα για να εκφράσουν την οργή τους;"
στο κάτω κάτω δικοί τους φίλοι πεθαίνουν στις πυλωτές όχι δικοί μας. Οπως επίσης οτι κάποιος πρέπει να φταίει που για να μπουν σε κέντρο απεξάρτησης περνά τόσος καιρός που μερικοί δεν προλαβαίνουν γιατί έχουν φύγει απο την ζωή.
Αλήτες συχνα αποκαλούνται απο το κράτος και την έννομη τάξη όσοι διαμαρτύρονται για μια κατάσταση ιδιαίτερα πιεστική, μια κατάσταση που ποδοπατά ανθρώπινα δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες. Ενα πολύ χοντρό παράδειγμα ειναι το πολυτεχνείο. Αλλο μικρότερο είναι η ζαρτινιέρα και τα πράσινα allstar και άλλα πολλά. Ας σταματήσω, όμως, στις μαξιλαροθήκες και ας μην γράψω και το σεντόνι.

υγ.θέλω να εκφράσω επίσης την εκτιμηση μου για την ποιότητα και το μέτρο των υπολοίπων σχολίων.

φιλικά καληνύχτα

Locus Publicus said...

Και αν κάποιος ληστής σκότωνε το παιδί σου Ψούξ, τί θα έλεγες; Καλά έκανε, τον έριξε η τράπέζα στα επιτόκια;

Και αν ένας άλλος έκαιγε και τη μητέρα σου με μια μολότωφ στο τμήμα; Θα τον δικαιολογούσες;

Η προσωπική βεντέτα του καθενός με εναν οργανισμό, μου είναι αδιάφορη. Ο καθένας μπορεί να βρεί λόγους να δικαιολογήσει μια τρομοκρατική πράξη. Δικαίωμα όμως και των υπολοίπων να τον καρατομήσουν.

Ξεκινώ με την παραδοχή πως η εξουσία σε μια συντεταγμένη κοινωνία, ανήκει, και πρέπει να ανήκει (εκ παραδοχής), στα επίσημα όργανα και οργανισμούς αυτής της κοινωνίας. Δεν μπορώ, φιλοσοφικά, να δεχτώ άλλο είδος εξουσίας.

Αν δεν πίστευα κάτι τέτοιο, δεν θα έγραφα αυτό το πόστ, γιατί απλούστατα δεν θα πίστευα πως υπάρχει πρόβλημα.

Καλοδεχούμενα τα σχόλια, σε προτρέπω όμως να το ξανασκεφτείς. Στο κάτω κάτω, και ο αστυνομικός φοβάται να καταχραστεί την εξουσία (υπάρχουν τρόποι να τον καταγγείλεις), οι δε τράπεζες κάνουν απλά τη δουλειά τους. Δεν ξέρω κανέναν με μυαλό που να χρεώθηκε σε τράπεζες.

γ.κ. said...

Δεν μίλησα για Φόνο αλλά για Ληστεία.

Δεν μίλησα για καμμένες μανάδες αλλά για καμμένα αυτοκίνητα.

υγ.Οι πολύ "συντεταγμένες κοινωνίες"
βγάζουν κατά καιρούς παραμορφωμένα εκτελεστικά οργανα!
βλέπε "Αουσβιτς και Αλατορυχεία"

φιλικά καλημέρα