Saturday, October 4, 2008

H επέλαση των ηλιθίων

“To those of you who receive honors, awards and distinctions, I say, well done. And to the C students, I say: you too can be president.”

George W. Bush
(σε κάποιο πανεπιστημιακό κοινό)

Ο Γιώργης φεύγει. Και αφήνει πίσω του συντρίμμια. Παρέλαβε μια ισορροπημένη χώρα, και την έκανε χωνί. Με θρησκευτική στιβαρότητα και γλώσσα απλή και λαική, ο πλανητάρχης απήλλαξε την Ιστορία απο πολύπλοκα στοιχεία και δυναμικές, και εισήγαγε μια απλουστευμένη έκδοσή της, με «καλούς» και «κακούς». Κάτι σαν «Ηistory for Dummies». Tα δύσκολα νοήματα τα άφησε σε άλλους νεοσυντηρητικούς τύπου Wolfowitz, που του έχτισαν το ιδεολογικό και φιλοσοφικό πλαίσιο της δράσης του. Ο ζοχαδιακός Rumsfeld ανέλαβε τους πολέμους με τη «λίστα των κακών», και άρχισε τους πειραματισμούς με νέες στρατηγικές, και συστήματα επίθεσης. Ο αιμοβόρος Cheney, γνωστός και ως «asshole», ανέλαβε τις μίζες, τις ραδιουργίες και τα ντήλια στον κόσμο του πετρελαίου. Για μεγαλύτερη αξιοπιστία, κουβαλούσαν μαζί τους και μερικές διακοσμητικές γλάστρες τύπου Powel και Tenet.

Τα δύο πρώτα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η χώρα πάγωσε, καθώς τα στημένα σενάρια και τα ψέματα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Υπο την απειλή να θεωρηθούν προδότες (unpatriotic), όλα τα μέλη του Κογκρέσσου, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, μπήκαν στη σειρά, σαν πρόβατα, και ψήφισαν οτιδήποτε τους πάσαρε ο Πρόεδρος. Τα ΜΜΕ εσιώπησαν. Τρία χρόνια αργότερα, η εφημεριδα New York Times αναγνώρισε με διπλωματική γλώσσα, πως η κάλυψη της στο Ιράκ ήταν εσκεμμένα ανεπαρκής.Το ρόλο της ΥΕΝΕΔ ανέλαβε το Fox News.

Ακολούθησαν τα αίσχη. Απειλές κατα της Ευρώπης και της Τουρκίας. Οι επιθέσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Βασανιστήρια, θάνατοι εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών, το πλιάτσικο της πολιτιστικής περιουσίας του Ιράκ, τα κατακρεουργημένα παιδιά που επέστρεφαν μισά στα σπίτια τους, τα εκατομμύρια των προσφύγων, οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Ο πολύς κύριος Cheney σάρωνε τα κυβερνητικά συμβόλαια το ένα μετά το άλλο, χωρίς ανταγωνισμό. Ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες που δεν υπάκουαν σε καμμιά στρατιωτική ιεραρχία, κατέκλησαν τη Μέση Ανατολή. Το κουβανικό Guantanamo.

Και καθώς ο πρόεδρος της χώρας εκτελούσε τη θεάρεστη αποστολή του, τα εξοδα του πολέμου, χρεώνονταν (και χρεώνονται ακόμα) σε πιστωτική κάρτα. Μέχρι σήμερα, κρατικά ομόλογα (Treasury Bonds) αξίας περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολλαρίων έχουν αγοραστεί απο την Κινεζική, Ιαπωνικη και Αγγλική κυβέρνηση. Αλλα περίπου τόσα, διετής διάρκειας ομόλογα, ενδέχεται να εκδόσει η αμερικανική κεντρική Τράπεζα για το χρηματοοικονομικό πρόβλημα (700 δις).

Και ενώ το θλιβερό ανθρωπάκι αποχωρεί και ο κόσμος βυθίζεται στην αστάθεια, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μας πασάρει τη Σάρα. Χρειαζόνταν μια γκομενίτσα όμορφη και σκερτσόζα, για να ενεργοποιηθεί η συντηρητική εκλογική βάση. Να σηκωθούν δηλαδή απο τον αναπαυτικό τους καναπέ οι διάφοροι εθνικιστές, μισαλόδοξοι και θρησκόπληκτοι μπυρόπληκτοι ρεπουμπλικάνοι, και να ψηφίσουν τον αχτύπητο συνδυασμό Mac Cain-Palin. Που ομόφωνα δηλώνουν πως είναι και Reformers. Θα φέρουν δηλαδή την ποθητή «αλλαγή», που ο κόσμος θέλει στην Washington και στις πρακτικές της Wall Street.

Η περίπτωση μου θύμισε τη «δημοκρατική επανάσταση» της Ρουμανίας. Οπου το 1989, οι κομμουνιστές κολλητοί του Τσαουσέσκου, αιμοβόρα κτήνη της κομμουνιστικής εποχής, συνέλαβαν το εξής υπερφίαλο σχέδιο. Αφού το λαικό ξεσήκωμα μεγάλωνε, και θα τους κομμάτιαζαν ζωντανούς, εκείνοι θα ανέτρεπαν τον μισητό δικτάτορα και τη γυναίκα του, θα δήλωναν δημοκράτες και απελευθερωτές, και μετά θα κήρυταν πρόωρες εκλογές, και πρίν κανείς προλάβει να συνέλθει, αυτοί, «δημοκράτες» πιά, θα ξανάβγαιναν στην εξουσία. Εσυραν έτσι το αιμοσταγές ζευγάρι νύχτα απο το κρεβάτι του, και τους σκότωσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Τρείς μήνες μετά, η καινούργια «ελεύθερη» Ρουμανία, κυβερνώνταν απο τα ίδια πρόσωπα.

Η Σάρα είναι μια ομορφούλα δήμαρχος μιας ερημικής πόλης 6 χιλιάδων κατοίκων. Είναι και θεούσα που δεν γουστάρει ούτε αντισύλληψη, ούτε και βέβαια εκτρώσεις. Ο κοσμοπολιτισμός της τεράστιος, αφού μόλις πέρσι έβγαλε διαβατήριο στην ηλικία των σαράντα χρόνων, για να φύγει, πρώτη φορα στη ζωή της απο την Αλάσκα, σε κάποια προστατευμένη στρατιωτική βάση που υπηρετούσε ο γιός της. Και ενώ οι Ευρωπαίοι πήραν μια γεύση απο τον εξορκισμό της απο τον Κενυάτη πάστορα, οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονται ενθουσιασμένοι μαζί της. Εχει τέλειο χαμόγελο, και φοράει ωραία γιαπωνέζικα γυαλάκια.

Με μηδενικό ενδιαφέρον για θέματα πολιτικής, οικονομικών, και κοινωνικών θεμάτων, η Σάρα αντιμέτωσε για πρώτη φορά σε τηλεοπτικό debate τον έμπειρο και πανέξυπνο κύριο Joseph Biden. Σκοπός της δεν ήταν να μιλήσει για τίποτα συγκεκριμένο, αλλά να περάσει τα καινούργια Ρεπουμπλικάνικα μηνύματα. Μαθαμε έτσι, πως η χώρα «νικάει» τους «κακούς» στο Ιράκ, και πως μέρος της «αλλαγής», που θα δημιουργήσει το γιγαντιαίο Ρεπουμπλικανικό δίδυμο, θα είναι και η μεταφορική άνοδος του "Joe six-pack" στην εξουσία, προσωπικότητα την οποία αντιπροσωπεύει και η λαική Σάρα. Δηλαδή τον αμόρφωτο καναπεδάκια που παρακολουθεί όλη μέρα φουτμπόλ, και μασάει και ποπ-κόρν. Οι πρετζόβλαχοι στην εξουσία.

Κάποια ενδόμυχα αντανακλαστικά, με κάνουν να φοβάμαι. Να φοβάμαι την νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας. Να φοβάμαι την επέλαση των ηλιθίων. Με τα χιλιάδες πυρηνικά όπλα, και την υπερηφάνεια της βλακείας τους.

Επεσε ποτέ μια κοινωνία μόνον οικονομικά;

27 comments:

ria said...

πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου φίλε locus!
για μας εδώ που η ενημέρωσή μας είναι ελλειπής σε αυτά τα θέματα, πέτυχες να μας μεταφέρεις την αγωνία σου για τη διακυβέρνηση της χώρας που υποτίθεται ότι διοικεί τον κόσμο όλο...

τι καινούργιο θα σκαρφιστούν οι ηλίθιοι για να ξεφύγουν από τη δίνη στην οποία έχουν περιέλθει?

καλό σαββατοκύριακο από την αθήνα!

mtryfo said...

Κάποια ενδόμυχα αντανακλαστικά, με κάνουν να φοβάμαι. Να φοβάμαι την νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας. Να φοβάμαι την επέλαση των ηλιθίων. Με τα χιλιάδες πυρηνικά όπλα, και την υπερηφάνεια της βλακείας τους.

Δλδ θες να πεις, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να τους ξαναψηφίσει ο κόσμος μετα όλες αυτές τις βαναυσότητες που έγιναν?
Γιατί, οι δημοσκοπήσεις, δίνουν συνέχεια τον Ομπαμα αρκετά ψηλά και μάλλον σίγουρο άλογο για την διαδοχή του ηλιθίου που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του...

Υπάρχει ακόμη ελπίς!!!

Καλό και ξεκούραστο Σ/Κ :)

vasikos metoxos said...

Να φοβάσαι φίλε Locus. Μην ξεχνάς ότι ο Μπους παραμένει πρόεδρος μέχρι το τέλος του έτους και μπορεί να σε βομβαρδίσει γι αυτά τα unpatriotic που γράφεις. Όπως κινδύνευε να βομβαρδιστεί όποιος δεν έκανε μνημόσυνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Επίσης ο Μπους δεν ήταν πολύ ταξιδεμένος. Στο ...Eurp ήρθε μερικές φορές συναντώντας τους ...eurpians σαν Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Σαρα θα είναι θεά. Θα πετάει τα τούβλα όταν ανοίγει το στόμα της σαν διηπειρωτικούς πυραύλους. Θα ξεπεράσει στην ευγλωττία ακόμα και την Δήμητρα Λιάνη.

gerasimos said...

“To those of you who receive honors, awards and distinctions, I say, well done. And to the C students, I say: you too can be president.”

Ενώ αυτά έλεγε ο Μπους, στην Ελλάδα ο Ψωμιάδης βγαίνει στην τηλεόραση και υπερηφανεύεται για το πόσες τάξεις είχε μείνει στο σχολείο, πόσο 'μάγκικα' έκανε σκασιαρχείο, πως πατούσε μόνο μια φορά την εβδομάδα στα μαθήματα και άλλα τέτοια, προκειμένου να γίνει... Νομάρχης.

Ζούμε νομίζω την παγκοσμιοποίηση ΚΑΙ της λαϊκίζουσας ηλιθιότητας.

Univers said...

Ελέχθη, επιτυχημένα νομίζω, ότι η Sarah Palin αντιπροσωπεύει για τους Αμερικανούς το αχτύπητο τρίδυμο "θρησκεία - μωρά - όπλα".

Τηρώ τις δέκα εντολές (τον Νόμο), μιλώ με τον Θεό μου, με διαβεβαιώνει ότι είμαι με την μεριά των καλών, γεννοβολάω για να μεγαλώσει η γενιά μου και παίρνω τα όπλα για να φάω λάχανο τους υπόλοιπους, τους κακούς.

...Τη στιγμή μάλιστα που αυτή η λογική συγκρούστηκε με τον αποκρουστικό ..."ταλιμπανισμό" των φανατισμένων Αράβων, δημιουργήθηκε το εκρηκτικό δίπολο που ταλανίζει την ανθρωπότητα (και θα την ταλανίζει άγνωστο για πόσο ακόμα).

squarelogic said...

Η εκλογή Bush jr,ειδικά εκείνη που κρίθηκε απ τους εκλέκτορες της Φλοριντα όπου ο Κυβερνήτης αδελφός του κατέλυσε καθε έννοια νομιμότητας,
ηταν ενα χαστούκι στο πρόσωπο κάθε νοήμονος Αμερικανού,κάθε λαμπρού επιστήμονα και καλοπροαίρετου ανθρώπου.
Νομίζω οτι τα ισχυρότατα παράκεντρα εξουσίας που τον εξέλεξαν-πέρα απ την πλήρη δυνατότητα χειρισμού που τους παρείχε-τέσταραν ταυτόχρονα και τις ανοχές του εκλογικού σώματος και της κοινωνίας γενικότερα.
Και δυστυχώς, το πείραμα επιβεβαίωσης της ιδιώτευσης και της απάθειας στην οποία έχει οδηγηθεί ο κόσμος με την υπερκατανάλωση και την επικράτηση της νοοτροπίας του "εγώ",εστέφθη υπό επιτυχίας.
Ίσως με τον Ομπάμα να δοθεί μια ευκαιρία μερικης επανόρθωσης αν και:
α)θα περιμένω να δω τις πρωτες νομοθετικες του κινησεις αν εκλεγει
β)το κόστος της επιχείρησης διάσωσης του άπληστου χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά πάσα πιθανότητα ναρκοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις όποιες πρωτοβουλιες ήθελε αναλάβει ο νεος Πρόεδρος.

Odysseas said...

Αν και εδώ και μερικά χρόνια δεν έχω άμεση επαφή με την αμερικανική πραγματικότητα, κάτι μου λέει πως τα όσα συμβαίνουνε έχουν αρχίσει να αφυπνίζουνε τον σκεπτόμενο κόσμο στις ΗΠΑ. Ήδη κάποια σημάδια ήταν ορατά το 2004. Τώρα όμως φαίνεται ακόμα και στις δημοσκοπήσεις πως η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μεγαλώνει και δε νομίζω να είναι μόνο γιατί ο κόσμος συμπαθεί τον Ομπάμα.

Είναι βέβαια τραγικό το ότι χρειάστηκαν 8 χρόνια και δύο πόλεμοι (ο ένας εκ των οποίων αδικαιολόγητος και καταστροφικός) για να αρχίσει να ξυπνάει ο κόσμος.

athinovio said...

κάποιος κάπου με γυαλιά και γιλέκο τα ξέρει, τα περιμένει και θα κερδίσει από όλα αυτά.
δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποιόε είναι ωσπου να περάσει όλη αυτή η ταραχή.ίσως.

ελπίζω να'σαι κι εσύ μέσα στους κερδισμένους.

αυτό που με εξοργίζει είναι ότι όσοι δεν βρίσκονται σε επαφή με τα κέντρα αποφάσεων, οι απλοί άνθρωποι, είναι αναλώσιμοι.
δε λαμβάνονται υπόψιν ούτε οι προσωπικές τραγωδίες των οικογενειών που χάνουν τις περιουσίες τους, ούτε ο πόνος που είναι πραγματικός ούτε η πείνα που είναι και αυτή πραγματική ούτε η εξαθλίωση της ανθρώπινης ύπαρξης που γίνεται θηρίο για ένα ξεροκόμματο(ή πρόκειται να γίνει).

κάποιος, κάπου, τα ξέρει όλα αυτά και ωστόσο συνεχίζει το σχέδιό του και μάλιστα νιώθει ικανοποίηση που όλα πάνε όπως τα σχεδίασε.

καμμία κατάθεση στην τράπεζα να μη μείνει.

glenn said...

Ωραία ανάλυση locus. Δεν ξέρω τι να πω για τον Αμερικάνικο λαό. Κάποτε ψήφιζε Κένεντυ και άκουγε τον Λούθερ Κίγκ. Σήμερα Μπους και Σάρα.

Κάποτε οι ΗΠΑ ήταν αυτοκρατορία. Σήμερα είναι ένα μεγάλο κράτος. Οι αμερικάνοι ψηφίζουν τη ψευδαίσθηση της συνέχισης της αυτοκρατορίας τους.

Περαστικός said...

Πολύ καλή ανάλυση, ας ελπίσουμε ότι και η ηλιθιότητα έχει τα όριά της. Η απελπισία των Μακ Κέιν - Πάλιν φαίνεται από τις ανόητες κατηγορίες που εξαπολύουν εναντίον του Ομπάμα τις τελευταίες ημέρες, περί σχέσεων με εγχώριους τρομοκράτες κ.λπ.. Τις παίρνουν εκεί στα σοβαρά;

xasodikis said...

Αν ο μαθητής του C μπορεί να γίνει πρέζιντεντ, γιατί και η κοινοτάρχης της αμερικανικής Τραχανοπλαγιάς να μην μπορεί να γίνει βάις-πρέζιντεντ;

Πολύ καλή ανάρτηση και εξαιρετικά καίριο το ερώτημα της κατακλείδας, που βέβαια μπορεί κάλλιστα να μεταφερθεί και κατά τα μέρη μας...

Locus Publicus said...

Οι μετριότητες στην εξουσία πάντα φέρνουν τεράστια προβλήματα Ρια μου. Ειδικά στην περίπτωση που εμπλέκεται και ο Θεός ως μέσον έμπνευσης και καθοδήγησης. Ελπίζω τα περίφημα νεοσυντηρητικά δόγματα να εγκαταλειφθούν σύντομα. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να γυρίσει τώρα σελίδα με τον Ομπάμα. Κατα τη γνώμη μου, θα δούμε μια τεράστια αναδιοργάνωση στρατηγικής, και μεθόδων.

Καλή σου εβδομάδα!

--------------------------

Μαρία μου χαιρετώ. Μέχρι να δώ τον Ομπάμα να εκλέγεται, όλα είναι ανατρέψιμα. Αυτή τη στιγμή, οι Δημοκρατικοί έχουν ανακάμψει, βέβαια, αλλά ο αγώνας θα αγριέψει μέχρι τις εκλογές. Οι βαναυσότητες που αναφέρεις, είναι σημαντικές για μάς, τους απέξω, όχι για τους Αμερικανούς. Γι αυτούς, η Αμερική είναι συναισθηματική πατρίδα, και την συγχωρούν. Δεν τους κατηγορώ γι αυτό, και οι Ελληνες το ίδιο θα έκαναν. Αλλά η Αμερική δεν μπορεί αν συνεχίσει με ηλίθιους στην εξουσία. Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή.

Μαρία μου θέλω να σου ευχηθώ καλό χειμώνα, και καλή τύχη σε όσα κάνεις. Με λυπεί το οτι έκλεισες το μπλόγκ σου, τόσο εσύ, όσο και η Vassia. Θα μου λείψεις. Δώσε το χρόνο σου τώρα, σε εκείνους που αγαπάς. Και όποτε θέλεις, πέρνα και απο τα δικά μας μέρη:)

--------------------------

Αν εκλεγούν οι Ρεπουμπλικάνοι φίλε Βασικέ, ο κόσμος θα πέσει σε σοβαρή κατάθλιψη. Κατηγορούν τώρα τον ίδιο τους τον πρόεδρο, διαφοροποιόντας δήθεν τον εαυτό τους απο όσα έχουν γίνει. Αλλα το κλίμα είναι ήδη βαρύ γιά όλους. Κατα τη γνώμη μου, η Αμερική έχει ακόμα ΜΙΑ ευκαιρία να ανακάμψει. Και αυτό θα καθοριστεί στα επόμενα 8 χρόνια. Γι αυτό η προεδρική εκλογή είναι σημαντική. Θεωρώ εντελώς ανεύθυνο εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών, να φέρνουν μια μετριότητα για αντιπρόεδρο, τη στιγμή που ο ΜακΚέιν είναι ήδη μεγάλος. Η κυρία Πέιλιν ειναι σοβαρά άσχετη με όλα τα θέματα.


-------------------------------

Θα συμφωνήσω με την παγκοσμιοποίηση της ηλιοθιότητας φίλε Γεράσιμε. Για τον Ψωμιάδη, τον Ανθιμο, και τους λοιπούς αξιολύπητους λαικιστές. Οπως είπες και εσύ σε κάποιο πόστ σου, έχουν φύγει οι σοβαροί, οι διανοοήμενοι απο την πολιτική. Και έμεινε η σαβούρα τύπου Σάρας.

Locus Publicus said...

"θρησκεία - μωρά - όπλα".

Φιλέ univers μέ επεισες. Οι εγχώριοι Αγιατολάδες έμπλεξαν τώρα με τους άλλους κολλημένους. Εγώ πιστεύω πως ούτε ο Ομπάμα θα φύγει απο το Ιράκ. Θα φέρουν κι άλλους μέσα, τους Ευρωπαίους. Το μόνο που τους μένει, αν τα καταφέρουν, είναι να διεθνοποιήσουν την κρίση, για να μοιράσουν κέρδη και έξοδα.

Αυτό το Ρεπουμπλικανικό Προτεσταντικό και Ευαγγελικό κουμπλότο στο οποίο αναφέρομαι, έχει ανακάμψει αισθητά. Εκμεταλλεύεται τις ιδιοσυγκρασίες των Αμερικανών, και παράγει συνεχή κινδυλογία, τύπου Ανθιμου και Παπαθεμελή. Ακριβώς την ίδια. Η πατρίδα κινδυνεύει να χάσει τις "αξίες της", οι κακοί ζηλεύουν τις ελευθερίες μας, κλπ. Σημειωτέον πως οι περισσότεροι αμερικανοί, πράγματι πιστεύουν πως η Αμερική αποτελεί την ελπίδα του κόσμου (γουστάρουν δε γουστάρουν οι άλλοι).

Locus Publicus said...

Συμφωνώ squarelogic. Ούτε ο Ομπάμα έχει κατα τη γνώμη μου μεγάλη πείρα, αλλά θα μαζέψει γύρω του τους σωστούς ανθρώπους. Αντιλαμβάνεται όμως που είναι αγαπητός στον κόσμο, και δή στον διεθνή. Πολλά απο όσα είπε, δεν πιστεύω να τα δώσει (υγεία, παροχές). Η χώρα είναι καταχρεωμένη. Αλλα μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, να μειώσει το χρέος, και να δημιουργήσει μία κάποια θετική εικόνα για την Αμερική.

Δεν περιμένω κατάρρευση του Καπιταλισμού, σίγουρα κάποια μετεμψύχωση. Ο νεοσυντηρητισμός των πολέμων, πρέπει να πεθάνει. Η Αμερική, κατα τη γνώμη πρέπει να ανακάμψει οικονομικά, γιατί ο Κόσμος τη χρειάζεται. Η στρατιωτική προσπάθεια να κατακτήσει τον Κόσμο, είναι ήδη νεκρή. Απέτυχε με τον πόλεμο του Ιράκ.


Να δούμε τώρα που θα βγούμε απο τον οικονομικό λάκο που πέσουμε. Εδώ ειλικρινά φοβάμαι πολύ.
-----------------------------

Μια ακόμα ευκαιρία φίλε Οδυσσέα, και αυτή είναι ο Ομπάμα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα 8 χρόνια θα καθορίσουν και την πορεία του Κόσμου για τις επόμενες γενιές. Και για να είμαι ειλικρινής, εύχομαι να ανακάμψουμε. Πολλοί φίλοι ίσως δεν συμφωνούν, αλλά προσωπικά πιστεύω πως αν Αμερική και Ευρώπη δεν ενωθουν, η Δύση θα καταρρεύσει. Η ανερχόμενη Κίνα μπορεί να γίνει ισχυρή, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με Δημοκρατίες και ελευθερίες που εμείς οι Δυτικοί θεωρουμε αυτονόητες. Ιδομεν.

------------------------------

Κερδισμένος δεν είμαι φίλη athinovio, είμαι μέρος της μεσαίας τάξης, και δουλεύω σκληρά για να επιβιώσω. Δεν ξέρω τί θα αποφασίσουν οι ηγέτες που μας κυβερνούν, και δεν ξέρω κάν τί είδους σχέδιο σωτηρίας ψήφισαν. Στην ιστορία της Αμερικής, είναι η πρώτη φορά που νομοσχέδιο περνάει τόσο γρήγορα, χωρίς συζητήσεις σε επίπεδο Κογκρέσου. Θα δώσω τον μικρό μου ψήφο στον Ομπάμα και θα στηρίξω τα θετικά της Αμερικής. Η κυρία Σάρα, δεν με εκπροσωπεί καθόλου.

------------------------------
Οι αμερικάνοι ψηφίζουν τη ψευδαίσθηση της συνέχισης της αυτοκρατορίας τους.

Συμφωνώ glenn. Και προσπαθώ να κάνω "παρέα" με κάτι έξυπνους τυπάδες που ξέρουν πολλά, ερευνούν, και επιχειρηματολογούν χωρίς φανφάρες και συναισθηματισμούς.

Παραθέτω παράδειγμα -

http://www.amazon.com/Colossus-Rise-Fall-American-Empire/dp/0143034790

Locus Publicus said...

Οι τελευταίες κατηγορίες κατα του Ομπάμα, δεν βλέπω να ευδοκιμούν Περαστικέ. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Και φοβάται. Φοβάται πολύ. Ξαφνικά, μέσα σε ένα μήνα, του τράβηξαν το χαλί κάτω απο τα πόδια.

-----------------------

Ευχαριστώ Χασοδίκη μου. Τέλος εποχής. Ελπίζω η πατρίδα να κρατήσει σταθερά το τιμόνι μέσα στην κρίση.

Ελλάδα και Αμερική, είναι αυτή τη στιγμή χωρισμένες στη μέση, με τα πολιτικά. Ακριβώς στα δύο. Με πολλούς σκελετούς στο ντουλάπι. Οποιος τους αντικρύσει πρώτος κατάματα, κερδίζει. Ο χρόνος δεν επιτρέπει άλλα παιχνίδια. Αν η Αμερική δεν παράγει έναν άξιο ηγέτη τώρα, είναι τελειωμένη. Τρίτυ ευκαιρία δεν υπάρχει.

Anonymous said...

Locus,
έτσι ακριβώς τα βλέπω και εγω τα πράγματα...με κάποια ίσως μεγαλύτερη έμφαση στην θρησκευτική ηλιθιότητα...τελευταία όταν αναφέρομαι στην "βαθιά Αμερικη" λέω Jesusland...(άλλη χώρα είναι...)

Εχουμε μπροστά μας 30 μέρες αγωνίας...ελπίζω μετά να κοιμηθούμε λίγο :))

Πάντως όλη αυτή η οικονομική κρίση συμβαίνει την κατάλληλη στιγμη...και ας μας πονάει...φαντάσου να συνεβαινε αφού είχε εκλεγεί ο Μακέιν?

Κουράγιο φίλε,
ο κόσμος δεν μπορεί να πάει προς τα πίσω...μπορεί;

MiHat said...

Πόσο εύκολο είναι να κατρακυλήσει η λογική αυτή στον ρατσισμό; η Σάρα δεν έχει βγεί ποτέ από το αστεροεσσοστολισμένο κλουβάκι της γιατί δεν χρειάστηκε. Έβλεπε τον Bob Ross να ζωγραφίζει της χιονισμένες πλαγιές της Αλάσκας και αισθανόταν -και ήταν- ασφαλής. Η επέλαση των ηλιθίων που αναφέρεις, είναι λογική συνέχεια των παραλείψεων των εξυπνότερων που προηγήθηκαν.

Η διαλεχτική των πραγμάτων αναδεικνύει την αξία τους. Πόσο μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση με μερικούς εξυπνότερους ηγέτες, με έναν λαό ελαφρώς πιο υποψιασμένο που θα τον επιλέξει; Σίγουρα όχι όσο θα καταστραφεί αν επελάσουν οι ηλίθιοι.

(Ας μου συγχωρεθεί αλλά στον λαϊκισμό αυτού του τύπου της θρησκοληψίας και της υπεραπλούστευσης, βρίσκω και κάποια καλλιτεχνική αξία...)

Locus Publicus said...

Φίλε Μιχάλη καλωσήρθες. Εχει και η γραφικότητα τον καλλιτεχνισμό της. Να μην αδικήσω τους αμερικανούς με τα δικά τους κολλήματα, έχουμε και στη πατρίδα πολλούς και ωραίους γραφικούς πολιτικάντηδες. Τον Καζατζιδικό Ζορρό μα τις λαικές τους ατάκες, τον Ανθιμο με τις ηθικές κορώνες του, τον κ. Πολύδωρο με τα ιδιότυπα ελληνικά του. Φιλόσοφοι στο βωμό ιδεών. Ο κόσμος τους ψηφίζει. Μου είναι απέραντα διασκεδαστικοί. Πιστεύω πως ένας κομπλεξικός δεν είναι απαραίτητα ρατσιστής, στην παρούσα περίπτωση, η Σάρα είναι νομίζω μια καλή μητέρα, και συμπαθητική κυρία που απλά δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, αλλά άλλοι εξυπνότεροι την βάζουν σε θέση αποφάσεων. Το ίδιο έγινε και με τον Γιώργη τον Μπούς. Ο άνθρωπος δεν ήθελε να γίνει πρόεδρος, άλλοι εξυπνότεροι τον έσπρωξαν εκεί που είναι. Είναι οι Αμερικανοί έξυπνοι ή βλάκες; Νομίζω πως δεν έχει σημασία, στο σύστημα αξιών τους, οι βλάκες τους είναι διαφορετικοί απο τους δικούς μας. Τέλος πάντων, μακρυγορώ χωρίς λόγο. Πάντως οι μη γνωρίζοντες (οι μή επαίοντες που έλεγε και ο Σωκράτης), είναι σήμερα στη μόδα.

Locus Publicus said...

30 μέρες μείναμε rallou μου, για το καινούργιο κελεπούρι. Μέχρι τότε, τον Ομπάμα θα τον βγάλουν και παιδεραστή. Πάντως δεν μπορώ να παραπονεθώ, τα πράγματα έχουν ενδιαφέρον. Το Jesusland σίγουρα έχει πολύ δυνατό ψήφο. Βάστα Καλιφόρνια.

Anonymous said...

Ο Locus ίσως επειδή είναι καλοπροαίρετος και χαμηλών τόνων άνθρωπος έγραψε:

"η Σάρα είναι νομίζω μια καλή μητέρα, και συμπαθητική κυρία που απλά δεν γνωρίζει πολλά πράγματα"

Εχω λίγο χρόνο σήμερα το βράδυ και σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να γράψω πως βλέπω και εγώ τα πράγματα...


Μένω και εγω στις ΗΠΑ. Και δεν είμαι τόσο ...χαμηλών τόνων όσο ο Λοκους στο συγκεκριμένο θέμα....

Λοιπόν:
Η κυρία Σαρα, έγινε κυβερνήτης της Αλάσκα γιατί όπως η ίδια πιστεύει, ο πάστορας/παπας της εκκλησίας της, την "εξόρκισε/ξεμάτιασε" από το "κακό", και την βοήθησε με αυτό τον τρόπο να γίνει κυβερνήτης...υπαρχει και το σχετικό βίντεο για όποιον ενδιαφερεται... ο ίδιος πάστορας, λίγα χρόνια πριν, κυνήγησε μία γυναίκα κάπου στην Κένυα γιατί πίστευε πως είναι μάγισσα... και την έδιωξε από το χωριό της...διαπίστωσε δε μετά, αφού η κακομοίρα "μάγισσα" αναγκάστηκε να φύγει, πως πολλά μπαρ κλείσανε στο συγκεκριμένο χωριό και επίσης γίνανε λιγότερα αυτοκινητιστικά ατυχήματα...
...χμμμμμ....

Επίσης η Σάρα, υποστηρίζει την κατοχή των όπλων...να θυμηθούμε το μακελειό του Virginia Teck;, είναι κατά της έκτρωσης, ακόμα και σε περίπτωση βιασμού...αναγκάζει την έφηβη κόρη της να κρατήσει το "κατα λάθος"...παιδί της, και τον πιτσιρικά/υπευθυνο να την παντρευτέι...την ίδια στιγμή που έιναι κατά του γάμου μεταξύ ...ενηλικιωμένων ομοφυλόφιλων...

Έχει επίσης απαγορεύσει κάποια "διαβολικά" βιβλία από την βιβλιοθήκη της Wasilla(του χωριού της), δεν τα έκαψε πάντως.... και νομίζει πως έχει εμπειρία για εξωτερική πολιτική διότι η Αλάσκα συνορεύει με την Ρωσία...
...διαβατήριο έβγαλε ένα χρόνο πριν, για να επισκευτεί τον γιο της κάπου, σε κάποια βάση της ΗΠΑ, δεν έχει ταξιδεψει ποτέ και πουθενά αλλού πριν από αυτό, νομίζει πως το Αφγανιστάν είναι γειτονική χώρα με την Αμερική,... α... και το καλύτερο, νομίζει πως ο πόλεμος στο Ιρακ ήταν θέλημα θεού...και πως η επιτυχία αυτού του πολέμου ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας μας...

...καλή και συμπαθητική;
Δεν νομίζω...μάλλον ηλίθια και επικίνδυνη θα έλεγα...

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Και κάτι τελευταίο:

Η Αμερική είναι χωρισμένη στα δύο. Από την μία έξυπνοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι που συνήθως ζουν στην δυτική/ανατολική ακτή, και τους religious right της ,συνήθως, αμερικής του νοτου...

Οι τελευταίοι, πιστέυουν στον Θεό, σε όποια μορφή και σε όποιαδήποτε θρησκεία/σέκτα ...αρκεί να είναι στην γειτονιά τους...
Φοβούνται τον υπόλοιπο κόσμο, πιστέυουν πως ο μπαμπάς Μακέιν θα τους σώσει από τον υπόλοιπο κακόβουλο κόσμο που είναι έτοιμος να τους κατασπαράξει...

Κάποιος με ρώτησε κάποτε από πού κατάγομαι... του είπα, Ελλάδα, δεν κατάλαβε, και όταν του είπα πως η Ελλάδα είναι Ευρώπη...η επόμενη ερώτηση του ήταν: πως νιώθεις τώρα που ζεις σε μία δημοκρατική/ελευθερη χώρα;
Μια άλλη κυρία, από τα μέρη τους, μου είπε πως δεν θέλει να ταξιδέψει πουθενά αλλού στον κόσμο γιατι ζει στην καλύτερη και χώρα του πλανήτη...Ενας γνωστός, μου είπε τελευτάια, "άσε...γίναμε Ευρώπη"...πράγμα το οποίο σημαίνει, γι'αυτόν, καταστροφή...
Τέτοια άγνοια!

Αυτό που αντιπροσωπέυει η Αμερική είναι ολόκληρος ο κόσμος. Έχει και την δυτικού τύπου διανόηση, και τον θρησκευτικό φανατισμό...στο κάτω κάτω άνθρωποι από όλο τον πλανήτη ζουν εδώ!

Και αυτές οι εκλογές θα μας δέιξουν αν ο κόσμος θα πάει μπροστά ή αν θα γυρίσει πίσω στον μεσαίωνα...

Δεν έχω παιδιά αλλά αν είχα, νομίζω πως θα είχα βγει στους δρόμους...

Αυτά!




(...sorry Locus, but I am sure you saw it coming...
:))

doctor said...

Πως γίνεται φίλε Locus να είναι τόσο θρησκόληπτη μια τόσο προηγμένη και σύγχρονη κοινωνία;

Κάπου έχω διαβάσει ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα συντηρούν αυτή την θρησκοληψία, όπως φυσικά και η -έστω ανιμιστικού τύπου- βαθιά θρησκευτικότητα των μαύρων.

Αλήθεια, οι επιστήμονες δεν ασφυκτικούν;

doc

Ο άλλος said...

Η ανάλυσή σου είναι εξαιρετική. Βέβαια δεν πρόκειται για ένα συνοθύλευμα ηλιθιων αλλά για μια ομάδα που επενδύει στην ηλιθιόητα κάποιων μελών της και αυτής που προάγει στις μάζες.
Η συντηρητική ομάδα που κυβερνά τις ΗΠΑ στηρίζεται σε μια τριπλή παραδοχή

1.Η αμερικανική κουλτούρα και δημοκρατία είναι η μοναδική που πρέπει να επικρατήσει στον κόσμο.
2.Πρόκειται για μία ιερή αποστολή απευθείας από τον Θεό με τον οποίο συνομιλούν.
3.Αφού είναι συνομιλητές του Θεού τα συμφέροντα του κόσμου ταυτίζονται με τα προσωπικά τους (πετρελαικά και άλλα) συμφέροντα.

Η σύγκρισή σου με τη Ρουμανία είναι νομίζω σχετικά επιτυχής. Η ομάδα που θέλησε να φάει τον...πατέρα της Τσαουσέσκου για να επιβιώσει ως φορέας δημοκρατίας δεν έδρασε και τόσο μόνη της. Η εξέγερση ξεκίνησε όταν δυτικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως στην Τιμισοάρα υπάρχουν χιλιάδες νεκροί διαδηλωτές, πράγμα ψευδές. Και το φημολογούμενο έγινε γεγονός δια της φημολογίας.Ήταν λοιπόν ένα σχέδιο στο οποίο συμμετείχαν απ ότι είμαι σε θέση να ξέρω και ξένες μυστικές υπηρεσίες

Locus Publicus said...

Σωστά όσα αναφέρεις rallou, ολόσωστα. Το προσωπικό ιστορικό της Σάρας είναι "κατινίστικο". Και αυτό το άτομο θέλει να διοικήσει, πάνω σε θρησκευτικές αρχές. Αφού είπε ένα σωρό βλακείες στις διάφορες συνεντεύξεις, άφησε στο τέλος τις αναλύσεις και το έριξε στον λαικισμό. Και εγώ την θεωρώ επικίνδυνη. Δεν μου αρέσουν οι διάφοροι βλάκες σε στρατηγικές θέσεις.

Ισως όλα όσα βιώνουμε σήμερα να είναι και μια ευκαιρία για αυτογνωσία. Αλλά και εδώ, εχω κάποιες επιφυλάξεις. Η γνώση των Αμερικανών για το κόσμο, είναι πολύ μικρή, και μέσα απο το ιδεολογικό πρίσμα της ανωτερότητας, κάτι που είναι κουραστικό και βλακώδες (τα παραδείγματά σου για αυτά που άκουσες σε συζητήσεις είναι αλήθεια). Κατα τη γνώμη μου, η όλη κατάσταση θα οδηγήσει σε τεράστιες διεθνείς ανακατατάξεις, με ευνοική θέση στις χώρες που δανείζουν.

Αν εκλεγεί ο ΜακΚέιν, τελειώσαμε..


-------------------------

Η τριπλή παραδοχή που αναφέρεις φίλε άλλε, είναι αληθινή. Πάνω σ' αυτή στηρίχτηκε και ο πόλεμος του Ιράκ, και η όλη θέση της χώρας στον κόσμο. Δεν είναι μόνον η οικονομική κρίση που θα φανεί. Οι επιπτώσεις θα συνεχιστούν στο χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, της εξωτερικής πολιτικής. Η βλακεία πληρώνεται. Και ήρθε η ώρα της πληρωμής. Είδα σήμερα τον πρόεδρο στην τηλεόραση. Αυτό το άτομο με εκνευρίζει. Ως συνήθως έλεγε βλακείες.

------------------------------

Δεν έχω την πλήρη απάντηση φίλε doctor. Σίγουρα η Ιστορία έχει να κάνει με αυτό. Οι δύο ωκεανοί που την χωρίζουν απο τον υπόλοιπο κόσμο, το γεγονός πως ήταν περιθωριακό Frontier. Τεράστια η διαφορά - που επισημαίνει η Ραλλού, ανάμεσα στις περιοχές. Οι δύο ακτές έχουν όλη τη διανόηση. Εμπορευονται με τον υπόλοιπο κόσμο. Το "ανάμεσα", μου είναι αδύνατον να το υποφέρω.

Anonymous said...

Κι' όμως, η γκόμενα τραβά ψηφοφόρους, επειδή είναι ... γκόμενα!! Το τσιμπούκι της θεούσας είναι το κάτι άλλο!!!

Locus Publicus said...

Ανώνυμε!!