Sunday, March 1, 2009

Η Ενημέρωση των Oμογενών

Πριν χρόνια, όταν η ελληνικη τηλεόραση είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει στις νέες της απελευθερωμένες διαστάσεις, ο σταθμός ΑΝΤ ήταν ο πρώτος που επιχείρησε την δορυφορική του επέκταση προς την Αμερική. Ακούγοντας το νέο, και επιθυμώντας να έχω κάποια σύνδεση με την πατρίδα, τη γλώσσα, την αισθητική της Ελλάδας, αποφάσισα και εγώ να εγκαταστήσω την απαραίτητη δορυφορική σύνδεση που απαιτούνταν. Ηταν ακριβή. Το δορυφορικό «πακέτο» κόστιζε τότε 600 δολλάρια για εγκατάσταση «πιάτου», και κάπου 40 δολλάρια τον μήνα συνδρομή. Με τα πολλά λοιπόν, καταλήγω στον κ. Θανάση, που θα έκανε την εγκατάσταση.

Ο κυρ Θανάσης κατέφτασε στο σπίτι με σκάλες, γεωτρύπανα, και κατσαβίδια όλων των ειδών. Για να περάσει το καλώδιο στο σπίτι, τρύπησε δύο τοίχους. Τελικά, φτάσαμε εκεί που έπρεπε.

- Μεγάλη ζημιά κυρ Θανάση.
- Τι να κάνουμε. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα...

Στη συνέχεια, ο κυρ Θανάσης ανέβηκε στη στέγη του σπιτιού να «αξιολογήσει» την κατάσταση. Ασχημα τα νέα.

- Το πιάτο δεν βλέπει τον δορυφόρο. Πρέπει νάναι 110 μοίρες SouthEast, και δεν έχω «φάτσα». Πέφτω πάνω σε δέντρο.
- Και γιατί δεν μου τόπες νωρίτερα, κυρ Θανάση, πριν τρυπήσουμε τους τοίχους;
- Υπάρχει λύση. Να κόψουμε το δέντρο.

Μετά απο διαπραγματεύσεις, σχεδιασμούς, τοπογραφικά και μεγαλειώδεις στρατηγικές, τον έπεισα να «κλαδέψουμε» μόνον το δέντρο.

- Το καλοκαίρι που θα ανθίσει το δέντρο, θάχεις πρόβλημα.
- Θα δούμε, κυρ Θανάση.

Και έτσι, η ελληνική τηλεόραση μπήκε στο σπίτι μου. Θάναι καλό για τα παιδιά, σκέφτηκα, θα ακούνε παιδικές εκπομπές απο Ελλάδα, θα βλέπω και εγώ τα νέα. Ενθουσιασμένος, στήθηκα για να παρακολουθήσω την πρώτη μου εκπομπή. Μικρούτσικος, σε συζήτηση επιπέδου...

- Και δηλαδή, κύριε Νίκο, η γυνάικα σας σας απατούσε αβέρτα κουβέρτα.
- Με τον κουμπάρο, κύριε Αντρέα.
- Για πείτε μας...

Την άλλη μέρα, τα ίδια. Πάλι Μικρούτσικος. Σε καινούργιες αναζητήσεις.

- Πόσα λεφτά δηλαδή σας έφαγε;
- Με ξεπουπούλιασε κύριε Αντρέα.
- Για πείτε μας....

Τρίτη μέρα, Μικρούτσικος και πάλι, αρχίζω να υποψιάζομαι...

- Πώς σας έβαλε στο χέρι δηλαδή;
- Mούκανε μάγια, κύριε Αντρέα.
- Για πείτε μας...

Τηλεφωνώ Ελλάδα.

- Μα καλά, αυτός το τύπος είναι κάθε μέρα στην τηλεόραση;
- Δεν νομίζω, μια φορά την εβδομάδα.
- Εγώ εδώ τον έχω κάθε μέρα.
- Με δορυφορική; Το πρόγραμμα αυτό είναι διαφορετικό. Το προσάρμοσε ο ΑΝΤ για τους ομογενείς μας...

Και είπε ο ΑΝΤ, οι ομογενείς μας είναι στερημένοι απο πατρίδα, θέλουνε Μικρούτσικο. Εχουνε χάσει επεισόδια. Πάρτε τώρα ενα σόλο Μικρούτσικο για να στανιάρετε... Απίθανη «προσαρμογή» προγράμματος.

- Σας έδερνε;
- Πολύ κύριε Αντρέα, και μετά ήθελε και σέξ.
- Για πείτε μας...

Και έτσι, ξαναβγήκαν τα καλώδια, ξαναστοκαρίστηκαν οι τοίχοι, ξηλώθηκαν τα πιάτα και τα υπόλοιπα. Το σύστημα των 600 δολλαρίων κατέληξε στα σκουπίδια. Φούντωσε και το δεντράκι, και έπινα τον καφέ μου άνετα στον κήπο μου.

Αποτοξινώθηκα έτσι απο τον Μικρούτσικο. Πέρασαν χρόνια λοιπόν, ήρεμα κι ευτυχισμένα. Η «ενημέρωση» ξαναμπήκε στο σπίτι μου μέσω Ιντερνετ. Αυτή τη φορά, τουλάχιστον, δεν κλάδεψα δέντρα. Αλλα δεν μπορώ κιόλας να την εκπαραθυρώσω. Στρογγυλοκάθισε στην οθόνη μου,πιεστικά, και με καλεί ηδονικά κάθε βράδυ στην καινούργια τηλεδιασκέδαση του παραθυράτου χαβαλέ, oπου η δημοσιογραφικη σοφία των τηλεδικαστών ενώνεται με διάφορες άλλες ορθολογικές υπερδυνάμεις του καφενείου και της στρούγκας, και παράγει, μέσα απο χαβαλετζίδικες ατάκες, μπηχτές και εξυπνακισμούς, το περίφημο δελτίο της Ενημέρωσης των Οκτώ.

- Εγώ πάντως για 1000 ευρώ δεν πυροβολάω με τίποτα... Να σκοτώσω άνθρωπο;Τους είπα να βάλουν δίχτυ...
- Τί; Δίχτυ; Δεν έχουν οι κρατούμενοι δικαιώματα; Δίχτυα βάζουν στα κοττέτσια. Κοττέτσι είναι ο Κορυδαλλός;

Ωρέ τι έπαθα ο έρμος…

-----------------------------------
Φίλοι μπλόγγερς Καλή Καθαρή Δευτέρα.
Και προσεκτικά στο δρόμο.


15 comments:

athinovio said...

κι εγώ αναρωτιόμουν: μα τόσο απελπισμένοι είναι οι ομογενείς και τίποτα καλύτερο δεν έχουν να κάνουν?

μου λύθηκε η απορία!
:)
:)
καλημέρα και καλά να τα περάσεις με τους δικούς σου.

ria said...

καλή σαρακοστή!
να χαίρεσαι την οικογένειά σου κια να τους δείχνεις μόνο κατ' επιλογή ελληνικές εκπομπές!

Meropi said...

Locus μου,
καλημέρα από την ηλιόλουστη Αττική. Ναι δυστυχώς λίγες είναι οι καλές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση. Τουλάχιστον με το διαδίκτυο διαλέγεις τι θέλεις να δεις. Είναι ένα site greekmovies.gr που μπορείς να δεις διάφορα.
Το αστείο είναι ότι ο Μικρούτσικος φέτος που περιέλαβαν την προσωπική του ζωή (διαζύγιο με τη νεώτατη σύζυγο του) οι διάφορες κίτρινες εκπομπές, βγήκε και διαμαρτύρεται. Χα χα χα χα!

Meropi said...

Σου γράφω καλύτερα το site με τις ελληνικές εκπομπές και σειρές.
http://www.greek-movies.gr/

Unknown said...

Εγώ αυτά (τον κ. Μικρούτσικο και άλλους συν αυτώ!!) τα βρίσκω πολύ διασκεδαστικά!!
Απορώ γιατί τα παίρνετε στα σοβαρά!
Αν ξεκινάτε με την ιδέα ότι αυτού του είδους οι εκπομπές απευθύνονται μόνον σε βλάκες και όχι σε εσάς τονώνετε το εγώ σας και διασκεδάζετε επί πλέον με το είδος της ζωοτροφής που ταϊζουν τα κανάλια τους βλάκες θεατές τους!!

mtryfo said...

Προς στιγμήν μ εκείνο το "εις το επανιδειν" στην προηγούμενη ανάρτησή σου και χωρίς σχόλια, είπα "αυτό ειναι μας βαρέθηκε ο άνθρωπος"... ευτυχώς όχι...
επέστρεψες με χιούμορ, πικρό μεν αλλά χιούμορ...
Αυτή την ώρα που σου γράφω ξημερώνει Καθαρή Δευτέρα...
Καλή σαρακοστή λοιπον και χωρίς Μικρούτσικο... κανονική νηστεία μιλάμε!!!

Γιάννης Καραμήτρος said...

Έχω μία παρόμοια ιστορία. Την δεκαετία του 80 ήθελα να βάλουμε δορυφορική, ζούσα στις Βρυξέλλες , για να βλέπω τους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ αλλά δεν ήθελε ο πατέρας μου γιατί πίστευε πως θα βλέπαμε μόνο Ελληνική τηλεόραση. Στην εποχή μας πλέον η ERT Sat είναι διαθέσιμη στα καλωδιακά κανάλια και ο πατέρας μου κάθε φορά που πάει στις Βρυξέλλες "λιώνει" στην ERT Sat...

Dormammu said...

Για να υπάρχει και στην Βοστώνη, ο κυρ- Θανάσης είναι διεθνής φυσιογνωμία τελικά. Νόμιζα ότι τέτοιο διάλογο θα άκουγα μόνο στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τον ΑΝΤ1, όταν βρισκόμουν στο Connecticut το 1998είχα γελάσει πολύ με τις διαφημίσεις που μετέδιδε. Θυμάμαι έναν τύπο που έπαιζε βιολί(!) με φόντο την γέφυρα του Brooklyn και διαφήμιζε το (ελληνικό) εστιατόριό του. Τώρα που το σκέπτομαι, λέτε να ήταν ο πατέρας της Καλομοίρας? Πάντως το cable με είχε σώσει τότε. History Channel, SciFi Channel και δεν ήθελα τίποτα άλλο.

αθεόφοβος said...

Αν θέλεις ποιότητα αντι για ΑΝΤΕΝΑ να βλέπεις ΣΤΑΡ !!!

Yosemite Sam said...

Καλά σούκανε locus ο αντενα και σε ταϊζε μικρούτσικο καθ' εκάστη.

Διότι σου λέει τίποτε πικραμένοι με σουβλαντζίδικα στην αστόρια θα μας βλέπουν.

Ανάμεσα σε καζαντζίδη και ψωμί της ξενιτειάς ρίχτους και μία ισχυρή δόση μικρούτσικου να δέσει το γλυκό.

Που νάξερε ο έρμος ο αντένα ότι στον ελιτίστικο αέρα της βοστώνης θα υπήρχε συμπατριώτης με πνευματικές ανησυχίες.

Εχεις και συ κάτι ιδέες όμως..

Γιάννης Καραμήτρος said...

Η ERT Sat που λαμβάνουν στο Βέλγιο, δείχνει δημοτικά τραγούδια με καραγκούνες να πλένουν χαλιά σε ρυάκια. Είναι για "καμμένους" μετανάστες...

Πάντως όταν βγήκα από την ενταντική έβλεπα μικρούτσικο, λογικό θα μου πείτε μετά από 7 επεμβάσεις στον εγκέφαλο :)

pensierix said...

Μια καταπληκτική ιστορία με χολυγουντιανό σενάριο αλλά πέρα για πέρα αληθινή, την οποία δεν γνώριζα και νομίζω ότι αν έχετε λίγο χρόνο, αξίζει να τη δείτε:

http://www.tvxs.gr/v6386

Locus Publicus said...

Αθηνά μου γειά σου. Οπως όλοι οι Ελληνες, έτσι και οι ομογενείς επιθυμούν κάποια σχέση με την Ελλάδα. Στο σημείο που μπορούν, επιθυμούν μια νοητή συμμετοχή στα κοινά. Και φυσικά πληροφόρηση. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η επίσημη Ελλάδα δεν έχει προτάξει καμμία σοβαρή πρόταση είτε μόρφωσης, είτε ψυχαγωγίας των Ελλήνων του εξωτερικού. Αντιθέτως, θα έλεγα πως η πολιτική της μοιάζει με εκείνη των "Παλαιστινίων". Οι ομογενείς ειναι χρήσιμοι ως θύματα, για όσους περιστασιακά επιθυμούν να τους χρησιμοποιήσουν ως σημείο αναφοράς (για πολιτικούς λόγους). Φυσικά και δεν περίμενα την ιδιωτικη τηλεόραση να καλύψει τα κενά. Γι αυτό και το πόστ έχει κάποιο κωμικό τόνο.

--------------------------------
Η ενημέρωση για τα περί Ελλάδας Ria μου, είναι πλέον επαρκής για όσους χρησιμοποιούν το Ιντερνετ. Αυτή τη στιγμή, η ομογένεια της Αμερικής μπαίνει στην τρίτη γενιά της, και είναι τόσο αφομοιωμένη απο την τοπική κουλτούρα, που δεν έχει πλέον την κλασσική ελληνική αντίληψη και κουλτούρα. Οι τελευταίοι εναπομείναντες, άνθρωποι σαν εμένα, ανήκουν στην κατηγορία των φοιτητών που έμειναν, και οι οποίοι στην ουσία δεν έχουν πιά ενεργή σχέση με τα ομογενεικά θέματα.

----------------------
Μερόπη μου γειά σου. Ευχαριστώ για την παραπομπή. Είναι ωραίο που και που να βλέπουμε και καμμιά ελληνική ταινία. Αυτή τη στιγμή, νομίζω, υπάρχουν δύο ακόμα δορυφορικές συνδέσεις με την Ελλάδα, Mega και NET. Με το ιντερνετ, η επαφή είναι πλέον μεγάλη.

----------------------------
Δεν διαφωνώ αγαπητέ κ. Βαρδάκα, διασκεδάζω και εγώ με τα γραφικά των εκπομπών τύπου Μικρούτσικου. Θα επιθυμούσα όμως, η συνδρομή των 40 δολλαρίων, να μου έδινε και κάτι για τα παιδιά μου. Ηταν σημαντικό για μένα, τότε, να έχω μερικές παιδικές εκπομπές στην ελληνική γλώσσα. Αντί τούτου, το πρόγραμμα είχε πολύ Μικρούτσικο (και άλλα σχετικά). Κάτι παρόμοιο, θα μπορούσα να παρακολουθήσω και στην Αμερικανική τηλεόραση όπου οι καλεσμένοι ενίοτε παίζουν και καρεκλιές.

----------------------
Καλή Σαρακοστή Μαρία μου. Ναί, έχω λίγο κουραστεί απο το μπλόγγιν, αρχικά είχα πεί να το σταματήσω τα Χριστούγεννα, τώρα λέω την Ανοιξη, εν πάσει περιπτώσει, είναι μια ωραία επαφή, θα δούμε που θα πάει. Νάσαι καλά.

--------------------------
Φίλε Γιάννη Κ γειά σου.

...δημοτικά τραγούδια με καραγκούνες να πλένουν χαλιά σε ρυάκια. Είναι για "καμμένους" μετανάστες...

Το στερεότυπο αγαπητέ μου. Σε καταννοώ. Γνωρίζω και το Βέλγιο καλά, έχω επισκεθτεί αρκετούς έλληνες εκεί, κυρίως Αμβέρσα και Γέντ. Το φολκλορικό στερότυπο της συναισθηματικής συμπεριφοράς του μετανάστη ειναι κάτι που με απωθεί πολύ. Είναι και απο τους λόγους που ενώ κάποτε είχα μεγάλη σχέση, έχω πλέον διακόψει την επαφή μου με τα διάφορα ομογενειακά όργανα (τα οποία αποτελούνται κυρίως απο ανθρώπους που αποσκοπούν σε κάποια πολιτικά οφέλη στην Ελλάδα...).

Χαίρομαι που είσαι καλά:)

---------------------
Αρχισαν κατόπιν, φίλε Dormammu, οπως λές, και οι ντόπιες διαφημίσεις. Τσολιαδάκια σε χαρούμενα ελληνικά εστιατόρια, χαρτομάντες, σεξολόγοι και άλλοι γραφικοί. Θυμάμαι κάποια κ. Βιργινία που έλυνε μάγια. Οπως είπα και πιο πάνω, καμμία ποιότητα στο πρόγραμμα. Τα αποφάγια της υποκουλτούρας για τους νοσταλγικούς μετανάστες. Γι αυτό και τους ξήλωσα.

--------------------
ΣΤΑΡ δεν έχω φίλε Αθεόφοβε. Χάνουμε και την Πετρούλα. Ασε που για Οικονομέα - Καμπουράκη θα πλήρωνα έξτρα. Τέτοια ανάλυση πληρώνεται!!

----------------------

...Ανάμεσα σε καζαντζίδη και ψωμί της ξενιτειάς ρίχτους και μία ισχυρή δόση μικρούτσικου να δέσει το γλυκό.

Eτσι μπράβο φίλε Yosemite Sam, αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Για την επίσημη Ελλάδα, η ομογένεια χρειάζεται μονάχα για καμμιά διαδήλωση για το Μακεδονικό, και ελληνικές σημαίες στον Λευκό Οίκο.

Η Βοστώνη είναι πανεπιστιακή πόλη, ελίτ. Απο εδώ έχουν περάσει πάρα πολλοί έλληνες πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Καταλληλότερου. Παρέμειναν όμως αόρατοι. Το κοινό τους, δεν ήταν μελλοντικοί τους ψηφοφόροι.

Ετσι, τραβάω και εγώ το δρόμο μου....
Νάσαι καλά.

--------------------
Φίλε Pensierix, είδα την "αποδραση" χθές το βράδυ. Καταπληκτική ιστορία. Μαζί με τις ευχαριστίες μου, να προτείνω με τη σειρά μου το ντοκυμαντέρ σε όλους.

Φίλοι μπλόγγερς, αξίζει πράγματι τον κόπο.
http://www.tvxs.gr/v6386

Pensierix, ευχαριστώ και πάλι.

Anonymous said...

Πολύ χαιρόμαστε που και εσείς στο εξωτερικό πληροφορείστε την πρόοδό μας εδώ. Φτύστε μας να μην μας ματιάξετε!
Δεν θεωρώ πάντως σωστό δεοντολογικά που ενώ ανέφερες τον μέγα μουσικό-ψυχαναλυτή Μικρούτσικο, δεν ανέφερες τον ήρωα του τελευταίου διαλόγου, τον μέγα αρχιφύλακα Αραβαντινό. Δεν πρέπει να αφήνουμε τέτοια πρόσωπα να μένουν στην αφάνεια και τέτοιες ρήσεις ορφανές.

Υ.Γ. Ο ιδιοκτήτης του καναλιού που σας σέρβιρε καθημερινά Μικρούτσικο μήπως καταδικάστηκε για σοβαρές πολεοδομικές παραβιάσεις, ενώ ταυτόχρονα ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής;
Όπως βλέπεις, ποιότητα παντού...

Locus Publicus said...

Αγαπητέ Μάρκο ευχαρίστως να επανορθώσω. Πράγματι πρόκειται για τον τηλεήρωα της στιγμής, μέγα αρχιφύλακα Αραβαντινό, τον οποίον είχα την τύχη να δώ σε δύο αποκλειστικές συνεντεύξεις. Πρόκειται περί του πλέον ακαταλλήλου εκπροσώπου που μπορεί κανείς να φανταστεί. Το παραλήρημα της επιχειρηματολογίας του, συμπλήρωνε επάξια το μέγας δημοσιογράφος Οικονομέας ο οποίος περιμένει πάντα στο κάτω δεξιά παράθυρο, για να πετάξει την αριστερίστικη $#%@%. Ελπίζω να μην υπερβάλω.

Για την ελληνική πολιτεία, οι μετανάστες υπάρχουν μόνον για να σηκώνουν σημαίες στην Ουάσινγκτον. Η καταιγίδα της τηλεοπτικής ποιότητας που μας κατάκλυσε, είναι όντως διασκεδαστική.